Τετάρτη 10/04/2019 - 12:43
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Τα κέρδη σας μολύνουν τον αέρα μας

Φωτό από την περιοχή της Ελευσίνας
Φωτό από την περιοχή της Ελευσίνας

«Για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες της αφόρητης δυσοσμίας στην πόλη μας από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Είμαστε σίγουροι ότι οι δειγματοληπτικοί σταθμοί που έχουν εγκατασταθεί από το "Δημόκριτο" θα επιβεβαιώσουν το προφανές εδώ και χρόνια, όπως έγινε και στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε ότι η αιτία της δυσοσμίας ήταν και εκεί τα ΕΛΠΕ! Μπορεί τότε να βρουν και τις απαντήσεις ο κ. Τσουκαλάς και ο κ. Βασιλείου που πρόσφατα απαντούσαν ότι "ψάχνουμε αλλά δε βρίσκουμε από πού προέρχεται η δυσοσμία..."», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας, τονίζοντας ότι «η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό».

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Οι ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής είναι μεγάλες, που μπροστά στην ανάγκη κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων η δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών πάει περίπατο. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας εκτός από την υποβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας και του βιοτικού επιπέδου από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στην Τοπική Διοίκηση, έχουν ένα επιπλέον καθημερινό μείζον πρόβλημα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με το Θριάσιο Πεδίο, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, να είναι από τις πρώτες, σύμφωνα με μετρήσεις, περιοχές στη μόλυνση.

  • Αποτελεί πρόκληση, η δημοτική αρχή Ελευσίνας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, να στρώνει το έδαφος στα ΕΛΠΕ για επέκταση στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, όταν η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής γίνεται όλο και μεγαλύτερη, αλλά και όταν ο λαός της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια θρήνησε εργάτες μέσα στα ΕΛΠΕ από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.
  • Αποτελεί, επίσης, πρόκληση από τη δημοτική αρχή να διαφημίζει με κάθε ευκαιρία τα "δώρα" των ΕΛΠΕ, αθωώνοντας την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας και της Μαγούλας γνωρίζουν καλά ότι οι όποιες χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, αλλά και από άλλες μεγάλες εταιρείες, πέρα από το γεγονός ότι είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη τους, σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλούν με τη δραστηριότητά τους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επανειλημμένα έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες. Η επίλυση όμως και αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται να γίνει αίτημα πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που γεννά την αιτία των προβλημάτων τους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους, να απαιτήσουν:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση.
  • Απαιτούμε να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Να υποβληθούν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Όλες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ελευσίνας για πνεύμονα πρασίνου στην έκταση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας για να ζούμε χωρίς ρύπανση και δυσοσμία.

Για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ανθρώπινο περιβάλλον».