top icon
Blog

ΕΠΑ: Έργα και ημέρες

Σχόλιο του Στρατισίνο για την ΕΠΑ της ΟΜΑΕ, που ψάχνοντας τα πατήματά της αποδεικνύεται άστοχη μέσα από το έργο της, ξεπερνώντας -αρνητικά- και την ποιότητα μελών της.

Η Επιτροπή Αγώνων πλέον πορεύεται με πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη (Τάκη) Κουτσίκο. Έναν άνδρα με πολυετή διακριτική αγωνιστική παρουσία, ανύπαρκτη διοικητική, αλλά πετυχημένη επιχειρηματική, με μόρφωση και αγωγή συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής του. Διαδρομή που τη χαρακτηρίζει το τίμιο πάθος και ο καλής πρόθεσης παρορμητισμός, με την ταχύτητα των αποφάσεων ενίοτε σε σύγκρουση με την ουσία τους. “Traction οff” και στη διαχείριση της πλημμύρας των συναισθημάτων του προέδρου, με “χάντικαπ” τη σύνθεση του ΔΣ της ΟΜΑΕ, της ΕΠΑ και των επιτροπών της, που αδυνατούν να αποτελέσουν ομάδα με δημιουργικό προσανατολισμό. Το χειρότερο είναι οι πιέσεις που δέχεται από τα κέντρα εξουσίας του χώρου, που συντονίζει -μήπως και επιβιώσει- ο Πρόεδρος της ΟΜΑΕ, που υπολείπεται του ρόλο του. Πιέσεις που εκφράζονται περίπου θεσμικά από τον Μάριο Ηλιόπουλο, που είχε την ευκαιρία του για παρέμβαση ουσίας αλλά δεν την αξιοποίησε, και από τον Μανώλη Χαλιβελάκη.

Ο ΡΟΝ, ένας ευφυής σκληροτράχηλος, “άρρωστος” με το χώρο, που εμπλέκεται διοικητικά 30 χρόνια, αρνείται να δεχτεί τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αμφισβητείται αλλά παρεμβαίνει, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι κεκτημένο του δικαίωμα. Ως “ιδρυτής” της ΟΜΑΕ, χωρίς κακή πρόθεση, δεν αφήνει το χώρο που λατρεύει να βρει την ισορροπία του σε μια δύσκολη καμπή της διαδρομής του.

Με την ευκαιρία, κρίνεται ευρύτερα το “σύστημα-ΡΟΝ”, με τη σύζυγό του -πετυχημένη πρόεδρο του ΑΣΜΑ- να συμμετέχει ως Σύμβουλος στην ΕΠΑ. Έντιμος άνθρωπος. Κυρία, οικογενειάρχης με αρχές για σεμινάριο, χωρίς όμως ιδέες, με αγωνία για την… τοποθέτηση ξεπερασμένων γνωστών, φίλων-συνεργατών, σε θέσεις στελεχών σε αγώνες και ως μέλη στην ΕΠΑ και σε επιτροπές, πληγώνοντας τη θετική διάθεση όσων εκφράζουν τη σύγχρονη άποψη.

Πρόκειται για την έκφραση ενός σκουριασμένου συστήματος που προσεγγίζει τις προσωπικές σχέσεις για τη διατήρηση της επιρροής, με άλλοθι την ευαισθησία για το χώρο, μέσα από μια αμφιλεγόμενη διαδρομή, που πλέον έχει μπει στη ζυγαριά.

Επί της ουσίας

ΕΠΑ, ως άλλη ε.δ. Δεσφίνα, χωρίς μπαριέρα, και δεν αποδέχεσαι τη φιλοσοφία του “δε βαριέσαι” όπως αυτή προκύπτει και από τα συμβάντα στον τεχνικό έλεγχο του Ηπειρωτικού Ράλλυ. Με απόφαση για την παράταση αξιοπιστίας, σε σχέση με ληγμένα “εργαλεία”, όπως σε μπάκετ καθίσματα-κράνη-πυρόσβεση. Επιλογή που εκθέτει…

Εγκλωβισμένοι οι της ΕΠΑ αγωνιστικά, από την πιθανότητα ενστάσεων εκ των υστέρων. Ουσιαστικά, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι που προδίδει και έλλειψη επαφής με τους αγωνιζόμενους, αφού ο μηχανισμός δε λειτούργησε έγκαιρα και προληπτικά ως όφειλε. Παρατυπίες γραμμένες από τον γενναίο τεχνικό έφορο κ. Φώτη Χαρατάσο, μαχαιριά στην αταξία, που “διορθώθηκαν”-νομιμοποιήθηκαν με ηρωική απόφαση της στιγμής -ως σωτηρία-, που προβληματίζει. Σοβαρή αστοχία αποτελεί και ό,τι συνδέεται με γεγονότα στην 5η ε.δ., όπου δεν προέκυψε τραγωδία χάρη σε αγωνιζόμενους-γιατρούς με φιλότιμο που στήριξαν τον τραυματία και συντόνισαν το νοσοκομειακό όχημα της αφετηρίας.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ορθόδοξο σύστημα που ακολουθεί τους κανονισμούς και δεν αυτοσχεδιάζει, εγκρίνει-υποστηρίζει αγώνα-restart, επιβάλλοντας έμπειρα στελέχη που εμπνέουν σεβασμό. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος, ως Υπουργός Αγωνιστικής Άμυνας, καταδρομέας λόγω ψυχισμού, όταν συμμετέχει ως αθλητής (στην ουσία το απόλυτο ασυμβίβαστο) χάνει και το δικαίωμα ακόμα και της συμβουλής, έστω και με την πατρική ευθύνη που τον διακρίνει.

Περί ενημέρωσης…

Μόνο ως υπερβολή χαρακτηρίζεται το ότι ο υπεύθυνος Τύπου της ΟΜΑΕ, ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Πάνος Διαμάντης ασχολείται με την ανάρτηση εγκυκλίων στον ιστότοπό της και δεν έχει χρόνο για την ενημέρωση των Μέσων.

Αντίστοιχα, θεωρούμε “fake news” το ότι ο ΣΟΑΑ εκπροσωπείται στην ΕΠΑ με ψήφο για ασφάλεια- προβολή και από τον υπεύθυνο Τύπου του Συνδέσμου.

Χωρίς αμφιβολία…

Ο εξαιρετικός υπεύθυνος Τύπου της ΟΜΑΕ μπορεί να συντονίσει ΕΠΑ και ΣΟΑΑ, που ακόμα και στην υποβαθμισμένη τυπικά έκφρασή του έχει λόγο στην προβολή. Με την έγκριση της ΟΜΑΕ, που επιβάλλεται αφού πρόκειται για στρατηγική, μπορεί να προκύψει ένα σύγχρονο μοντέλο επικοινωνίας. Διαφήμιση των ελληνικών αγώνων, με ενισχυμένο και το κύρος της Ομοσπονδίας που εξελίσσεται σε σάκο του μποξ.

Τα Σωματεία άλλωστε έχουν το παράδειγμα των Dirt Games και του ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., – ό,τι πληγώνει την ανεπάρκεια, ώστε να προσαρμοστούν και να συντονιστούν για το αυτονόητο, ακολουθώντας προδιαγραφές. Τυπικά, που πλέον δεν αρκεί, ανταποκρίνονται και Σωματεία, όπως ΑΣΜΑ, ΑΛΑΚ, ΑΛΑΛ, SL, μακάρι κ.ά. .

Σε κάθε περίπτωση, όπως στο παρελθόν, πρέπει να επισημαίνεται η επικοινωνία και στην έκθεση του παρατηρητή, που οφείλει να αποκτήσει και άγχος για την προβολή, ισορροπώντας την αγωνία για τα οδοιπορικά του. Εμπιστευτείτε τον πραγματικά ειδικό, όπως είναι ο κ. Διαμάντης (απορρίπτοντας τους μάγους που σας περιτριγυρίζουν), για ένα σύγχρονο παιχνίδι και στα social media, που μας ξεπερνάει.

Εμπνεύστε προς μια χρήσιμη κατεύθυνση, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις προβολής που θα φέρει χορηγούς και θα σκοτώσει το δανεισμό με όμηρο έναν ευαίσθητο χώρο που απαιτεί σεβασμό, ξεπερνώντας και τα εκλεγμένα του στελέχη.

Με χαιρετισμούς στην “εξουσία”…

Συζητήσαμε με τον Λεωνίδα Κύρκο να εμπλακούμε διακριτικά ως σύμβουλοι στην ΕΠΑ, αν κάτι τέτοιο γινόταν συνολικά αποδεκτό. Μας επικοινωνήθηκε ένα κλίμα αποδοχής, πριν προηγηθεί ό,τι ακολούθησε. Η απαραίτητη συνεννόηση με διευκρινίσεις για το πλάνο του προέδρου, τον οποίο που γνωρίζεις 45 χρόνια και της ομάδας του, που έχει την ευθύνη – αφού οδηγούν σε αστοχίες οι ανεύθυνοι με ονοματεπώνυμο.

Γεγονός αποτελεί ότι το πρόσημο όσον αφορά την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα πεπραγμένων και η περιορισμένη αισιοδοξία για αλλαγή φιλοσοφίας παραμένει αρνητικό. Με τη σκέψη ότι η κριτική είναι εύκολη και το έργο δύσκολο, σε συνδυασμό με την εκτίμηση στα πρόσωπα των Ανδρέα Βίγκου και Ιαβέρη Jr., συμφωνείς να συνεργαστείς, υπό προϋποθέσεις.

Για την προβολή, αλλά και ως αγωνία 10 ετών, για το σοκ, με την πρόσκληση και την εκπαίδευση νέων στελεχών. Πιλότος, σεμινάρια WRC επιπέδου κ. Ανίτας Πασαλή, ώστε ο χώρος να μην εκτίθεται. Από εμάς, τους κουρασμένους των 59-71+ κ.ά. νεότερους, περιορισμένης ευθύνης, που επιβιώνουν.

Διαγνώσαμε θολό το τοπίο στην ΕΠΑ και ευρύτερα στο ΟΑΚΑ, αλλά και παραπέρα, στη Λυκόβρυση, όντας σε σεισμική δόνηση.

Επιλογή μας το καλύτερα “καταστροφικός” με κατατεθειμένο έργο και γυρισμένη την πλάτη στην αχαριστία, παρά με μηδενικό έργο, σε άλλη διαδρομή για τον πρωινό καφέ και σε άλλη αργότερα, όσο περνάει η ώρα.

Καλό δρόμο. Το σπορ με χορηγούς τους αθλητές-πρωταγωνιστές μας ξεπερνάει και ας προσπαθούμε να το χειραγωγήσουμε. Περί αγάπης; Ψυχραιμία!_ Σ. Χ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ