Τρίτη 23/04/2019 - 18:17
ΔΑΦΝΗ

Με επιτυχία η πολιτική συγκέντρωση των ΚΟ Δάφνης - Υμηττού του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 21 Απρίλη η πολιτική συγκέντρωση των ΚΟΒ Δάφνης - Υμηττού του ΚΚΕ στην πλατεία Δημαρχείου της Δάφνης. Κεντρικές ομιλήτριες ήταν η Έφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και η Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού, υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία της η Έφη Χαλιού, μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Κάλεσε από την αρχή τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους να μην τσιμπήσουν στα διλήμματα που θέτουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας τη φωνή τους, τη δύναμή τους μέσα στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, να ενισχύσουν το ΚΚΕ γιατί είναι αυτό το κόμμα που:

  • Πρωταγωνιστεί για να δυναμώσει η πάλη του λαού, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
  • Μπαίνει μπροστά σε κάθε αγώνα, μαχητικά παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
  • Αντιπαλεύει την πολιτική της ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων της περιοχής. Γιατί μόνο το ΚΚΕ εναντιώνεται στη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, στις εθνικιστικές φωνές που δηλητηριάζουν τις νεανικές συνειδήσεις.

Ακόμη κάλεσε να δυναμώσουν το ΚΚΕ, γιατί μόνο το ΚΚΕ αποτελεί συνεπή αντίπαλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αφού μόνο αυτό αντιπαλεύει το σύστημα που θρέφει και χρειάζεται το φασιστικό ρεύμα. Αντιπαλεύει και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λαμβάνει ούτε καν μέτρα για να τελειώσει επιτέλους η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Γιατί, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόσο μέσα στην Ευρωβουλή, όσο και μέσα στους χώρους δουλειάς και σε άμεση επικοινωνία με μεγάλο αριθμό μαζικών οργανώσεων, αποκάλυψε και καταψήφισε όλα τα μέτρα που στρέφονται κατά των εργαζομένων. Γιατί το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα το λαό για το ρόλο της ΕΟΚ, της ΕΕ, της Ευρωζώνης και για τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που προωθούσαν τα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. Σημαίνει περισσότερη δύναμη για να κατατίθενται τροπολογίες, νομοσχέδια και μέτρα που έχουν ως επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι των μεγαλοεργοδοτών.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ψευτοδιλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ για το τι σημαίνει «πρόοδος» και τι συντήρηση, η Ε. Χαλιού ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι «πρόοδος δεν μπορεί να είναι η απλήρωτη εργασία, τα μίνι τζομπς, η δουλειά την Κυριακή, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πρόοδος δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας. Πρόοδος σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σημαίνει ουσιαστική προστασία της μητρότητας (η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΕ), σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου. Πρόοδος είναι ο λαός να μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν υπηρεσίας Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει το εκμεταλλευτικό σύστημα που στηρίζουν η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτά μπορεί να τα προσφέρει μόνο η λαϊκή εξουσία που θα ναι βασισμένη στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Παπαναστάσης που στο χαιρετισμό του επισήμανε πως η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη» και τώρα «Κλεισθένη» είναι στην πραγματικότητα μία «πρόοδος» της εξαχρείωσης κάθε λαϊκής συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα, μία «πρόοδος» της ιδιωτικοποίησης βασικών κοινωνικών παροχών, της καθιέρωσης ενός εργασιακού μεσαίωνα και στους δήμους, της παράδοσης των ταμείων των δήμων και των Περιφερειών στους τραπεζίτες μέσω της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων (ΑΕΔΕ). Ακόμη ανέδειξε το ρόλο που έχει αναλάβει η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που όλοι προσπαθούν να τον καλύψουν και να τον αποκρύψουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν για παράδειγμα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των αστικών κομμάτων ρωτώνται σχετικά, απαντούν ότι αυτά δεν αφορούν τους δήμους, αλλά την κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση. Μόνο που η αμερικανική κυβέρνηση και ο εδώ τοποτηρητής της, ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, τους ξεμπροστιάζει. Οι απανωτές συναντήσεις του με τους περιφερειάρχες, Δούρου, Τζιζικώστα, Μπακογιάννη, με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, το δήμαρχο Ιωαννίνων, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Δωδώνης κλπ. δείχνει ότι υπάρχει έντονο αλισβερίσι και απαίτηση στήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Αυτό κρύβει τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Επίσης εδώ στην πόλη μας. Υπάρχουν σε έκταση 160 στρεμμάτων οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΑΣ. Η γνωστή μας ΠΥΡΚΑΛ. Όσο κι αν σήμερα υπολειτουργεί αυτό το τμήμα, μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση" παρακολουθεί στενά αυτή την υπόθεση. Έχει αναδείξει αρκετές φορές τις πιθανότητες μελλοντικά η βιομηχανία αυτή να ιδιωτικοποιηθεί. Δηλαδή να δούμε μέσα στη γειτονιά μας, ανάμεσα στα σχολεία μας, την ανάπτυξη μιας εξαιρετικά επικίνδυνης βιομηχανίας ή και να παραχωρηθεί η έκταση αυτή σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, στερώντας το λαό μας από ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο πνεύμονα πράσινου και αναψυχής».

Έκλεισε το χαιρετισμό του, καλώντας σε μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ ώστε να ανοιχτούν ουσιαστικοί δρόμοι για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων, των συνταξιούχων.

Η υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, τους συντρόφους, τους οπαδούς, όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια συναντήθηκαν μαζί μας στους αγώνες για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τους φίλους και φίλες που για πρώτη φορά ενισχύουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες τους. Ενώ ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε τους νέους 17άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά και αποφάσισαν η πρώτη τους ψήφος στη ζωή να είναι κόκκινη.

Στη συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στα όσα έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δήμο, αλλά και στη δράση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Η κριτική μας στην προηγούμενη δημοτική αρχή», ανέφερε, «βρίσκεται στο γεγονός ότι δόθηκαν εξοργιστικά ποσά για έργα βιτρίνας και σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι για την αντιμετώπιση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, την ανακούφιση της σκληρής πραγματικότητας. Έργα που αποσκοπούσαν στη λύση οξυμένων προβλημάτων των κατοίκων, δεν χωρούσαν στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων και της ΕΕ και της δημοτικής αρχής γιατί δεν ήταν "ανταποδοτικά"», ενώ ανέδειξε και τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πως χώροι όπως η ΠΥΡΚΑΛ και η Γυμναστική Ακαδημία πρέπει να διαμορφώνονται κατάλληλα και να αξιοποιούνται με βάση τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας ως χώροι άθλησης, αναψυχής, πρασίνου και ιδιαίτερα όταν ο δήμος συγκαταλέγεται στους δέκα πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της χώρας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως το κριτήριο ψήφου που θα διαμορφώσει ο εργαζόμενος, ο νέος, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενους θα πρέπει να είναι η καθημερινότητα της δικής τους ζωής, οι σχέσεις εργασίας που βιώνουν, τα πετσοκομμένα εισοδήματά τους, η μη κάλυψη λαϊκών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η ανεργία, η υποβάθμιση περιοχών, η ενεργειακή φτώχεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η φοροληστεία, οι ελλείψεις υποδομών σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της ζωής του λαού.

Έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας πως «η "Λαϊκή Συσπείρωση" αγωνίζεται και θα συνεχίζει να παλεύει μαζί με το λαό της περιοχής για:

  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δήμο.
  • Μείωση των ανταποδοτικών τελών. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των εισφορών στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
  • Να μπει φραγμός στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Θα αγωνιστεί ενάντια στις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που βγάζουν κυβέρνηση και δήμοι στο σφυρί για χρέη άνω των 500 ευρώ.
  • Για ελεύθερους χώρους και πράσινο ειδικά στη Δάφνη που ασφυκτιά από την έλλειψή τους και ταλαιπωρείται από το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Για την αναβάθμιση του πρασίνου και των αλσών του Υμηττού που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων για χώρους αναψυχής για χώρους άθλησης - πολιτισμού.
  • Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συντήρησή τους και αντισεισμικό έλεγχο για την ασφάλεια των μαθητών όπως και κάλυψη όλων των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
  • Για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα για όλες τις υπηρεσίες του δήμου και των σχολείων, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Έξω οι εργολάβοι από τους δήμους.
  • Ενάντια στο ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας και του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ, αλλά ανάπτυξή τους.
  • Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Γυμναστικής Ακαδημίας. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεών τους για την υγεία και άθληση των κατοίκων της περιοχής».

Τέλος, κάλεσε σε δυνάμωμα και ισχυροποίηση της λαϊκής αντιπολίτευσης παντού, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. «Περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", θα είναι μεγάλο στήριγμα για το λαό της περιοχής μας και για τους αγώνες που έχουμε μπροστά. Για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να εκφραστεί η γνήσια καταδίκη στην ΕΕ της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, να ανοίξει ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αλλάζουμε το συσχετισμό υπέρ του λαού.

Ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δήμο και την Περιφέρεια, ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».