Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ανταλλαγή επιστολών Μουλά ΙΣΜ για το εργοστάσιο παραγωγής SRF και το νερό Σταγιατών

Ανοιχτή επιστολή προς τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας έστειλε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιατρός Γιώργος Μουλάς, με την οποία ζητά θα πάρει θέση για το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του νερού των Σταγιατών την 26/6/2020..
 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΑ
«Υπάρχουν δύο θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας που απασχολούν την πόλη διότι διάφοροι φορείς, πολιτικές παρατάξεις, συλλογικότητες και άλλοι τα διατηρούν στην επικαιρότητα με τρόπο αρνητικό για την πόλη του Βόλου. Αναφέρομαι στο θέμα του εργοστασίου – Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στο θέμα του νερού των Σταγιατών.
Το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) απασχόλησε πρόσφατα, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με την εισαγωγή του θέματος της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Δηλαδή αν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή – ανέγερση του εργοστασίου αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του επιβαρύνουν την περιοχή «Κάκαβος», όπου ευρίσκεται ο σκουπιδότοπος. Το θέμα δεν αφορούσε τα προϊόντα, τα οποία θα παράγει αυτή η Μονάδα, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει οριστική απόφαση από το 2017. Η ανέγερση ενός οιοδήποτε εργοστασίου σε περιοχή φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού χώρου, σε προστατευμένο υγροβιότοπο και άλλες ευαίσθητες περιοχές δημιουργεί πρόβλημα, εάν παράγει και ρύπους ακόμη χειρότερα. Δεν συμβαίνει όμως αυτό στη περίπτωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον σκουπιδότοπο του Κάκκαβου.
Οι αντιρρήσεις, οι οποίες ακούστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν αντεπιχειρήματα, που αφορούσαν την παραγωγή SRF και την ενδεχόμενη καύση του από την ΑΓΕΤ δεν έχουν καμία σχέση με τηνΜελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως σας εξήγησα. Είναι ένα άλλο θέμα, για το οποίο έχουν ληφθεί αποφάσεις προ ετών, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επομένως, το να αναφέρεται κανείς στο προϊόν του εργοστασίου ενώ εξετάζονται οι επιπτώσεις από την ανέγερση του και την λειτουργία του στην εντός και πέριξ περιοχή του σκουπιδότοπου στον Κάκκαβο είναι αφ’ ενός μεν άστοχη αφ’ εταίρου ύποπτη διότι υποκρύπτει ύπουλες πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Βόλου. Αν το παραγόμενο SRFθα διατίθεται στην ΑΓΕΤ, στην Χαλυβουργία, στην ΔΕΗ ή σε οιαδήποτε βιομηχανία σαν καύσιμο υλικό δεν έχει καμία σχέση με την μελέτη.
Παρ’ όλα αυτά,διάβασα στα τοπικά ΜΜΕ ανοικτή επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τσάμη όπου αναφέρει: «και επειδή δεν επαρκούν οι ποσότητες ανακυκλώσιμων σκουπιδιών της περιοχής μας, θα εισάγονται υπολείμματα ανακυκλώσιμων σκουπιδιών από τις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας (Καρδίτσα-Τρίκαλα-Λάρισα)». Τούτο αποτελεί μεγάλη ανακρίβεια, δεν προβλέπεται από πουθενά στις υπάρχουσες μελέτες, οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν τον όγκο των απορριμμάτων των Δήμων της Μαγνησίας και μόνο. Για κάθε μεταβολή απαιτείται νέος σχεδιασμός, νέες μελέτες και έγκριση αυτών, τόσο της Μονάδας της Μαγνησίας στον Κάκκαβο όσο και των άλλων στην Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, και αν εγκριθούν, φυσικά νέεςΜελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο κ. Τσάμης μπορεί να έχει τις πολιτικές βλέψεις του αλλά δεν πρέπει να αναφέρει πράγματα που δεν υφίστανται, υποθετικά, προς δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων, δηλαδή ότι ο Βόλος «θα μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης χώρας».
Οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής) έχουν κριθεί πλέον σαν ρυπογόνοι και επικίνδυνοι για το περιβάλλον. Όλοι τους πρέπει να κλείσουν, διαφορετικά θα υπάρξουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα μας είναι απελπιστικά καθυστερημένη στον τομέα της επεξεργασίας και χρήσης των απορριμμάτων, εν συγκρίσει με τις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ανάλογα εργοστάσια υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων και γίνεται καύση των προϊόντων τους για την παραγωγή ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Οι κανόνες πάντα πρέπει να τηρούνται και ας μην δαιμονοποιούνται τα πάντα για μία φθηνή αντιπολίτευση.
Όσον αφορά το νερό των Σταγιατών, μετά από μετρήσεις, που έγιναν, ανακοινώθηκε για μία ακόμα φορά από την ΔΕΥΑΜΒ, ότι τούτο είναι μολυσμένο λόγω ύπαρξης μικροβιακού φορτίου. Συνεπώς, είναι ακατάλληλο προς πόση ή μαγείρεμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΕΥΑΜΒ, αφού δεν χλωριώνεται λόγω της καταστροφής των χλωριωτών από τους γνωστούς – αγνώστους.
Νομίζω, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να λάβει θέση για αυτό το ευαίσθητο θέμα. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την δημόσια υγεία, το οποίο μπορεί να έχει δραματικές εξελίξεις, διότι παράλληλα υπάρχει ανεύθυνη και επικίνδυνη παραπληροφόρηση από κάποιους, ότι δήθεν δεν υπάρχει μόλυνση. Για το θέμα υπάρχει μία εντελώς στρεβλή παρουσίαση από αντιπάλους της Δημοτικής Αρχής,ψευδής πληροφόρηση δια μέσω των ΜΜΕ, κατά την οποία επιστρατεύτηκαν ακόμη και διάφοροι καλλιτέχνες συγκεκριμένης απόχρωσης.
Ως γνωστό, οι ασθένειες δεν κάνουν πολιτικές διακρίσεις και η χρήση του νερού από τους κατοίκους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Κάποιοι μπορεί να πειστούν ότι το νερό είναι ακίνδυνο, να το πιούνε και να μπούνε σε περιπέτειες της υγείας τους. Άποψη μου είναι ότι, ο Ιατρικός Σύλλογος σαν υπεύθυνος φορέας οφείλει να ενημερώσει και αυτός τον τοπικό πληθυσμό για τους ενδεχόμενους κινδύνους, διότι δυστυχώς λόγω της παραπληροφόρησης επικρατεί σύγχυση».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις, να ενημερώνεται για τις δράσεις και τις τοποθετήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ως γιατρός και ενεργό μέλος αυτού, συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Γιώργο Μουλά, ο οποίος πρόσφατα σε ανακοίνωσή του εκφράστηκε κατά του ΙΣΜ αλλά και του προέδρου του κ. Τσάμη με αφορμή το εργοστάσιο rdf/srf από τον Δήμο Βόλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου:
Κύριε πρόεδρε,
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) συνεδρίασε, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, σε πλήρη σύνθεση, με συμμετοχή και των έντεκα μελών του, και συζήτησε επί της επιστολής σας (με αριθμό πρωτοκόλλου 000998/29-6-2020),που αποστείλατε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Ι.Σ.Μ. την Παρασκευή 26η Ιουνίου 2020. Μετά από αναλυτική συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα να σας αποσταλεί η εξής επιστολή-απάντηση στην επιστολή σας:
1. Ο Ι.Σ.Μ. είναι αντίθετος στη δημιουργία εργοστασίου RDF-SRF από τον Δήμο Βόλου, με απόφασή του που ελήφθη στο Δ.Σ. του Συλλόγου την 6η Μαρτίου 2018 και σας γνωστοποιήθηκε διά του προέδρου του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2018, στην οποία προεδρεύατε, με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας. Η συζήτηση εκείνη πραγματοποιήθηκε και με αφορμή την τότε γνωστοποίηση από τον Δήμο Βόλου της προμελέτης για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε πρόσφατα, στο Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. την 18η Μαΐου 2020, με αφορμή την έκδοση από το Τ.Ε.Ε Μαγνησίας γνωμοδότησης επί της Μ.Π.Ε. για τη μελέτη, πλέον, κατασκευής εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF από τον Δήμο Βόλου στην περιοχή Κάκαβος. Η άποψη του Ι.Σ.Μ. εξακολουθεί να είναι αρνητική για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου και συμφωνεί με την άποψη του Τ.Ε.Ε Μαγνησίας, που προτείνει κατασκευή διαφορετικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και συγκεκριμένα Μονάδας που θα παράγει βιοαέριο, ως περισσότερο φιλικής και με λιγότερη επιβάρυνση προς το Περιβάλλον.
2. Ο Ι.Σ.Μ. με ανακοίνωσή του, με αριθμό πρωτοκόλλου 935/11-7-2016 και τίτλο «Ανακοίνωση για την ύδρευση Πορταριάς», που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, είχε εκφράσει την άποψή του για το θέμα της χλωρίωσης των δικτύων ύδρευσης με αφορμή σχετικό θέμα που ετέθη στη δημόσια συζήτηση τότε, για την περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή των Σταγιατών. Η πάγια άποψη του Ι.Σ.Μ., σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία, καταγράφεται σε απόσπασμα εκείνης της ανακοίνωσης ως εξής: «Ο μόνος μέχρι τώρα αποδεκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Επιστήμη τρόπος προφύλαξης από μικροβιακά φορτία των υδάτων της ύδρευσης είναι αυτός της ελεγχόμενης χλωρίωσης με ειδικές συσκευές και με ευθύνη των κατά τόπους Δήμων». Εννοείται ότι ο κάθε Δήμος έχει την ευθύνη και υποχρέωση να καθαρίζει συχνά τις δεξαμενές ύδρευσης και να διορθώνει, συντηρεί και αντικαθιστά τους σωλήνες ύδρευσης σε περίπτωση βλαβών Αυτή η άποψη του Ι.Σ.Μ. δεν έχει τροποποιηθεί και εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό επίσης αποδεικνύει τη σταθερότητα των απόψεων του Ι.Σ.Μ σε θέματα Δημόσιας Υγείας, ως οφείλει να πράττει εκ του θεσμικού του ρόλου.
Κύριε Μουλά.
Μετά από αυτές τις απαντήσεις, θα σας προτείναμε , ως ενεργό μέλος του Ι.Σ.Μ. που είστε και προκειμένου να είστε κατατοπισμένος σε σχέση με τις δράσεις και τις απόψεις του Συλλόγου μας, να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις μας, να διαβάζετε με προσοχή τις ανακοινώσεις μας, να συμμετέχετε στις εκλογές μας, να είστε ενημερωμένος για τις δραστηριότητες και τις απόψεις του Συλλόγου μας, όπως οφείλει να πράττει κάθε μέλος του Ι.Σ.Μ. που εκ του νόμου εκπροσωπείται επιστημονικά και επαγγελματικά από τον Ι.Σ.Μ..
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την προσωπική επίθεση στην οποία προβήκατε εναντίον του προέδρου του Ι.Σ.Μ. κ. Ευθύμιου Τσάμη (σε αυτό το σημείο μειοψήφησε το ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. Ηλίας Μακρής).