Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Κοινό των Ηπειρωτών» για τη δομή προσφύγων στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου «Κοινό των Ηπειρωτών» για τη δομή προσφύγων στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2020, 21:29
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξεκάθαρα κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Αμμότοπο Άρτας (που απέχει 22 χλμ. από την Άρτα και 8 χλμ. από τη Φιλιππιάδα), όπου υπάρχει εδώ και χρόνια σχεδιασμός να γίνει επιχειρηματικό πάρκο, τάσσεται με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.

Η παράταξη εκτιμά ότι μπορούν να βρεθούν άλλες περιοχές, ενώ αφήνει αιχμές κατά της διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και του Δήμου Αρταίων ότι απέφυγαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Ήξεραν και απέφυγαν να δώσουν λύση» τονίζει. Σημειώνει δε με έμφαση ότι η έκταση που επιδιώκει να μισθώσει η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3-4 χλμ. από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα και… προκαλεί την Άρτα «να αποφασίσει πού θα φιλοξενήσει εκείνο το δυναμικό προσφύγων που της αναλογεί» (πέραν του Αμμότοπου).

Η παρέμβαση της περιφερειακής παράταξης γίνεται με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αρταίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, και στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς. Το ζήτημα προς συζήτηση είναι το γραπτό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής να μισθώσει 80 στρέμματα από τα συνολικά 330 της έκτασης που προορίζεται για επιχειρηματικό πάρκο.

Για το «Κοινό των Ηπειρωτών» η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Αρταίων «αδιαφόρησαν, δεν συνεργάστηκαν ή δεν συνεννοήθηκαν, ενώ ήξεραν ότι πρέπει να προνοήσουν για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων και στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την εφαρμογή της αναλογικής κατανομής των προσφύγων στη χώρα».

Σε αυτό το σημείο, η παράταξη υπενθυμίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πριν από έναν μήνα, όταν ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν θα γίνει δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ΚΕΝ Άρτας. Το δημοτικό συμβούλιο είχε πει «όχι» σε δομή προσφύγων και μεταναστών στο ΚΕΝ, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα ενεργό στρατόπεδο εντός της πόλης και παράλληλα είχε αποφασίσει ότι «αν και εφόσον ζητηθεί εγγράφως από αρμόδια υπουργεία η ανεύρεση χώρου, τότε θα συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και να πάρουν θέση οι βουλευτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι φορείς του νομού». Έναν μήνα μετά γίνεται αυτό ακριβώς το «αν και εφόσον».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back