Τρίτη 14/05/2019 - 13:09
ΥΜΗΤΤΟΣ

Μαζική η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΦΩΤΟ)

Μαζική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Υμηττού διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Δάφνης και Υμηττού του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 12 Μάη. Πριν την έναρξη της συγκέντρωσης τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Δάφνης και Υμηττού, οι Κομματικές Οργανώσεις αλλά και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ των δύο περιοχών κατέθεσαν στεφάνια στο Κάστρο του Υμηττού τιμώντας τους τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες Δημήτρη Αυγέρη, Κωνσταντίνο Φολτόπουλο και Θάνο Κιοκμενίδη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Τον λόγο επίσης πήραν η Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού, υποψήφια δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Δέσποινα Μαστρολέων, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Η πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης διερχόμενοι αλλά και άνθρωποι από τη γειτονιά προσέρχονταν στο χώρο της πλατείας ακούγοντας με ενδιαφέρον τις ομιλίες.

Πρώτη άνοιξε τη συγκέντρωση η Δέσποινα Μαστρολέων, η οποία κάλεσε τη νεολαία να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαχητικότητας, αισιοδοξίας και πραγματικής ελπίδας. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης στην ΕΕ και τα κόμματα του συστήματος που ζητάνε από τους νέους να θάψουν τα όνειρά τους, να συμβιβαστούν με τη μιζέρια, την περιπλάνηση, την αβεβαιότητα, την Παιδεία-εμπόρευμα, τις ουρές της ανεργίας. Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυνε στους εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέους εργαζόμενους και άνεργους, σε όλους θα κληθούν να ψηφίσουν πρώτη φορά.

«Στις 26 Μάη η νεολαία θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν αθωώνουμε με την ψήφο μας αυτούς που καταδικάσαμε με τους αγώνες μας. Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή και δύναμη. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ».

Στη συνέχεια ανέδειξε μέσα από διάφορες πτυχές τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ που δεν «ξεστράτισε από τις αρχές και τις αξίες της, όπως πολλοί ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μας πείσουν. Το μοναδικό πραγματικό "μεγαλείο" της ΕΕ, που η μόνη ελευθερία που εξασφαλίζει είναι η ελευθερία του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους για να αυξάνει τα κέρδη του.

Όλες οι αντιδραστικές αρχές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε όλα αυτά που απεχθάνεται η νέα γενιά, στη βαρβαρότητα που ζούμε καθημερινά. Απέναντι σε όλα αυτά χιλιάδες νέοι το προηγούμενο διάστημα με τη δράση τους, την αμφισβήτησή τους και τον αγώνα τους έχουν πει ένα τεράστιο ΟΧΙ στην ΕΕ και την πολιτική της που την εφαρμόζουν και την υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το ΟΧΙ πρέπει να εκφραστεί και στις κάλπες, λέγοντας το πιο δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ!

Χαμένη ψήφος είναι αυτή που κατατίθεται στα κόμματα του συστήματος που με την πολιτική τους οδηγούν τους νέους να χάνουν συνεχώς δικαιώματα.

Για αυτό στις 26 Μάη μαυρίζουμε αυτούς που μαυρίζουν τη ζωή μας. Γυρνάμε την πλάτη στην ΕΕ, στα κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, στα κόμματα που ψηφίζουν και υπερασπίζονται την αδικία που ζούμε. Μαυρίζουμε τους φασίστες της ΧΑ που είναι τα μαντρόσκυλα του συστήματος και των αφεντικών.

Η νεολαία δεν θα πέσει ούτε στην παγίδα της αποχής που σημαίνει λευκή επιταγή στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Παρόν, μαχητικό και πρωτοπόρο όπου μορφώνεται, δουλεύει και ζει η νέα γενιά θα είναι όπως όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα και οι ανάγκες της.

Τρεις κάλπες, μία επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δυνατή "Λαϊκή Συσπείρωση" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Γιατί με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να κάψουμε τα βάρβαρα σενάρια που ετοιμάζουν στις πλάτες μας και να γράψουμε το δικό μας με κριτήριο το τι πραγματικά έχουμε ανάγκη σήμερα».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η υποψήφια δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού. Ανοίγοντας την ομιλία της χαιρέτισε τη μαζική συγκέντρωση και επισήμανε πως το ΚΚΕ έχει δώσει το δικό του στίγμα γι' αυτή την εκλογική μάχη που έρχεται σε 14 μόλις μέρες από σήμερα. «Δίνουμε αυτή τη μάχη ενιαία συγκεντρώνοντας τα πυρά μας στην ΕE, στην Περιφέρεια και τους δήμους, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους συνδυασμούς τους, στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν. Δίνουμε τη μάχη για να αποδυναμωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου, να μειωθούν οι θέσεις τους σε Τοπική Διοίκηση, Περιφέρεια και Ευρωβουλή και να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Αυτή η μάχη μπορεί και πρέπει να γίνει μια σπίθα αφύπνισης, συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών μαζών...

Γιατί τα προβλήματα στο δήμο μπορεί να έχουν κάποιες τοπικές ιδιαιτερότητες, ωστόσο συνδέονται απόλυτα με τη γενική πολιτική που ακολουθείται από την κυρίαρχη τάξη και τις κυβερνήσεις καθώς η Τοπική Διοίκηση είναι αποκεντρωμένο τμήμα ενός ενιαίου συγκεντρωτικού μηχανισμού της άρχουσας τάξης που έρχεται σε πιο άμεση επικοινωνία με τις εργατικές - λαϊκές μάζες. Η αστική εξουσία είναι ενιαία και αδιαίρετη, οριζόντια και κάθετα και η Τοπική Διοίκηση αποτελεί το ουσιώδες τμήμα του διοικητικού της μηχανισμού. Αν οι κάτοικοι της Δάφνης και του Υμηττού παραβλέψουν αυτό το γεγονός, τότε θα χάσουν το δάσος και θα ψάχνουν για το δέντρο».

Στη συνέχεια αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας της στην αγωνιστική παράδοση του λαού αυτής της γειτονιάς και τους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας πως «τη στιγμή που η ΕΕ ξαναγράφει την Ιστορία εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό η ανάδειξη αυτής της πλευράς της πόλης μας είναι επιβεβλημένη».

«Για τη συντριβή του φασισμού η ανθρωπότητα έδωσε πάνω από πενήντα εκατομμύρια ζωές. Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έδωσε πάνω από 600.000 νεκρούς. Κι είναι σπαρμένη κόκαλα αγωνιστών, γιομάτη ολόκληρη από ολοκαυτώματα. Ο λαός της γειτονιάς μας έχει βάλει το δικό του τιμητικό πετράδι σε αυτή τη νίκη. Την Παρασκευή στις 28 Απριλίου του 1944 σε ένα μικρό σπιτάκι στον Υμηττό, γράφτηκε μια από τις πιο ηρωικές και δοξασμένες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης κατά των χιτλεροφασιστών κατακτητών και των συνεργατών τους. Τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Κώστας Φολτόπουλος και ο Θάνος Κιοκμενίδης, που φύλαγαν τον οπλισμό της διμοιρίας τους, αντιμετώπισαν για πάνω από 7 ολόκληρες ώρες, με τ' ατομικά τους όπλα, 200 Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Αυτό το σπιτάκι έγινε θρύλος, ονομάστηκε Κάστρο και "Φρούριο των ηρώων". Στο Καλυκοποιείο του Μαλτσινιώτη της γειτονιάς μας εκδηλώθηκε ένα από τα πιο σοβαρά σαμποτάζ της Κατοχής από ομάδα ΕΑΜίτων που είχε ως αποτέλεσμα να συντριβούν πολλά γερμανικά αεροσκάφη και να σκοτωθούν δεκάδες Γερμανοί αεροπόροι. Στο μπλόκο του Φάρου εκτελέστηκαν 114 αγωνιστές της λευτεριάς. Στην οδό Ηπείρου υπάρχει εικονοστάσιο 5 εκτελεσμένων αγωνιστών. Από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη 1944 στην Παπαστράτειο Σχολή του Υμηττού στήθηκε το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ «Ηλέκτρα» όπου κάτω από την επίβλεψη του Π. Κόκκαλη και άλλων γιατρών νοσηλεύτηκαν εκατοντάδες τραυματίες της αγγλικής ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά του λαού μας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" με αφορμή την ανακαίνιση της Παπαστράτειου Σχολής απαίτησε να αναδειχθεί αυτή η πλευρά της.

Αλλά και στα χρόνια μετά τη χούντα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι. Επί των ημερών του κομμουνιστή δημάρχου Κώστα Σάκκου έγιναν τα αποχετευτικά δίκτυα και τα αντιπλημμυρικά έργα. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν για να αποδοθεί ο χώρος των Βράχων στους κατοίκους του, που σήμερα όπως και πολλές άλλες κατακτήσεις που έγιναν με αγώνες του ΚΚΕ και του λαού προσπαθούν να καπηλευτούν οι άλλες δυνάμεις».

Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους και τόνισε πως η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ δε μεταλλάσσεται. Δίνει δύναμη για να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Επιστρέφει σαν δύναμη πίσω στο λαό. «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Με περισσότερους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, περισσότερους ευρωβουλευτές, με πιο ισχυρό ΚΚΕ. Ρίξτε στην κάλπη των ευρωεκλογών το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο. Στο δήμο και την Περιφέρεια ρίξτε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με το γαρίφαλο».

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που κάλεσε με ενθουσιασμό τον κόσμο να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτές τις 14 μέρες που απομένουν ως τις εκλογές ώστε να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού.

«Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι να ρίξουν στην κάλπη τα κόκκινα ψηφοδέλτια είτε στις ευρωεκλογές με το σφυροδρέπανο, είτε στις Περιφέρειες και τους δήμους με το γαρίφαλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Είναι τα ψηφοδέλτια της αντεπίθεσης που γράφουν πάνω με μεγάλα γράμματα, χαραγμένα στην ιστορία της Ελλάδας, ΚΚΕ.

Με αυτά τα ψηφοδέλτια ο λαός να δώσει δύναμη στη δύναμή του. Με αυτά τα ψηφοδέλτια θα βάλουμε εμπόδια σ΄αυτούς που ζητάνε λευκή επιταγή ενώ τσάκισαν τους εργαζόμενους και συνεχίζουν να τους εξαπατούν. Με αυτά τα ψηφοδέλτια θα δυναμώσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση, θα τους βάλουμε εμπόδια, δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίζουν να τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα».

Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν πλέον τίποτα από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Αυτοί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουν πάρει όρκο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχουν πάρει όρκο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Έχουν την ίδια στρατηγική και την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Τόσο η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ δεν είναι ανάπτυξη για το λαό που δεν θα δει καμία βελτίωση του τρόπου ζωής του, αλλά ανάπτυξη του καπιταλισμού προς όφελος του κεφαλαίου. Όλοι μαζί ψήφισαν μνημόνια,όλοι μαζί στήριξαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, πάνω από 600 νόμους που κανένας τους δεν έχει εξαγγείλει πως θα τους καταργήσει. Τα ίδια συμβαίνουν τόσο καιρό και στις Περιφέρειες και τους δήμους που ψηφίζουν από κοινού τους προϋπολογισμούς και υλοποιούν την ίδια πολιτική αύξησης των τελών για τους κατοίκους και ιδιωτικοποιήσεων, δουλεύοντας για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων».

Σχολιάζοντας μάλιστα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επισήμανε πως είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που έχουν χάσει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας πως την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται φιλάνθρωπη προς τους πολλούς, την ίδια εκείνη ώρα παρέχει νέα προνόμια στο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές, μείωση της φορολογίας από το 29% στο 25% και μείωση της φορολογίας από το 15% στο 10% των διανεμομένων κερδών.

Ακόμη κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντικομμουνιστική διακήρυξη που υπέγραψε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία (μαζί με τους ακροδεξιούς Σαλβίνι και Όρμπαν), αναδεικνύοντας πόσο κάλπικο είναι το δίπολο προόδου - συντήρησης που η ίδια προσπαθεί να στήσει για να εγκλωβίσει τον λαό και πόσο υποκριτική είναι η προοδευτική συμμαχία που παριστάνει ότι θέλει να δημιουργήσει.

Επίσης ανέδειξε το πραγματικό δίλημμα σ' αυτές τις εκλογές. «Ποιο είναι για τον ελληνικό λαό, για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών το πραγματικό δίλημμα λοιπόν σήμερα;

Γιατί ξέρετε οι κεφαλαιοκράτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες δεν έχουν δίλημμα.

Έχουν φτιάξει όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους ώστε να μην ανησυχούν αυτοί καθόλου. Άρα το πραγματικό δίλημμα για το λαό μας είναι: Θα στηρίξουμε αυτή την αντιλαϊκή πορεία;

Θα έχουμε νέες αυταπάτες από αυτούς που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια;

Ή θα βάλουμε πλάτη όλοι για να βγει ο λαός στην αντεπίθεση; Να πιστέψει στη δύναμή του; Να τους σταματήσει; Να γίνει δύναμη που θα τους σαρώσει και θα τους ανατρέψει; Να οργανώσει την πάλη του, φτιάχνοντας το δικό του μέτωπο, την κοινωνική συμμαχία, για να τους πολεμήσει;».

Κατέληξε καλώντας όλο το λαό ακόμη και εάν δεν συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ να καταψηφίσει τα κόμματα-υπηρέτες των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών και να κάνει αποφασιστικό βήμα αντεπίθεσης με ψήφο στο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Γιατί «αντιπολίτευση λαϊκή μία θα υπάρχει την επόμενη ημέρα παντού και θα είναι κόκκινη. Το ΚΚΕ. Όσο πιο ενισχυμένο, τόσο πιο δυνατός θα βγει και ο λαός μας».