Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Μαθητές του 1ου Λυκείου Βόλου με ταλέντο στην ποίηση – Νέες διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

Μέσα από την ποίηση μπορούν και εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους κοινωνικούς προβληματισμούς τους, όλα αυτά που βλέπουν γύρω τους. Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου συμμετείχαν εκ νέου σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σημείωσαν ξανά επιτυχίες.

Μάλιστα σημαντικό εφόδιο για τις διακρίσεις τους αποτελεί ο ενδοσχολικός λογοτεχνικός διαγωνισμός διηγήματος και ποίησης που πραγματοποιείται εδώ και εννιά χρόνια στο σχολείο, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται και να καλλιεργούνται οι ικανότητες των μαθητών.
Στον φετινό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών δύο μαθητές του σχολείου, ο Αλέξανδρος Αγραφιώτης της Γ’ Τάξης και η Άννα Εμμανουήλ της Α’ Τάξης πέτυχαν διακρίσεις. Και οι δύο απέσπασαν έπαινο.
Επίσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης και στην κατηγορία της ποίησης η μαθήτρια Όλγα Μανωλή έλαβε το Γ’ βραβείο, η Ελένη Κοτρώτσιου τον Β’ έπαινο και ο Ορέστης Μπεφάνης τον Γ’ έπαινο.
Η Άννα Εμμανουήλ που απέσπασε τον έπαινο στον διαγωνισμό της πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών ασχολήθηκε στο ποίημά της με την προσφυγιά που στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και το βλέπουμε καθημερινά μέσα από τις ειδήσεις. «Αυτό που ανέδειξα, ήταν τα άσχημα βιώματα των παιδιών μέσα από τη μετανάστευση και του άγνωστου που πάνε. Προσπαθούν να βρουν με τους γονείς τους έναν τόπο που θα υπάρχει ειρήνη» υπογράμμισε.
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Όλγα Μαρία Μανωλή ανέφερε πως το ποίημά της αφορούσε στην αγάπη. «Ήταν το πρώτο μου ποίημα με το οποίο συμμετείχα σε διαγωνισμό. Δεν ανέμενα αυτή τη διάκριση και νιώθω πολύ χαρούμενη και περήφανη γι’ αυτό. Η ποίηση μου αρέσει πάρα πολύ και το καλοκαίρι σκέφτομαι να συνεχίσω να γράφω» τόνισε.
Από την πλευρά της η Ελένη Κοτρώτσιου ασχολήθηκε στο ποίημά της με τις εφηβικές σχέσεις. «Σε αυτή την ηλικία υπάρχει μεγάλη έμπνευση για αυτά τα θέματα. Μάλιστα επειδή οι περισσότεροι έφηβοι είναι μπερδεμένοι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ποίηση για να εκφραστούν» ανέφερε.
Οι δύο φιλόλογοι του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ.κ. Ματίνα Μωραΐτη και Γιώργος Βουλγαρίδης επισήμαναν πως «για ένατη συνεχή χρονιά διοργανώνουμε τον ενδοσχολικό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος σε μια προσπάθεια να μυήσουμε τους μαθητές στη δημιουργική γραφή και να προσφέρουμε ένα ερέθισμα για την επαφή με τη λογοτεχνία. Και είναι μια προσπάθεια που αποδίδει καρπούς, καθώς στη συνέχεια οι μαθητές συμμετέχουν και σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα ποιήματα έχουν πολύ καλή ποιότητα που μπορούν να σταθούν ακόμη και στο επίπεδο της διδασκαλίας. Τα θέματα που αναδεικνύουν είναι οι εφηβικές σχέσεις, αλλά και οι κοινωνικοί προβληματισμοί. Άλλωστε η λογοτεχνία είναι η ελευθερία, η έκφραση, η αναζωογόνηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: