ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάτσικας-Πέραμα: Ένα σημαντικό βήμα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2019, 17:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα φιλόδοξα έργα που σχεδίασε η απερχόμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων είναι η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από τον Μάτσικα (στο ύψους του «Κύκνου») μέχρι την είσοδο στον οικισμό Περάματος. Η ανάπλαση αυτή περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία ενός πεζοδρόμου-ποδηλατόδρομου, με στόχο να βγει η περιοχή από την αφάνεια και να μετατραπεί σε έναν επισκέψιμο δημόσιο χώρο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους– μια σημαντική εξέλιξη για την ωρίμανση του έργου και την επακόλουθη υποβολή πρότασης, με προϋπολογισμό 4,28 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» (στην πρόσκληση «Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης-3η προκήρυξη). Εκκρεμεί ωστόσο, όπως αναφέρεται, η έκδοση απόφασης για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης της παρόχθιας και της όχθης της λίμνης Παμβώτιδας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

«Στόχος μας είναι η άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων με την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Περάματος, μέσω μιας διαδρομής για εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης (ποδήλατο – περίπατος), ιδιαίτερα φιλικής προς το περιβάλλον. Η δημιουργία της εν λόγω διαδρομής αναμένεται να ωφελήσει τόσο την τουριστική δραστηριότητα αλλά και την καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.  

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η παρέμβαση περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα. Συγκεκριμένα: το κύριο υποέργο με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ, το υποέργο για τις αποζημιώσεις πράξης αναλογισμού» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ (ο μη συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός του υποέργου προτείνεται για χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το υποέργο για αρχαιολογικές έρευνες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 83.840 ευρώ και το υποέργο για τη μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας της ΔΕΔΔΗΕ, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.160 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όπως αυτή είχε εγκριθεί την άνοιξη από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, το συνολικό μήκος του μετώπου της ανάπλασης, είναι περίπου 3000 μέτρα. Η μισή περίπου διαδρομή κινείται μέσα στο φυσικό τοπίο της λίμνης (από το Πέραμα έως τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων) και η υπόλοιπη διαδρομή κινείται σε πιο αστικό περιβάλλον. Το πλάτος του πεζοποδηλατόδρομου ανέρχεται συνολικά σε 6,50 μ. -3,5 μέτρα για τους πεζούς, 2,50 μέτρα για τα ποδήλατα και μια ζώνη διαχωρισμού 0,5 μ. (με εξαίρεση κάποιες ειδικές περιοχές). Ο πεζός «τοποθετείται» στη μεριά της λίμνης. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, είναι διαφορετικά ανάλογα με το τοπίο (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).


*Photo: μακέτα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, που έκαναν τη μελέτη

:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back