Δευτέρα 13/05/2019 - 11:20
ΣΚΥΔΡΑ

Μαζική εκδήλωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις εκλογές (ΦΩΤΟ)

Από τη μαζική εκδήλωση στη Σκύδρα
Από τη μαζική εκδήλωση στη Σκύδρα

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας, το ΚΚΕ μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Σκύδρας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν μαζική εκδήλωση - παρουσίαση των θέσεών τους για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές. Επίσης έγινε και η παρουσίαση των υποψηφίων για το Δήμο Σκύδρας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Σκύδρας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάνος Κανάκης, μεταφέροντας την εμπειρία του για τη στάση των δήθεν «ανεξάρτητων» συνδυασμών του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και την ουσιαστική σύμπνοιά τους στην αποδοχή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων για τους ΟΤΑ από ΕΕ και κυβέρνηση.

Στη συνέχεια μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Σκύδρας Σουμελίδης Γιάννης, που τόνισε στην τοποθέτησή του:

«Η μάχη των εκλογών, ιδιαίτερα για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν όλες οι άλλες δυνάμεις ότι δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ότι είναι μάχη προσώπων, ότι οι υποψήφιοι είναι "κάποιοι από εμάς", δήθεν ανεξάρτητοι, πρέπει να πέσουν στο κενό. Η ζωή τούς έχει ξεπεράσει. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι μόνο πολιτικό χαρακτήρα έχουν.

Παλεύουμε για να αποτυπωθούν και εκλογικά τα συμπεράσματα της πείρας που έχουμε αποκτήσει τόσα χρόνια από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων στη χώρα μας.

Πολλοί θα μας πουν, και τους ακούτε να λένε, ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να είναι κομματικές, ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν ικανοί άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα του δήμου, να έχουν όρεξη για δουλειά και να είναι τίμιοι, ανιδιοτελείς και μακριά από τα κόμματα.

Κουβέντα δεν αναφέρουν για την συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, για τις υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες Υπηρεσίες, για τις κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας στους δήμους, για την έλλειψη υλικών και μηχανολογικού εξοπλισμού, για τη μελλοντική αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της ανταποδοτικότητας. Γιατί πώς αλλιώς θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης τα ίδια έσοδα των δήμων μέχρι το 2022 να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση;

Και στους δήμους και στην Περιφέρεια δύο γραμμές θα συγκρουστούν. Του ΚΚΕ που μέσω της παράταξης που στηρίζει, τη "Λαϊκή Συσπείρωση", είναι η μόνη δύναμη που πάει κόντρα στο ρεύμα, που προσπαθεί και οργανώνει την πάλη του λαού, φωτίζει τη διέξοδο για την αλλαγή της τάξης που έχει την εξουσία. Που αγωνίζεται για την προστασία των ανέργων και των φτωχών οικογενειών, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των νέων. Που πρωτοστατεί για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη. Που διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Που στηρίζει την πάλη για σταθερή εργασία για όλους και όχι την επέκταση της προσωρινής ελαστικής δουλειάς με μισθούς πείνας, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Που παλεύει για μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν σήμερα την εργατική τάξη. Που διεκδικεί ελεύθερους χώρους για την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών του λαού για Υγεία, άθληση, Πολιτισμό, ψυχαγωγία. Που αγωνίζεται για δημόσια δωρεάν Παιδεία που μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς χωρίς τροφεία. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, για δωρεάν φάρμακο. Συνολικά της γραμμής που βάζει εμπόδια στην πολιτική του κεφαλαίου που μαυρίζει τη ζωή μας.

Και από την άλλη η γραμμή του κεφαλαίου και όσων προθύμων τρέχουν να την στηρίξουν, όποια απόχρωση και αν έχουν, μια καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική, προωθώντας και εφαρμόζοντας όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και αποφάσεις ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων για την Τοπική Διοίκηση. Και στο Δήμο Σκύδρας αυτή η γραμμή είχε τα αποτελέσματά της: Δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, ειδικά για τις νέες ηλικίες, μειώσεις σε μισθούς και πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής τους, συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος καθώς και του αγροτικού πληθυσμού ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ και της πολύμηνης καθυστέρησης καταβολής της αξίας των αγροτικών προϊόντων στους παραγωγούς από τους εμπόρους και μεταποιητές, υπέρογκα τέλη άρδευσης από το Δήμο Σκύδρας, το ΤΟΕΒ, τον ΓΟΕΒ κλπ., που συντελούν στην αύξηση του κόστους καλλιέργειας, υψηλά δημοτικά τέλη, ελλείψεις και προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο και το βιολογικό καθαρισμό Σκύδρας που επεξεργάζεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των αστικών λυμάτων, ελλιπής καθαρισμός και συντήρηση των πρανών της τάφρου 66, με κίνδυνο καταστροφικής υπερχείλισης της, καθώς επίσης σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμισή της, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της απόρριψης σε αυτήν ανεπεξέργαστων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, εικόνα εγκατάλειψης σε χώρους άθλησης και παιδικές χαρές, καθυστερήσεις σε έργα οδοποιίας, περιορισμοί και καθυστερήσεις στους ψεκασμούς για τα κουνούπια, με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, παραπομπή της κατασκευής του Φράγματος στην Καλή στις καλένδες, απαξίωση των ιαματικών πηγών Λουτροχωρίου κ.ά.

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουν αναδείξει την αλληλεξάρτηση που διέπει την Τοπική Διοίκηση με την κεντρική κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Έχουμε αναδείξει και ο καθένας μπορεί πλέον πιο εύκολα να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τοπικό πρόβλημα, που να μην έχει ευθύνη γι’ αυτό η εκάστοτε κυβέρνηση και η πολιτική που εφαρμόζει με τις περικοπές των επιχορηγήσεων μέχρι και 60%.

Η επόμενη των εκλογών να μας βρει με περισσότερες δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα, της πάλης της εργατικής τάξης για τα δίκαια αιτήματά μας.

Ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" σημαίνει:

- Πολιτική καταδίκη όσων μας έφεραν ως εδώ. Καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε το συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

- Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι που θα πηγαίνουν κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, με συμβολή στους αγώνες για την κάλυψη των αναγκών μας.

- Διεκδίκηση έργων που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής.

- Μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία, των καταστημάτων και μικρών βιοτεχνιών και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

- Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά να πηγαίνουν χωρίς κριτήρια σ' αυτούς.

- Χρηματοδότηση στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας.

- Αγώνας για διεκδίκηση κονδυλίων και έργα για αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση και δασοπροστασία.

- Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού της περιοχής, δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, συντήρηση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

- Κανένα ακίνητο του δήμου να μη δοθεί στο Υπερταμείο. Εδώ να είμαστε ξεκάθαροι στην πάγια θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ότι η δημόσια περιουσία είναι λαϊκή περιουσία.

- Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων του δήμου, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για όλα αυτά τα ζητήματα τα τελευταία πέντε χρόνια με την εκπροσώπησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο καταφέραμε με τις παρεμβάσεις μας, με τις ανακοινώσεις, τις δημόσιες παρεμβάσεις και αγώνες δίπλα στους συνδημότες μας να αναδείξουμε πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν και σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, όπως αναδείξαμε τον τεράστιο κίνδυνο που δημιουργείται για τους κατοίκους της περιοχής από στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Έδεσσας από τα οποία προκαλείται μόλυνση και ρύπανση των επιφανειακών νερών, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της τοπικής Κοινότητας Ν. Ζωής, καθώς επίσης και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την ελλιπή συντήρηση της Τάφρου 66 με αποτέλεσμα σε κάθε αυξημένη βροχόπτωση να παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε για παροχές και έργα. Πρέπει να σταματήσουν οι δημότες και γενικά ο λαός να αποδέχεται όλα αυτά τα χρόνια το κλέψιμο εις βάρος του και να γλυκαίνεται από μια προεκλογική παροχή. Εμείς είμαστε της άποψης ότι έχει την πείρα ο κόσμος για να καταλάβει ποιος είναι ο δικός του δρόμος, ο δρόμος ο ανηφορικός, ο δύσκολος, αλλά συνάμα ο δίκαιος και ο καθαρός. Δεν πρέπει να παγιδευτεί ξανά ο λαός της Σκύδρας σε αυτά τα κάλπικα διλήμματα που μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να φύγει από τον διπολισμό. Να φύγει από τους συνδυασμούς που στηρίζονται από τα κόμματα, που με τις πολιτικές που ακολουθούν μας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Και να επιλέξει με σιγουριά τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που θα παίξει το ρόλο του καταλύτη μέσα στο κίνημα για να μπορέσει να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές για ένα καλύτερο αύριο. Σας καλούμε να κάνετε το πρώτο βήμα και ας μη συμφωνείτε σε όλα μαζί μας. Σας καλούμε να αναγνωρίσετε την καθαρότητα των θέσεών μας και να συμπορευθείτε μαζί μας δυναμώνοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και να δώσουμε μαζί έναν έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα για την Τοπική Διοίκηση. Σας καλούμε να σπάσετε τον κρίκο από την αλυσίδα που σας κρατάει δεμένους με το παλιό. Σας καλούμε να έρθετε δίπλα μας να φτιάξουμε μαζί το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ουγγρίνος Αλέκος, που αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών αντιπαλεύοντας την ΚΑΠ των «μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Ρίζου Μαρούδα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, της Πανελλαδικής Γραμματείας των Μπλόκων και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, που επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Οι συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ολοφάνερες σε όλη τη χώρα, όπως και στην Πέλλα, με τις αγωνιστικές αντιδράσεις και το μπλόκο στο Γυψοχώρι. Στοχεύουν ξεκάθαρα στη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, στήνουν τις παγίδες της συμβολαιακής γεωργίας, προωθούν τις διεπαγγελματικές, τις ομάδες παραγωγών που λανσάρονται από ΕΕ - κυβερνήσεις ως λύση στα προβλήματα των αγροτών.

Την ίδια ώρα που τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα, και λόγω του εμπάργκο, πουλιούνται με εξευτελιστικές τιμές, την ίδια ώρα έχουμε ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, η στάση των παρατάξεων στην Περιφέρεια και στους δήμους βρίσκεται σε αρμονία και απέναντι στα προβλήματα των αγροτών.

Η θέση των μικρομεσαίων αγροτών συμβαδίζει με την πρόταση του ΚΚΕ, όπου η εργατική τάξη και ο λαός θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, με κεντρικό σχεδιασμό και παραγωγικό συνεταιρισμό οι αγρότες θα μείνουν στη γη τους να παράγουν, θα έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού μας με ποιοτικά και φτηνά αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες χρειάζεται να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στην Περιφέρεια και τους δήμους», κατέληξε ο Ρίζος Μαρούδας.