Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πήλιο-Στην σκιά των Κενταύρων της Ελεάνας Μανουσογιαννάκη.

Αν ταξιδέψεις νύχτα, στην τελευταία στροφή για τον Βόλο, το Πήλιο εμφανίζεται μπροστά σου σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο! Τα χωριά του λάμπουν ξεχωριστά και εσύ απλά ανυπομονείς να τα γνωρίσεις.
Το θρυλικό βουνό των κενταύρων περιλαμβάνει 50 πανέμορφους οικισμούς, με παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.
Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ιδανικό προορισμό για χειμερινές αλλά και καλοκαιρινές αποδράσεις. Από την μια πλευρά ο Παγασητικός και από την άλλη το Αιγαίο.. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία και φυσικά ιππασία. Το τοπίο προσφέρεται να το ανακαλύψετε..
Τα πιο γνωστά χωριά είναι η Πορταριά, η Μακρυνίτσα, οι Μηλιές, η Βυζίτσα, η Ζαγορά, τα Χάνια, οι Πινακάτες, η Αργαλαστή, η Τσαγκαράδα,ο Άγιος Λαυρέντιος και το Τρίκερι. Κάποια πολύ τουριστικά και αξιοποιημένα, και κάποια λιγότερο γνωστά. Τα δάση είναι γεμάτα καστανιές, οξιές και λεύκες. Τα χρώματα που επικρατούν είναι πράσινο, βαθιά κόκκινα και πορτοκαλί.
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ
Το άγριο Αιγαίο σε καλοσωρίζει στην Τσαγκαράδα. Η πλατεία με τον πλάτανο χιλίων ετών και οι τέσσερις συνοικίες των Ταξιαρχών, της Αγ.Παρασκευής, του Αγ.Στεφάνου και της Αγ.Κυριακής. Πετρόχτιστα καλντερίμια, γεφυράκια και φυσικές πηγές και καταβόθρες που σε εντυπωσιάζουν. Εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες, πολυσύχναστες και αρκετά δημοφιλείς.
Στο Πήλιο θα σας μείνει αξέχαστη η πηλιορείτικη κουζίνα με φυσικές πρώτες ύλες όπως τοπικά χόρτα και βότανα, μυρωδικά, μανιτάρια που θα μπουν μέσα σε νόστιμα φαγητά και πίτες με χειροποίητο φύλλο. Σπιτικά γλυκά του κουταλιού, με πρωταγωνιστή το φυρίκι, μαρμελάδες, μέλι, τσίπουρο και θαλασσινοί μεζέδες στα διάσημα τσιπουράδικα και ουζερί. Επίσης θα δοκιμάσετε εκπληκτικό ζυμωτό ψωμί σχεδόν σε όλα τα χωριά.
ΖΑΓΟΡΑ
Στην Ζαγορά επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη της, εκεί όπου μαθήτευσαν ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής και άλλοι επιφανείς σπουδαστές.
ΒΥΖΙΤΣΑ
Η Βυζίτσα με τα πανέμορφα πέτρινα καλντερίμια και τον ωραιότερο γυναικείο συνεταιρισμό που θα συναντήσετε ποτέ.
ΜΗΛΙΕΣ
 

Οι Μηλιές κρύβουν ένα θησαυρό! Την ωραιότερη σιδηρογραμμική γραμμή της Ελλάδας. Ο γραφικός «Μουντζούρης»ενώνει τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές. Εκεί και η σχολή των Μηλέων που αποτελεί το κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Η πλατεία γεμάτη από παραμυθένια καφέ που μπορείτε να πιείτε το ρόφημα που επιθυμείτε και να απολαύσετε την πιο μυρωδάτη μηλόπιτα! Ιδανικός προορισμός και για τις γιορτές των Χριστουγέννων με τζάκια που αχνίζουν ,το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα δείτε στην πλατεία του χωριού, και κυριολεκτικά ένα χωριό λουσμένο στο φως!
ΧΑΝΙΑ
Για όσους θέλουν να επισκεφθούν ένα χιονοδρομικό κέντρο και γενικά για όσους αγαπούν το χιόνι, αλλά και την δροσιά το καλοκαίρι ,τα Χάνια προσφέρονται. Γεμάτο ξενώνες και παραδοσιακά χάνια στα οποία θα απολαύσετε πηλιορείτικες νοστιμιές με απόλυτη ζεστασιά. Την άνοιξη είναι ιδανικός τόπος για φυσιολάτρες.
ΠΟΡΤΑΡΙΑ
Η Πορταριά είναι γεμάτη δέντρα και λουλούδια,και το πιο εύκολα προσβάσιμο χωριό του Πηλίου από όπου μπορείτε να κάνετε εύκολα όλες τις διαδρομές. Ιδανική για διακοπές όλο τον χρόνο με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Μοναδικά αρχοντικά που είτε έγιναν ξενώνες, είτε αναστυλώθηκαν και φιλοξενούν δημόσια κτίρια όπως το Αρχοντικό Ζούλια που έγινε Μουσείο Λαικής Τέχνης και το Τσοπότειο Σχολαρχείο που φιλοξενεί το Δημαρχείο Πορταριάς.
ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
Κλείνουμε με το πιο ξακουστό χωριό του Πηλίου,την Μακρυνίτσα! Διατήρησε αναλλοίωτα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, με την πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη, το ατελείωτο μπαλκόνι του Πηλίου με την πανέμορφη θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό. Στο καφενείο «Θεόφιλος»,θα θαυμάσετε μια τοιχογραφία του λαικού ζωγράφου Θεόφιλου. Εκεί και το σχολείο που γυρίστηκε η ταινία της Finos Films “Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που φέτος προβλήθηκε ξανά στην πλατεία της Μακρυνίτσας με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη της προβολή το 1969.
Θα επισκέπτεστε το Πήλιο ξανά και ξανά και κάθε φορά θα σας χαρίζει καινούργια μυστικά και συγκινήσεις. Ίσως για αυτό σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία,ήταν η θερινή κατοικία των Θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Ο Κένταυρος Χείρωνας που γιάτρευε κάθε αρρώστια με τα βότανα του βουνού δίδαξε στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη. Εκεί μαθήτευσαν οι Διόσκουροι, ο Θησέας και ο Αχιλλέας. Εκεί οργανώθηκε η Αργοναυτική Εκστρατεία.
Όποια εποχή και αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στο Πήλιο, κάθε εικόνα θα μείνει μέσα σας η πιο όμορφη και ζωντανή ανάμνηση.