Βέλτιστες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχεία από την Δέλτα Τεχνική

2.328 επισκέψεις στο άρθρο

Την υλοποίηση εξελιγμένων λύσεων για τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, που βασίζονται σε εξοπλισμό και εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας, παρουσίασε ο όμιλος Δέλτα Τεχνική στο μεγαλύτερο συνέδριο εφαρμογών του είδους, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Ο όμιλος εταιρειών Δέλτα Τεχνική, πρωτοπόρος στον τομέα εξοπλισμού και εφαρμογών κλιματισμού - ψύξης - θέρμανσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμμετείχε  στο 7ο Διεθνές Συνέδριο "Energy in Buildings", που διεξήχθη στις 3 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα.

Ο όμιλος Δέλτα Τεχνική, έχει κληθεί να παρουσιάσει ένα case study βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα και μετρήσεις, σχετικά με τη μείωση του λειτουργικού κόστους που επιφέρει ένα συνδυασμένο σύστημα τεχνολογιών γεωθερμίας με αντλίες θερμότητας, συγκριτικά με συμβατικά συστήματα κλιματισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί το πολυτελές ξενοδοχείο Euphoria Resort στο Κολυμβάρι Χανίων. Πρόκειται για μια μονάδα δυναμικότητας 690 κλινών με μεγάλες απαιτήσεις σε ενεργειακά φορτία.
Στοχεύοντας στην κατακόρυφη μείωση του ενεργειακού κόστους που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του συγκροτήματος και με δεδομένο ότι αυτό βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, η μελέτη κλιματισμού βασίστηκε ολοκληρωτικά σε συστήματα γεωθερμίας. Αυτά εκμεταλλεύονται τη δωρεάν ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο νερό, μεταφέροντάς τη στους εσωτερικούς χώρους, μέσω ειδικών αντλιών θερμότητας και ψυκτικών συγκροτημάτων.

Στον προηγμένο εξοπλισμό περιλαμβάνονται δύο γεωθερμικοί ψύκτες, δύο γεωθερμικές τετρασωλήνιες αντλίες θερμότητας, δύο υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών και έξι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες. Όλα τα συστήματα είναι προϊόντα της CLIMAVENETA, του μεγαλύτερου εργοστασίου κατασκευής επαγγελματικών εφαρμογών θέρμανσης - κλιματισμού στην Ευρώπη (του ομίλου Mitsubishi Electric). Την αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα των προϊόντων Climaveneta έχει η Δέλτα Τεχνική, εδώ και 40 έτη. Την εγκατάσταση και τον αυτοματισμό του συστήματος υλοποίησε η εταιρεία RACS. 

Με αφορμή τη δυναμική παρουσία του στο Συνέδριο, ο κος Ηλίας Πετσανάς, διευθυντής πωλήσεων της θυγατρικής του ομίλου Δέλτα Τεχνική επισήμανε τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη πως το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από το 50%) κατανάλωσης ενέργειας ενός ξενοδοχείου, προέρχεται από τον κλιματισμό και το ζεστό νερό χρήσης. Με τα υπερσύγχρονα συστήματα γεωθερμικής ενέργειας της CLIMAVENETA, εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60% συγκριτικά με τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή τουλάχιστον 25% σε σχέση με τη χρήση συμβατικών αντλιών θερμότητας και ψυκτών. 

Οι "έξυπνες λύσεις" που προτείνουμε ανταποκρίνονται απολύτως στις υψηλών απαιτήσεων ανάγκες κλιματισμού σύγχρονων κτηρίων όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία, υλοποιώντας στην πράξη την αειφορία, αρχή στην οποία παραμένει προσηλωμένος ο Όμιλος Δέλτα Τεχνική, όντας μια από τις πλέον "πράσινες" εταιρείες της ελληνικής αγοράς εδώ και σαράντα χρόνια».
Ο όμιλος Δέλτα Τεχνική, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στον ξενοδοχειακό τομέα με πρωτοποριακές λύσεις κλιματισμού, είναι και φέτος μεταξύ των χορηγών του Συνεδρίου, αφού όπως είναι γνωστό, βασίζει εδώ και χρόνια την αδιάλειπτη ανάπτυξή του στην "πράσινη" τεχνολογία και την εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Λίγα λόγια για το συνέδριο
Το 7ο Διεθνές Συνέδριο "Energy in Buildings", διοργανώνει το Ελληνικό Παράρτημα της ASHRAE σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (TEE). H ASHRAE –που ιδρύθηκε το 1894- είναι η Διεθνής Ένωση Μηχανικών Ψύξης - Θέρμανσης - Κλιματισμού και αποτελεί την παγκοσμίως μεγαλύτερη και αρχαιότερη ένωση του είδους, με αποστολή της να προάγει τις σχετικές τεχνολογίες μέσα από πρακτικές που υποστηρίζουν την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο συνέδριο θα συμμετείχαν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια, μέσα από εφαρμογές βιοκλιματικού σχεδιασμού, θέρμανσης και ψύξης.