Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 16:11

"Τα Βαλκάνια χωρίς τον λιγνίτη" είναι το θέμα Διεθνούς συνεδρίου στην Κοζάνη

Η  «Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια» είναι το κεντρικό θέμα του τετραήμερου συνεδρίου που ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται

την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και που διοργανώνει το Cluster «Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας» (CluBE) και το ΕΒΕ Κοζάνης.

Συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χειρίζονται θέματα και πολιτικές που σχετίζονται με τις Βιομηχανικές αλλαγές, τις Μεταφορές και την Ενέργεια  καθώς και ζητήματα που αφορούν την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του άνθρακα και την μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κλιματικά ουδέτερης το 2050. 

Στην δυτική Μακεδονία αλλά και σε  χώρες των Βαλκανίων, ο άνθρακας/λιγνίτης που βρίσκεται σε αφθονία  αποτελεί σημαντικό τμήμα του ενεργειακού μίγματος της κάθε χώρας. «Αλλά η διαδικασία μετάβασης θα επηρεάσει τις περιφέρειες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα του άνθρακα και που θα πρέπει να μεταβούν τις επόμενες δεκαετίες σε οικονομίες χαμηλών ρύπων» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ  ΜΠΕ ο Νικόλαος Ντάβος, Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου που είναι  στελέχη της ΕΕ,  επιστήμονες, τεχνοκράτες, στελέχη επιχειρήσεων, της αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, και πανεπιστημιακοί,  επεσήμανε ότι «ο καθένας εμπνευσμένος από τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν στον χώρο του για τις ενέργειες εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εμπειρίες αλληλεπίδρασης που θα μπορούσαν να διαχυθούν στην περιοχή των Βαλκανίων».

«Το Συνέδριο για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια είναι ένα τετραήμερο διεθνές συνέδριο που θα καλύψει θέματα και τεχνολογίες γύρω από την Καθαρή Ενέργεια, τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις έξυπνες πόλεις, την κυκλική οικονομία, την κινητικότητα, την διακυβέρνηση, καθώς και την εμπλοκή των πολιτών στον διάλογο για όλα τα παραπάνω θέματα που θα οδηγήσουν την περιοχή των Βαλκανίων στην ανθρακική μετάβαση» κατεληξε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής αναφερθηκε στα κίνητρα που οδήγησαν το Επιμελητήριο να συμμετάσχει στην οργάνωση ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος όπου για πρώτη φορά 65 επιστήμονες, στελέχη της ΕΕ, επιχειρηματίες, πολιτικοί και φορείς της πόλης, θα συζητήσουν για την Μετάβαση σε Οικονομίες χωρίς τον λιγνίτη. «Είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου για το τι πραγματικά θα συμβεί στην Δυτική Μακεδονία μετά την ολική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ». Συμπλήρωσε δε ότι το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου εστιάζεται σε τρεις άξονες όπως στο «εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της περιοχής, τα χρήματα που θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου εγχειρήματος υποστήριξης της δυτικής Μακεδονίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στο μέλλον θα δημιουργηθούν για την αρωγή αυτού το σχεδίου».

Στο Συνέδριο, θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογικές λύσεις που θα κάνουν τα Βαλκάνια πιο καθαρά και πιο πράσινα ενώ μέσα από μια οργανωμένη έκθεσή που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δουν από κοντά διαφορές εργαλεία και τεχνολογικές λύσεις.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC),  και έχει την υποστήριξη του Συστήματος Πληροφοριών για τις Έξυπνες Πόλεις της ΕΕ (SCIS) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC).

 Το  Cluster «Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας» (CluBE) και το ΕΒΕ Κοζάνης φιλοδοξούν το συνέδριο να πραγματοποιείται σε 2ετή βάση, όπου θα παρουσιάζονται οι νέες διεθνείς πρωτοβουλίες, οι καλές πρακτικές και οι λύσεις σχετικά με την καθαρή ενέργεια ενώ θα γίνεται και ένας απολογισμός για το έργο που θα ακολουθήσει με τις διαδικασίες μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας σε οικονομία χωρίς λιγνίτη.

Σπύρος κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 16:13