Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΚΟΝΤΡΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΗΛ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΕΝΑΤΙΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΕΡΓΗΛ... Για αδιαφορία καταγγέλλει τα κυβερνητικά στελέχη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Κώστα Πουλάκη και τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξ. Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή,
η δημοτική αρχή Βόλου, επισημαίνοντας ότι, παρά τις περί του αντίθετου διαβεβαιώσεις τους, δεν έκαναν τίποτα για τη νομοθετική θωράκιση της ΔΕΥΑΜΒ απο τις ληστρικές επιδρομές της ΕΡΓΗΛ. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν σε αλλεπάλληλες έγγραφες και τηλεφωνικές υπομνήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018, για νομοθετική ρύθμιση ώστε να προστατεύονται από κατασχέσεις τουλάχιστον οι χρηματοδοτήσεις για τα μεγάλα έργα, η Βουλή διαλύθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, την ώρα που έγιναν δεκάδες άλλες διευθετήσεις και παρεμβάσεις μέσω τροπολογιών, τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.
ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ... Την σκληρή απάντηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, υφυπουργού Εσωτερικών και υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η προτροπή του Α. Μπέου να «μαυριστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ενώ καθύβρισε προσωπικά την κ. Χρυσοβελώνη και τον κ. Πουλάκη. Υποστήριξε ο Αχ.Μπέος ότι από τον Οκτώβριο του 2018, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση ώστε να προστατεύονται από κατασχέσεις τουλάχιστον οι χρηματοδοτήσεις για τα μεγάλα έργα από την ΕΡΓΗΛ και η Βουλή διαλύθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Η κ. Χρυσοβελώνη τον διαψεύδει λέγοντας ότι έστειλε κάποια έγγραφα την προεκλογική περίοδο... Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Αχ. Μπέος αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μεγάλο μέρος του παλιού προβλήματος της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ, κάτι που έκανε με δική του απόφαση..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ  ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ... Από τον δήμο Βόλου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Απάντηση – παρωδία, αντάξια της πολιτικής και κομματικής της παρουσίας, έδωσε η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επιχειρώντας να απαντήσει στις πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που της απέδωσε, όπως και στους νεόκοπους συντρόφους της στο ΣΥΡΙΖΑ, για την προκλητικά και απαράδεκτη αδιαφορία τους στο θέμα της προστασίας της ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος. Η πολιτική γυρολόγος και τυχοδιώκτρια που ξεκίνησε από «άνθος» του Καραμανλισμού, έδωσε όρκους υποταγής και υπακοής ως Ανεξάρτητη Ελληνίδα και κατέληξε «αγωνίστρια» για την εγκαθίδρυση του Σοσιαλισμού (!) προκαλεί θυμηδία, αν όχι αηδία, παραδίδουσα μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς, σε ανθρώπους που μάχονται καθημερινά, για την πόλη και τους Βολιώτες, και  όχι για την καρέκλα και την ματαιοδοξία τους.....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ Σε ανταπάντηση στην ανακοίνωση του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου με την οποία καταφέρονταν εναντίον της, προχώρησε η Υφ. Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη, τονίζοντας ότι «δεν απαντά σε τίποτε συγκεκριμένο, παρά εξαπολύει μόνον ύβρεις»
Όπως αναφέρεται, «διαβάσαμε το δελτίο ύβρεων και βίαιου λόγου του κ. Μπέου, εναντίον της Υφυπουργού Εσωτερικών και υποψήφιας βουλευτή του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», κ. Μ. Χρυσοβελώνη. Τρεις παρατηρήσεις:  1) το δικό μας δελτίο τύπου με ημερομηνία 12|06|19 ανέφερε – με αποδείξεις – πολύ συγκεκριμένα πράγματα για βαριές ευθύνες της δημοτικής αρχής Μπέου στην υπόθεση της «ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ – ΔΕΥΑΜΠΒ» την οποία διαχειρίστηκε μόνος του, με δικές του αποκλειστικά αποφάσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια.  Γι’ αυτές τις ευθύνες δεν μας απάντησε τίποτε συγκεκριμένο, μόνο ύβρεις…  2) το δικό μας δελτίο τύπου έγραφε πολύ συγκεκριμένα ΘΕΤΙΚΑ νούμερα (σ.σ.: Γενικό Σύνολο χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο υπηρετεί ως Υφυπουργός η Μ. Χρυσοβελώνη, προς τον Δήμο και την ΔΕΥΑ Βόλου: 7.473.193 εκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία χρονιά, Ιούλιος 2018 – Ιούνιος 2019). Αντίθετα ο κ. Μπέος δεν μας απάντησε αν οι ψευτο-ηρωισμοί του στην υπόθεση ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ θα στοιχήσουν εξαψήφιο ή και επταψήφιονούμερο σε ευρώ, πλέον των παλαιών χρεών, τα οποία θα πληρώσουν οι πολίτες του Βόλου και οι εργαζόμενες/-οι της ΔΕΥΑΜΠΒ, σε τόκους, δικαστικές δαπάνες, κυρώσεις, εργατοώρες και επισφάλεια εργασίας. Για όλα αυτά δεν μας απάντησε τίποτε συγκεκριμένο, μόνο ύβρεις… 3) Στην ιστορία της πολιτικής έχουν περάσει πολλοί που με θεάματα αλλά και θεατρινισμούς, εκμεταλλεύτηκαν καιροσκοπικά δύσκολες εποχές και την παροδική «κουλτούρα» των κρίσεων. Μπορεί να ψηφίσθηκαν, ακόμη και να υπερψηφίσθηκαν, έναντι άλλων που καίτοι είχαν ουσιαστική παρουσία, δεν εκλέγονταν. Όμως στο τέλος, πάντοτε απορρίπτονταν θεαματικά και ξεγράφονταν από την μνήμη και την ιστορία ως επιζήμιοι για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Συνεπώς, είναι καλό να μάθει ο κ. Μπέος ότι στην πολιτική, αντίθετα από το «σκοτάδι», τελικά δεν έχει καμία σημασία το «τι έκανες», αλλά το «πως το έκανες». Ο κ. Μπέος βρίσκεται στην φάση της Άτης (τύφλωση). Ας μην ανησυχεί, η Νέμεσις θα έρθει μαζί με τον «ακριβό λογαριασμό» από την παρουσία του στα κοινά, και από κοντά θα ακολουθεί η Τίσις (τιμωρία), ως συνέπεια των διαρκών Ύβρεων του.
ΣΥΡΙΖΑ «Για την κατάσταση σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή Βόλου», τονίζεται σε απάντηση της Ν.Ε. και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Μπέου, με την οποία τους κατηγορούσε για αδράνεια στο θέμα της ΕΡΓΗΛ, ενώ επισημαίνεται, ότι ουδέποτε μετά την πρώτη σύσκεψη τον Μάιο του 2018 , ήρθε ξανά σε επικοινωνία με τους ίδιους, ο δήμαρχος Βόλου. Όπως τονίζεται, «η πρόσφατη επιστολή του κ. Μπέου με την οποία εγκαλεί την Υφυπουργό Εσωτερικών και τον Γραμματέα του Υπουργείου, καθώς και τους βουλευτές Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ πως δεν φρόντισαν να προωθηθεί μια τροπολογία σχετική με το θέμα των απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, είναι μια ακραία προσπάθεια να βρει έναν επικοινωνιακό τρόπο μετάθεσης των ευθυνών του σε άλλους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η επιστολή αυτή δημοσιοποιήθηκε μετά την διάλυση της Βουλής, δηλαδή σε μια χρονική στιγμή που θα ήταν αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση ή παρέμβαση για αυτό το ζήτημα. Ο Δήμαρχος του Βόλου είχε καλέσει τους βουλευτές σε σύσκεψη γι΄αυτό το θέμα στις 19 Μαΐου 2018. Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, όπως έκανε και ο συνάδελφος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. Ο Δήμαρχος περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΜΒ, λέγοντας πως δεν αποκλείει το κλείσιμο της επιχείρησης ως τον καταλληλότερο τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαφωνήσαμε με αυτή την θέση, συντασσόμενοι με τις προτάσεις που υποστηρίζει το σωματείο εργαζομένων στην ΔΕΥΑΜΒ, πιστεύοντας πως ο ρόλος αυτής της δημοτικής επιχείρησης είναι αναντικατάστατος. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο νυν Δήμαρχος δεν ήρθε σε καμία επαφή μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την ΔΕΥΑΜΒ και τις αξιώσεις της ΕΡΓΗΛ σε βάρος της και το πώς το διαχειρίστηκε. Θεωρούμε πως για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, με τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο ο Δήμαρχος της πόλης μας να προσπαθεί με τόσο κακότεχνο τρόπο να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνήσεων του τα τέσσερα αυτά χρόνια, επί των ημερών των οποίων, ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ χρηματοδοτήθηκαν με πολύ μεγάλα ποσά από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου στην επιστολή του δημάρχου. Δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε, από όποια θέση μας τοποθετήσει η ετυμηγορία των συμπολιτών μας στις επικείμενες εκλογές της 07/07/2019, στην αναζήτηση λύσεων, μαζί με θεσμικούς παράγοντες της πόλης μας, στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ και της διαφύλαξης του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό. Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος Κατερίνα Παπανάτσιου Μάκης Μπαλλής 13/06/2019
Τι απαντά ο Δήμος Βόλου
Από τον Δήμο Βόλου, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση σε απάντηση της κοινής δήλωσης της υφυπουργού και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
“Μετά την ανεκδιήγητη Χρυσοβελώνη, ήρθε η σειρά της «ορθόδοξης» προοδευτικής (τρομάρα τους) πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των καρτούνς της Νομαρχιακής Επιτροπής και των ανύπαρκτων, για μια ολόκληρη τετραετία, απερχόμενων βουλευτών του, Παπανάτσιου, Μεϊκόπουλο και Μπαλλή, να μας επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά αυτό που και οι πολίτες του Βόλου γνωρίζουν άριστα, όπως όλοι οι Έλληνες: Ότι οι άνθρωποι έχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια! 
Αντί να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη γιατί μας κορόιδευαν, αδιαφορώντας προκλητικά στην έκκληση μας να συνδράμουν με νομοθετικό τρόπο ώστε να θωρακίσουν τη ΔΕΥΑΜΒ από τις ληστρικές επιδρομές των εργολάβων της ΕΡΓΗΛ, την ίδια ώρα που ξεδιάντροπα προέβαιναν σε κάθε είδους ρουσφέτια και διευθετήσεις, μας εγκαλούν ότι δήθεν επιδιώκαμε την διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ, επικαλούμενοι μια σύσκεψη που συγκαλέσαμε τον Μάιο του 2018, όπου μεταξύ άλλων εναλλακτικών λύσεων συζητήθηκε και η περίπτωση της εκκαθάρισής της και η ανάληψη της λειτουργίας της από το Δήμο. Το πόσο σοβαροί και αξιόπιστοι είναι αποδεικνύεται από το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, που δημοσιοποιούμε, προς το υπουργείο Εσωτερικών, με κοινοποίηση και στο υπουργείο Οικονομικών, με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2018, αριθμό πρωτοκόλλου 17846 και θέμα τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζουμε: «…παρακαλούμε όπως διερευνήσετε τη δυνατότητα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, στην κατεύθυνση να υπάρξει προστασία των χρηματοδοτήσεων του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ώστε να επιτελέσουν τη λειτουργία τους ως χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα, για τα οποία δημιουργήθηκαν».  Προφανώς την περίοδο αυτή, όπως και σε όλο το διάστημα που στο μεταξύ διέρρευσε, στη διάρκεια του οποίου μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ τους ενοχλούσαν με τηλεφωνικές επικοινωνίες, λαμβάνοντες συνεχείς διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος όχι της Δημοτικής Αρχής ή του Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, αλλά της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, οι θλιβεροί και κατάπτυστοι εκπρόσωποι της Μαγνησίας μάλλον πετούσαν… αετό, παρά ασχολούνταν με τα μείζονα προβλήματα της πόλης.  Όπως εύλογα ο κάθε πολίτης μπορεί να συμπεράνει, με βάση τα αδιάψευστα ντοκουμέντα που παραθέτουμε, μέλημα τους δεν ήταν να προστατεύσουν το τεράστιας σημασίας περιουσιακό στοιχείο της πόλης, τη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά μέσω της καταστροφής της να εκθέσουν τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, προσβλέποντας στην άλωση της εξουσίας εν όψει των εκλογών. Δυστυχώς γι αυτούς οι πολίτες του Βόλου γνώρισαν και αυτούς και εμάς και η ετυμηγορία τους υπήρξε συντριπτική και καταλυτική. Πλέον, παρά τις νέες υποσχέσεις που δίνουν, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν την τσίπα να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη και να κρυφτούν στα περίφημα λαγούμια, που η συντρόφισσα τους Κοκκινάκη έσκαβε. Το ψέμα, η πολιτική απάτη και η ξεφτίλα οφείλουν να έχουν όρια ακόμα και γι αυτούς. Και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας. Εμείς μιλάμε με ειλικρίνεια και αλήθεια και αυτοί με ένα ποτάμι ψεμάτων και δικαιολογιών προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εξαπατώντας τους πολίτες”.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΗΛ
Στις 7-3-2005 η τεχνική εταιρεία “ΕΡΓΗΛ  ΑΤΕ” υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΥΑΜΒ για την υλοποίηση του έργου “Υδρευση Βόλου-Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης” του οποίου υπήρξε ανάδοχος. Η έναρξη των εργασιών της εργολαβίας έγινε στις 23-5-2005 (διοίκηση Μήτρου) και η βεβαίωση περαίωσης εκδόθηκε στις 14-9-2007 (διοίκηση Βούλγαρη).
Για το έργο αυτό η ΕΡΓΗΛ  ΑΤΕ εισέπραξε από τη ΔΕΥΑΜΒ μέχρι το 2009 περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτου, η εργολήπτρια εταιρεία διεκδικεί, με απόφαση τού Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που έχει πλέον καταστεί αμετάκλητη, το ποσό των 4.028 εκ. ευρώ πλέον του αναλογούντος εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ, και των τόκων.
Που στηρίχτηκε και πέτυχε αυτή την απόφαση;
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο 2007-2009 άφησαν ακάλυπτη την Επιχείρηση, με συνέπεια να γίνει  εύκολο θήραμα στις αρπακτικές διαθέσεις της ΕΡΓΗΛ. Και τούτο γιατί δεν ασχολήθηκαν, στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, με την διόρθωση της τελικής επιμέτρησης των εργασιών που αυθαίρετα είχε υποβάλει η ΕΡΓΗΛ, και με την παραλαβή του έργου. Στηριγμένη σ΄αυτές τις σοβαρές παραλείψεις, η ΕΡΓΗΛ έκανε αγωγές,  με συνέπεια ο Άρειος Πάγος να κρίνει τον Ιούνιο 2014 αμετάκλητα ότι στις 3-1-2008 είχε συντελεστεί αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης του έργου, και τον Μάιο 2017 να κρίνει αμετάκλητα ότι στις 16-4-2009 είχε συντελεστεί και η αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου. Εξάλλου, σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, όπως αποδείχθηκε, άλλο έργο εκτελούνταν  και άλλο έργο, πολλαπλάσιο, πιστοποιούνταν και πληρωνόταν  στην ΕΡΓΗΛ. Αυτοί οι τρεις λόγοι (δηλαδή οι δύο χαμένες κρίσιμες προθεσμίες και η πιστοποίηση και πληρωμή πολλαπλάσιου έργου απ’ αυτό που εκτελέστηκε) είναι η  αιτία του προβλήματος και η ρίζα του σκανδάλου.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ
Η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας που αφορούσε την  αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης ήρθε λίγο μετά που ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ υπό τον Σκοτινιώτη (ανέλαβε στις 16-6-2011 και η απόφαση εκδόθηκε στις 20-10-2011). Οι πρώτες ενέργειες που έγιναν ήταν:
  1. Σχηματίσθηκε επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, για να γίνει αυτό που έπρεπε να έχει γίνει το 2009 και να διαπιστωθεί ποιο έργο είχε πράγματι υλοποιηθεί.
  2. Όλος ο φάκελος του έργου στάλθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών  Δημοσίων Έργων, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ, αιρετών και υπηρεσιακών.
Ο στόχος ήταν να θωρακιστεί η ΔΕΥΑΜΒ με επιχειρήματα στους Δικαστικούς Αγώνες κατά της ΕΡΓΗΛ, ώστε να μην πληρώσει ούτε ευρώ παραπάνω από το έργο που υλοποιήθηκε, αλλά και να έρθουν όλα στο φως χωρίς να υπάρχουν σκιές πουθενά και για τίποτε.
Η Επιτροπή Παραλαβής του έργου δεν περιορίστηκε σε μια τυπική παραλαβή, αλλά ερεύνησε κάτω από τη γη προκειμένου να διαπιστώσει ποιο έργο πραγματικά  είχε υλοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία, εν προκειμένω η ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ. Για το σκοπό αυτό, με την πιστοποίηση και Ανεξάρτητης Αρχής, της ΕΒΕΤΑΜ, πραγματοποίησε τομές σε διάφορα σημεία και υπολόγισε το παραχθέν έργο. Το αποτέλεσμα ήταν κόλαφος για την ΕΡΓΗΛ, η οποία σημειωτέον κλήθηκε να παραστεί στην όλη διαδικασία αλλά αρνήθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, που παραδόθηκαν το 2013, το έργο που είχε υλοποιηθεί αξιολογήθηκε στα 4,2 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που χρωστάει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των περίπου 5,7 εκ ευρώ (η ΕΡΓΗΛ πήρε από τη ΔΕΥΑΜΒ περίπου 9,9 εκ ευρώ μείον το πραγματικό έργο 4,2 εκ που υλοποίησε μένουν άλλα 5,7 εκ ευρώ που πήρε επιπλέον και πρέπει να τα επιστρέψει). Επιπλέον, ότι  όλο το πρόσθετο ποσό που διεκδικούσε και της είχε επιδικαστεί με την απόφαση του Εφετείου, δεν αφορούσε εκτελεσμένο έργο. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ΕΡΓΗΛ κατέθεσε αγωγή κατά των μελών της Επιτροπής Παραλαβής, διεκδικώντας 300 χιλιάδες ευρώ από τον καθένα.
Η σκληρή δικαστική διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ, που αφορούσε τον νομικό ισχυρισμό περί αυτοδίκαιης έγκρισης της τελικής επιμέτρησης του έργου, έφτασε μέχρι την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εκεί είναι προφανές ότι δεν δικάζονταν απλά η διαφορά ΔΕΥΑΜΒ με ΕΡΓΗΛ, αλλά και τα πανίσχυρα εργολαβικά συμφέροντα, που ήθελαν να παγιωθεί μια Νομολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Έτσι, ενώ η εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν υπέρ μας και παρότι εν τω μεταξύ έγινε αλλαγή της σχετικής Νομοθεσίας που όμως δεν ίσχυε αναδρομικά, η απόφαση της Ολομέλειας ήταν υπέρ της ΕΡΓΗΛ, πράγμα που καθιστούσε την απόφαση του Εφετείου Λάρισας αμετάκλητη.  Ένα σημείο που πρέπει να τονισθεί εδώ είναι ότι αμέσως μετά την απόφαση του Εφετείου Λάρισας και μετά από μάχη στον ΄Αρειο Πάγο εκδόθηκε απόφαση αναστολής για το πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ποσό και έτσι αποτράπηκε η καταλήστευση της ΔΕΥΑΜΒ ήδη από το 2012, όταν η ΔΕΥΑΜΒ ήταν εντελώς ξεκρέμαστη αφού δεν υπήρχε ακόμη το πόρισμα της Επιτροπής Παραλαβής, που έγινε το μεγάλο όπλο της ΔΕΥΑΜΒ.
Με τα δεδομένα των ευρημάτων της Επιτροπής  Παραλαβής, αλλά και μιας δεύτερης Επιτροπής (Επιτροπής Διαπίστωσης Αποκλίσεων) που συγκροτήθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος,  από την προηγούμενη διοίκηση ώστε να διασφαλιστεί η ΔΕΥΑΜΒ και για την περίπτωση που κρινόταν -όπως και έγινε- ότι είχε συντελεστεί και αυτοδίκαιη  παραλαβή του έργου (ολοκλήρωσε το έργο της τον Ιούνιο 2014), η ΔΕΥΑΜΒ άσκησε αμέσως αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων που αναφέραμε πιο πάνω. Όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, λόγω του ισχύοντος Ο.Ε.Υ. ο οποίος συνέδεε άμεσα την πειθαρχική με την ποινική διαδικασία, ανεστάλη μέχρι να τελεσιδικήσει η ποινική διαδικασία στο Εφετείο της Λάρισας, η οποία είχε κινηθεί μετά από καταγγελίες του Στάμου τον Αύγουστο 2010 για διάφορα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ, μεταξύ αυτών και για την ΕΡΓΗΛ. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, για τη σωστή και πλήρη ενημέρωση, ότι με αμετάκλητο Βούλευμα του Εφετείου Λάρισας που κοινοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ  στις 13-8-2014, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί κατηγορία  εναντίον κανενός από τους κατηγορούμενους υπηρεσιακούς και αιρετούς, γιατί το Συμβούλιο Εφετών διαπίστωσε μεν παρατυπίες στην όλη διαδικασία, ωστόσο διατήρησε αμφιβολίες για το αν ενήργησαν με δόλο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η πρώην δημοτική αρχή κατέθεσε άλλη μηνυτήρια αναφορά, με την οποία ζήτησε να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι πτυχές της υπόθεσης, σε όλα τα στάδια του έργου (από τη μελέτη, το περιεχόμενο της σύμβασης, την επίβλεψη, τα προσκομιζόμενα από τη Ανάδοχο στοιχεία με τα οποία δολίως εμφανίζονταν ποσότητες εργασιών υπέρτερες των πραγματικά εκτελεσθεισών, τις πιστοποιήσεις, την πληρωμή των λογαριασμών κλπ), και να προσωποποιηθεί η ποινική ευθύνη κάθε εμπλεκομένου προσώπου, είτε της αναδόχου εταιρείας, είτε του τεχνικού συμβούλου του έργου, είτε των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ.
Το καλοκαίρι του 2014, σε συνεννόηση της απερχόμενης με την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή Μπέου, ζητήθηκε από το Τ.Ε.Ε. να κάνει και αυτό πραγματογνωμοσύνη στο έργο που υλοποίησε η ΕΡΓΗΛ, σαν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της υπερασπιστικής γραμμής της ΔΕΥΑΜΒ. Το αποτέλεσμα, που παραδόθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ τον Ιούνιο του 2015, ήταν ουσιαστικά το ίδιο με αυτό της Επιτροπής Παραλαβής και της Επιτροπής Διαπίστωσης Αποκλίσεων που είχαμε συστήσει προηγουμένως.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΕΟΥ
Έτσι η Νέα Δημοτική Αρχή αναλάμβανε όχι με την πλάτη στον τοίχο όπως η προηγούμενη, αλλά με όπλα την αγωγή που είχε κατατεθεί ήδη στο Εφετείο Λάρισας και είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 15-2-2015, τα πορίσματα των δύο Επιτροπών  που είχε συστήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και την πραγματογνωμοσύνη του Τ.Ε.Ε., που έβαζαν την ΕΡΓΗΛ από κυρίαρχο του παιχνιδιού σε υπόλογο και αμυνόμενο, με σαφείς αποδείξεις και όχι ενδείξεις για το έργο που υλοποίησε και πληρώθηκε, καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά που επίσης είχε κατατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Εδώ αρχίζουν οι ευθύνες της  Δημοτικής Αρχής υπό τον κ. Μπέο για το αν και πώς αξιοποίησε τα ισχυρά  όπλα  που είχε όταν ανέλαβε τις τύχες του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ. Στην πραγματικότητα η αγωγή με τις τεκμηριωμένες από τα τρία πορίσματα διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ είναι το όπλο που διαθέτει η ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να κριθεί επιτέλους η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιο έργο εκτελέστηκε και ποιο πληρώθηκε, και όχι οι τυπικές παραλείψεις από την παρέλευση κάποιων προθεσμιών. Γι’ αυτό και η ΕΡΓΗΛ όλα αυτά τα χρόνια κάνει τα πάντα για να μην συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης.
Πού βρίσκονται οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής:
  1. Γιατί απέσυρε και δεν συνέχισε την αγωγή που είχε καταθέσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατά της ΕΡΓΗΛ; Και αν είχε τις όποιες διαφωνίες και ήθελε οπωσδήποτε να αποσύρει την αγωγή για να καταθέσει δική της, γιατί δεν κατέθεσε έγκαιρα άλλη βελτιωμένη και επαυξημένη, σύμφωνα με τις δικές της σκέψεις, αλλά την κατέθεσε τελικά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, αφού πρώτα κατέθεσε κι άλλες τρεις τις οποίες μετά απέσυρε; Θα υπήρχε από χρόνια απόφαση του Δικαστηρίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα δικαίωνε τη ΔΕΥΑΜΒ και δεν θα ήταν αυτή στη σημερινή δυσάρεστη θέση αλλά η ΕΡΓΗΛ. Και κατασχέσεις θα έκανε η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ και όχι η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ.
  2. Γιατί δήλωνε ο Δήμαρχος τον Σεπτέμβρη του 2014 ότι διαπραγματευόταν με την ΕΡΓΗΛ ένα συμβιβασμό με την ΔΕΥΑΜΒ με κάποια μείωση του ποσού που είχε επιδικαστεί, ενώ γνώριζε ότι αυτή που χρωστούσε ήταν η ΕΡΓΗΛ και όχι η ΔΕΥΑΜΒ; Αφέλεια; Σκοπιμότητα και ποια;
  3. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε από τον Ιούνιο του 2017 που κοινοποιήθηκε από την ΕΡΓΗΛ το απόγραφο, ώστε να αποτραπούν οι δυσάρεστες συνέπειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: