Τρίτη 19/03/2019 - 22:25
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΚΕΚΗ ΚΑΙ Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Για το πρόγραμμα καταπολέμησης της υπογεννητικότητας της Περιφέρειας Στερεάς και ΜΚΟ

Σε κοινή τους δήλωση οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κύμης - Αλιβερίου Κώστας Κέκης και Καρύστου Δημήτρης Παρασκευάς για το πρόγραμμα καταπολέμησης της υπογεννητικότητας της Περιφέρειας Στερεάς και Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης σημειώνουν:

«Αυτές τις μέρες εξελίσσεται σε περιοχές των Δήμων Κύμης - Αλιβερίου και Καρύστου, συγκεκριμένα σε Κονίστρες και Μαρμάρι αντίστοιχα, ενημέρωση για πρόγραμμα δήθεν καταπολέμησης της υπογεννητικότητας από την Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας και της ΜΚΟ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την "ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την κάλυψη των εξόδων τοκετού γυναικών, μονίμων κατοίκων δυσπρόσιτων περιοχών της Στερεάς Ελλάδας". Το υπαρκτό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, της γήρανσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές, δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, πόσο μάλλον με μιας περιορισμένης χρονικής διάρκειας οικονομική και ιατρική κάλυψη του τοκετού.

Αυτό που χρειάζεται στις περιοχές μας είναι:

• Η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε με ασφάλεια να μπορεί να κυοφορήσει και να γεννήσει μια γυναίκα στις περιοχές μας. Δηλαδή, η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (γυναικολόγος, μαία κλπ.) με μόνιμες σχέσεις εργασίας και η απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου.

• Η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε μετά τη γέννηση του παιδιού να μείνει το νέο ζευγάρι με τα παιδιά του στην περιοχή. Για παράδειγμα, χρειάζεται με κρατική επιχορήγηση να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί σε Μαρμάρι και Κονίστρες. Να λειτουργήσουν σχολεία, ιδιαίτερα Δημοτικά, όσο πιο κοντά γίνεται στις απομακρυσμένες περιοχές ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά μικρών παιδιών, να είναι όσο το δυνατό συντομότερη. Όπου χρειάζεται μετακίνηση, να καλύπτεται από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

Αυτό που χρειάζεται είναι η καθιέρωση θεσμικού πλαισίου για την προστασία της μητρότητας με μέτρα όπως τα παρακάτω που πρότεινε μέσω τροπολογιών στη Βουλή χθες το ΚΚΕ:

• Μόνιμη στήριξη για τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδιά. Δηλαδή, επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες που γεννούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις ως μια πρώτη ελάχιστη οικονομική στήριξη των ζευγαριών. Κατάργηση της αντιδραστικής διάταξης της ΝΔ που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν το επίδομα μόνο όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι!

• Θεσμοθέτηση της άδειας μητρότητας (κύησης - τοκετού - λοχίας) ανεξάρτητα από τις ημέρες ασφάλισης ή όχι της μητέρας.

• Θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του επιδόματος ανεργίας ώστε να μην είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέχρι να γεννήσουν και να επιστρέψουν άρον άρον στη δουλειά.

Πέρα από όλα τα παραπάνω αναγκαία μέτρα, αυτό που αναγκάζει σήμερα τους νέους που έχουν απομείνει στα χωριά μας να φύγουν είναι η ανεργία, είναι το ξεκλήρισμα των μικρών κτηνοτρόφων και αγροτών από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Όσο δεν στηρίζονται με τα αναγκαία εφόδια, κρατικές υποδομές (κτηνιατρεία, γεωπόνους, σφαγεία, φάρμακα), όσο δεν προστατεύονται με ευθύνη του κράτους από τη ληστεία των μεγαλεμπόρων τόσο θα ερημώνουν τα χωριά.

Οι δημοτικές αρχές, η περιφερειακή αρχή, αλλά και κάθε συνδυασμός με βάση τη στάση τους στα παραπάνω πρέπει να κριθούν μπροστά στις εκλογές του Μαΐου».