Πέμπτη 11/04/2019 - 21:57
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΜΥΡΟΥ

Παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου για το δήμο (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλμυρού τη Δευτέρα 8 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης για την παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρος των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές της 26ης του Μάη.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρη Ντούκα, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο και αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Σάββα Τσόγκα υποψηφίου δημάρχου Αλμυρού που έκανε και την παρουσίαση των υποψηφίων.

Ο Τάσος Τσιαπλές σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σας απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στη σημερινή μας συγκέντρωση, που γίνεται δυο μήνες πριν τις περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, με την πεποίθηση ότι τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια, στο δήμο και στις κοινότητες και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα βγουν πιο δυνατά.

Βεβαίως τις μέρες που απομένουν ως τις εκλογές, η αποσιώπηση των θέσεών μας από τα αστικά ΜΜΕ θα ενταθεί, οι πολιτικοί εκβιασμοί, τα ψευτοδιλήμματα, οι προβοκάτσιες και οι ψευτιές, οι αποπροσανατολιστικοί καυγάδες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των άλλων υποψηφίων σε Περιφέρεια και δήμους, οι υποσχέσεις και τα ρουσφέτια τους θα οργιάσουν, προκειμένου να εμποδίσουν το δυνάμωμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ.

Γι’ αυτό, όλοι μας και ο καθένας ατομικά να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη της ψήφου, συνδυασμένα με τη μάχη της οικονομικής στήριξης του αγώνα μας, άνθρωπο τον άνθρωπο για να μη χαθεί καμία λαϊκή ψήφος, αντίθετα να κερδηθούν πολλές νέες.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα και εδώ από τον Αλμυρό, στους εργατοϋπάλληλους, στους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, στους συνταξιούχους, στους νέους και στις νέες, στις γυναίκες να μην ψάχνουν τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών και κομμάτων αντιλαϊκής κοπής, αλλά να κάνουν την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και στον Δήμο Αλμυρού, αλλά και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, Περιφέρειας και δήμου, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υπέρ του λαού.

Κανείς να μην παραπλανηθεί ξανά από τα όσα απατηλά λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους, ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, θα αλλάξει η ζωή του λαού προς το καλύτερο, ούτε να αποδεχθεί να ζει με τα ψίχουλα που μοιράζουν προεκλογικά, αυτοί που κλέβουν τα "καρβέλια" από το λαό, για να στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τον ψευτοπατριωτισμό και το δήθεν αντισυστημικό προφίλ της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής, γιατί είναι το πιο πιστό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στις εκλογές του Μαΐου και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και τη διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική.

Ο συνδυασμός της ΝΔ με τον κ. Αγοραστό, που έχει τη διοίκηση της Περιφέρειας 8 χρόνια τώρα, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Ούτε ο συνδυασμός της ΝΔ ούτε οι άλλοι συνδυασμοί (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα της ΛΑΕ που μέχρι πριν ένα μήνα συγκατοικούσε στην ίδια ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, του κ. Κουρέτα που συμπορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα και με το Ποτάμι, της ναζιστικής εγκληματικής ΧΑ) μπορούν και θέλουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, γιατί η πολιτική τους έχει άλλες προτεραιότητες. Αυτοί έχουν ως προτεραιότητα τη στήριξη των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, των καπιταλιστών αγροτών, γι’ αυτό στήριξαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων τους που τσάκισαν και τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα, το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.

Το θέμα δεν είναι ο βαθμός απορροφητικότητας των ευρωενωσιακών και εθνικών κονδυλίων, ούτε ο αριθμός των έργων γενικά, για τα οποία αντιδικούν η απερχόμενη περιφερειακή αρχή με τις άλλες παρατάξεις, αλλά από ποιον τα παίρνουν και σε ποιον τα δίνουν, ποιον ωφελούν τα έργα που έκανε η περιφερειακή αρχή.

Το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το μεγάλο κομμάτι των προϋπολογισμών, που αντιστοιχούν σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ όλα αυτά, δίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, για την επιδότηση μεγάλων επιχειρηματικών επενδύσεων, όπως πριν λίγες ημέρες που με απόφαση του περιφερειάρχη άλλες 32 μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας θα επιδοτηθούν με 43 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Τα περισσότερα έργα της Περιφέρειας, όπως και των κυβερνήσεων αυτές τις ανάγκες υπηρετούν και όχι του λαού.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και οι αστικές κυβερνήσεις, στηρίζει με ζεστό χρήμα (εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια), που βγαίνουν από τις τσέπες του λαού, και έργα τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που τις πληρώνει ακριβά ο λαός, ιδιωτικοποιούν την Ενέργεια, αρπάζουν δημόσια γη, καταστρέφουν το περιβάλλον, μεγάλες επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την κατασκευή μονάδων καύσης RDF/SRF, την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων του Βόλου και όλης της Θεσσαλίας. Φτιάχνει μαρίνες και λιμενικά έργα για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια στη Μαγνησία, καταδυτικά πάρκα για ακριβό τουρισμό στις Σποράδες και το Ν. Πήλιο, ενώ πάνω από το 50% των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές και στους κατοίκους των νησιών στερούν τη δυνατότητα κανονικής και φτηνής συγκοινωνίας. Την κατασκευή δρόμων που χρυσοπληρώνουμε με υπερτιμολογήσεις, στηρίζει την παράδοση των εθνικών δρόμων στους ιδιώτες και τα διόδια, κατασκευή εμπορευματικών κέντρων που εξυπηρετούν πρωτίστως το μεταφορικό έργο μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές.

Αυτήν την "ανάπτυξη" θέλουν και για τη Θεσσαλία! Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς φτώχεια, ανεργία ή μερική και ευκαιριακή κακοπληρωμένη δουλειά, διατήρηση της φοροληστείας, ξεκλήρισμα χιλιάδων ακόμα μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, εμπορευματοποίηση όλων των αναγκών τους, καταστροφή του περιβάλλοντος και παράλληλα μετατροπή και της Θεσσαλίας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο τόπος μας είναι πλούσιος, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες οι οποίες σήμερα ληστεύονται και καταστρέφονται για τα κέρδη των λίγων. Με το λαό στην εξουσία, με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του μπορούν να απογειωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού, γι’ αυτό καλούμε τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να ψηφίσουν τώρα το δικό τους ψηφοδέλτιο, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Δήμο Αλμυρού, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και στη Βουλή, δίνοντας δύναμη στη δική τους δύναμη».

Από την πλευρά του, ο Σάββας Τσόγκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η μάχη των ευρωεκλογών και των τοπικών και περιφερειακών εκλογών έχει γενικευμένο χαρακτήρα με επίκεντρο της αντιπαράθεσης τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, τις εξελίξεις και την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, τις αντιπαραθέσεις εντός ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, την ευρωατλαντική στρατηγική της αστικής τάξης και τις επικίνδυνες για το λαό επιδιώξεις της. Αυτά τα ζητήματα είναι στο επίκεντρο αφού σχετίζονται με το αφήγημα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ και διαπερνούν όλες τις βαθμίδες διοίκησης: Κυβέρνηση - Περιφέρεια - δήμος. Το πολιτικό πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης είναι ενιαίο. Ενιαίο παντού, γιατί ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση του λαού και της νεολαίας στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας, από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους δήμους και τις Περιφέρειες ως στηρίγματά τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Οι διοικήσεις των δήμων και των Περιφερειών αλλά και οι "αντιπολιτεύσεις", είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα είτε εμφανίζονται με το μανδύα του "ανεξάρτητου", υλοποίησαν ή στήριξαν τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης ως στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων και ως φορομπηχτικού και αντιλαϊκού μηχανισμού.

Μόνον οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είτε στη διοίκηση του δήμου είτε όχι λειτούργησαν ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.

Με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ μπορούμε να απαντήσουμε στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας από την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους δήμους και τις Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.

Στο κέντρο της συζήτησης και αντιπαράθεσής μας είναι: 1. Το πώς μέσω της Τοπικής Διοίκησης (ΤΔ) στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, 2. το πώς λειτουργεί ως φορομπηχτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός με την ανταποδοτικότητα και μείωση χρηματοδότησης από το κράτος, 3. το πώς περνούν αρμοδιότητες και ευθύνες του κεντρικού κράτους στην ΤΔ με σκοπό να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους και 4. το πώς λειτουργεί η ΤΔ ως μηχανισμός χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας τοπικά.

Προωθείται και στηρίζεται η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Μέσω των νέων αρμοδιοτήτων των τοπικών και περιφερειακών δομών δόθηκαν μεγαλύτερες δυνατότητες επενδυτικών δράσεων σε επιχειρήσεις, μειώθηκε περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιήθηκαν βασικές κοινωνικές ανάγκες, ανατράπηκαν οι χρήσεις γης σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Οι δήμοι ήταν οι πρώτοι χώροι που εφαρμόστηκαν και επεκτάθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι ελαστικές συνθήκες εργασίας που ισχύουν σήμερα και στο δήμο με τα δίμηνα, πεντάμηνα, οχτάμηνα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία. Στο πρόγραμμά της η τωρινή δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα πάρει 35 άτομα δίμηνα για να αντεπεξέλθει ο δήμος στις εργασίες του καλοκαιριού και θα δώσει άλλα 5 μεροκάματα για να κρατάνε καθαρό το χωριό τους τους άλλους μήνες. Η "Δημοτική Πρωτοβουλία" του Χατζηκυριάκου θεωρεί πως ο δήμος πρέπει να είναι θεσμικός εκφραστής της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής με τη διαχείριση και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και άλλων συναφών κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του ΕΣΠΑ. Καμία από αυτές τις παρατάξεις δεν έχει σκοπό να πάει κόντρα στην ανακύκλωση της ανεργίας που γίνεται σήμερα από το δήμο, η οποία οδηγεί και σε εργατικά ατυχήματα (δύο εργατικά ατυχήματα σε Αλμυρό) καθώς υπάρχει έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ήταν και τα αναπτυξιακά συνέδρια της κυβέρνησης, όπως αυτό που σχεδίασαν και οργάνωσαν και στη Λάρισα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των δήμων, των επιμελητηρίων, των εργοδοτικών οργανώσεων. Την προώθηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης υπηρετεί και το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) που ενέκρινε η κυβέρνηση και προωθεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΤΔ Αλμυρού στοχεύουν στην υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου για την κατασκευή υποβρύχιων μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις νήσους Σποράδες και στο δυτικό Παγασητικό (Μιτζέλα, Νήες, Πτελεός, Αχίλλειο). Το ΠΧΠ Θεσσαλίας με νέες κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης στοχεύει στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στο δήμο μας για να προσελκύσει η Θεσσαλία επενδύσεις και να εδραιωθεί ως τουριστικό θέρετρο άσχετα με το τι συνέπειες θα έχει αυτό τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ψαράδες της περιοχής, καθώς οι άδειες καταδυτικών πάρκων δεσμεύουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις εκδιώχνοντάς τους, ενώ τα όποια κέρδη υπάρξουν απ’ αυτή τη δραστηριότητα θα είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον, η παράκτια ζώνη του Αλμυρού κρίνεται κατάλληλη για δημιουργία εμπορικού λιμένα. Όλα αυτά δείχνουν πως η πολιτική που ακολουθείται δεν έχει ως στόχο να καλυτερεύσει τη ζωή των πολιτών παρά μόνο να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τα όποια ελάχιστα κονδύλια διατίθενται σε προγράμματα που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες και υποδομές περνάνε μέσα από τις συμπληγάδες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Χαρακτηρίζονται ακόμη από αποσπασματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες για προστασία από τις φυσικές καταστροφές όπως η πυροπροστασία, η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, η προστασία του περιβάλλοντος, η κάλυψη των αναγκών στην Υγεία, στη σχολική στέγη, στον Πολιτισμό κ.ά., ζητήματα που αναδεικνύουν την ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού από το κράτος. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε ότι η χρηματοδότηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές είναι κατά πολύ μειωμένη. Πιο συγκεκριμένα προϋπολογίστηκε εδώ το ανεπαρκές ποσό των 63.000 ευρώ για αντιπυρική προστασία, σε μια περιοχή αγροτική με ελαιώνες σε Πτελεό, Αχίλλειο, Μιτζέλα και Νηές και κανένα ουσιαστικό σχέδιο προστασίας πληθυσμού και υποδομών. Το γεγονός αυτό δείχνει πως οι λαϊκές ανάγκες και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και λαϊκής περιουσίας δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Διοίκηση καθώς δεν έχουν κάποιο κέρδος να βγάλουν απ’ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την αντισεισμική θωράκιση. Χωρίς ελέγχους τα δημόσια σχολεία και κτίρια. Στα γεφύρια δεν έχει γίνει έλεγχος ενώ το γεγονός ότι, πριν λίγους μήνες, μετά από ένα μικρό σεισμό, έσπασαν τα παράθυρα και έπεσαν σοβάδες πάνω σε μαθητές του ΓΕΛ Αλμυρού δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τοπική Διοίκηση μόνο φιλολαϊκή δεν είναι.

Η στάση της δημοτικής αρχής Αλμυρού απέδειξε την επικίνδυνη πολιτική της στα θέματα ασφάλειας και προστασίας. Είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, με τη θεωρία του "κόστους - οφέλους" δρομολογούν μόνο έργα για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων, αφήνοντας στο περιθώριο τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του Αλμυρού, μεταξύ των οποίων και τα έργα πολιτικής προστασίας.

Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση γιατί δεν έφεραν ούτε θα φέρουν αλλαγές υπέρ του λαού. Από τη στιγμή που η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή, εφόσον είναι στα χέρια της αστικής τάξης και των κομμάτων της, έτσι και η τοπική και περιφερειακή πολιτική είναι το ίδιο αντιλαϊκή. Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και αντιδραστικές αλλαγές μέσα από τις θέσεις μας που αφορούν τον εργαζόμενο λαό που πλήττεται, μέσα από τους εκλεγμένους μας στην Τοπική Διοίκηση και Περιφέρεια και επιδιώκουμε να οργανωθεί καλύτερα η πάλη, να διεκδικήσουμε, να εναντιωθούμε στην κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές που στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές με το βλέμμα στραμμένο στη συνολική ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Οι δικές μας διεκδικήσεις είναι:

  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλες τις προνοιακές, αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου με φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών και φόρων, ελάφρυνση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, ανέργων, μικρών ΕΒΕ, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχών αγροτών. Να μειωθούν 50% τα δημοτικά τέλη όπως και τα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης. Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την προστασία φτωχών οικογενειών και αστέγων. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του για τους ανέργους.
  • Δωρεάν γεύματα για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Να απαλλαχθούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτίρια.
  • Έργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες με κύρια την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Έλεγχο όλων των σχολικών συγκροτημάτων, αθλητικών κέντρων κλπ.
  • Μέτρα για την υγεία της εργατικής τάξης.
  • Να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου της Λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά.
  • Στήριξη της αγροτιάς με μείωση τελών, έργα άρδευσης, αγροτική οδοποιία.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών όπως καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός, προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού ειδικά σε κοινωνικές υπηρεσίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος μόνο για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά. Οι προτάσεις μας μόνο αυτούς στριμώχνουν και πιέζουν. Ενώ αντίθετα αποτελούν όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νέους του τόπου μας.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι φιλολαϊκές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες και η πραγματοποίησή τους απαιτεί συνεχή αγώνα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς. Για να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για να επιβάλει έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, οι εκατοντάδες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", το 5χρονο που πέρασε, έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Με πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους όπου άσκησαν διοίκηση, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους τις λαϊκές ανάγκες:

  • Εμπόδισαν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.
  • Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία. Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.
  • Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των παιδικών - βρεφικών σταθμών.
  • Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στη φτώχεια.
  • Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.
  • Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους πρασίνου - αθλητισμού - αναψυχής.
  • Διεκδίκησαν γενικότερα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.
  • Διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας την πρόληψη, τα προγράμματα θεραπείας.
  • Διεκδίκησαν χώρους και υποδομές προς όφελος του λαού.

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά; Ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;

Η δική μας απάντηση είναι Αντεπίθεση!

Για να βαδίσουμε ξανά μαζί, όχι μόνο μπροστά στις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές. Μαζί θα βρεθούμε και στους αγώνες για να εμποδίσουμε, να κερδίσουμε, να ανοίξουμε επιτέλους το δικό μας δρόμο, το δρόμο της ικανοποίησης των αναγκών του λαού».

Οι πρώτοι υποψήφιοι για το Δήμο Αλμυρού

Το μέρος του ψηφοδελτίου, όπως παρουσιάστηκε, έχει ως εξής:

Αθανασίου Μάριος, άνεργος

Ακρίβος Ιάσων, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Ακρίβου Μυρτώ, εκπαιδευτικός

Αναγνώστου Γιώργος, συνταξιούχος

Αργυρή Άννα, ιδιωτικός υπάλληλος

Αργυρή Ιωάννα, εκπαιδευτικός

Γαρεφης Ηλίας, μαραγκός

Γελες Δημήτρης, εργάτης

Γλιάτης Στάθης, εργάτης

Ζέρβα Ελένη, άνεργη

Καλτσάς Κώστας, συνταξιούχος

Καραγιάννης Σταύρος, συνταξιούχος

Καραμαργιός Μιχάλης, οικοδόμος

Καραμπά Ελευθερία, κοινωνική λειτουργός

Καρατσώκης Γιώργος, περιβαλλοντολόγος

Καρατσώκης Δημήτρης, φοιτητής Μηχανολογίας

Καραφέρης Κώστας, ΕΒΕ

Καραφέρης Σταύρος, αγρότης

Καρβουνάρης Νίκος, άνεργος

Κατσάνος Αποστόλης, βιομηχανικός εργάτης

Κατσικαβέλης Γιάννης, συνταξιούχος

Κεπεσίδου Μαρία, οικιακά

Κολτσίδη Κατερίνα, κομμώτρια, ελεύθερη επαγγελματίας

Κοντογιάννη Φώφη, αρχαιολόγος

Κοντοστάθης Θανάσης, συνταξιούχος

Κοντοστάθης Χρήστος, φοιτητής Μηχανολογίας

Κουμπούρα Ευαγγελία, άνεργη

Κωστίκας Ανδρέας, γεωπόνος ΕΒΕ

Μακρής Νίκος, αγρότης

Μάνος Τάσος, συνταξιούχος

Μελίσσης Νίκος, συνταξιούχος

Μπακόλας Γιώργος, συνταξιούχος

Μπελιγρίνης Αλέκος, συνταξιούχος

Μπεχλιβανίδη Τζίνα, ιδιωτικός υπάλληλος

Μπότση Ιωάννα, ιδιωτικός υπάλληλος

Μπούλιας Τάσος, συνταξιούχος

Νιφόρος Χρήστος, άνεργος

Νταόπουλος Αλέκος, βιομηχανικός εργάτης

Ντίτσας Τάσος, ιδιωτικός υπάλληλος

Ντούκας Δημήτρης, συνταξιούχος

Παλαβοδήμος Γιάννης, αγρότης

Παλαβοδήμος Γιώργος, συνταξιούχος

Παπαδάκη Άννα, άνεργη

Παπανάτσιος Δημήτρης, ιδιωτικός υπάλληλος

Πατσιαβός Κώστας, ηλεκτρολόγος ΕΒΕ

Περιστέρας Νίκος, αγρότης

Πλατανιά Στέλλα, άνεργη

Πολυμεράκης Παναγιώτης, βιομηχανικός εργάτης

Πορφυρίου Βασίλης, αγρότης

Σγάρα Φωτεινή, φοιτήτρια

Σταματίου Μαρία, συμβασιούχος Δημοσίου

Σώμος Γιώργος, μεταλλειολόγος

Ταμπαξής Ζήσης, βιομηχανικός εργάτης

Τζιάφα Μαίρη, άνεργη

Τζιώτη - Σταμούλη Λασκάρω, εκπαιδευτικός

Τζουρμπατζόπουλος Μπάμπης, δημοσιογράφος

Τοπαλίδης Νίκος, συνταξιούχος

Τόρη Σούλα, συνταξιούχος

Τόρης Φώτης, συνταξιούχος

Τραγάκη - Σπυροπούλου Σεβαστή, γιατρός - μικροβιολόγος

Τσικρικάς Δημήτρης, βιομηχανικός εργάτης

Τσοκαρά Φρίντα, δικαστικός υπάλληλος