Πέμπτη 28/03/2019 - 14:03

Αναδημοσίευση συνέντευξης του Γ. Σιδέρη, υποψήφιου δημάρχου Περιστερίου

Το portal 902.gr αναδημοσιεύει συνέντευξη του Γιώργου Σιδέρη, υποψήφιου δημάρχου Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στον ιστότοπο vukentra.com.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Vukentra: Κύριε Σιδέρη, είστε το νέο πρόσωπο στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Πετυχημένος επιστήμονας, γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά της πόλης;

- Γ. Σιδέρης: Με τα κοινά ασχολούμαστε όλοι οι κομμουνιστές και πολλοί άλλοι αγωνιστές με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά. Για μας δεν είναι απλά μία ασχολία δίπλα σε άλλες. Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τη στάση και τη δραστηριότητά μας παντού και στο δήμο για να σταματήσει να είναι φορομπηχτικός μηχανισμός. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Με συνεχή διεκδίκηση, ανιδιοτελή προσφορά και αφιέρωση όλου του ελεύθερου χρόνου στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Με πυξίδα ότι δεν υπάρχει ατομική ευτυχία μέσα στη συλλογική δυστυχία και μιζέρια που μας έφτιαξαν.

- Vukentra: Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στο Περιστέρι. Ποια είναι η άποψή σας για την πόλη και την εξέλιξή της;

- Γ. Σιδέρης: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν όπως λέει και ο Ρασούλης. Η όψη της πόλης δεν είναι ίδια όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα μπορούσε να είναι, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μας γυρίζουν έως και πολλές δεκαετίες πίσω όπως τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά ή αντισεισμικά έργα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα πάνω από τον Παλιό Ταξιάρχη και θυμάμαι από μικρός ότι ποτέ δεν ήταν ένα το Περιστέρι. Ήταν πάντα δύο.

Το ένα, που ούτε εκφράσαμε, ούτε θέλουμε να εκφράσουμε είναι μικρό σε αριθμό και μίζερο. Αποτελείται από τους λιγοστούς μεγαλοεπιχειρηματίες της πόλης- τους εργοστασιάρχες, τους ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, τους μεγαλέμπορους, τους καναλάρχες, τους ιδιοκτήτες ομάδων και τους αχυρανθρώπους τους.

Το άλλο είναι κατά τη γνώμη μας το πραγματικό Περιστέρι: Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία που ζορίζεται, μετανάστες, μικροί έμποροι και μαγαζάτορες, επιστήμονες με αξιοπρέπεια, συνταξιούχοι της δουλειάς αλλά όχι της ζωής. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η εξέλιξη της πόλης προσδιορίζεται από την πορεία της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτή. Ιστορικά όμως αξίζει να πούμε ότι πραγματικό εξελικτικό άλμα έκανε το Περιστέρι όταν από περιφρονημένη παραγκούπολη, από χωράφι, έγινε πόλη με υποδομές. Και αυτό έγινε με τους αγώνες του λαού και τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

- Vukentra: Πιστεύετε ότι το σημερινό Περιστέρι, είναι μία ανθρώπινη πόλη για όλους, το διευκρινίζω για όλους τους κατοίκους του ή υπάρχουν περιοχές του που συνεχίζουν κατά την δική σας θεώρηση να παραμένουν υποβαθμισμένες;

- Γ. Σιδέρης: Ανθρώπινη πόλη είναι αυτή με κατοίκους με δουλειά και δικαιώματα. Άρα σίγουρα το Περιστέρι δεν είναι τέτοια. Πέρα όμως από αυτό, δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται ανθρώπινη η ύπαρξη και λειτουργία του λειοτεμαχιστή, η χρήση του γκαράζ ως διαδημοτικού σταθμού μεταφόρτωσης η οποία επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή. Τα «Ζουμπούλια» είναι χαρακτηρισμένα χώρος πρασίνου και οι κατασκευές είναι με άδεια λυόμενου. Οι γειτονιές του Ιερόθεου και γύρω από το Νεκροταφείο, το σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης από και προς γειτονιές όπως αυτή του Λόφου Αξιωματικών. Τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα στη Φιλικών που ακόμα τη λέμε Τσαλαβούτα, οι πιάτσες ναρκωτικών στη «ΒΙΑΜΑΞ» και γύρω από τη Χωράφα. Τα ποντίκια στην Ανδριτσαίνης, οι ανύπαρκτες μυοκτονίες και απεντομώσεις γενικά στην Ανθούπολη, οι απαίσιες μυρωδιές στη Δωδεκανήσου, οι ελλείψεις στο Ρουπάκι. Μπορούμε να μιλάμε ώρες, έχουν πολλά να γίνουν που δεν έγιναν όχι από άγνοια, αλλά από συνειδητή επιλογή που σχετίζεται με τον προσανατολισμό που έχει ο καθένας.

- Vukentra: Η πόλη βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, κάτι που είναι φανερό ότι έχει αντίκτυπο στον κοινωνικό ιστό της. Ποιοι είναι οι τομείς που εσείς πιστεύεται ότι πλήγηκαν περισσότερο και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, αν όχι να θεραπευτούν πλήρως οι «πληγές», να υπάρξει έστω και μία μικρή ή μεγάλη βελτίωση σ’ αυτούς;

- Γ. Σιδέρης: Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά στρώματα της πόλης μας βίωσαν τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν φταίνε. Γιατί η κρίση είναι δομικό στοιχείο αυτού του βάρβαρου συστήματος που ζούμε και λέγεται καπιταλισμός. Εμείς παλεύουμε για ένα Περιστέρι με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Με δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, με Κοινωνική Ασφάλιση, γεροντάκια και συνταξιούχους με αξιοπρεπή σύνταξη. Με νεολαία με δωρεάν μόρφωση, Πολιτισμό, Αθλητισμό, μακριά από τα ναρκωτικά. Με γυναίκες που θα προστατεύεται η μητρότητά τους. Με δομές Υγείας για καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας. Με πράσινο και ελεύθερους χώρους. Ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Με συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Με αναγκαίες υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση. Εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας. Και βεβαίως για πλήρη χρηματοδότηση του δήμου από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες. Όταν κάνουμε τέτοιες προτάσεις ή τις διεκδικούμε μαζί με σωματεία και άλλους φορείς μας απαντάνε πάντα με το φαιδρό επιχείρημα ότι "αυτά δεν είναι στη δικαιοδοσία του δήμου".

- Vukentra: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην οποία έχετε αναγγελθεί ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, θεωρείται, «καλώς ή κακώς», ως μία δημοτική παράταξη με ξεκάθαρους και στοχευμένους στόχους που έχουν κοινωνικό πρόσημο, όπως είναι η «ανεργία», η φτωχοποίηση και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Θα εμμείνετε προγραμματικά σ’ αυτή τη στοχοθεσία ή θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα σε όλα τα πεδία που απασχολούν την πόλη, όπως είναι το αστικό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών του δήμου κλπ.;

- Γ. Σιδέρης: Τη «Λαϊκή Συσπείρωση» την απασχολεί κάθε ζήτημα που αφορά τους όρους και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην πόλη μας. Θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του λαού του Περιστερίου, στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων, στο περιβάλλον, στην αλλαγή της εικόνας της πόλης μπορούν να γίνουν πράξη μόνο με μία αγωνιστική δημοτική αρχή, που παλεύει από θέση αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και την ΕΕ, κινητοποιώντας το λαό. Τότε μόνο θα έχουμε κατακτήσεις, θα παράξουμε έργο, θα δώσουμε «ανάσες» στο λεηλατημένο εισόδημά. Αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει. Ας δούνε την Πάτρα που είναι ο 3ος μεγαλύτερος δήμος στην Ελλάδα. Ας δούνε και μικρότερους δήμους όπως το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, η Καισαριανή, η Ικαρία.

Αντί όμως για αυτά η διοίκηση Παχατουρίδη επέλεξε να είναι το καλό παιδί του συστήματος και να περηφανεύεται πως όταν πάει τον προϋπολογισμό του δήμου στο υπουργείο δεν της κάνουν «ούτε μία μουτζούρα».

Όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου έχουμε μια διαφορετική λογική. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Πώς θα διαθέσει η διοίκηση ακόμα και αυτό το πλεόνασμα των 15 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προέρχεται από το ξεζούμισμα του λαού της πόλης; Θα δώσει ζεστό χρήμα ξανά στους καταπατητές; Θα τα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών όπως επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Ή έστω αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στο λαό του Περιστερίου με έργα υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη. Με χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών, του Δημοτικού Ωδείου, της δημοτικής συγκοινωνίας. Με μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, τη φύλαξη, το πράσινο και όχι με εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

- Vukentra: Η νυν διοίκηση του δήμου δέχεται συγχαρητήρια για το λαμπερό κέντρο της πόλης που έχει ιδιαίτερα αναπτυχθεί και όπως έχει αναφερθεί πολλάκις από τους διοικούντες, το Περιστέρι έχει γίνει πόλος έλξης κατοίκων άλλων περιοχών για τα καταστήματα που διαθέτει και τις ευκαιρίες ψυχαγωγίας που προσφέρει. Λίγο πιο έξω απ’ αυτό, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ποια είναι η δική σας θεώρηση γι’ αυτό και ποια η δική σας πρόταση για να πάει η πόλη ένα βήμα παραπέρα;

- Γ. Σιδέρης: Για να μπορεί να διασκεδάζει ο κόσμος του Περιστερίου σημαίνει ότι πρέπει να μην παίρνει 400 ευρώ μισθό και αυτά αν έχει δουλειά. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Εργαζόμενοι χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά, όπως λέει και ο κόσμος. Καλοδεχούμενοι οι επισκέπτες, αλλά δεν νομίζω ότι κανενός το όραμα, πλην της νυν διοίκησης, είναι ο διασκεδαστικός τουρισμός και τα μπραβιλίκια. Υπάρχει και μία άλλη όμως πλευρά που αφορά τους εκατοντάδες, Περιστεριώτες και όχι μόνο, εργαζόμενους στις υπηρεσίες εστίασης, τους σερβιτόρους, τους λαντζέρηδες, τους μπαρίστες, τους μάγειρες, τους ντελιβεράδες που αμείβονται με εξευτελιστικό μισθό, χωρίς σύμβαση εργασίας και στην πλειοψηφία τους χωρίς ένσημα. Για αυτούς γιατί δεν μιλάει κανείς;

- Vukentra: Ποια είναι η άποψή σας για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η νυν διοίκηση του δήμου στο Άλσος Περιστερίου, τις οποίες η ίδια ονομάζει προσφορά πολιτισμού και ποια είναι η δική σας εναλλακτική πρόταση;

- Γ. Σιδέρης: Όλοι σε αυτή την πόλη γνωρίζουν ότι δεν θα υπήρχε Άλσος, αν δεν υπήρχε η ΚΝΕ και το Φεστιβάλ της που το 1977 μετέτρεψαν ένα απλησίαστο μέρος σε ανάσα πρασίνου. Ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα, το 2010: «Θυμάμαι το 1977 που κάθε μέρα μας έλεγαν να κάνουμε το Φεστιβάλ και σε διαφορετικό μέρος και τελευταία εβδομάδα μας λένε ότι θα γίνει στο Περιστέρι σε έναν σκουπιδότοπο. Δουλέψαμε επί μία εβδομάδα, είχαμε καθαρίσει όλο το σκουπιδότοπο και βάλαμε μέχρι και γκαζόν». Άρα το Άλσος Περιστερίου θα ήταν η συνέχεια του ΣΜΑ αν δεν υπήρχε αυτή η θαρραλέα παρέμβαση.

Η δική μας εναλλακτική είναι η στήριξη των σωματείων και των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι εκδηλώσεις στις γειτονιές για να έρθουν σε επαφή όλοι με την πολιτιστική δημιουργία του λαού μας, για τη διαμόρφωση ενός ρεύματος που αντιπαλεύει την πολιτική της ναρκωκουλτούρας και της υποκουλτούρας. Το Άλσος μπορεί να συμβάλει σε αυτό στο βαθμό που γίνει ένας ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, περιπάτου και ήπιας άθλησης χωρίς εμπορικές δραστηριότητες, ανάσα ζωής για τους κατοίκους και τη νεολαία της πόλης.

- Vukentra: Στο δίλημμα «Πράσινη πόλη» ή «Έξυπνη πόλη» σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του Περιστερίου ποια είναι η γνώμη σας;

- Γ. Σιδέρης: Θέλουμε μία πόλη σύγχρονη με πράσινο και ελεύθερους χώρους για να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε. Και αυτό να είναι δωρεάν. Θέλουμε μία πόλη που να αξιοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες για να γίνεται πιο εύκολη η ζωή μας. Και αυτές να είναι δωρεάν. Είμαστε οι πιο φανατικοί οπαδοί της αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας, γνωρίζοντας βέβαια τα όρια αυτών των παρεμβάσεων καθώς έχει διαμορφωθεί ένα αφόρητο αστικό περιβάλλον μετά από δεκαετίες βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επισημαίνουμε πάντως ότι πίσω από αβανταδόρικα συνθήματα όπως «πράσινη ανάπτυξη» καλύπτονται σχέδια και προγράμματα για πολυδάπανες, αέναες, ανακατασκευές πλατειών και δρόμων με ελάχιστο πράσινο και ωφελημένους τους εργολάβους και τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Στη «Λαϊκή Συσπείρωση» πάντως δεν θα βρείτε κυρίους και κυρίες που δεν έχουν αφήσει δέντρο όρθιο στο Περιστέρι και μετά βραβεύουν τον εαυτό τους με περιβαλλοντικά βραβεία.

- Vukentra: Στην υπόθεση εργασίας ότι στις εκλογές του Μαΐου, καμία δημοτική παράταξη δεν αποκτά αυτοδυναμία, έχετε την πρόθεση να συνεργαστείτε με κάποια ή κάποιες από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και με ποιους όρους;

- Γ. Σιδέρης: Οι υποψήφιοι των περισσότερων από τους άλλους συνδυασμούς είναι υποψήφιοι των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Μεταξύ τους έχουν κάνει πολλές φορές συνεργασίες. Είτε για να ψηφίσουν μνημόνια είτε για να τα υλοποιήσουν. Στο δήμο έχουν συνεργαστεί επίσης για πόστα και καρέκλες, αλλά κυρίως για γιγάντωση της δημοτικής φορολογίας, συρρίκνωση διευθύνσεων και δομών, ανταποδοτική λειτουργία και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Συνεργάστηκαν για να χρωστάνε τα λαϊκά νοικοκυριά 6 εκατομμύρια ευρώ στο δήμο από την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Συμφωνούν, επίσης, σε κάθε λογής σύμπραξη με εργολάβους, ΜΚΟ, μεγαλοεπιχειρηματίες. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς από θέσεις αρχής όλα αυτά τα χρόνια σταθήκαμε εναντίον τους. Έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί το ζητούμενο στο Περιστέρι είναι να υπάρχει και αντιπολίτευση απέναντι σε οτιδήποτε πλήττει το λαό και διοίκηση που θα παλεύει για τις ανάγκες του.

- Vukentra: Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το διακύβευμα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου για την πόλη του Περιστερίου;

- Γ. Σιδέρης: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα μας πάει προς το χειρότερο ή θα απαντήσουμε και με ψήφο για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση αυτών που δικαιούμαστε το 2019; Δήμαρχος διαχειριστής της βαρβαρότητας ή δήμαρχος αγωνιστής για τις λαϊκές ανάγκες; Θα πάμε με μία από τα ίδια ή θα πάμε αλλιώς; Θα πάμε με το μαύρο της συντήρησης, της κυβερνητικής υπεράσπισης και του φασισμού ή με το κόκκινο της αξιοπρέπειας, της ελπίδας και του αγώνα; Αυτό είναι το διακύβευμα και το πραγματικό δίλημμα.