Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίμνη: 20.000 χρόνια πριν και σήμερα

Εικόνα του άρθρου Λίμνη: 20.000 χρόνια πριν και σήμερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2019, 22:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετέχει και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με διάφορες δράσεις από 9 έως 12 Μαΐου. Ιδιαίτερη είναι η δράση που θα γίνει την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 11 το πρωί, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Οι άνθρωποι και η λίμνη 20.000 χρόνια πριν – Οι άνθρωποι και η λίμνη σήμερα» και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Στοχεύει να αναδείξει όψεις της διαχρονικής οικολογικής και πολιτισμικής αξίας της λίμνης Παμβώτιδας και τις κατά καιρούς μεταβολές του μεγαλύτερου και σύνθετου αυτού οικοσυστήματος της Ηπείρου, που αποτελεί ταυτόχρονα μία από τις παλαιότερες υδρογεωλογικές τέτοιες λεκάνες της Ευρώπης, με ηλικία σχηματισμού πριν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

Η δράση θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις:
*Περιήγηση-ενημέρωση στον εκθεσιακό τομέα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων για τους μετακινούμενους προϊστορικούς κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες της εποχής των πιο πρόσφατων παγετώνων, πριν περίπου 20.000 χρόνια, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως περιστασιακό κατάλυμα το σπήλαιο της Καστρίτσας, στα ριζά του ομώνυμου λόφου.

*Ανοιχτή συζήτηση, στον κήπο του Μουσείου, για την προστασία και τη διαχείριση της λίμνης, το οποίο στη σύγχρονη εποχή έχει υποστεί πολύπλευρη ανθρωπογενή πίεση, με ορατή τη διατάραξη και επισφάλεια του οικολογικού ισοζυγίου. Τη συζήτηση θα εμπλουτίσουν με σχολιασμό: ο Νίκος Μπούκας, βιολόγος-ορνιθολόγος, η Δήμητρα Γούση, εικαστικός, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, και ο Γιάννης Πάσχος, ιχθυολόγος και συγγραφέας.

Υπεύθυνη της δράσης είναι η αρχαιολόγος Ελένη Κοτζαμποπούλου.

*Η φωτογραφία είναι του βιολόγου-ορνιθολόγου Νίκου Μπούκα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back