ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λάρνακα: Η αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια και η νιτρική αμμωνία

Η σύλληψη μέλους της Χεζμπολάχ το 2015 στην Κύπρο

Ένα από τα ζητούμενα της ισχυρής έκρηξης, 2,7 χιλιάδων τόνων νιτρικής αμμωνίας και ο θάνατος που έσπειρε στο γειτονικό Λίβανο, που βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, είναι εάν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός ή αποτελεί τρομοκρατική πράξη, μια πιθανότητα που στρέφει την προσοχή προς την «Χεζμπολάχ». Τις υπόνοιες για τρομοκρατική πράξη ενισχύουν και τα όσα φαίνεται να είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβήτησε ότι το χημικό σκεύασμα ήταν παρατημένο στο σημείο της έκρηξης για 6 χρόνια χωρίς μέτρα προφύλαξης. Παρά το γεγονός ότι η «Χεζμπολάχ», όπως μεταδίδεται, έσπευσε να αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν φαίνεται να είχε χρησιμοποιήσει νιτρική αμμωνία προκειμένου να πλήξει στόχους τους. Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύφθηκε το 2015 επί κυπριακού εδάφους όπου οι αρχές ασφαλείας, όπως λέγεται πίσω από τα φώτα, απέτρεψαν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αμμωνία της Λάρνακας

Τον Μάιο του 2015, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Hussein Bassam Abdallah 26 ετών που διέμενε στη Λάρνακα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 8,2 τόνοι νιτρικής αμμωνίας. Η νιτρική αμμωνία ήταν συσκευασμένη σε πακέτα και φυλάσσονταν στο υπόγειο οικείας. Η πραγματική διάσταση της ομολογούμενης αστυνομικής επιτυχίας, ξετυλίχθηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σάντη, στο οποίο οδηγήθηκε ένα μήνα μετά τη σύλληψή του ο ύποπτος για τρομοκρατικό κτύπημα. Όπως ακούστηκε στην δικαστική αίθουσα και περιλαμβάνονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο 26χρονος στην πρώτη του κατάθεση παραδέχθηκε «ότι είναι υποστηριχτής της Στρατιωτικής Πτέρυγας «Χεζμπολάχ», γνωρίζοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την ΕΕ, και παραδέχτηκε ότι το πρόσωπο που του έδωσε τις οδηγίες, τα χρήματα και τα φωτοαντίγραφα του διαβατηρίου είναι επίσης μέλος της Στρατιωτικής Πτέρυγας Hezbollah».

Τρομοκρατικό κτύπημα

Με βάση τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο, ο 26χρονος είχε φθάσει στην Κύπρο στις 21 Μαΐου 2015, διέμενε σε οικία επί της οδού Μαρίας Ιορδανίδου αρ. 4Α στη Λάρνακα, «εντός αυτής αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα λάμβαναν χώρα στη Δημοκρατία εις βάρος ξένων συμφερόντων». Το Δικαστήριο στην απόφασή του σημείωνε τότε πως πίσω από τη νιτρική αμμωνία που ανακαλύφθηκε βρισκόταν η «Χεζμπολάχ» που αποσκοπούσε να βλάψει «μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων τα συμφέροντα ξένων κρατών στη Κύπρο και η νιτρική αμμωνία προοριζόταν γι' αυτό το σκοπό». Επίσης το Δικαστήριο στην απόφασή του σημείωνε. «Αποτελεί γεγονός ότι η νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί από την Hezbollah σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η ανακάλυψη

Η αντίστροφη μέτρηση για σύλληψη του 26χρονου και αποκάλυψη του περιεχομένου του υπογείου της κατοικίας στην οποία διέμενε, ξεκίνησε στις 27 Μάϊου 2015 όπου η Αστυνομία με ένταλμα ερεύνησε την κατοικία της οδού Μαρίας Ιορδανίδου αρ. 4Α στη Λάρνακα. «Κατά τη σωματική έρευνα εντοπίστηκαν στην κατοχή του το κλειδί της οικίας και το τηλεχειριστήριο της ηλεκτρικής πόρτας που οδηγούσε στο υπόγειο. Επίσης, εντός της ταξιδιωτικής βαλίτσας του κατηγορούμενου εντοπίστηκε κλειστός φάκελος μέσα στον οποίο υπήρχαν δύο φωτοαντίγραφα πλαστού Βρετανικού διαβατηρίου. Τα αντικείμενα παραλήφθηκαν ως τεκμήρια. Την ίδια ημέρα και μεταξύ των ωρών 2020 - 2050 ερευνήθηκε από μέλη της Αστυνομίας στη παρουσία του κατηγορούμενου και διερμηνέα, η εν λόγω κατοικία. Στα πλαίσια της έρευνας εντοπίστηκαν στο υπόγειο 447 χάρτινα κιβώτια εντός των οποίων περιέχονταν 65573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία συνολικού βάρους 8.2 τόνων. Περαιτέρω, σε υπνοδωμάτιο της οικίας εντοπίστηκε τσαντάκι ώμου, εντός του οποίου ανευρέθηκε το χρηματικό ποσό των €9400, καθώς επίσης και σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις, συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες κινητής τηλεφωνίας», αναφερόταν στα γεγονότα της υπόθεσης που παρουσιάσθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου. Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο «η νιτρική αμμωνία με την πρόσμιξή της με πετρέλαιο μετατρέπεται σε ουσία με την επωνυμία ANFO (AMMONIUM NITRATE FUEL OIL) και λειτουργεί ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Συγκεκριμένα, ένα κιλό από αυτή την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ».

Η καταδίκη

Στις 29 Ιουνίου 2015 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε την απόφασή του με την οποία βρήκε ένοχο τον 26χρονο Hussein Bassam Abdallah σε τέσσερις από τις οκτώ κατηγορίες:

-Στην κατηγορία 2 (συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος), ποινή φυλάκισης 6 ετών.
-Στην κατηγορία 4 (παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση), ποινή φυλάκισης 5 ετών.
-Στην κατηγορία 6 (παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση), ποινή φυλάκισης 5 ετών.
-Στην κατηγορία 8 (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), ποινή φυλάκισης 6 ετών.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X