Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Έρχονται τα δρακόντεια μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού


Από το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να ισχύσουν τα νέα δρακόντεια μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους και με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παροχή υπηρεσιών ειδικού σκοπού, ιατρικό προσωπικό, καθώς και για αγορές από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Οι λεπτομέρειες πρόκειται να γίνουν γνωστές σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι καθολική και οι πολίτες που θα πρέπει να εξέλθουν της κατοικίας τους για κάποιον μείζονα λόγο, θα το δηλώσουν σε ειδικό τηλεφωνικό αριθμό που θα λειτουργεί ως data bank όπου και θα δηλώνουν τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εξέλθουν.
Οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα μία φορά την ημέρα να εξέλθουν της κατοικίας για ψώνια σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο. Όπως αναφέρθηκε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι λεπτομέρειες και οι ειδικές ρυθμίσεις θα γίνουν γνωστές μέσα στις επόμενες ώρες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τις οποίες διεξάγει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτή της απαγόρευσης κυκλοφορία μόνο για πρόσωπα άνω των 65 ετών.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν επίσης πως την τελική του απόφαση ο πρωθυπουργός θα την ανακοινώσει ο ίδιος προς τους πολίτες.

Όταν οι σημερινοί αρμόδιοι αγνοούσαν τα πάντα για τον κορωνοϊό

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 και ενώ η επιδημία κορωνοϊού είχε ενσκήψει στην Κίνα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 οι άνθρωποι που σήμερα έχουν αναλάβει την θωράκιση της χώρας από την πανδημία ήταν απολύτως απληροφόρητοι και ανυποψίαστοι ως προς το εύρος, την μεταδοτικότητα, τη θνητότητα των περιστατικών που προκαλεί ο Covid-19.
Συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ανώτατης επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας  λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «iatronet .gr» υποστήριζε και μάλιστα με επιστημονική επιχειρηματολογία πώς ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος από εκείνον που προκάλεσε την επιδημία SARS . Ο κ. Τσιόδρας επικέντρωνε την επιχειρηματολογία του στα στατιστικά δεδομένα της στιγμής, στις αναλύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και βεβαίως στα πορίσματα των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες. Δηλαδή των θεσμών που και σήμερα βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχικής κλίμακας του συντονισμού της μάχης κατά του Covid-19 τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται πώς στις 21 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του καθ’ ύλη αρμόδιου θεσμικού οργάνου για την παρακολούθηση της επιδημίας ΕΟΔΥ, ο κ. Αρκουμανέας  στις 19:52  νωρίς το βράδυ δήλωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:  «Ο ιός δεν είναι θανατηφόρος και δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο». Η δήλωση αυτή συμπεριλαμβανόταν στην είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ με  τον χαρακτηριστικό τίτλο « Σε επαγρύπνηση ο ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα».
Στο σημείο αυτό θα έπρεπε για λόγους επιστημονικής αρτιότητας να επισημανθεί πως στις 22 Ιανουαρίου στην πόλη Γιουχάν και στην επαρχία Χουμπέι υπήρχε πλήρης εικόνα για το εύρος και την επικινδυνότητα της επιδημίας ενώ οι κινεζικές αρχές ήταν ήδη σε πορεία λήψης δραστικών μέτρων.
Δύο μήνες μετά τις 22 Ιανουαρίου ο ιός έχει καταλάβει την Ευρώπη και έχει προκαλέσει συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία μετρά περισσότερους νεκρούς από την Κίνα σε έναν υποπολλαπλάσιο  όμως πληθυσμό από αυτόν της ασιατικής χώρας και ακολουθεί δυστυχώς με αντίστοιχα ποσοστά η Ισπανία. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.