Δευτέρα 22/04/2019 - 14:20
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Ν. ΜΑΚΡΗΣ

Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές (ΦΩΤΟ)

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Marathon Beach» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η παρουσίαση των πρώτων ονομάτων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα - Ν. Μάκρης για τις τοπικές εκλογές.

Στην εκδήλωση, προβλήθηκε βίντεο (δείτε εδώ) με τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» της Ρένας Δούρου, το 2014 για το ΧΥΤΑ Γραμματικού και το τι έκανε αφού ανέλαβε περιφερειάρχης, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για τη χωματερή και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για το θέμα, όπως αυτή του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, αναφορά έγινε στους πυρόπληκτους και την Επιτροπή που σύστησαν διεκδικώντας τα αυτονόητα, την αλληλεγγύη προς τους πυρόπληκτους και το Στέκι που έφτιαξε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ώστε να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Ν. Μάκρη με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, λίγες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά αλλά και τις τοποθετήσεις του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Πρωτούλη για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια.

Παρεμβάσεις στη συγκέντρωση έκαναν η Νατάσσα Καμπέλη, μέλος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, ο Κώστας Παναγιώτου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα.

Η Ν. Καμπέλη, στην παρέμβασή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κρίσιμο είναι μπροστά στην κάλπη, να σταθμίσουμε τη ψήφο μας με βάση τη πείρα μας, να σκεφτούμε τι μας έλεγαν και τι έκαναν τελικά και να κάνουμε το λογαριασμό. Να ψηφίσουμε με κριτήριο τη καθημερινότητα που ζούμε. Και ποια είναι η λεγόμενη καθημερινότητα; Η μη κάλυψη λαϊκών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η υποβάθμιση περιοχών, το 2019 να υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η φοροληστεία, οι ελλείψεις υποδομών σε ζητήματα που αφορούν τη προστασία της ζωής μας και πάρα πολλά άλλα που ερχόμαστε αντιμέτωποι από το πρωί μέχρι το βράδυ καθημερινά».

Επίσης, ανέφερε πως «όταν μας απασχολεί ένα τοπικό πρόβλημα, αναρωτιόμαστε γιατί: "όποτε βρέχει πλημμυρίζω, όταν πιάνει φωτιά τρέμω", πρέπει να καταλάβουμε ότι η επίλυση του τοπικού προβλήματος σκοντάφτει στην ανυπαρξία ενιαίου ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού από την περιφέρεια όπου ανήκει ο δήμος, με ευθύνη των διοικήσεων που δεν απαιτούν τη χρηματοδότηση από το κράτος. Να σας πω ένα παράδειγμα έχει συσταθεί αντιπλημμυρική διεύθυνση στην περιφέρεια και δεν έχει αρμοδιότητα για τα ρέματα. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το 40% δίνεται για αστικές αναπλάσεις, γαλάζια οικονομία σεμινάρια, εκθέσεις. Λιγότερο από 10% για αντιπλημμυρικά. Ο αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία το 2019 γίνεται με το μάτι. Για να δούμε τώρα τα παραμύθια τους για την ανακύκλωση, 885 εκατ. δόθηκαν από εθνικούς πόρους και ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από αυτά τα 100 εκ. για ανακύκλωση τα υπόλοιπα για Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). 1,2 εκατ. τόνοι θάβονται στη χωματερή της Φυλής, που επεκτείνεται, και ένα μικρό ποσοστό μόνο ανακυκλώνεται. Υπάρχει μια σχεδιασμένη μελετημένη απραξία για να επιβληθεί με κάθε τρόπο ο σχεδιασμός των συμπράξεων με ιδιώτες και εργολάβους, να οδηγηθούμε στην καύση σκουπιδιών για τη παραγωγή RDF δηλαδή καύση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως γίνεται στο Βόλο με την πρώην ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, τώρα γαλλικός επιχειρηματικός όμιλος, η οποία θα καίει 200.000 τόνους γεμίζοντας με καρκίνο τον κόσμο. Ο προϋπολογισμός για το έγκλημα στο Γραμματικό ένα έργο πανάκριβο που καταστρέφει το περιβάλλον και με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία μας, από 19 εκατ. ευρώ έφτασε στα 35 εκατ. ευρώ για μια ακριβώς ίδια χωματερή με της Φυλής».

Από την πλευρά του, ο Κ. Παναγιώτου, σημείωσε ότι «εκτιμούμε ότι οι 37 ημέρες που απομένουν για τις εκλογές είναι αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά μια ήδη διαπιστωμένη τάση που υπάρχει στα λαϊκά στρώματα και εκφράζεται και σε ένα μεγάλο βαθμό στα ψηφοδέλτια που στελεχώνει το ΚΚΕ από τις ευρωεκλογές μέχρι τις δημοτικές. Μια τάση συμπόρευσης ενός κόσμου που τα συμπεράσματα που έχει βγάλει τον φέρνουν πιο κοντά στην πολιτική πρόταση του Κόμματος. Που μπορεί με νέα ανεβασμένη ικανότητα να εκτιμήσει την επίσημη θέση της ΕΕ ότι "είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης "κόστους - οφέλους". Είδαμε πως μεταφράστηκε αυτό στην περιοχή».

Ο Ν. Στεφανίδης, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, υπογράμμισε πως σήμερα ο κόσμος έχει την εμπειρία από περιφερειακές και δημοτικές αρχές, όπως της Δούρου και του Ψινάκη «που κάνουν ενέργειες και διαθέτουν χρήματα για το κεφάλαιο, ενώ για τις λαϊκές ανάγκες η στρόφιγγα είναι κλειστή. Σήμερα οι νέοι μας και οι υπόλοιπου κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα που παρασύρθηκαν από τον manager και τα "φούμαρα" που ακούγονταν ότι "ο Μαραθώνας θα γίνει Μονακό" ξέρουν πια».

Στάθηκε επίσης στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την πρόθεση του υπουργού Υποδομών να δεσμεύσει το ποσό των 178.000 ευρώ, ώστε να κατασκευαστεί λιμένας σκαφών αναψυχής στην περιοχή «Κοράλλι», σε μία από τις πιο γραφικές παραλίες που έχουν απομείνει στη Ν. Μάκρη, τη στιγμή που «δεκάδες συμπολίτες μας καθώς και επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι της περιοχής, που έχασαν περιουσίες, εμπορεύματα και εγκαταστάσεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη, δεν έχουν πάρει χρήματα για την αποκατάστασή τους, ενώ ταυτόχρονα με δυσκολία λειτουργούν οι όποιες ανοικτές επιχειρήσεις της περιοχής». Επισήμανε επίσης πως «η απόφαση αυτή είναι συνέχεια των εν κρυπτώ προσπαθειών των προηγούμενων δημάρχων και κοινοταρχών του πρώην Δήμου Ν. Μάκρης, Τζιλάβη και Λουίζου. Είναι συνέχεια της προσπάθειας για την κατασκευή μεγάλης μαρίνας στη Ν. Μάρκη όσο και του λεγόμενου "τσιμεντονησιού" που σταμάτησαν χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Εμείς θα τους χαλάσουμε κι αυτό το σχέδιο, όπως και τότε με το "τσιμεντονήσι" που πρωτοστάτησαν για το σταμάτημά του οι κομμουνιστές της περιοχής, η κοινοβουλευτική και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ». Στην ομιλία του, ανέδειξε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και τη χωματερή του Γραμματικού, ενώ στάθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στη περιοχή, όπως το αποχετευτικό δίκτυο, το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Ραφήνας.

Σημείωσε μάλιστα πως η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», η φωνή του ΚΚΕ στο Δήμο Μαραθώνα. Αναδεικνύει και προτείνει λύσεις «για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα, με επεξεργασμένα αιτήματα για τη βελτίωση της ζωής του λαού. Ξεσκεπάζει την κάλπικη αντιπαράθεση, που στήνουν οι άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα είναι μαζί στα ίδια ψηφοδέλτια με αυτούς που κατηγορούσαν. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαραθώνα ανέδειξε τα προβλήματα των εργαζομένων του δήμου σε ζητήματα όπως η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, για τις μονιμοποιήσεις των εργαζομένων με συμβάσεις και ελαστικές μορφές απασχόλησης, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες».

Καταλήγοντας, ο Ν. Στεφανίδης, υπογράμμισε ότι «ο λαός του Μαραθώνα δεν πρέπει να δείξει άλλη ανοχή, να μη δώσει κανένα συγχωροχάρτι στις δυνάμεις και τις πολιτικές που τσάκισαν λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, στους εκλεκτούς τους στους δήμους, όπως η σημερινή δημοτική αρχή. Κοκκινίζουμε τις κάλπες, με το κόκκινο της ελπίδας και της προοπτικής, ισχυροποιούμε παντού το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" για να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για τις λαϊκές μας ανάγκες. Αυτοί δεν αλλάζουν, εμείς πρέπει να τους αλλάξουμε και αυτή τη μάχη δίνουμε και στον τόπο μας, δίνουμε τη μάχη της ανατροπής».

Τοποθετήσεις έκαναν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Ηλίας, Δημήτρης Κούκης, Γιώργος Γιουβανάς, Στέλιος Σούκος και Γεωργία Λογοθέτη.

Οι πρώτοι υποψήφιοι

Οι πρώτοι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα - Ν. Μάκρης, όπως παρουσιάστηκαν, είναι οι εξής:

Αναγνώστου Βαγγέλης

Αθανασόπουλος Χρήστος

Αθανασοπούλου Ελένη

Αναστασιάδης Θέμος

Αποστόλου - Κάσδαγλη Ελένη

Βότση Μαρία

Βουλαρίνου Μαρία

Γαλανοπούλου Χαρά

Γιουβανάς Γιώργος

Γκιόκα Βάσω

Διαμαντής Αποστόλης

Ζαμπέτας Αντώνης

Ζαχαρίας Μιχάλης

Ζέρβας Αχιλλέας

Ζέρβας Χρήστος

Ζουλαφίδης Παναγιώτης

Ηλίας Γιώργος (του Κωνσταντίνου)

Ηλίας Γιώργος (του Νικολάου)

Ηλίας Σπύρος

Θανοπούλου Μαρία

Ιορδανίδου Ροδιά

Καραφρύδη Μαίρη

Καραφρύδη Τζίνα

Καραφρύδης Δημήτρης

Κατσέλα Αθηνά

Κατσής Παναγιώτης

Κατσής Πέτρος

Κατσίκη Αλεξία

Κατσίκη Ελένη

Κεραμίδη Ειρήνη

Κόλλια Αποστολία

Κόλλιας Βαγγέλης

Κολοβού Αλεξάνδρα

Κούκη Φωτεινή

Κούκης Δημήτρης

Κυριακίδου Σμάρω

Λάζος Βασίλης

Λογοθέτη Γεωργία

Λουίζος Δημήτρης

Μαλάμογλου Μέλπω

Μαρινάκης Τάσος

Μπαλτά Ελευθερία

Μπαλτάς Κώστας

Μπέλλου Ελένη

Μπράτσος Νίκος

Μώρου Βασιλική

Ξαρχάς Αντώνης

Ξέρας Παναγιώτης

Παναγοπούλου Ειρήνη

Πανόπουλος Λάμπρος

Πανοπούλου Έφη

Πανούσης Σπύρος

Παπαδήμας Κώστας

Παπαθανασίου Νίκος

Παρσαλίδου Κωνσταντίνα

Παρώνη Παναγιώτα

Πικραμένος Παναγιώτης

Πολυμενάκος Μπάμπης

Ράλλη Βάντα

Ρεντίφης Στέλιος

Ρούσσος Νικηφόρος

Σαβέρη Ιωάννα

Σούκος Στέργιος

Σταθόπουλος Κώστας

Τουρκαντώνης Χρήστος

Τριανταφύλλου Ελένη

Τσακμακίδης Κώστας

Τσακμακίδης Πέτρος

Τσικαρλής Γιάννης

Φαρμάκης Κωνσταντίνος

Χαλκιοπούλου Δήμητρα

Ο Ν. ΣτεφανίδηςΟ Κ. ΠαναγιώτουΗ Ν. ΚαμπέληΟ Γ. ΓιουβανάςΟ Σ. ΣούκοςΟ Δ. ΚούκηςΟ Σ. Ηλίας