Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ.. ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ

ΒΟΛΟΣ
Τα καλά νέα αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλία συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα.  Όπως και χθες, έτσι και σήμερα, όσα δείγματα εξετάστηκαν ήταν αρνητικά στον ιό και έτσι παραμένουν τα 12 επιβεβαιωμένα στη Θεσσαλία.  Σύμφωνα με τον κ. Συρογιαννόπουλο αυτή είναι μία θετική εξέλιξη.

Αισιόδοξος με βάση τα μέτρα αλλά και την πορεία του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ο γνωστός καθηγητής πνευμονολογίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία που έχει η πανδημία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή θα αντιμετωπιστεί πλήρως εφόσον περιοριστεί η μεταδοτικότητα. Ένας μήνας πλήρους απομόνωσης αρκεί σύμφωνα με τον κο καθηγητή. «Το πρόβλημα είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα  άρα είναι μονόδρομος να τη σταματήσουμε. Το είδαμε και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που σε πλήρη απομόνωση ο ιός εξαφανίστηκε σε έναν μήνα»...
ΕΛΛΑΔΑ
Στα 743 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν 48 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται στους 20. Συνολικά νοσηλεύονται 134 άτομα, με 45 να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Παράλληλα, 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο. Ο λοιμωξιολόγος αποκάλυψε πως μια 40χρονη από επαρχιακή πόλη που έμενε σπίτι της διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό. «Μου είπαν ότι υπήρχε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Θεωρώ ότι για όσους μένουν σπίτι πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με γιατρό έτσι ώστε αν υπάρξει επιδείνωση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αλλάζει το μήνυμα «μείνε σπίτι» αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για όσους εμφανίζονται επιδείνωση συμπτωμάτων». Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως παρατηρείται ανοσμία, η έλλειψη δηλαδή της όσφρησης, σε πολλούς ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.
ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία δεν είδε ακόμη θετικά αποτελέσματα από τα αυστηρά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί. Ο νεκροί ξεπέρασαν τις 4000 και τα κρούσματα τις 47.000. Όπως αναφέρει, η Deutche Welle, στο Μιλάνο οι ουρές στα σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν τα χαράματα. Αλλά και στην Ρώμη είναι εντυπωσιακές. Συχνά οι πολυκατοικίες μοιάζουν έρημες με τον κόσμο κλειδαμπαρωμένο μέσα στα σπίτια. O δήμαρχος της ιταλικής συμπρωτεύουσας, Μπέπε Σάλα, σκοπεύει να κλείσει και τα καταστήματα καπνού για να περιορίσει τις εξόδους των Μιλανέζων. Υπάρχει κούραση και ανησυχία. Τόσο που η Ιταλική Πολιτική Προστασία αναγκάσθηκε να διαψεύσει ότι από τα μέσα Απριλίου υπάρχει σχέδιο με εφαρμογή των ακραίων απαγορεύσεων που ίσχυσαν στην κινεζική Γιουχάν. Το μεγαλύτερο άγχος όμως οφείλεται στο ότι κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ένα κύριο ερώτημα: για ποιο λόγο η Ιταλία δεν καταφέρνει να σταματήσει την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και νεκρών, παρά τις τόσες προσπάθειες. 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 36 και έφθασε τους 149 νεκρούς, ενώ στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα προστέθηκαν άλλα 4.191 και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 31.554, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, καθώς η χώρα φτάνει σε αριθμούς την Ιταλία, χωρίς ακόμη να έχει φτάσει στο απόγειο της έξαρσης. O αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 2.182, ενώ 462 είναι τα νέα θύματα το τελευταίο 24ωρο.Την ίδια ώρα η καραντίνα στη χώρα να παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου, ενώ το μόνο θετικό είναι πως έχουν μειωθεί ελάχιστα, κατά 2%, όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ της χώρας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, οι περιφέρειες – εστίες της πανδημίας, είναι η Μαδρίτη, η Καταλωνία, η Ναβάρα και η Χώρα των Βάσκων.Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.517, και ξεπέρασαν τα 33.000 (33.089).. Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων στην Ισπανία, καταγράφεται μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών. 
ΙΑΠΩΝΙΑ
Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε κι επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης η ΔΟΕ.  Η τελική απόφαση για την αναβολή της διοργάνωσης, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, πάρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ. Ο Σίνζο Άμπε πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΟΕ την αναβολή των Αγώνων και τη μεταφορά τους κατά ένα έτος (2021), με τον Τόμας Μπαχ να συμφωνεί μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες ολοένα και αυξάνονται οι χώρες που έχουν δηλώσει την άρνησή τους να στείλουν τους αθλητές τους στο Τόκιο λόγω φυσικά της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΚΙΝΑ
Οι αρχές της Κίνας ήραν τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.