Αίτηση ακύρωσης του μετωπικού σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας και των πλευρικών σταθμών σε Προφήτη Βαγιοχώρι και Βρασνά

Με την υπ’ αριθ. ΔΝΣβ/οικ. 42900/ΦΝ393/01.06.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β’ 2090/07.06.2018), αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων η χωροθέτηση νέων σταθμών διοδίων και ο καθορισμός τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η δημιουργία στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης τεσσάρων νέων πλευρικών διοδίων, δύο στον κόμβο Μαλγάρων και δύο στη Χαλάστρα. Στους ήδη λειτουργούντες μετωπικούς σταθμούς, σε Μάλγαρα και Ανάληψη, προστίθενται νέοι σε Ωραιόκαστρο και Ασπροβάλτα καθώς και πλευρικοί σταθμοί σε Λαγκαδά, Προφήτη, Βαγιοχώρι και Βρασνά, οι οποίοι βρίσκονται υπό κατασκευή.

Παράλληλα, πέραν της χωροθέτησης νέων σταθμών διοδίων, με την ίδια ΚΥΑ αυξάνεται υπέρμετρα, από 0,03€ σε 0,05€ ανά χιλιόμετρο, δηλαδή σχεδόν διπλασιάζεται, το ύψος των τελών διοδίων που θα εισπράττονται επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτήν οδικών αξόνων, ενώ συγχρόνως δεν θεσπίζονται εξαιρέσεις – απαλλαγές στην καταβολή των τελών διοδίων υπέρ των μονίμων κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων επαγγελματικά εντός των διοικητικών ορίων των δήμων όπου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί.

Ο Δήμος Βόλβης, ως πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α. εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών μετωπικών και πλευρικών διοδίων δύναται να προσβάλει το ως άνω μέρος της ΚΥΑ (χωροθέτηση σταθμών – αύξηση τελών διοδίων), αιτούμενος την ακύρωση και εξαφάνισή της κατά το μέρος αυτό, καθώς επαπειλούνται δυσμενείς συνέπειες για τη ζωή και τη δυνατότητα μετακίνησης των κατοικούντων (μόνιμων κατοίκων και προσωρινά διαμενόντων – διερχόμενων – τουριστών) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλβης και παράλληλα πλήττεται η οικονομική ελευθερία των παραγωγικών και εν γένει επαγγελματικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων εντός των αυτών ορίων.

Για τους ανωτέρω λόγους, θα πρέπει να ορισθεί δικηγόρος για τη σύνταξη, υπογραφή και κατάθεση, εξ ονόματος και για λογαριασμό του Δήμου Βόλβης, αίτησης ακυρώσεως κατά του ως άνω μέρους της ΚΥΑ, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Οικονομική Επιτροπής του Δήμου Βόλβης αποφασίζει ομόφωνα:

Ι.  ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΑ πληρεξούσιο δικηγόρο του Δήμου Βόλβης, για τον δικαστικό ή εξώδικο χειρισμό της παρακάτω αναφερόμενης υπόθεσης και προκειμένου να εκπροσωπηθεί ο Δήμος μας κατά την συζήτησή της και μετά από κάθε ματαίωση ή αναβολή, υπογράφοντας και καταθέτοντας πρόσθετους λόγους, υπομνήματα και άλλα έγγραφα και γενικά ενεργώντας οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την εκτέλεση της διδομένης εντολής, τον κ. Παναγιώτη Ζαμπίτη, Δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω (Αρ. Μητρώου 6607)

ΙΙ. ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ, λόγω των τιθέμενων στην υπόθεση αυτή νομικών ζητημάτων («τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία»), ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ, κατ’ άρθρο 72 παρ. 1 περ. ιε’ του Ν.3852/2010 (και του άρθρου 281 ΚΔΚ, όπως ισχύει), η αμοιβή του προαναφερόμενου δικηγόρου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή έλαβε α/α 466/2018

Για το παραπάνω θέμα συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως εξής:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΛΙΑΜΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
Μπουρλής Γεώργιος
Καρακίτσος Απόστολος
Γαβριηλίδης Ανδρέας
Γούτας Ιωάννης
Βακουφάρης Τηλέμαχος

Απόντες
Παντσάκη Σουλτάνα

17/10/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 + 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.