Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο υπουργείο Πολιτισμού… η Πινακοθήκη Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου Στο υπουργείο Πολιτισμού… η Πινακοθήκη Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2018, 21:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη βούληση του υπουργείου να συνδράμει τη λειτουργία και ανάδειξη της Πινακοθήκης Ζίτσας εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κατά τη συνάντησή της με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά και την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης Έφη Πανοπούλου-Μαλάμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής (ο οποίος κατάγεται από τη Ζίτσα), η υπουργός ήταν θετική να στηρίξει τις δράσεις εξωστρέφειας που σχεδιάζονται, όπως τις περιοδικές εκθέσεις και το συμπόσιο χαρακτικής το ερχόμενο καλοκαίρι στη Ζίτσα. Εκτίμησε δε ότι η πολιτιστική σημασία της πινακοθήκης μπορεί να έχει διεθνή αντίκτυπο.

Η Πινακοθήκη Ζίτσας αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό κύτταρο. Καταρχήν είναι η μόνη δημόσια πινακοθήκη χαρακτικών στη χώρα. Σε αυτήν φιλοξενείται η συλλογή του ζωγράφου Κώστα Μαλάμου. Ο κατάλογος δε των δημιουργών είναι μεγάλος: από τον Κώστα Τσόκλη, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Νίκο Εγγονόπουλο μέχρι τον Γιάννη Κεφαλληνό, τον Γιάννη Τσαρούχη και τη Βάσω Κατράκη. Η πινακοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2008 υπό την επιμέλεια της κόρης του Μαλάμου, της Έφης Μαλάμου-Πανοπούλου.
 Ο κ. Μαντάς, στην ανακοίνωσή του, κάνει επίσης γνωστό ότι το υπουργείο αποδέχθηκε το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για χρηματοδότηση μελετών αναστήλωσης του καθολικού της Θεοτόκου Ζίτσας (7.000 ευρώ) και του καθολικού της Μονής Προφήτη Ηλία Ζίτσας (10.000 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back