Πέμπτη 28/02/2019 - 16:32
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Σε συγκέντρωση στο Κουκάκι μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, στην περιοχή που ταλαιπωρείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Αθήνα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για το θέμα αυτό στην ομιλία του τόνισε:

«Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Ειδικά στην πόλη μας το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για "Airbnb". Μιλάμε πλέον για επαγγελματική - επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη.

Θέση μας είναι να φορολογηθούν από το δήμο με το συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55€/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία σε 6,5€/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης απόδοση του 0,5% του τζίρου των διανυκτερεύσεων στο δήμο. Είναι το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν και τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από το δήμο. Αυτά τα μέτρα, εκτός της απόδοσης εσόδων στο δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών».