Παρασκευή 17/01/2020 - 09:14
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις νέες πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Με τα τρακτέρ να βγαίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο (18-19 Γενάρη) στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας και της Λάρισας, με τις περιοδείες και τις συσκέψεις να απλώνονται σε όλη τη χώρα, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση των πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Πλούσια δράση μπροστά στην πανθεσσαλική σύσκεψη

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανθεσσαλική σύσκεψη που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 20 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων, όπου θα καθοριστεί η ακριβής μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε πως «μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο μπορούμε να κερδίσουμε» και υπενθύμισε όσα κατακτήθηκαν σε παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις. Απαντώντας στις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε πως «κάθε υπουργός προσπαθεί να μας πει ότι είμαστε υποκινούμενοι και ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται κόμματα. Αυτό που μας βγάζει στο δρόμο όμως είναι τα αιτήματά μας που είναι δίκαια!».

Από την πλευρά της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλλας απηύθυνε και αυτός με τη σειρά του κάλεσμα συμμετοχής στους αγώνες που έρχονται. Σήμερα, εξάλλου, στα δικαστήρια της Καρδίτσας θα γίνει η δίκη τριών μελών της ΕΟΑΣΚ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του 2018.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου, Αλέκος Λαχανάς, στις δηλώσεις του τόνισε ότι «τα ευφυολογήματα Βορίδη δεν αποτελούν θεσμική απάντηση στα προβλήματα», ενώ πρόσθεσε: «Καλούμε τον κ. Βορίδη... να επανέλθει στην "κανονικότητα" και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν στους αγρότες».

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι περιοδείες στα χωριά και οι συσκέψεις σε επαρχιακό επίπεδο. Σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» πραγματοποιεί σύσκεψη στο Μεγαλοχώρι.

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού - Σούρπης και αγρότες από την περιοχή του Αερινού και του Βελεστίνου, μετά από ανάλογες αποφάσεις.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου μαζί με τα γενικότερα αιτήματα καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στις αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ για το χύμα τσίπουρο, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους - αμπελουργούς σε όλη τη χώρα.

Ασφυκτιούν οι αγρότες της Κρήτης

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, συμμετέχοντας και αυτοί στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 29 Γενάρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Στην Κρήτη, τα προβλήματα δεν είναι απλά μεγάλα, αλλά οξυμένα, με κυρίαρχο την καταστροφή του βασικού προϊόντος, του ελαιολάδου. Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή έχει φέρει σε οικονομική ασφυξία όλους τους αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε τα εσπεριδοειδή, τα προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία, της οποίας οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί ακόμη και οι ζημιές που έγιναν στα θερμοκήπια, για τις οποίες οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να διορθώσουν τις ζημιές, αλλά και όλα τα προβλήματα των τελευταίων ετών».

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει απόφαση να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνει περιοδείες σε χωριά του νομού και συσκέψεις σήμερα Παρασκευή στην Κατούνα και αύριο Σάββατο στο Μοναστηράκι.

- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε στήσιμο μπλόκου στις 20 Γενάρη.

- Στις 22 Γενάρη προγραμματίζουν σύσκεψη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κατερίνης.

- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ) οργανώνει κινητοποίηση στις 30 Γενάρη έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Νωρίτερα, στις 21 Γενάρη, θα διεξαχθεί το συνέδριο της Ομοσπονδίας.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκλογές στον νεοσύστατο Αγροτικό Σύλλογο Επαρχίας Λιβαδειάς, για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, τις ακόλουθες ημερομηνίες: Κάστρο 17/1, Μαυρονέρι 19/1, Αλίαρτος 20/1, Θεσπιές 21/1, Δίστομο 23/1, Λιβαδειά 24/1.