Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Βιομηχανίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης στις ελληνικές πόλεις. Στον Βόλο εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι τιμές των ρύπων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό αλλά όχι συνεχώς. Βιομηχανίες κοντά στην πόλη εκλύουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων και ανάλογα με τη ροή των αερίων μαζών, κινούνται προς τον Βόλο, όπως αναφέρει το meteo.gr.
Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε ένα παράδειγμα της μεταφοράς σκόνης (πιθανόν και διάφορων ρύπων) προς τον Βόλο το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας δόθηκαν στη δημοσιότητα οι μετρήσεις των σταθμών στο κέντρο του Βόλου (1ο Δημοτικό) και στο Πεδίο Άρεως (ΔΕΣΕ) για τις ημέρες από 23 έως και 26 Μαρτίου.  Όλες οι καταγραφές για όλες τις ημέρες, στους δείκτες των σωματιδίων, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  Σχολιάζοντας ανακοινώσεις για υπερβάσεις, η κα Κολυνδρίνη αναφέρει:  Για όποιον πολιτη ενδιαφέρεται για την αληθεια μπορεί να επισκεφθεί το σάιτ της Περιφέρειας και να δει όλες τις προηγούμενες μέρες τις μετρήσεις pm2, 5 και pm10 οποια στιγμή και ώρα της μέρας θέλει από τον πιστοποιημενο Σταθμό μέτρησης που βρίσκεται σε σύνδεση με το Υπουργείο... Μέσα στην κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κάποιοι βρήκαν τρόπο να επενδύσουν στην υποτονική ψυχολογία και να σφετεριστουν την αξιοποίηση της μεγάλης επισκεψιμοτητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σπέρνοντας ατεκμηριωτες ειδήσεις και τοποθετώντας το "θρόνο" τους για άλλη μια φορά πάνω στην άμμο και σε ρύπους! Πάλι ευρεσιτεχνες, Κυροι Γραναζηδες και ευφάνταστοι της μιας ή της άλλης πλευράς ελπίζουν να τραβήξουν την προσοχή του ανυποψίαστου πολίτη και όχι μόνο ... Και δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που τους ακούνε...και υιοθετούν τις θεσφατες πομφολυγες... Ουδεμία σχέση με υπαρκτα πρόσωπα... Με ανύπαρκτα μόνο!
Η Επιτροπή
Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας!! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της  πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!! Τιμές Πεκίνου, Σαγκάης, Νέου Δελχί, των πιο μολυσμένων πόλεων παγκοσμίως !! Ασύλληπτα νούμερα ακόμη και για μεγαλουπόλεις!! Οι υψηλότερες τιμές, για εκείνες τις ώρες, σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο!!
Συγκεκριμένα και με βάση το δείγμα που συλλέξαμε από τις 14.20 έως τις 15.10, οι μετρήσεις σε σωματίδια ΡΜ 2,5 -τα πιο επίκινδυνα σωματίδια για την υγεία μας- κυμάνθηκαν από 463 το ανώτερο έως 434 με ασφαλές ημερήσιο όριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 25!! Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, οι ρύποι στο Βόλο μετρήθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα 18-19 φορές πάνω από όριο!!\
Και ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+) που σημαίνει σύμφωνα με τα διεθνή μοντέλα AQI:
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
Τι άλλο πια να πούμε και τι άλλο πια να γράψουμε; Ο Βόλος σε συνθήκες ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ και όχι από τον κοροναϊό! Και μάλιστα όταν έχουν εντελώς εξαφανιστεί πηγές ρύπων όπως τα αυτοκίνητα ή τα τζάκια, μέρα μεσημέρι. Όλοι μας ρωτάνε «μα καλά αφού είναι φως φανάρι ότι ο Βόλος αργοπεθαίνει, γιατί δεν κάνει τίποτα κανένας φορέας;» Δεν έχουμε απαντήσεις για αυτό. Έχουμε όμως αδιάσειστα στοιχεία και επάνω σε αυτά θα συνεχίσουμε να βασίζουμε τον καθαρότερο αγώνα, που έχει γνωρίσει η επικράτεια μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Καθόμαστε σπίτι προς το παρόν, όχι μόνο λόγω κοροναϊού, αλλά λόγω της καταστροφικής αυτής ρύπανσης και δεν εφησυχάζουμε. Οι βιομηχανικές μονάδες βέβαια συνεχίζουν προκλητικά ακάθεκτες τις εργασίες τους ακόμα κι όταν απέχουν 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ακόμα κι αν έχουμε αποδείξει με πανεπιστημιακές έρευνες ότι η καύση πλαστικών καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντάς το επιρρεπές σε λοιμώξεις και βεβαίως πανδημίες. Είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες της καραντίνας έχουν πληθύνει οι διαμαρτυρίες των Βολιωτών για δυσοσμία και μυρωδιά καμένου πλαστικού; Τα χαιρετίσματά μας στον κ. Δήμαρχο, που προσφάτως μας χαρακτήρισε, με τον κομψό του τρόπο, υστερικούς χωρίς φυσικά να γνωρίζει τη φροϋδική προέλευση του όρου. Του ανταπαντάμε με έναν άλλον ψυχαναλυτικό αντλερικό όρο, το σύμπλεγμα κατωτερότητας/ανωτερότητας για να του πούμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι κάποιος να ξεχωρίσει και να επιδείξει τη δύναμή του. Ας δει τους συναδέλφους του, δημάρχους πόλεων της Ιταλίας, που ζήτησαν το κλείσιμο των βιομηχανιών ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Όσο για τον κ. Περιφερειάρχη, μπροστά στην ένοχα ατάραχη αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει την πόλη του Βόλου, θα του προτείναμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για πρώτη φορά και να κλείσει το εργοστάσιο, αν και ξέρουμε ότι, για τον ίδιο, αυτά και τα δύο είναι φυσικώς αδύνατα.  Κατά τα άλλα, ο Βόλος συνεχίζει να αργοπεθαίνει ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ! Τα υψηλά επίπεδα (σε επίπεδο συναγερμού) των αιωρούμενων σωματιδίων, και η ύποπτη ανυπαρξία μετρήσεων των υπολοίπων αερίων ρύπων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στο τελευταίο νόμιμο μέσο, τη Δικαιοσύνη, για τη λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων που θα προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία στην πόλη μας.
Ο παγκόσμιος χάρτης
Στην ιστοσελίδα την οποία επικαλείται η Επιτροπή, η ποιότητα του αέρα στον Βόλο χαρακτηρίζεται πολύ ανθυγιεινή - συνθήκες έκτακτης ανάγκης με την επισήμανση ότι όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.  Από τον χάρτη του Βόλου που παρουσιάζει ο ιστότοπος, οι υψηλότερες τιμές σωματιδίων είναι στο κέντρο του Βόλου ενώ ανατολικότερα προς την ΑΓΕΤ, οι μετρήσεις υποχωρούν σημαντικά Τα σημεία λήψης μετρήσεων, σύμφωνα με τον ιστότοπο είναι: Located Artissimo, Argonafton, Άγιος Νικόλαος, Klima, Volos, Volos Municipality, Regional Unit of Magnesia, Region of Thessaly, Thessaly - Central Greece