Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια συμβολική δήλωση αντιφασισμού

Εικόνα του άρθρου Μια συμβολική δήλωση αντιφασισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2019, 17:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με όχι πολύ κόσμο, κυρίως «επισκέπτες» από τα Γιάννενα, αλλά με έντονο συμβολικό τρόπο, η Κόνιτσα δήλωσε ότι παραμένει μια πλειοψηφικά δημοκρατική κοινωνία, απαντώντας στα χτυπήματα ακροδεξιών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Η Κόνιτσα δυστυχώς ακούγεται τελευταία με αρνητικό πρόσημο. Να το κάνουμε θετικό αυτό το πρόσημο» τόνισε ο Βασίλης Σπανός, δημοτικός σύμβουλος, εκ μέρους της αντιπολίτευσης του Δήμου Κόνιτσας, στο χαιρετισμό του. Άφησε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής που απείχε με σχετικά επιθετικό τρόπο, λέγοντας ότι «σας καλωσορίζω, αν και θα έπρεπε να το κάνει ο δήμαρχος αυτό» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση σε δύο επίπεδα. Ξεχώρισε δηλαδή τους «ιθύνοντες» από τα ανήλικα παιδιά που συμμετείχαν στα γεγονότα εις βάρος προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι «είναι τα ανίψια μας, τα παιδιά μας, τα ξαδέρφια μας και όλοι έχουμε τις ευθύνες μας» και ότι θα πρέπει να ληφθεί η σχετική μέριμνα.

Από το δημοτικό συμβούλιο μίλησε και ο Τάκης Σδούκος, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης: «Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, ούτε ανεξάρτητο από ό,τι συμβαίνει κεντρικά» τόνισε και συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση: «Ο φασισμός είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που διοργάνωσε την εκδήλωση. Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος στο χαιρετισμό του, χρησιμοποίησε τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι: «Ο πολιτισμός αυτός μας ανήκει μόνο στο βαθμό που αντιλαμβανόμαστε την οικουμενικότητά του».

Στη συνέχεια, μίλησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας: «Οι αντιφασίστες, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε το παρόν σε τέτοιες εκδηλώσεις» είπε μεταξύ άλλων. Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την ανατροπή» υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις γίνονται «από μια μειοψηφία που δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει μεγαλύτερη» και, ο επικεφαλής της κίνησης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Μωυσής Ελισάφ, είπε: «Η μηδενική ανοχή μας θα σταματήσει την άνοδο της λαϊκίστικης ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού». Χαιρέτισαν επίσης ο Βασίλης Καφαράκης (σύμβουλος Ιωαννίνων με τη ΔΡΑΣΥ), λέγοντας ότι «οι φασίστες βγήκαν από τις φωλιές τους όταν μπήκαμε στα μνημόνια», κατηγορώντας και αυτός την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες, όπως και ο Νίκος Ηλίας (ΑΡΠΙ-ΑΡΠΗ) που πρόσθεσε ότι «πριν από 70 χρόνια σε αυτά τα βουνά ο λαός πολέμησε το φασισμό, αλλά αυτός επέστρεψε με ευθύνη των κυβερνήσεων».

Ακολούθησαν και άλλοι χαιρετισμοί και ομιλίες. Η εκδήλωση ήταν υπό τη «διακριτική εποπτεία» της αστυνομίας, χωρίς να σημειωθεί κάτι ιδιαίτερο.

Η Κόνιτσα είναι μια πόλη που ζει περίπου τις ίδιες αντιθέσεις με την υπόλοιπη χώρα τα τελευταία χρόνια, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όμως. Είναι μια ακριτική περιοχή που έχει δώσει παράδειγμα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και αρμονικής συμβίωσης με τους πρόσφυγες, πριν ακόμα προκύψει το μεγάλο κύμα εξ ανατολών. Είναι ταυτόχρονα μια πόλη όπου σημειώνονται πράξεις μισαλλοδοξίας και επιθετικού ρατσισμού, με κοινωνικούς φορείς όπως η εκκλησία να έχουν εκφραστεί θετικά για τη νεοναζιστική ΧΑ.

Ωστόσο, είναι μια κοινωνία που «το παλεύει». Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φαίνεται προς τα έξω, δεν είναι μια «ναζιστοφωλιά». Αντίθετα, οι δημοκρατικοί πολίτες της παραμένουν πλειοψηφία και, κυρίως με καθημερινές πράξεις, το αποδεικνύουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back