Δευτέρα 20/05/2019 - 14:28

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Δήμο Χολαργού - Παπάγου ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών (ΦΩΤΟ)

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού, ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι έξω από το Δημαρχείο την περασμένη Παρασκευή. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος και ο Αντώνης Ρεκλείτης, υποψήφιος δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην ομιλία του, ο Κώστας Παπαδάκης κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες και αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η καπιταλιστική ανάπτυξή τους απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φτηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του. Ο δημοσιονομικός χώρος, τα πλεονάσματα είναι η μπάνκα που προορίζεται για τις επιδοτήσεις των μονοπωλίων την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει πολλαπλά με αντιλαϊκά μέτρα, φόρους, ενώ πληρώνει αγόγγυστα το χρέος που ο ίδιος δεν δημιούργησε και δεν πρέπει να πληρώσει.

Κοινή γραμμή παντού της ΕΕ είναι οι εργασιακές σχέσεις-λάστιχο κάθε μορφής που επεκτείνονται την ίδια ώρα που θέλουν να τελειώνουν με τις ΣΣΕ. Γιατί τα διάφορα κάλπικα προοδευτικά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ, οι σκυλοκαυγάδες με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αποκαλύπτονται και καταρρέουν απλά και μόνο μπροστά στο γεγονός που ομολόγησε η ίδια η Κομισιόν στον πρόσφατο απολογισμό της: Ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 90% των αποφάσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ τις ψήφιζε ομόφωνα μαζί με όλες τις φιλελεύθερες, τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και τις κυβερνήσεις του Όρμπαν, του Κουρτς, του Σαλβίνι.

Καθόλου τυχαία λοιπόν περνούν ομόφωνα τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που με ευρείες πλειοψηφίες περνούν και από το Ευρωκοινοβούλιο. Στα κύρια ζητήματα, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ έχουν στρατηγική σύμπλευση. Γι' αυτό ο ένας μεταγράφει στελέχη του άλλου, γι' αυτό όλοι μαζί είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γι' αυτό όλοι με όλους μπορούν να συγκυβερνήσουν, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η κ. Μπακογιαννη, ενώ το ΚΙΝΑΛ παίζει ρόλο μπαλαντέρ για να κολλήσει τσόντα ή στον ένα ή στον άλλο για να προωθηθεί η αντιλαϊκή πολιτική. Βάση τους τα μνημόνια που από κοινού ψήφισαν κι εναλλάξ εφάρμοσαν ο ένας πίσω από τον άλλο και σε συνέχεια κάθε προηγούμενου. Γι' αυτό και είναι αδιέξοδο να ψάχνει κανείς για διαφορές ανάμεσα τους, να καταφεύγει στην επιζήμια αντίληψη περί μικρότερου κακού που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

«Το κάλεσμα που απηύθυνε η ΚΕ του ΚΚΕ πριν από δύο μήνες περίπου για μια αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμους και Περιφέρειες βρίσκει απήχηση σε όλο και ευρύτερο κόσμο από τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία που ζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και που δεν "τσιμπάνε" με τα ψίχουλα της ανάπτυξής τους», σημείωσε ο Αντ. Ρεκλείτης και τόνισε:

«Βρεθήκαμε το τελευταίο διάστημα με αρκετό κόσμο, εδώ στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού, συζητήσαμε, ακούσαμε τις αγωνίες του, προσπαθήσαμε του δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, πέρα από τις υποσχέσεις τους, τις εξαρτήσεις τους από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τον δήθεν τσακωμό τους, ενώ συμφωνούν στο κύριο που δεν είναι άλλο από το μονόδρομο της ΕΕ, των επενδύσεων που δήθεν θα φέρουν την ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματός μας.

Αναδείξαμε ότι η πολιτική στην Τοπική Διοίκηση, στους δήμους και τις Περιφέρειες δεν είναι ξέχωρη από αυτήν που εφαρμόζει η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ πριν. Ότι οι ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί, τα μεσοπρόθεσμα πλαίσια δημοσιονομικής στρατηγικής, τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και των Περιφερειών, αυτό δηλαδή που όλοι ξέρουμε ως Μνημόνιο είναι εδώ και το υπηρετούν και το αποδέχονται όλοι οι συνδυασμοί των κομμάτων τους, που εμφανίζονται στους δήμους και τις Περιφέρειες δήθεν ως "ακομμάτιστοι" και "τοπικοί", ακριβώς για να κρύψουν την παραπάνω συμφωνία τους, να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, να φέρουν το λαό δεμένο χειροπόδαρα και με χαμηλωμένες τις απαιτήσεις να τους ξαναψηφίσει τη μεθεπόμενη Κυριακή.

Εμείς, από την πλευρά μας δεν αποδεχόμαστε το αντιδραστικό τους πλαίσιο και δρούμε ως λαϊκή αντιπολίτευση είτε διοικούμε τους δήμους, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση. Παλεύουμε η πολιτική του δήμου να είναι υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας, να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των συνδημοτών μας, να προγραμματίζει τα έργα και τη λειτουργία του δήμου με αυτόν τον γνώμονα (...)

Δεν θέλουμε απλά ωραίες και "έξυπνες" πόλεις με ωραίες βιτρίνες, πλατείες και φώτα και ταυτόχρονα κατοίκους κακοπληρωμένους, άνεργους, συνταξιούχους που δεν βγάζουν το μήνα και απευθύνονται στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Δεν μας ενδιαφέρει η ΕΕ που ως συλλογικός εκφραστής της επίθεσης που έχει δεχθεί ο λαός μας έχει καταφέρει να μετατρέψει τους νέους σε "ανταγωνιστικούς" μετανάστες όπως οι πάνω από 500.000 που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας και που ειδικά στο δήμο μας αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό. Και οι υπόλοιποι που μένουμε εδώ να δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα με κουτσουρεμένους μισθούς, με ημιαπασχόληση, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με τη μετανάστευση από τη μία και την ανεργία από την άλλη να μας χτυπάει την πόρτα.

Εμάς μας ενδιαφέρει η καθημερινή ζωή του λαού μας, γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε και στο έδαφος της κοινής κατοικίας, του δήμου μας, για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, για την καλυτέρευση της ζωής τους. Δεν ζητάμε όμως την ψήφο του κόσμου για να μας αναθέσει το πρόβλημά του, να μας ορίσει "διαχειριστές"-manager στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν ολόπλευρα καθοριστεί από τους νόμους που έχουν ψηφίσει κυβερνήσεις και ΕΕ για την Τοπική Διοίκηση. Εμείς ενδιαφερόμαστε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. (...)

Εμείς είμαστε σαφείς: Διεκδικούμε μέτρα ελάφρυνσης με πρώτο από όλα τη ραγδαία μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργησή τους, για τους ανέργους, τους δικαιούχους ΚΕΑ, για τους νέους αυτοαπασχολούμενους, τη διαφορετική κατανομή τους στους επιχειρηματίες ανάλογα με τη δραστηριότητα και το μέγεθός τους με στόχο να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που άλλωστε επιβαρύνουν και περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει την ίδια κλίμακα Δημοτικών Τελών ένα μαγαζί 50 τ.μ. με ένα άλλο των 300 τ.μ. και των 200 καθισμάτων. Μπορεί αυτό να γίνει με το υπάρχον πλαίσιο; Χωρίς μια μαχητική δημοτική αρχή με τους κατοίκους στο πλευρό της, υποταγμένη στη "στενή" αρμοδιότητά της προφανώς όχι.

Είναι ρεαλιστικό σήμερα να μιλάμε για σχολικές υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες; Για αίθουσες των 15 παιδιών όπως ορίζουν τα διεθνή πρότυπα και όχι των 25 που έχουμε σήμερα; Είναι σύγχρονο και ρεαλιστικό να μιλάμε για μοντέρνες κτιριακές υποδομές στην εκπαίδευση με αίθουσες για δραστηριότητες, για εργαστήρια, για κτίρια καλοσυντηρημένα και καθαρά; Για σχολεία που θα λειτουργούν σε ολοήμερη βάση και που θα σιτίζουν τα παιδιά, για δήμους που θα φροντίζουν για την ασφαλή τους μετακίνηση, για σχολεία ανοιχτά όλη τη μέρα με δραστηριότητες πολιτιστικές και αθλητικές; Ή μήπως για να τα έχουμε αυτά θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο των 600 ή 1.000 ευρώ το μήνα ενώ οι δυνατότητες υπάρχουν να τα απολαμβάνουμε όλοι μας, να είναι η Παιδεία κοινωνικό αγαθό δημόσιο και δωρεάν;

Μάλλον για τις κυβερνήσεις και τους τοπικούς παράγοντες όπως και στο δήμο μας, σύγχρονο και ρεαλιστικό είναι να στοιβάζονται τα παιδιά σε 25άρες τάξεις, να κάνουν μάθημα σε προκάτ, να μην υπάρχουν καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι στα σχολεία, πολλά σχολεία να μην είναι ολοήμερα, τα παιδιά να κινδυνεύουν από τα πεζοδρόμια και την κυκλοφορία στη μετακίνησή τους, τα σχολεία να συντηρούνται με τεράστιες ελλείψεις και από την άλλη ο γονιός να πληρώνει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να πληρώνει για αναλώσιμα, να πληρώνει για καθαριότητα, να πληρώνει για εξωσχολικές δραστηριότητες, για φροντιστήρια, για όλα.

Μπορούμε να μιλάμε για κυκλοφοριακό και στάθμευση χωρίς να σχολιάζουμε τη διαμπερή κυκλοφορία; Χωρίς να λέμε για την πρότασή μας να καταργηθούν τα διόδια στην Κατεχάκη ώστε να διοχετεύεται η κυκλοφορία, που ούτε να τη συζητήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήθελαν μη και θιχτεί το μεγάλο κεφάλαιο; Να μη συζητήσουμε για την αδειοδότηση δεκάδων επιχειρήσεων προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, που έχουν μετατρέψει την κοινότητα Χολαργού σε ένα τεράστιο εστιατόριο; Δεν θα πρέπει να ενισχυθεί η δημοτική συγκοινωνία τόσο σε μόνιμο προσωπικό, όσο και σε υλικές υποδομές ώστε να είναι αξιόπιστη για τις εσωτερικές μετακινήσεις;

Μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια και μάλιστα να πληρώνουμε security των 250.000 ευρώ μέσω της δημοτικής φορολογίας, αλλά να μη λέμε για την υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων, την κακή κατάσταση των τεχνικών τους μέσων που είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΑΤ Χολαργού, ας πούμε, έχει δύναμη περίπου 30 άτομα ενώ κανονικά προβλέπονται 60. 30 άτομα λοιπόν για 60.000 κατοίκους. Και τα νυχτερινά έχουν να τους καταβληθούν από το Δεκέμβριο. Αλλά για τα ΜΑΤ, που θα καταργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λεφτά υπάρχουν.

Μπορούμε να μιλάμε για αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις πολιτισμού που όταν ο κάτοικος θελήσει να τις χρησιμοποιήσει καλείται να τις ξαναπληρώσει; Που δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε να παρέχονται αυτές δωρεάν στους ανέργους, στη νεολαία, όπως επανειλημμένως έχουμε προτείνει;

Για τις αθλητικές υποδομές που δεν συντηρούνται, που δεν κατασκευάζονται νέες;

Δεν πρέπει να γίνει άμεσα μελέτη για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, για τον επανασχεδιασμό τους; Άμεση δημιουργία προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια του δήμου για τους ΑμΕΑ και πίεση και ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο; Αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που με τη δραστηριότητά τους παρεμποδίζουν τους πεζούς , τα ΑμΕΑ, τους γονείς με καροτσάκια;

Για το ζήτημα της καθαριότητας που είναι συνολικό ζήτημα δήμου και Περιφέρειας δεν θα πρέπει να πούμε για τους εργολάβους της ανακύκλωσης; Που μας έχουν καταντήσει και ενοχικούς, λες και εμείς φταίμε που δεν έχουμε οικολογική συνείδηση όταν ξέρουμε ότι από κάθε τόνο απορριμμάτων που συλλέγουμε στους μπλε κάδους μόνο το 25% ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο θάβεται στο αίσχος που λέγεται ΧΥΤΑ Φυλής; Που θέλουν να δώσουν τις υπηρεσίες στους ιδιώτες είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω ΣΔΙΤ; Που οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και την Υπηρεσία Πρασίνου είναι 8μηνα του ΟΑΕΔ, παρατασιούχοι και οι μόνιμοι έχουν υποστεί 30% μειώσεις μισθών την τελευταία δεκαετία;

Για εμάς οι προτεραιότητες πάλης και διεκδίκησης από όποια θέση και να μας αναδείξει ο λαός είτε αυτής της διοίκησης του Δήμου είτε της αντιπολίτευσης είναι:

  • Η ραγδαία μείωση των δημοτικών τελών.
  • Η στήριξη με μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των δομών αλληλεγγύης των ανέργων, των χαμηλόμισθων.
  • Η στήριξη της νεολαίας στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.
  • Η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων ποιοτικών και καλοσυντηρημένων.
  • Η διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων με σταθερές σχέσεις εργασίας κόντρα στη λογική των 8μηνων, 11μηνων και της ανακύκλωσης της ανεργίας.
  • Η αντιμετώπιση του κτιριακού και της συντήρησης των σχολείων.

Αυτά όμως απαιτούν κίνημα διεκδικητικό και αγωνιστικό. Δεν υλοποιούνται με εξαγγελίες και παρακάλια και σίγουρα όχι από τα φρόνιμα παιδιά των κυβερνήσεων που διοίκησαν και φιλοδοξούν να διοικήσουν τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Για εμάς λοιπόν κύριο ζήτημα είναι το πού θα βρεθεί ο λαός την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι' αυτό και καλούμε τον κόσμο να σκεφτεί, να αποφασίσει με γνώμονα τις ρεαλιστικές και πραγματικές ανάγκες του, να κάνει υπόθεσή του την πάλη για καλύτερη ζωή, να κινηθεί και να αντιπαλέψει τις πολιτικές που τον έφεραν ως εδώ. Εμείς είμαστε εδώ, με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Παπάγου- Χολαργού, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».