top icon
Blog

Βασιλιάς της Βρετανίας

Ένα ακόμη ρεκόρ κατέρριψε στο GP της πατρίδας του ο Lewis Hamilton, κατακτώντας την 6η του νίκη στο Silverstone, για να καταρρίψει το ρεκόρ που μοιράζονταν οι Stirling Moss, Jim Clark και Alain Prost. Μάλιστα με τον τελευταίο, μοιράζονται πλέον το ρεκόρ του οδηγού που έχει νικήσει περισσότερες φορές το GP της πατρίδας του.

Στο Αυστριακό GP είχε θεωρηθεί ο καλύτερος αγώνας της σεζόν (τουλάχιστον όσον αφορά τα τεκταινόμενα εντός πίστας), αλλά το Βρετανικό GP κατάφερε μόλις δύο εβδομάδες αργότερα να είναι ακόμη πιο θεαματικό και δραματικό. Εντέλει, οι 141.000 Βρετανοί είδαν αυτό που ήθελαν, τον Lewis Hamilton νικητή, χάρη στο αυτοκίνητο ασφαλείας που ευνόησε τη στρατηγική του συμπατριώτη τους.

O Hamilton δεν είχε ξεκινήσει το σαββατοκύριακο όπως θα ήθελε, καθώς είχε χάσει την pole position για μόλις 6 χλστ. του δλ. από τον team mate του. Ο Βρετανός είχε κάνει ένα μικρό λάθος στην Brooklands στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3 και ο δεύτερος γύρος του επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. Ο ίδιος δήλωσε ότι o ρυθμός του χειροτέρευσε κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών καθώς δυσκολεύτηκε να παραμείνει εντός του ιδανικού πλαισίου θερμοκρασίας των ελαστικών. Οι μικρές αλλαγές στις συνθήκες της πίστας και τις θερμοκρασίες έκανε την ισορροπία δυναμικού μεταξύ των μονοθεσίων να αλλάζει συνεχώς. Ο Bottas είχε σημειώσει έναν πολύ καλό χρόνο στην πρώτη του -όχι αλάνθαστη- προσπάθεια, τον οποίο δεν κατάφερε να βελτιώσει στο τέλος.

Οι δυο οδηγοί της Mercedes είχαν μια εκπληκτική μάχη στον αγώνα, δείχνοντας απόλυτο σεβασμό και αφήνοντας πάντα πολύ χώρο ο ένας στον άλλο. Ο Hamilton θα μπορούσε ίσως να έχει επισφραγίσει το προσπέρασμα που ολοκλήρωσε επί του Bottas στον 4ο γύρο αν κλείσει πιο επιθετικά τη γραμμή του στη Luffield, για να στερήσει στον team mate του την ευκαιρία αντεπίθεσης. Δεν το έκανε όμως και ο Φινλανδός κατάφερε να περάσει ξανά επικεφαλής στην επόμενη στροφή (Copse) για να παραμείνει εκεί έως το pit stop του στον 16ο γύρο.

Η Mercedes είχε συμφωνήσει πριν τον αγώνα ότι ο οδηγός που θα ήταν 2ος θα είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από τον επικεφαλής. Ο Bottas και οι μηχανικοί του είχαν αποκλείσει εξαρχής το ενδεχόμενο στρατηγικής ενός pit stop, θεωρώντας ότι είναι ανέφικτη, κάτι που όπως παραδέχθηκε ο Φινλανδός ήταν λάθος, αφού αυτή ήταν η -μακράν- ταχύτερη επιλογή. Η εκτίμηση αυτή είχε βασιστεί στα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί την Παρασκευή, όπου όλες οι ομάδες αντιμετώπισαν προβλήματα εκτεταμένης φθοράς των ελαστικών λόγω της γλιστερής επιφάνειας του καινούργιου ασφαλτοτάπητα. Η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά όμως μέχρι την Κυριακή. Επιπλέον, η επιλογή μέσης γόμας για το δεύτερο stint, άφησε ακάλυπτο τον Bottas στο ενδεχόμενο παρέμβασης αυτοκινήτου ασφαλείας, το οποίο χάρισε ένα pit stop με μικρότερο χρονικό κόστος μόλις τέσσερις γύρους αργότερα.

Ο Hamilton είχε επιλέξει να επεκτείνει το πρώτο του stint, όπως είχε συμφωνηθεί πριν τον αγώνα και η έξοδος του Giovinazzi στην αμμοπαγίδα (που επέφερε το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας) του χάρισε ουσιαστικά τη νίκη. Ο Βρετανός μπήκε στα pits για τη σκληρή γόμα και εξήλθε επικεφαλής, χάνοντας λιγότερο χρόνο υπό το καθεστώς SC, τη στιγμή που ο Bottas ήταν υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει κι άλλο pit stop, καθώς δεν είχε χρησιμοποιήσει δεύτερη γόμα ελαστικών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Ως τελική… επίδειξη ισχύος, ο Hamilton φύλαξε την μεγαλύτερη έκπληξη για το τέλος. Ο Bottas κατάφερε να κινηθεί 1,5 δλ. ταχύτερα με το (μεταχειρισμένο στις κατατακτήριες δοκιμές) σετ ελαστικών μαλακής γόμας που τοποθέτησε μόλις 7 γύρους πριν τον τερματισμό. Ο Hamilton είχε αρνηθεί δύο φορές τις εκκλήσεις της ομάδας να εισέλθει προληπτικά κι αυτός στα pits στους τελευταίους γύρους. Μία πριν πραγματοποιήσει το δεύτερο pit stop του ο Bottas και μία μετά, όπου είχε τη διαφορά που θα του επέτρεπε να εξέλθει στην πίστα και πάλι επικεφαλής. Ωστόσο, ο Hamilton προτίμησε να μην πάρει το περιττό ρίσκο που ενέχει μια επίσκεψη στα pits, καθώς ένιωθε ότι είχε διαφυλάξει επαρκώς τα ελαστικά του για να φτάσει έως τον τερματισμό, παρά το blistering που προκαλούσε αυξανόμενους κραδασμούς. Αυτό διαφάνηκε από το χρόνο που έγραψε στον τελικό του γύρο, αφού με τη σκληρή γόμα -η οποία είχε κάνει ήδη άλλους 41 γύρους- κατάφερε να καταρρίψει το χρόνο που είχε γράψει ο Bottas (με τη μαλακή γόμα και σχεδόν καινούριο σετ) για 37 χλστ. του δλ! «Ήταν ο γύρος κατατακτήριων δοκιμών που θα έπρεπε να έχω κάνει εχθές» δήλωσε ο Hamilton. Με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου, για να… συνοδεύσει την 80ή νίκη της καριέρας του στην F1.

Το συμβάν που καθόρισε τον κάτοχο της τρίτης θέσης και φυσικά διαφύλαξε τη δεύτερη θέση του Bottas, επιτρέποντας στην Mercedes να κάνει το έβδομο «1-2» της σεζόν ήταν η σύγκρουση μεταξύ Sebastian Vettel και Max Verstappen στον 37ο γύρο. Ως αποτέλεσμα αυτής, ο Γερμανός κατέληξε πίσω από τις δυο Williams στην τελική κατάταξη (έπειτα από την εφαρμογή της ποινής 10 δλ. που δέχθηκε για την πρόκληση της σύγκρουσης). Ήταν ενδεικτικό της πορείας του σαββατοκύριακου του Vettel, που πήγε από το κακό στο χειρότερο.

Με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στις κατατακτήριες δοκιμές, οι Mercedes έπασχαν από… υποθερμία ελαστικών και παρ’ ότι στο τέλος κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη σειρά εκκίνησης, η διαφορά με την Ferrari του Charles Leclerc ήταν μόλις 79 χλστ. του δλ. Οι Mercedes υιοθετούν μικρότερες γωνίες κάμπερ για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών τους. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη δυσκολία ανάπτυξης θερμοκρασίας στα ελαστικά όταν επικρατούν κρύες συνθήκες. Για αυτό και o Leclerc κατάφερε να βρεθεί τόσο κοντά στα ασημί βέλη.

Εντούτοις, αυτό ίσχυε μονάχα για τον Μονεγάσκο. Ο Vettel βρέθηκε 6ος, δηλαδή τελευταίος μεταξύ των οδηγών των τριών κορυφαίων ομάδων, πίσω και από τον Pierre Gasly. Έπειτα από τα έντονα προβλήματα καταπόνησης των εμπρός ελαστικών που αντιμετώπισε η Ferrari την Παρασκευή, η ιταλική ομάδα προσπάθησε να τα καταπολεμήσει την υποστροφή που τα προκαλούσε, αυξάνοντας την παραγωγή αρνητικής άντωσης στην εμπρός αεροτομή. Αυτό όμως έκανε το πίσω μέρος της SF90 πιο νευρικό. Ο Leclerc είχε τον τρόπο να το αντιμετωπίσει. Ο Vettel όχι. Στο πέρασμα από την Becketts, ο Γερμανός ήταν 20 χλμ. πιο αργός από τον Leclerc στην ταχύτερή τους προσπάθεια. Στους τελευταίους αγώνες, ο Vettel έχει βρεθεί στην ίδια κατάσταση που είχε αντιμετωπίσει το 2014 στη Red Bull απέναντι στον Ricciardo.

Ο Vettel αρέσκεται να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του φρεναρίσματος σε ευθεία γραμμή, σε αντίθεση π.χ. με τον Hamilton, που καθυστερεί όσο μπορεί τη διαδικασία πέδησης και τη συγχέει με την είσοδο στις στροφές, ασκώντας υψηλότερα πλευρικά φορτία στο εξωτερικό ελαστικό. Ο Vettel, ακολουθώντας αγωνιστική γραμμή με συνήθως πιο οξεία γωνία στις στροφές από τους περισσότερους αντιπάλους του. Δεν τον νοιάζει τόσο πολύ να είναι υψηλή η ταχύτητα διέλευσης από το apex της στροφής, αλλά κοιτάζει να βελτιστοποιεί την έξοδο από τη στροφή. Προσπαθεί να φέρει το μονοθέσιο σε ευθεία γραμμή όσο το δυνατό ταχύτερα, για να ξεκινήσει την επιτάχυνση νωρίτερα. Ωστόσο, αυτό είναι ανέφικτο αν διαθέτει έναν ασταθή πίσω άξονα.

Παράλληλα, οι αλλαγές στην προσέγγιση των κατατακτήριων δοκιμών τόσο στον έλεγχο του προσωπικού του ρυθμού (να μην τα «δίνει όλα» στο Q1 και το Q2) όσο και στο στήσιμο του μονοθεσίου, προσπαθώντας να προβλέψει την εξέλιξη των συνθηκών στην πίστα, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς έχει εκκινήσει μπροστά από τον team mate του στους τελευταίους τρεις αγώνες. Μάλιστα, η Ferrari είχε προγραμματίσει την πρώτη προσπάθεια του Μονεγάσκου στο Q2 με μέση γόμα ελαστικών. Ο χρόνος που έγραψε ήταν επαρκής για να τον προάγει στο τελικό σκέλος, ωστόσο η Ferrari τον έστειλε ξανά στην πίστα, με τη μαλακή γόμα ελαστικών για να καταρρίψει τον προηγούμενο χρόνο του και να εκκινήσει με αυτά. Η αιτιολόγηση της Ferrari ήταν ότι βλέποντας την πρόθεση της Mercedes να εκκινήσει με τη μέση γόμα, επιχείρησε να κάνει κάτι διαφορετικό, αφού γνώριζε ότι δεν είχε το ρυθμό αγώνα που διέθεταν τα ασημί βέλη. Τον αντίλογο σε αυτή την επίλογη παρείχε ο καυστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko: «Το θέμα δεν είναι να κάνεις κάτι διαφορετικό, αλλά κάτι πιο έξυπνο…» Εντέλει, οι συνθήκες στο Q3 ευνόησαν περισσότερο τις Mercedes, παρά τον Leclerc.

Με νωπές ακόμη τις πληγές από το GP Αυστρίας, o Μονεγάσκος έδωσε επική μάχη με τον Verstappen. Όταν τα μαλακά ελαστικά της Ferrari ξεκίνησαν να καταπονούνται, Leclerc ήταν πολλαπλάσια επιθετικός στην υπεράσπιση της θέσης του από τον Verstappen. Κατάφερε να ανακτήσει τη θέση που έχασε στο πρώτο pit stop όταν καθυστέρησε να αφαιρεθεί το εμπρός αριστερό ελαστικό της Ferrari, εκμεταλλευόμενος ένα γλίστρημα του Verstappen με κρύα ελαστικά. Η Ferrari όμως έκανε ακόμη ένα λάθος και δεν τον κάλεσε στον πρώτο γύρο του αυτοκινήτου ασφαλείας, όπως έκανε η Red Bull με τον Verstappen, αλλά στο δεύτερο. Ο Μονεγάσκος είχε βρεθεί ξανά πίσω από τον Ολλανδό και δε δίστασε να τσουγκρίσει τροχούς με τη Red Bull στον 25ο γύρο, σε ένα συμβάν που οι αγωνοδίκες ούτε καν εξέτασαν. Ο Leclerc δήλωσε ότι διασκέδασε περισσότερο από ποτέ στην F1 υιοθετώντας την επιθετικότητα που επέδειξε, «δοκιμάζοντας» τα όρια επιείκειας των αγωνοδικών. «Η Αυστρία μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά πόσο σκληρά μας αφήνουν οι αγωνοδίκες να αγωνιστούμε».

Με ένα εκπληκτικό προσπέρασμα επί του Gasly από την εξωτερική στη Village (στον 36ο γύρο) και χάρη στη σύγκρουση Vettel-Verstappen, ο Leclerc ανέβηκε στο βάθρο για τέταρτο συνεχόμενο αγώνα. Πλέον, βρίσκεται μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον team mate του στο πρωτάθλημα οδηγών. Ωστόσο, πριν την έναρξη του αγώνα, o διευθυντής της Ferrari, Mattia Binotto δήλωσε ότι σε μια κατάσταση 50-50, η Scuderia θα δώσει προτεραιότητα στον Vettel, δεδομένου ότι βρίσκεται μπροστά στη βαθμολογία. Αν αυτό αντιστραφεί, θα αντιστραφεί και η προσέγγιση της ομάδας; -με έμφαση στο ερωτηματικό.

Το Βρετανικό GP αποτέλεσε νέο χαμηλό σημείο στη φετινή πορεία του Vettel. Το αυτοκίνητο ασφαλείας είχε χαρίσει στον Γερμανό την 3η θέση, καθώς είχε επεκτείνει το πρώτο του stint. Εντούτοις, όπως φάνηκε σε όλες τις μάχες μεταξύ του Verstappen και των οδηγών τη Ferrari, η Red Bull είχε καλύτερο ρυθμό αγώνα από τα κόκκινα μονοθέσια, τουλάχιστον στα χέρια του Ολλανδού. Όταν ο Verstappen κατάφερε να προσπεράσει, o Vettel δεν παραδόθηκε εύκολα. Ο οδηγός της Red Bull υπερασπίστηκε την εσωτερική στην είσοδο της στροφής, αλλά έκανε μια μικρή κίνηση προς την αγωνιστική γραμμή. Αυτή η κίνηση ήταν που έκανε τον Vettel να πιστέψει ότι ο Ολλανδός θα αφήσει περισσότερο χώρο και δεσμεύτηκε να φρενάρει όσο πιο αργά μπορούσε. Ο Verstappen όμως δεν έκανε ποτέ στην άκρη και παρ’ ότι ο Vettel προσπάθησε να αλλάξει γραμμή στρίβοντας δεξιά και μπλόκαρε τα φρένα του, δεν πρόλαβε να αποφύγει μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους. O Vettel ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν και απολογήθηκε στον Verstappen στο parc ferme.

Το ατύχημα αυτό κόστισε στον Verstappen ένα σίγουρο βάθρο και τη δυνατότητα να παλέψει για τη δεύτερη θέση, δεδομένου ότι ο Bottas δεν είχε εξασφαλίσει ακόμα διαφορά που θα του επέτρεπε να πραγματοποιήσει το δεύτερο pit stop του και να εξέλθει στην πίστα εμπρός από τον Ολλανδό. Μετά τη σύγκρουση, πέραν από τις ζημιές στο δάπεδο και το διαχύτη, ο Verstappen έχασε την υδραυλική υποβοήθηση στο τιμόνι και το κάθισμά του μετακινούταν στα φρεναρίσματα και τις στροφές. «Ειλικρινά δεν ξέρω πως έφερα αυτό το μονοθέσιο στον τερματισμό» ήταν τα λόγια του Ολλανδού, που είδε την καρό σημαία στην 5η θέση, πίσω από τον team mate του.

Για δεύτερο συνεχόμενο GP, ο ρυθμός αγώνα της Red Bull ήταν καλύτερος από αυτόν της Ferrari. Στο Silverstone το μονοθέσιο της ομάδας είχε επίσης αρκετά υψηλή τελική ταχύτητα. Είναι εμφανές ότι η Red Bull κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα προόδου στον αγώνα εξέλιξης των μονοθεσίων και διαχειρίζεται τα ελαστικά καλύτερα (τουλάχιστον από τη Ferrari) στους αγώνες.

Το Βρετανικό GP αποτέλεσε τον καλύτερο φετινό αγώνα του Pierre Gasly, που ισοφάρισε την υψηλότερη θέση τερματισμού (4η) που έχει πετύχει στην F1, πέρυσι στο Μπαχρέιν. Ο Γάλλος για πρώτη φορά επιχείρησε -και κατάφερε- να προαχθεί στο Q3 χρησιμοποιώντας τη μέση γόμα. H Red Bull προσπάθησε να βοηθήσει τον Gasly, δίνοντας και στο δικό του μονοθέσιο τις ρυθμίσεις του Verstappen. Ο Γάλλος μπορεί να αποκλίνει λίγο για να το προσαρμόσει στο προσωπικό του οδηγικό στιλ, αλλά δεν του επιτρέπεται να κάνει ριζικές αλλαγές. «Μέχρι πρότινος, πειραματιζόταν υπερβολικά, μεταπηδώντας από το ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε ο Helmut Marko. O ίδιος ο Gasly δήλωσε ότι έκανε ένα μεγάλο βήμα προόδου αυτό το σαββατοκύριακο με τις αλλαγές που έγιναν στη δική του πλευρά του γκαράζ. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που απαιτούν βελτίωση, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Gasly είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει το ρυθμό των υπόλοιπων οδηγών των τριών κορυφαίων ομάδων. Μάλιστα, ο Γάλλος κατάφερε να προσπεράσει τον Vettel πριν το pit stop του.

To αυτοκίνητο ασφαλείας ευνόησε τον Carlos Sainz καθώς ο Ισπανός πραγματοποίησε το μοναδικό του pit stop υπό το καθεστώς SC και βρέθηκε επικεφαλής του δεύτερου γκρουπ ομάδων, ενώ είχε εκκινήσει από τη 13η θέση. Ο Ισπανός είχε αντιμετωπίσει σημαντικές προβλήματα πρόσφυσης στον πίσω άξονα του μονοθεσίου στις κατατακτήριες δοκιμές και δεν κατάφερε να προκριθεί στο Q3. Πραγματοποίησε όμως εκπληκτική εκκίνηση στον αγώνα, προσπερνώντας άμεσα αμφότερες τις Alfa Romeo. Στους τελευταίους γύρους υπερασπίστηκε επιτυχώς την 6η θέση από τον Daniel Ricciardo, ο οποίος πλησίαζε συνεχώς, ιδίως στις ζώνες DRS, αλλά δε βρέθηκε ποτέ σε απόσταση βολής.

Ακριβώς αντίθετη ήταν η έκβαση του αγώνα του Lando Norris, ο οποίος την έπαθε περίπου όπως και ο Bottas. Στην εκκίνηση, ο Βρετανός τέθηκε επικεφαλής του δεύτερου γκρουπ ομάδων, έχοντας μια μικρή επαφή και με τον Gasly, αλλά ήταν από τους πρώτους οδηγούς που κατευθύνθηκαν προς τα pits πριν το αυτοκίνητο ασφαλείας. Βρέθηκε πίσω από τον Sainz μετά το SC, αλλά έπρεπε να κάνει κι άλλο pit stop, διότι η μέση γόμα δεν είχε τη δυνατότητα να διαρκέσει μέχρι την καρό σημαία. Εντέλει κατέληξε στην 11η θέση.

Η McLaren αποφάσισε στον αγώνα που διεξάγεται στην «έδρα» της, να ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει το ίδιο οδηγικό δίδυμο και το 2020, αποσύροντας από την «αγορά» τον Norris, αφού ο Sainz ήταν δεδομένο ότι θα παρέμενε και δεύτερη σεζόν. Ο Norris εκπλήρωσε όλους τους όρους απόδοσης που ανέγραφε το συμβόλαιό του για να ανανεωθεί. Την ίδια στιγμή, o διευθυντής μηχανολογίας της ομάδας του Woking, Pat Fry, αναχώρησε από αυτήν ένα μόλις χρόνο μετά την επιστροφή του σε αυτή (είχε μεταβεί στη Ferrari στο μεσοδιάστημα) και αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Williams, για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο (πρώην συνεργάτη του στη McLaren) Paddy Lowe. Παράλληλα, εγκαταλείψθηκε ο “Matrix” τρόπος οργάνωσης του τεχνικού τμήματος τον οποίο ο CEO της ομάδας Zak Brown είχε καταδείξει ως τη ρίζα όλων των προβλημάτων της McLaren πέρυσι, για χάρη ενός πιο παραδοσιακού μοντέλου.

Οι McLaren έδωσαν σκληρές μάχες με τις Renault αυτό το σαββατοκύριακο, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξεχωρίσουν από το δεύτερο γκρουπ ομάδων. Ο Sainz δήλωσε ότι οι Renault ήταν ταχύτερες στο Silverstone. O Daniel Ricciardo ήταν ο ταχύτερος οδηγός του δεύτερου γκρουπ ομάδων το Σάββατο, αλλά έχασε το πλεονέκτημα αυτό από τον Norris στην εκκίνηση. Παρ’ ότι ήταν από τους πρώτους που πραγματοποίησαν pit stop στον αγώνα, η Renault τον κάλεσε στα pits ξανά υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, μια κίνηση που αποδείχθηκε σωστή.

Αντιθέτως, απογοητευμένος από τη διαχείριση της δικής του στρατηγικής ήταν ο Nico Hulkenberg. Ο Γερμανός έβρισε αρκετές φορές στον ασύρματο μετά τον τερματισμό, αναφωνώντας: «Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δε μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα το pit stop. Μας κόστισε τον αγώνα. Ειλικρινά πάλευα με τα ελαστικά, δεν έπαιζα παιχνίδια, δεν έλεγα ψέματα. Απλά πρέπει να με πιστεύετε μερικές φορές. Ήταν προφανές. Τα ελαστικά μου είχαν φτάσει 140 βαθμούς και πάλι ‘όχι, όχι είναι μια χαρά, αφήστε τον να μείνει έξω, είμαστε εντάξει’…» Ο Hulkenberg χτυπήθηκε από πίσω από τον Perez στις έντονες μάχες που δημιουργήθηκαν στην επανεκκίνηση, αλλά κατάφερε να κλέψει τον τελευταίο βαθμό από τον Alexander Albon στους τελευταίους γύρους, παρά το μεγάλο stint (39 γύρων) που αναγκάστηκε να κάνει με τη σκληρή γόμα.

Ο οδηγός της Toro Rosso είχε πραγματοποιήσει μια πολύ καλή εμφάνιση, αλλά αντιμετώπισε ένα σπάνιο πρόβλημα υψηλής ηλεκτρικής τάσης με την μπαταρία του ERS. Αυτό σήμαινε ότι οι μηχανικοί δε μπορούσαν να ακουμπήσουν το μονοθέσιο αν δεν έσβηνε ο κινητήρας. Συνεπώς, η ομάδα αποφάσισε να μην τον καλέσει για δεύτερο pit stop, όπως ήταν η προγραμματισμένη στρατηγική, αφού είχε τοποθετήσει τη μέση γόμα στο 13ο από τους 52 γύρους. Μέχρι τον τερματισμό, τα ελαστικά του ήταν… τελειωμένα.

Η πιο συγκινητική στιγμή του αγώνα εκτυλίχθηκε στην εκκίνηση, την οποία έδωσε ο 12χρονος γιος του εκλιπόντα Charlie Whiting, Justin._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ