Τετάρτη 08/05/2019 - 13:17
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Ομιλία του υποψήφιου δήμαρχου Δ. Παρασκευά για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων

«Όσοι δικαιολογημένα αγανακτούν σήμερα από την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων έχουν κάθε συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση"», τόνισε ο Δημήτρης Παρασκευάς, υποψήφιος δήμαρχος Καρύστου στη συγκέντρωση στην Κάρυστο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε για το θέμα:

«Δεν θα μπορούσαμε απόψε να μην αναφερθούμε στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιοχής μας στη σύμπλευση των θεσμών της ΕΕ, του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για την εξυπηρέτηση των στόχων των επιχειρηματικών ομίλων. Στην άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Η ΕΕ, στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού για τις πηγές Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, σε συνδυασμό με την ανάγκη για στήριξη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μονοπωλίων έχει ως άξονα της πολιτικής της την "απελευθέρωση της Ενέργειας", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση. Ταυτόχρονα, βάζει υψηλούς στόχους για την παραγωγή Ενέργειας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα νούμερα και μόνο είναι χαρακτηριστικά: το 2018 στην Ελλάδα παραγόταν το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ο στόχος για το 2020 είναι για 40%!

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά υιοθετούν τις κατευθύνσεις και τους στόχους αυτούς. Βασικά μέτρα που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις είναι η σταδιακή πώληση της ΔΕΗ και η διαμόρφωση "ευνοϊκού περιβάλλοντος", όπως λένε, για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ευνοϊκό περιβάλλον σημαίνει κρατικές επιχορηγήσεις μέσα από το χαράτσωμα του λαού, τα πρώτα χρόνια εγγυημένες τιμές πώλησης του ρεύματος, πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ. Σημαίνει παράδοση του φυσικού πλούτου βουνοκορφών και παραλιών, ακόμη και προστατευόμενων, για τέτοιες επενδύσεις.

Παράλληλα, οι Περιφέρειες διαμορφώνουν με βάση τις γενικές κατευθύνσεις το χωροταξικό για το πού θα γίνουν οι επενδύσεις αυτές και εγκρίνουν τις μελέτες.

Μάλιστα, το κοινό επιχείρημα όλων αυτών είναι πως η προώθηση των ΑΠΕ γίνεται για την αποτροπή από την κλιματική αλλαγή! Αλλά ας μας απαντήσουν: Πώς γίνεται όλοι σχεδόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δήθεν καίγονται για την κλιματική αλλαγή και στήνουν ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας να θέλουν να αγοράσουν και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, να έχουν και άλλες, ιδιαίτερα ρυπογόνες δραστηριότητες;

Γιατί κοροϊδεύουν! Το μόνο που νοιάζει τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το κέρδος τους!

Γι' αυτό ΕΕ, Κράτος και Περιφέρεια έχουν ως "μπούσουλα" της πολιτικής τους το γεγονός πως η Ενέργεια είναι εμπόρευμα. Αφού είναι εμπόρευμα παράγεται και πωλείται με σκοπό την αύξηση των κερδών αυτών που κατέχουν τις πηγές, τα αποθέματα, τα μέσα παραγωγής και μεταφοράς της.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής;

Τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά!

Ακριβό ρεύμα που πολλοί αδυνατούν ή δυσκολεύονται να το πληρώσουν! Σπίτια, που τον κρύο χειμώνα που πέρασε, δεν ζεσταίνονταν επαρκώς.

Ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύου μέσης και υψηλής τάσης που σε συνδυασμό με την ελλειπή συντήρησή του από το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, τα καλοκαίρια μας κάνει να τρέμουμε τις φωτιές και τους χειμώνες το ρεύμα να κόβεται κάθε τρεις και λίγο.

Εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάνω από οικισμούς με κινδύνους τόσο για την υγεία των κατοίκων, όσο και την ασφάλειά τους, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση στο Μαρμάρι και τα δύο αιολικά που επιδιώκεται να εγκατασταθούν εκεί.

Παράλληλα, παρά το γεγονός πως πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στους εργαζόμενους κυριαρχούν η εργασία ήλιο με ήλιο, ως και επτά μέρες τη βδομάδα, σε συνθήκες που ευνοούν τα ατυχήματα, γι' αυτό και δεν είναι λίγα αυτά που έχουν συμβεί. Ακόμη και στους εργαζόμενους που λειτουργούν τα αιολικά πάρκα και θεωρούνται καλοπληρωμένοι, οι όροι εργασίας χειροτερεύουν ραγδαία, το ωράριο λάστιχο είναι κανόνας.

Ποια είναι η στάση της Δημοτικής και της Περιφερειακής Αρχής μπροστά σε αυτή την κατάσταση;

Έχουν ευθύνες και οι δυο! Τόσο η Δημοτική Αρχή του κ. Ραβιόλου, όσο και η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μπακογιάννη και του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Σπανού γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο, μιλούν για μέτρο, "κόκκινες γραμμές" και όριο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ η Περιφέρεια εγκρίνει τη μια μελέτη πίσω από την άλλη.

Πραγματοποιούν κάθε επιθυμία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά όταν δημιουργούνται προβλήματα από την εγκατάσταση "νίπτουν τας χείρας τους" και μας λένε πως "δεν είναι αρμόδιοι"…

Τόσο η Δημοτική Αρχή του κ. Ραβιόλου, όσο και η Περιφερειακή Αρχή των κ. Μπακογιάννη και Σπανού έχουν ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου Κάρυστος - Νέα Στύρα. Έχουν ευθύνη για το προκλητικό γεγονός πως το τοπικό "γεφύρι της Άρτας", το κομμάτι Πόρτο Λάφια - Στύρα το παράτησε και ο τρίτος εργολάβος και έχει παραχωρηθεί για να κάνουν τη δουλειά τους οι εταιρίες.

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό άλλωστε, οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να πετύχουν τους στόχους τους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τάζουν λεφτά αριστερά και δεξιά. Βγάζουν εκατομμύρια και δίνουν μερικά ευρώ για να κλείσουν στόματα. Τελευταία επιχειρούν να κάνουν και διάφορες φιέστες "για να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Καρύστου"…

Η Δημοτική Αρχή του κ. Ραβιόλου έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμπλέει με την πρακτική των εταιρειών για την εξαγορά των συνειδήσεων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και ειδικά της νεολαίας της περιοχής μας.

Όσοι δικαιολογημένα αγανακτούν σήμερα από την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, την εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, τα κομμένα ρεύματα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχουν κάθε συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση", στους αγώνες και στις εκλογικές μάχες.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να εκφράσει τη γνήσια λαϊκή δυσαρέσκεια καθώς μόνο το ΚΚΕ δεν αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την πολιτική των κυβερνήσεων που την υπηρετεί. Όποιος συνδυασμός ή πολιτικό κόμμα δεν βάζει στο στόχαστρο τις αιτίες αυτής της κατάστασης λέει λόγια του αέρα αν δεν καταλήγει ακόμη και σε αντιδραστικές θεωρίες!

Μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει τη λύση του προβλήματος!

Απαιτεί να μπει τέρμα στην άναρχη εγκατάσταση χωρίς να λέει ένα ξερό όχι στα αιολικά. Προβάλλει την ανάγκη μετατροπής της Ενέργειας σε κοινωνικό αγαθό από ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που είναι σήμερα. Μόνο έτσι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας για την ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας δεν θα στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, θα συμβάλει πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή φθηνού ρεύματος για το λαό».