Σάββατο 13/04/2019 - 11:40
ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που έχει αξία γιατί πολλαπλασιάζει τους αγώνες και τα αποτελέσματά τους! (ΦΩΤΟ)

Σε μια ωραία και ζωντανή συζήτηση εξελίχθηκε η σύσκεψη νεολαίας που οργάνωσαν οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Πετρούπολη στο φιλόξενο χώρο του Terra Petra, απέναντι από το διάσημο πολιτιστικό χώρο του Θεάτρου Πέτρας την Παρασκευή 12 Απρίλη.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέα ζευγάρια, μίλησαν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος και ο Βαγγέλης Σίμος δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ανθή Ζορμπά, ο δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μανώλης Ραγκούσης, και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Παναγιώτης Κολλέλης και Φώτης Γιαννουσάς.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Λευτέρης Ν. Αλαβάνος αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε τμήμα νεολαίας και στο πως επηρεάζεται αρνητικά η ζωή του από την πολιτική της ΕΕ.

Μέσα από συνεχείς ερωτοαπαντήσεις αναδείχθηκε ότι η πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης στη χώρα μας με αποκορύφωμα τα νομοσχέδια Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο και για τα Πανεπιστήμια δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ήδη βιώνουν οι μαθητές και οι φοιτητές, οι business στην εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό σύστημα-«λαβύρινθος» που βάζει εμπόδια στον μαθητή να κατακτήσει ολοκληρωμένη γνώση, γίνονται με τις ευλογίες της ΕΕ. «Δεν είναι καλύτερο το σχολείο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης σε όλη την ΕΕ σε κοιτούν στην τσέπη αν θες να σπουδάσεις. Η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων που περιλαμβάνει ο νόμος Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια έχει εφαρμοστεί προ πολλού στη Γερμανία».

Και από τα παραδείγματα στην εκπαίδευση ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ πέρασε στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων ρωτώντας όσους από τους παρευρισκόμενους εργάζονται ποια χώρα της ΕΕ νομίζουν ότι εφαρμόζει τα ίδια και χειρότερα μέτρα για αυτούς.

Ως απάντηση δόθηκε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Γερμανίας που από τις πρώτες προχώρησε στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. «Είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που συναντάμε συμβόλαια μηδενικών ωρών. Όλοι οι απαράδεκτοι νόμοι που με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση εφαρμόστηκαν στην ΕΕ πέρασαν πρώτα από τη Γερμανία, ενώ είχαν συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 30% των σχέσεων εργασίας είναι ελαστικές. Εδώ έχει μια αξία να πούμε ότι ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός και οι ευρωβουλευτές είχαν ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα που τσακίζουν σήμερα τον ελληνικό και κάθε ευρωπαϊκό λαό».

«Τι ήταν αυτό που καθυστέρησε πολλά από τα μέτρα να έρθουν στη χώρα μας; Το γεγονός ότι εδώ είχαμε και έχουμε ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τον λαό, που σήκωσαν αγώνες, αντέδρασαν έβαλαν εμπόδια. Από αυτή την άποψη οι εκλογές είναι ευκαιρία για να δυναμώσει αυτός ο δρόμος, για να έχουμε πιο πολλά αποτελέσματα στους αγώνες μας για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια». Κλείνοντας ο Λ. Νικολάου τόνισε ότι «το ΚΚΕ θα είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στα μέτρα που θα έρθουν είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ γιατί και οι δύο ορκίζονται στο ευαγγέλιο της ΕΕ. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τους βγάλουμε στη σέντρα!».

Στη συνέχεια ο Β. Σίμος με απλά και καθημερινά παραδείγματα αναφέρθηκε στο πως η λογική του κέρδους που διατρέχει κάθε πλευρά της ζωής μας σε αυτό το σύστημα μπαίνει εμπόδιο στην κάλυψη αναγκών της νεολαίας και του λαού. Έδωσε το παράδειγμα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού που αντί να λογίζονται ως αγαθά που θα δίνονται δωρεάν στο λαό λειτουργούν σαν εμπορεύματα με τη λογική «αν πληρώνεις παίρνεις». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια και τα προβλήματα τους.

Στάθηκε στις προσπάθειες του δήμου να ελαφρύνει από φορολογικά και άλλα βάρη ανέργους, νέους, ευπαθείς ομάδες, βρίσκοντας εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάλεσε σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λέγοντας πως «ό,τι είναι διαφορετικό και σε θετική κατεύθυνση για τους Πετρουπουλιώτες, είναι λόγω της διαφορετικής πολιτικής μας άποψης!». Και ανέδειξε τη διεκδικητική στάση της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέναντι στην κρατική διοίκηση με άξονα την ανακούφιση των εργαζομένων, το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην άθληση και τον πολιτισμό, των νέων ζευγαριών στην προσχολική αγωγή κ.ο.κ.

Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις η συζήτηση φούντωσε και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αγκάλιασε όλη σχεδόν την επικαιρότητα. Ξεχώρισαν οι ερωτήσεις νέων εργαζομένων και φοιτητών για το ρόλο του ΚΚΕ σήμερα, για την αντιμετώπιση του φασισμού, για την έξοδο από την ΕΕ και τη θέση του ΚΚΕ. Επίσης, για τον δήμο Πετρούπολης, με τους νέους να επικροτούν τις προσπάθειες και την αγωνιστική στάση της Δημοτικής Αρχής, το γεγονός ότι είχαν και θα έχουν δήμαρχο αγωνιστή, δίπλα στις διεκδικήσεις τους και όχι έναν ακόμα «διεκπεραιωτή» της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.