Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Οι Γιαννιώτες της Γερουσίας

Εικόνα του άρθρου Οι Γιαννιώτες της Γερουσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2019, 12:09
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Για δύο χρονικά διαστήματα, το πιο πρόσφατο από το 1927 μέχρι το 1935, η Ελλάδα διέθετε γερουσία. Ήταν ένα νομοθετικό όργανο, το οποίο πρακτικά μοιραζόταν το νομοθετικό έργο με τη Βουλή. Σε αυτό το όργανο, στις εκλογές του 1929 που ήταν και οι πρώτες που έγιναν για την εκλογή γερουσιαστών, τα Γιάννενα εκλέξανε τρεις αντιπροσώπους.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Στις εκλογές της 21ης Απριλίου του 1929, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν για πρώτη φορά να εκλέξουν 92 γερουσιαστές από τους 120 συνολικά που πρόβλεπε η απόφαση ίδρυσης του σώματος, στο Σύνταγμα του 1927. Άλλοι 18 θα εκλέγονταν από επαγγελματικές ενώσεις και δέκα ακόμα, από τη Βουλή.

Στα Γιάννενα, έθεσαν υποψηφιότητα εννιά άνθρωποι: Με τη Δημοκρατική Ένωση οι Βασίλης Φωτήλας, Αθανάσιος Χριστίδης και Νικόλαος Φωτεινός, με τους Λαϊκούς ο ήδη βουλευτής Μιχαήλ Γούδας, ο Χρήστος Χριστοβασίλης και ο Αθανάσιος Βότσαρης και με τους Φιλελεύθερους, οι τρεις που τελικά εκλεγήκανε: Ο Πέτρος Μπέμπης, ο Αθανάσιος Τραχίλης και ο Γεώργιος Βηλαράς.

Οι Βενιζελικοί σάρωσαν στις εκλογές, παίρνοντας το 54,58% πανελλαδικά και στα Γιάννενα, τους 7.438 από τους 14.542 ψηφίσαντες. Σημειωτέον ότι τα Γιάννενα ήταν ένας από τους 11 νομούς όπου εφαρμοζόταν το αναλογικό σύστημα. Οι υπόλοιποι νομοί ψήφιζαν με πλειοψηφικό. Οι εκλογείς στα Γιάννενα ψήφισαν σε 84 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 6 μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Από τους εκλεγέντες, ο Γεώργιος Βηλαράς ήταν συγγενής του Γιάννη Βηλαρά. Ήταν γιατρός, βουλευτής των Φιλελευθέρων στα Γιάννενα το 1920 και υποψήφιος το 1926.

Ο Πέτρος Μπέμπης καταγόταν από τον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Αποφοίτησε από το ξακουστό εκείνη την εποχή ελληνικό σχολείο της Ανδρίτσαινας στην Ηλεία και σπούδασε ιατρική. Ήταν ο ιδρυτής του νοσοκομείου Φιλιατών.

Ο Αθανάσιος Τραχίλης ήταν και αυτός γιατρός, βουλευτής Ιωαννίνων το 1923. Ήταν υφηγητής στην Ιατρική Αθηνών.

Το ένα τρίτο της Γερουσίας ανανεωνόταν με εκλογές κάθε τρία χρόνια, στο ένα τρίτο των διαμερισμάτων της χώρας. Το 1932, τα Γιάννενα δεν ήταν ανάμεσα στις περιοχές όπου έγιναν γερουσιαστικές εκλογές. Το σώμα καταργήθηκε το 1935 με το φιλομοναρχικό πραξικόπημα του Γεωργίου Κονδύλη, στο οποίο συμμετείχε και ο Παπάγος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back