Τρίτη 26/02/2019 - 11:39
ΚΟΒ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με επιτυχία η συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ιερισσό (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Αριστοτέλη και της ΚΟΒ Αριστοτέλη του ΚΚΕ, την Κυριακή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού. Στην ομιλία χαιρετισμό απεύθυνε η Μαριαλένα Διδασκάλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στη Χαλκιδική και αμέσως μετά έγινε η κεντρική ομιλία από τον Κυριάκο Παρθενιάδη, υποψήφιο δήμαρχο Αριστοτέλη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Παρθενιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα και εδώ από την Ιερισσό, το Δήμο Αριστοτέλη, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Κύρια σημασία έχει εξ αρχής να επισημάνουμε κάτι.

Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στον τόπο μας, στο Δήμο Αριστοτέλη δεν είναι ξεκομμένα και αποσπασμένα από τα υπόλοιπα. Αλλά αποτελούν συνέχεια των συνολικών προβλημάτων, απορρέουν όλα αυτά από τις ίδιες πηγές.

Με αυτήν την έννοια, νομίζουμε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι με όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, η μάχη των τοπικών εκλογών, οι εκλογές στους δήμους και τις κοινότητες, δεν αποτελούν ξέχωρες μάχες που δεν έχουν καμία σχέση με τις υπόλοιπες εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Και στις εκλογικές μάχες αλλά και τις καθημερινές μάχες, στο κίνημα, για να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν στερήσει, για να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία».

Συνέχισε λέγοντας: «Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Περιφέρεια όσο και τους δήμους αναπτύσσεται όλο και περισσότερο η μεγαλύτερη πρόσδεση με το κεντρικό κράτος. Αυτή η πρόσδεση πραγματοποιείται με την ανάληψη μιας σειράς αρμοδιοτήτων από τους δήμους και τις Περιφέρειες που προηγούμενα ήταν στο κράτος. Για αυτές τις ανάγκες σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση. Από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα με τον Κλεισθένη Ι, πραγματοποιούνται αναδιαρθρώσεις για την πρόσδεση με το κεντρικό κράτος και για την πιο άμεση διασύνδεση των δήμων και της Περιφέρειας με τους θεσμούς της ΕΕ, τις ανάγκες της κερδοφορίας των λίγων.

Απόδειξη του χαρακτήρα και του δικού μας δήμου, με τη σημερινή δημοτική διοίκηση αποτελεί η πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών με βάση τον Ελληνικό Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων σε εκδήλωση για το 2019, μια εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του Φόρουμ Δήμοι και Επιχειρηματικότητα.

Μόνο από τον τίτλο μπορεί κανείς να καταλάβει τα κριτήρια αυτής της αποτελεσματικότητας. Είναι κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των μεγάλων λαϊκών αναγκών της περιοχής μας σε υγεία, υγιεινή και ασφάλεια, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία; Μάλλον όχι.

Σύμφωνα με αυτήν την παρουσίαση, ο Δήμος Αριστοτέλη είναι δεύτερος δήμος σε όλη τη χώρα με τις "καλύτερες" επιδόσεις ως προς τη συνολική του αποτελεσματικότητα για το 2017 και ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του.

Αυτό, βγήκαν αμέσως και το έκαναν σημαία. Τι πανηγυρίζουν και καυχιούνται δηλαδή; Ότι κατάφεραν και διαχειρίστηκαν αυτά τα λίγα που δίνονται στο δήμο.

Ο τόπος, ο λαός αυτού του τόπου, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, χρειάζονται δημοτική αρχή που θα μπαίνει μπροστά, μαζί με τους ίδιους, να αγωνίζεται και να διεκδικεί.

Χρειάζεται δημοτική αρχή και δήμαρχο, που να αποτελεί ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην επίθεση κράτους, μεγαλοεπιχειρηματιών και ΕΕ στα πλατιά δικαιώματά μας, να συγκρούεται με όλους αυτούς».

Ο Κυριάκος Παρθενιάδης αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αριστοτέλη:

«Το ΚΚΕ δικαιώθηκε και στο θέμα που εδώ και χρόνια έχει στιγματίσει την περιοχή μας, αυτό της επένδυσης στις Σκουριές.

Από την πρώτη στιγμή το Κόμμα συνολικά και η οργάνωση στη Χαλκιδική προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ποια είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων στα μεταλλεία, ποια πρέπει να είναι η στάση του συνόλου του λαού της περιοχής. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε πολύπλευρα και σε όλο τον κόσμο τη θέση του Κόμματος για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, θέση που πάντα ήταν ίδια διαστρεβλώθηκε από όλες τις μεριές επειδή ήταν η μόνη που χτυπούσε τον πραγματικό αντίπαλο, το ίδιο το σύστημα που γεννά "Ελληνικούς Χρυσούς" και "El Dorado". Δηλώνουμε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά, ότι συνυπολογίζοντας το σύνολο των διαχρονικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης εξόρυξης στην κατάσταση των εργαζομένων, συνολικά του λαού της περιοχής και του περιβάλλοντος, είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στις Σκουριές.

Όπως είμαστε αντίθετοι και στην ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα που προκαλεί τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα πολυεθνικές, καπιταλιστικοί όμιλοι καταληστεύουν τον ορυκτό πλούτο του λαού. Ο χρυσός, όλα τα μεταλλεύματα που βρίσκονται στο υπέδαφος, αποτελούν περιουσία του λαού και πρέπει ο ίδιος να τον απολαμβάνει αλλά και να αποφασίζει για την αξιοποίησή του.

Αυτόν τον πλούτο τον στερούν από το λαό της περιοχής και συνολικά τον ελληνικό λαό και από τη μελλοντική εργατική λαϊκή εξουσία τους όπου η οικονομία θα είναι στα χέρια των εργατών, αυτών που παράγουν τον πλούτο. Το βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει το φυσικό - ορυκτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα, ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.

(…) Αντικειμενικά, τα συμφέροντα των εργαζομένων στις μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν ταυτίζονται με αυτά της εταιρείας, καθώς πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους που είπαμε και νωρίτερα, το κέρδος πηγάζει από την εκμετάλλευση του εργάτη. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια προβάλαμε τους τεράστιους κινδύνους που επιφέρει αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα σήμερα και το μέλλον στο περιβάλλον και αναπόφευκτα και στον άνθρωπο και σε ημερίδα για τον χρυσό που πραγματοποιήσαμε ως Κόμμα το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας, την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών, τις επιπτώσεις που όλα αυτά επιφέρουν. Στον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά τις "Ελ Ντοράντο" και τις "Ελληνικός Χρυσός", τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν κόστος και άρα προσπαθούν να ελαχιστοποιούνται. Επίσης προβάλλαμε τα σοβαρά προβλήματα σε χωριά όπως η Σρατονίκη με τις ρωγμές σε σπίτια, στους δρόμους και σε χώρους μαζικής συνάθροισης.

Ο κόσμος της περιοχής έχει εμπειρία και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα στο ζήτημα αυτό, φυσικά πρώτα και κύρια από τη στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλεύτηκε τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού της περιοχής. Μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και από τη σημερινή δημοτική αρχή. Μπορεί να δει συνολικά τι στάση κράτησε μέχρι σήμερα. Αν και κατά πόσο βοήθησε όπως αυτή λέει στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην περιοχή αλλά και τι έλεγε στην αρχή της θητείας της και τι τώρα.

Στην περιοχή όμως, δεν έπαιζε και δεν παίζει μπάλα μόνο η "Ελληνικός Χρυσός", αλλά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αυτά στον Τουρισμό. Αυτά τα συμφέροντα ενίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια το αντιμεταλλευτικό κίνημα.

Το κάνανε όμως διότι κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον και όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τη ζωή των εργαζομένων και συνολικά του κόσμου στην περιοχή. Αυτό το αποδεικνύουν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία, οι μισθοί πείνας, η τρομοκρατία και οι απολύσεις όταν εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία κάνουν αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς κ.ά. Αυτό που παράλληλα θέλουμε να γίνει κατανοητό λοιπόν, είναι ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να στρέψει την πάλη του προς κάθε επιχειρηματικό συμφέρον, ενάντια στα μονοπώλια και την αστική τάξη. Να μην βάζει τον αγώνα του κάτω από ξένη σημαία, τη σημαία των συμφερόντων των λίγων, αλλά να πολεμήσει συνειδητά ενάντια στην αστική τάξη και την εξουσία της.

(….) Ακόμα, θα έχουμε στο επίκεντρο τις μεγάλες ελλείψεις στην Περιφέρεια και το δήμο μας σε αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση, υποδομές Υγείας και Παιδείας, προστασία του περιβάλλοντος, για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.

Όλα αυτά είναι πεδία που και ως δήμος υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

  • Κάθε χρόνο οι κάτοικοι του δήμου έρχονται αντιμέτωποι με τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των ελλείψεων σε αντιπυρικά μέτρα, σε προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Οι πλημμύρες και οι καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα στην Ιερισσό η οποία υποφέρει συνεχώς με κάθε μεγάλη νεροποντή. Εκτεταμένες καταστροφές στα οδικά δίκτυα, αποξήλωση ασφαλτοστρώσεων, κατολισθήσεις πρανών κ.ά.
  • Οι υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης δεν είναι, σε καμία περίπτωση, επαρκείς για τον όγκο των τουριστών που δέχεται η Χαλκιδική την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Η κατάσταση στον τομέα της υγείας σε όλο το δήμο είναι κακή, με ελλείψεις σε γιατρούς, ασθενοφόρα, εξοπλισμό με πολλές φορές τραγικές συνέπειες για τον κόσμο.
  • Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα λιμάνια των χωριών όπως αυτό στην Ουρανούπολη.
  • Μαζί με τα παραπάνω αν σκεφτούμε και τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες την καλοκαιρινή σεζόν καταλαβαίνουμε το μέγεθος των ελλείψεων.

Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτούς του τομείς, με ευθύνη κεντρικού κράτους και των τοπικών αρχών, είναι αποσπασματικές, πραγματική σταγόνα στον ωκεανό και χρυσοπληρώνονται 2 και 3 φορές για να εξασφαλίζουν κερδοφορία μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και εργολάβοι».