Σάββατο 20/04/2019 - 21:18
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Επίσκεψη της Νίκης Τσιριγώτη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου

Από την συνάντηση με την διοικήτρια του κέντρου
Από την συνάντηση με την διοικήτρια του κέντρου

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μυτιλήνης αποτελούμενο από υποψηφίους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Μυτιλήνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκη Τσιριγώτη, επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απρίλη, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΚΚΠΠΒΑ) στην Αγιάσο, όπου ενημερώθηκε από τη διοικήτρια του αλλά και από εκπροσώπους των εργαζομένων για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Κέντρο και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση του Κέντρου, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και τις συνθήκες διαμονής των περιθαλπόμενων.

Από τη συζήτηση προέκυψε πως διαχρονικά καταγράφεται συνεχής συρρίκνωση του υπαλληλικού προσωπικού σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών δραστικού περιορισμού του λειτουργικού κόστους (μισθοδοσίες, προμήθειες φαρμακευτικού και λοιπού υγειονομικού υλικού κλπ) και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1995 υπηρετούσαν πάνω από 100 μόνιμοι εργαζόμενοι (και παλαιότερα ακόμα περισσότεροι) ενώ σήμερα μόλις 52, χωρίς να υπάρχει κρατική μέριμνα αναπλήρωσης των εργαζομένων που αποχωρούν και φυσικά χωρίς μέριμνα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού τόσου που να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του Κέντρου και των περιθαλπόμενων. Αντίθετα η κάλυψη των αυξημένων αναγκών αντιμετωπίζεται με την πρόσληψη απασχολούμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (25 άτομα εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού υπηρετούντος προσωπικού του Κέντρου!)

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

«Για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" το θέμα της Υγείας και της Πρόνοιας είναι υψίστης σημασίας, είναι λαϊκό και αυτονόητο δικαίωμα, που διαχρονικά τώρα οι κυβερνήσεις τα έχουν καταντήσει σε ζητούμενο. Απαιτείται λοιπόν η συνεχής παρουσία και πίεση της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, για να κατακτηθούν μία σειρά προβλημάτων στον τομέα αυτό που ταλανίζουν το λαό.

Διεκδικούμε και Παλεύουμε για:

Ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με ευθύνη του κράτους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη εξοπλισμό, που θα παρέχουν πλήρη ιατρική και προνοιακή φροντίδα και πρόληψη. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικά στην Υγεία, να πάψει να είναι εμπόρευμα.

Άμεσες προσλήψεις, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό - γιατροί ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές κλπ) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του κέντρου. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της διαρκούς ομηρίας.

Να επισκευαστεί χωρίς χρονοτριβή το Α΄ κτίριο του Κέντρου (Πνευματόριο), που παραδόθηκε πριν δυο χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να φτιαχτεί μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη κακή κτιριακή του κατάσταση (εξαιτίας της οποίας μεταστεγάστηκαν υπηρεσίες και περιθαλπόμενοι στο Β΄ κτίριο, στο Σανατόριο). Να επιδιορθωθεί και να διαμορφωθεί σε δομή κοινωνικής πρόνοιας για την εξυπηρέτηση του τοπικού και του ευρύτερου λεσβιακού πληθυσμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων (λ.χ. γηροκομείο κλπ).

Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναλειτουργήσει άμεσα ο Ξενώνας Αποασυλοποίησης του Κέντρου στη θέση "Αγριά" του οικισμού Αγιάσου, που είχε αναγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο που παραχώρησε ο τέως Δήμος Αγιάσου επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να διασκεδαστούν τυχόν ανησυχίες των περιοίκων, να διενεργηθεί χημικός και μικροβιολογικός έλεγχος από αρμόδιο δημόσιο φορέα (λ.χ. Εργαστήριο Ελέγχου νερών - λυμάτων της ΠΕΔ κλπ) στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού του Κέντρου που πέφτουν σε παρακείμενα αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά σε υδατοπηγές από τις οποίες υδρεύεται η Αγιάσος (Ξύνας Μάνα) και η Μυτιλήνη (πηγές Καρυώνα).

Καλούμε το λεσβιακό λαό να αποδοκιμάσει στις εκλογές τους εκπροσώπους των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την υγεία και την Πρόνοια ως κόστος, να δυναμώσουν τον αγώνα και να δώσουν δύναμη και με την ψήφο τους στη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε όλες τι κάλπες».