Τρίτη 21/01/2020 - 20:15
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Αντί για λύσεις μας δίνουν καταστολή, τρομοκρατία και αυταρχισμό - Καλεί στις δράσεις των επόμενων ημερών

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Την κυβέρνηση που διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη δηλώνει ότι «τα προβλήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται» και οι κινητοποιήσεις είναι «υποκινούμενες», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία με τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη ότι “τα προβλήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται” και οι κινητοποιήσεις είναι “υποκινούμενες”, κάνει προσπάθεια να εμποδίσει την ανάπτυξη των οποιοδήποτε αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αλήθεια, μπορεί να μας πει ο κ. Βορίδης πως τη στιγμή που έχουμε αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα 8-10%, η τιμή του πετρελαίου είναι αυξημένη 1,4-1,5 ευρώ, υψηλές είναι οι τιμές στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να μείνουμε στα ζώα όταν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα που παράγουμε (γάλα, κρέας, λάδι κ.ά.) είναι εξευτελιστικές και δεν αφήνουν εισόδημα ούτε για την επιβίωσή μας;

Αλήθεια, μπορεί να μας πει πως ενώ δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα μας την ίδια στιγμή φτάνουν στο ράφι σε υψηλές τιμές και δεν μπορεί να τα αγοράσει η εργατική - λαϊκή οικογένεια η οποία περιμένει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ;

Αλήθεια, μπορεί να μας πει πώς μπορούμε να πληρώσουμε τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και το χαράτσι του 6,95% για την Υγεία τη στιγμή που το 80% των αγροτοκτηνοτρόφων έχει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει κατώτερη εισφορά 1.360 ευρώ; Την ίδια στιγμή τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό, ειδικότητες, μηχανήματα, ασθενοφόρα ή με οδηγούς που δεν καλύπτουν 24ωρη βάρδια, στερούνται ακόμα και θέρμανσης κλπ.

Αλήθεια, μπορεί να μας πει πώς γίνεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, να έχει θεσπίσει εγγυημένα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα, στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές Οδούς και τα διόδια, τους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή, τους ομίλους που εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια κ.ά.;

Εμείς γνωρίζουμε ότι μόνο με σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των προηγούμενων χρόνων κόντρα στην ΚΑΠ της ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση πατώντας στα χνάρια της προηγούμενης, στηρίζοντας τα κέρδη αγροτοκαπιταλιστών και μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα, υπήρξαν συγκεκριμένες κατακτήσεις όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η ανακοπή της αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η ανακοπή της επιβολής του λεγόμενου “πράσινου τέλους” στο νερό, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κ.ά.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και πηγάζουν από τις δικές μας ανάγκες γι' αυτό ανησυχούν κυβέρνηση μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα και προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, γενικότερα να βάλουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα στο "γύψο". Γι' αυτό και σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν απροκάλυπτα τους αγρότες στην Κρήτη και να εμποδίσουν την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας.

Τους το λέμε καθαρά ότι δεν θα το καταφέρουν. Μαζί με τους μισθωτούς εργαζόμενους, τον μικρό επαγγελματοβιοτέχνη και έμπορο, αλλά και με τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, την κοινή μας δράση, θα κτίσουμε το δικό μας εργατικό - λαϊκό μπλόκο διεκδικώντας αυτό που επιβάλλουν σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες για εμάς και τα παιδιά μας.

Θα πάρουμε όλα τα μέτρα με περιοδείες στα χωριά, με συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων, ώστε να προετοιμάσουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον αγώνα, την αντεπίθεσή μας.

  • Συμμετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και συμμετείχαμε, βγάζοντας από τη Δευτέρα 27 Γενάρη τα τρακτέρ στη Γέφυρα της Άρτας.
  • Καλούμε όλους στο συλλαλητήριο την Τρίτη 28 Γενάρη στην κεντρική πλατεία στις 12 μ.
  • Δίνουμε το αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο στην "AGROTICA" στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη στις 12.00. Η αναχώρηση του πούλμαν θα γίνει στις 7.30 π.μ. από το "Ράδιο Κορασίδη"».