Τρίτη 23/04/2019 - 18:20
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΑΣΟΥ

Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, δηλώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου, τονίζοντας ότι, «υπερψηφίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους».

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου αναφέρει τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την κινητικότητα και την απουσία προκηρύξεων για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση/υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας της ελλιπούς ή και πλήρους απουσίας Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), της εντατικοποίησης της εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά μιας οικονομίας που κινείται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ), είναι τεράστιες και διαχρονικές. Το ίδιο τεράστιες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (μαθητεία, ΕΣΠΑ, μπλοκάκια, προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας κ.ά.), υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές οδηγίες για τον εργασιακό βίο, που έχουν σχεδιάσει χρόνια πριν για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

Τα προγράμματα αυτά ή και παρόμοια με αγώνες των εργαζομένων έχουν βελτιωθεί σε κάποια ελάχιστα θέματα, όμως παραμένουν και πρέπει να λυθούν με το συλλογικό αγώνα των εργαζομένων, ακόμα πολλά και σημαντικά. Συνεχίζουν να τους χαρακτηρίζουν "ωφελούμενους" στερώντας τους βασικά εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ένταξη σε ΣΣΕ, χωρίς χορήγηση επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς αναγνώριση του πτυχίου τους.

Η εργασία τους που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν αναγνωρίζεται, αφού ακόμα και σε περιπτώσεις εργαζομένων σε πυροπροστασία, Προσφυγικό και Υγεία, δίδεται ως φιλοδώρημα μία μικρή παράταση της εργασίας τους, αλλά και της αγωνίας τους για την επιστροφή στην ανεργία. Ένα φιλοδώρημα που σχεδιάζουν να επεκτείνουν και σε άλλους κλάδους όπως πληροφορούμαστε, χωρίς όμως αυτό να δίνει λύση στην κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν σε όλες τις κάλπες τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη, η διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς, για να μπουν περισσότερα εμπόδια σε κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν και διεκδικούν:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Παράταση του χρόνου του προγράμματος (όπως έχει ήδη δοθεί σε άλλα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας).
  • Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία.
  • Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.
  • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.
  • Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα ανεργίας.
  • Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.
  • Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων των ΟΤΑ πέτυχαν:

  • Οκτάμηνη διάρκεια σύμβασης αντί της πεντάμηνης.
  • Αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.ά.).
  • Απαγόρευση της εργασίας στα απορριμματοφόρα που "κόστισε" τη ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα. Πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους δήμους της χώρας.
  • Άμεση χορήγηση από τους δήμους για τα ατομικά μέσα προστασίας, το γάλα, τα αναγκαία εμβόλια κλπ.
  • Οι εργαζόμενοι στην "Κοινωφελή" Εργασία να εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων τους.

Αυτό είναι το μήνυμα σε αυτούς που ακόμη απέχουν από το λαϊκό - εργατικό κίνημα:

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτώνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων».