Δευτέρα 13/05/2019 - 08:32
ΑΘΗΝΑ

Μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού από τη μαχητική συγκέντρωση στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών (ΦΩΤΟ)

Κάλεσμα στους Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους που ζουν και δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα να στηρίξουν σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ έστειλε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην ομώνυμη πλατεία.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα). Το λόγο επίσης πήραν η Κατερίνα Ροδοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα, ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Μουσταφά Άχμετ, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, μετανάστης δεύτερης γενιάς και εμποροϋπάλληλος. Ένα ξεχωριστό άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε ο Χρήστος Τσούκας εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ και της ΠΕΑΦΕ, απαγγέλλοντας ένα ποίημα αφιερωμένο στη μεγάλη μάχη που δίνουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, όσοι συμπορεύονται μαζί του το τελευταίο διάστημα.

Έντονη ήταν η παρουσία μεταναστών εργατών στη συγκέντρωση, ενώ με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ομιλίες και οι δεκάδες μετανάστες που μένουν στις περιοχές γύρω από την πλατεία και εκείνη την ώρα ήταν στο χώρο με τις οικογένειές τους.

Η Κατερίνα Ροδοπούλου κάλεσε σε υπερψήφιση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λέγοντας: «Βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, στα σχολειά και στις γειτονιές μας, τα ψέματα της κυβέρνησης περί προόδου και ανάπτυξης να καταρρέουν. Τα ίδια ψέματα που είπαν και οι προηγούμενοι. Γιατί εμείς αυτό που βιώνουμε είναι μείωση μισθών, την ανεργία να θερίζει, απλήρωτη εργασία, αύξηση φορολογίας, δουλειά μέχρι τα 67 χρόνια. Αλλά και πολέμους στην γειτονιά μας και προσφυγιά που δεν μας άφησαν ασυγκίνητους και αδιάφορους.

Πολλοί από εμάς κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους μη έχοντας να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων, τον ΕΝΦΙΑ, τα νοίκια, τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο, το νερό, τη θέρμανση, το φαγητό, την εφορία, τα φάρμακα και πολλά άλλα. (...)

Όλοι εμείς, οι γονείς, αλλά και οι μαθητές που ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι εκπαιδευτικοί, έχουμε κάθε λόγο να ψηφίσουμε "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δήμο και την Περιφέρεια, ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Γιατί έχουμε πια πείρα, μέσα από τις μάχες που έχουμε δώσει ότι η ψήφος μας μόνο τότε θα είναι ενίσχυση της δικής μας φωνής, ψήφος αντίστασης και αγώνα, για να μπορούμε να αποσπούμε μικρές και μεγάλες ανάσες, να βάλουμε φρένο στην υποβάθμιση της ζωής μας, να ανατρέψουμε όλους αυτούς που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας».

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Παλιούρας, σχολίασε τον ψευτοκαυγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να εγκλωβίσουν ξανά το λαό, να κρύψουν την ταύτισή τους στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Ανέδειξε ότι μαζί υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μαάστριχτ, μαζί πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού και του αντικομμουνισμού. «Όλοι συμφωνούν στη μετατροπή της χώρας μας σε μεντεσέ των ΗΠΑ στην περιοχή και βαράνε προσοχή στον Αμερικανό ανθύπατο, στο όνομα της λεγόμενης ανάπτυξης, δηλαδή της κερδοφορίας του ντόπιου κεφαλαίου. Συμφωνούν στη διάθεση πάνω από το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και στη μετατροπή όλης της χώρας σε βάση - ορμητήριο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ενάντια στους λαούς της περιοχής», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στους εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι βάζουν στόχους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τους εργάτες, τους κατατρεγμένους αυτής της πόλης, «γύρω από τους οποίους πρέπει να υψώσουμε την ασπίδα της ταξικής μας αλληλεγγύης». Σημειώνοντας ότι οι φασίστες είναι «τα τσιράκια των κεφαλαιοκρατών», στάθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποτελέσει πόλο για κανένα προοδευτικό και αντιφασιστικό μέτωπο, όταν μέχρι χτες συγκυβερνούσε με την ακροδεξιά, περιέφερε τη Χρυσή Αυγή με ελικόπτερα σε ακριτικά νησιά, τους είχε αμολήσει μέσα στα στρατόπεδα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να χύνουν το ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο. Όταν καθυστερούσε τη δίκη της "Χρυσής Αυγής", όταν η ίδια στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών συνυπέγραψε την αντικομμουνιστική διακήρυξη της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ, οι μετανάστες, που αποτελούν το 23% του πληθυσμού της Αθήνας, «είναι ένα ζωντανό τμήμα της πόλης, που εργάζεται και βιώνει τα ίδια προβλήματα στην καθημερινότητά του με όλους μας». Και τους κάλεσε να μπουν στα ταξικά συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και την ικανοποίηση των αναγκών τους, μαζί με το λαϊκό κίνημα.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα γειτονιών, όπως του Αγ. Παντελεήμονα, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στην Αστυνομία, την ίδια στιγμή που στελεχώνονται τα ΜΑΤ με δεκάδες διμοιρίες και εκπαιδεύονται για να καταστέλλουν το λαϊκό κίνημα. «Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι ευθύνη της Αστυνομίας και εκεί πρέπει να προσανατολιστεί η δράση της και όχι στις συλλήψεις συνδικαλιστών, όπου είναι απόλυτα αποτελεσματική», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ολοκληρώνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν στις κάλπες ένα σημαντικό βήμα μπροστά, να πουν όχι στην ΕΕ του κεφαλαίου και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, να πουν ένα ΟΧΙ σε όσους εξειδικεύουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις στις Περιφέρειες και τους δήμους, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το κόκκινο γαρίφαλο, για την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθήνας.

Ο Μουσταφά Άχμετ κάλεσε ιδιαίτερα τη νεολαία να πάει στις κάλπες με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ. Όπως είπε, «στις 26 Μάη ψηφίζουμε ΚΚΕ παντού γιατί δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε με 300 ευρώ, δεν μπορούμε να χαμογελάμε όταν ζητάμε να τσοντάρουν οι γονείς μας από το πενιχρό τους εισόδημα για να βγει ο μήνας. Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί οι κομμουνιστές μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζόμενων, παλεύουν ώστε τα σωματεία να είναι μαζικά και δυνατά, να βρίσκονται στα χέρια των εργατών και όχι των εργοδοτών. (...)

Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες έχουμε τα ίδια όνειρα και διεκδικήσεις για μια καλύτερη ζωή, έχουμε τον ίδιο εχθρό που είναι το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Είναι κοινός ο εχθρός που με την πολιτική και τα όπλα του εξαναγκάζει εκατομμύρια να ξεριζώνονται από τον τόπο τους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής».

Ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ για τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, καλώντας τους μετανάστες και τα παιδιά τους που βιώνουν στο πετσί τους τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, να στηρίξουν παντού το ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα υπηκοότητας, στις προβληματικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την απόκτηση ιθαγένειας και άδειας παραμονής, που σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν ακόμα πιο αντιδραστικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε επίσης στις διεκδικήσεις του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων και των παιδιών τους, σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια κλπ.

Και αναφερόμενος στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που όπως είπε «καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος, λέγοντας ότι για την εγκληματικότητα φταίνε οι μετανάστες», είπε: «Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι εδώ, σε αυτή την περιοχή και όχι μόνο, πόσο μπλεγμένοι είναι σε βρωμοδουλειές οι χρυσαυγίτες. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλούν για εγκληματικότητα οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι φυσικοί αυτουργοί των δολοφονικών επιθέσεων στους εργάτες στο Πέραμα, σε όποιον έχει διαφορετικό χρώμα ή είναι αγωνιστής - αντιφασίστας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε σε ψήφιση του ΚΚΕ παντού όσους δεν μπορούν να βλέπουν μια φασιστική ναζιστική οργάνωση στην τρίτη θέση. Όπως είπε, «μόνο το ΚΚΕ και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να απομονώσει τους φασίστες, να τους στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να τους συντρίψει, όπως έκαναν και στις 9 Μάη του 1945. Γιατί το ΚΚΕ αντιπαλεύει την αιτία που γεννά το φασισμό - ναζισμό που δεν είναι άλλη από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Σε αυτές τις εκλογές περνάμε απέναντι! Απέναντι στους νεκροθάφτες των ονείρων μας. Κάνουμε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες».

Το πραγματικό δίλημμα

Ο Νίκος ΣοφιανόςΟ Χρήστος ΤσούκαςΗ Κατερίνα ΡοδοπούλουΟ Γιώργος ΠαλιούραςΟ Μουσταφά Αχμέτ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας για την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στις τέσσερις κάλπες στις 26 Μάη, είναι εάν θα επιτρέψει ο λαός μας να συνεχιστεί αυτός ο γνώριμος αντιλαϊκός δρόμος, που με διαφορετικούς διαχειριστές φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα, να μετράει θυσίες ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο άνεργος, να βλέπει τα χειρότερα μπροστά του που δεν τα απέτρεψε επιλέγοντας το μικρότερο κακό ή θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης απέναντι στην ΕΕ, σε αυτή τη λυκοσυμμαχία, την οποία υποστηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος, ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας ως τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Την ΕΕ που υποτίθεται θέλουν να την κάνουν καλύτερη, κρύβοντας το γεγονός ότι το 90% των αποφάσεων αυτής της συμμαχίας το παίρνουν μαζί σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί, ακροδεξιοί ή αριστεροί σαν τον Τσίπρα. Από κοινού σχεδιάζουν το πώς θα ξεπεράσει την κρίση που περνάει και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, μειώνοντας κι άλλο τους μισθούς, καταπατώντας κι άλλα δικαιώματα, επιδεινώνοντας περισσότερο τη σκληρή ζωή του λαού μας.

Κρίνεται εάν θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης, απέναντι σε ένα σύστημα που τη σαπίλα του τη μετατρέπει σε μαύρη ζωή και μαύρο μέλλον για την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, τον καπιταλισμό. Γιατί αυτό το σύστημα υπηρετούν κυβερνήσεις τέτοιες και άλλες.

Αυτό το σύστημα υπηρέτησε και η "πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση" σκορπίζοντας μπόλικες αυταπάτες στο λαό μας, πριν κάνουν τις κωλοτούμπες, πριν γίνουν πολιτικοί της ενσωμάτωσης και της διαχείρισης. Και σήμερα μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες, υλοποιώντας το "σου παίρνω δέκα για να σου δώσω ένα", θέλοντας να πείσει το λαό μας ότι πρέπει να ζει σαν επαίτης, ότι πρέπει να περιμένει μόνο κάποια επιδόματα και να ξεχάσει αυτά που έχασε, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Παιδεία, στην Υγεία, τα κοινωνικά δικαιώματα. Η κρίση και τα μνημόνια αξιοποιήθηκαν για να περάσουν αυτά τα μέτρα, με εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τριών μνημονίων που είναι σε πλήρη ισχύ.

Οι βαριές κουβέντες για τα κότερα και τους πατεράδες τους στη Βουλή, τα μεγάλα λόγια και οι προεκλογικοί μποναμάδες δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους, την ταύτιση αυτού του επικίνδυνου δίπολου στο τσάκισμα της ζωής του λαού μας. Αυτή η ταύτιση δεν μπορεί να κρυφτεί και από αυτά τα απαράδεκτα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν μαζί τους θύτες και τα θύματα, τον Πλαστήρα με τον Μπελογιάννη, τον Γεώργιο Παπανδρέου που ματοκύλισε την Αθήνα με εικόνες από το Δεκέμβρη του ’44, με εικόνες του ΔΣΕ, που βάζουν μαζί τον Μεταξά με τον Φύσσα και λείπει μόνο η φωτογραφία του δολοφόνου Ρουπακιά της Χρυσής Αυγής.

Υπάρχει πείρα, έχει συγκεντρωθεί αρκετή, που μπορεί ο λαός μας να αξιοποιήσει για να κάνει την πραγματική διαφορά. Για να βγάλει ένα δυνατό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες χωρίς καμιά διάκριση, χωρίς καμιά έκπτωση. Γιατί σε όλες τις κάλπες, ακόμα και για τις δημοτικές κοινότητες, που μπορεί να φαίνεται δευτερεύον, βγαίνει ένα πολιτικό μήνυμα. Θα τους ανεχτεί αυτός ο κόσμος που οργίζεται, αυτός ο κόσμος που μετράει συνεχώς τη χασούρα αυτών των χρόνων; Θα τους δώσει έγκριση ψηφίζοντάς τους για να συνεχίσουν αυτή την πολιτική;

Από το κάδρο του αστικού πολιτικού σκηνικού δεν λείπουν ούτε οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που δουλεύουν για να προωθούν αυτήν την εχθρική πολιτική σε όλη αυτή την γκάμα των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των δομών που έχουν στην ευθύνη τους.

Οι Περιφέρειες, που δεν τις βλέπεις μπροστά σου, είναι μέσα σε αυτό το κάδρο. Δουλεύουν για την περίφημη ανάπτυξη, για την οποία διαγκωνίζεται ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα για το ποιος μπορεί να τη φέρει γρηγορότερα και καλύτερα. Δουλεύουν δίνοντας εκατομμύρια σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια είτε για να φτιάχνουν γήπεδα οι ΠΑΕ, είτε για να προωθούν τα σχέδια για την Αθήνα-πρωτεύουσα της βιομηχανίας του τουρισμού, αλλά δεν δίνουν τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα, για αντιπυρική προστασία, για μέτρα προστασίας των δασών, για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, για να συντηρηθούν τα σχολεία, για να επεκταθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Μετράμε 101 νεκρούς από τη φωτιά στην Αν. Αττική, μετράμε 25 νεκρούς από μια βροχή, από μια πλημμύρα, και λένε, χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή, ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα γι' αυτούς τους θανάτους, γι' αυτούς τους τραγικούς απολογισμούς. Η πολιτική τους είναι εχθρική, όχι μόνο για τα δικαιώματα, αλλά και για την ίδια τη ζωή του λαού μας.

Αυτή η πολιτική υλοποιείται και στους δήμους από ένα πολιτικό προσωπικό που θέλει να εμφανίζεται σαν να ήρθε από το πουθενά. Λες και δεν ήταν υπουργοί μνημονιακών κυβερνήσεων οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Λες και δεν είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ ο πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιός της στο Δήμο της Αθήνας.

Η περιγραφή των προβλημάτων είναι εύκολη. Σπασμένα πεζοδρόμια, πρόβλημα καθαριότητας, πρόβλημα ηλεκτροφωτισμού, πρόβλημα εδώ, πρόβλημα εκεί. Μα πώς δημιουργήθηκαν τα προβλήματα, πώς διογκώθηκαν; Δεν έχει ευθύνες η κυρίαρχη πολιτική γι' αυτή τη διόγκωση που χειροτερεύει την ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της πόλης; Η εποχή των μνημονίων, που είναι σε πλήρη ισχύ, επιβάλλει τη λειτουργία του δήμου που θα δουλεύει σαν επιχείρηση.

Οι δήμοι με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ -ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί πρέπει να λειτουργούν με τα λεγόμενα ίδια έσοδα, δηλαδή με την άγρια δημοτική φορολογία. Πρέπει να έχουν προϋπολογισμούς με πλεόνασμα, ετήσια αύξηση όλων των συντελεστών φορολόγησης, πρέπει να λειτουργούν χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, χωρίς τα χρήματα που έχει υποχρέωση το κράτος να δίνει στους δήμους, ώστε να μπορεί να ελαφρύνεται το εισόδημα του δημότη από τη δημοτική φορολογία. Τι σημαίνει λοιπόν για τη λαϊκή πλειοψηφία αυτό το θεσμικό πλαίσιο; Σημαίνει ότι ο Δήμος της Αθήνας θα εισπράττει πάνω από 200 εκατ. ευρώ από το λεηλατημένο εισόδημα των Αθηναίων, είτε έχεις είτε δεν έχεις. Σημαίνει τα σχολεία να έχουν προβλήματα συντήρησης, το δίκτυο των παιδικών σταθμών συνεχώς να συρρικνώνεται, τα οδοστρώματα να μοιάζουν σαν βομβαρδισμένα, τα πεζοδρόμια να είναι σε κακά χάλια, αλλά ο δήμος να έχει πλεόνασμα.

Για να μπορέσεις να υλοποιήσεις μια πολιτική που δίνει ανάσα στο λεηλατημένο εισόδημα πρέπει να σταθείς από θέσεις αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Έτσι μπορείς να μειώσεις άμεσα και δραστικά τα δημοτικά τέλη στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη, κατά 30%. Έτσι μπορείς να στηρίξεις τους πάνω από 20.000 επαγγελματίες της πόλης. Έτσι μπορείς να καταργήσεις την ελεγχόμενη στάθμευση. Έτσι θα συγκρουστείς με τα μεγάλα συμφέροντα για να εισπράξεις αυτά που οφείλουν στο δήμο και δεν τα πληρώνουν, ώστε να μπορέσεις να δώσεις ανάσες στη λαϊκή πλειοψηφία».

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση των υπηρεσιών του δήμου, για την υποστελέχωση και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του, για την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες και διευθύνσεις του δήμου, για το χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία με τις διαφορετικές ολιγόμηνες συμβάσεις των εργαζομένων του δήμου, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη μάστιγα των ναρκωτικών και τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, τον εγκλωβισμό των προσφύγων, τις ΜΚΟ και τους δήθεν αλληλέγγυους, ενώ αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και στον υπόδικο βουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας του ναζιστικού μορφώματος είπε: «Ο Κασιδιάρης ψηφίστηκε από ένα σημαντικό ποσοστό και έχει ευθύνη ένας κόσμος που τον ψήφισε στο όνομα της δήθεν αντισυστημικής Χρυσής Αυγής. Αυτός ο τύπος που ήταν κυριολεκτικά επισκέπτης, τουρίστας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν ασχολήθηκε με τίποτα άλλο εκτός από το να βρίζει τους μετανάστες και να πουλάει ψεύτικο τσαμπουκά σε ένα σύστημα που τον χαϊδεύει, σε ένα σύστημα που τον υποθάλπει, τόσο που κυβερνητικό στέλεχος να ανατρέψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μη δοθεί κανένας χώρος στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση και να τους παραχωρήσει χώρους για προεκλογικά περίπτερα».

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε: «Υπάρχει λίγος χρόνος μπροστά μας μέχρι τις εκλογές, αλλά υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και μπόλικη πείρα, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που από το 2012 μέχρι σήμερα τους πίστεψε, τους ακολούθησε, τους ψήφισε και σήμερα νιώθει απογοήτευση, παραίτηση. Σ’ αυτόν τον κόσμο απλώνουμε το χέρι, του λέμε ότι εδώ είναι η μάχη, εδώ είναι το Κόμμα, η δύναμη που μπορεί να μπει σφήνα, που είναι απέναντί τους. Έχουμε τις δυνατότητες, μπορούμε να τα καταφέρουμε με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, με ισχυρό ΚΚΕ παντού».