Τρίτη 21/05/2019 - 16:17
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Ιδιαίτερη η συμμετοχή της νεολαίας στη συγκέντρωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Καλαμαριάς, στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ (δείτε πάνω βίντεο με αποσπάσματα της ομιλίας του).

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Βικέντιος Αντωνάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ μετά το τέλος των ομιλιών παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Καλαμαριάς.

Στην ομιλία του, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρεύμα συσπείρωσης και συμπόρευσης με το ΚΚΕ που εισπράττεται από τις περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, και τις δεκάδες νέες δηλώσεις στήριξης προς αυτό.

Σχολίασε την προεκλογική αντιπαράθεση με την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να καλύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, αναφέροντας πως «(…)Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον έκπληκτο για παράδειγμα με τις προτάσεις της ΝΔ, ενώ στην πραγματικότητα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που σημαίνει 7ήμερη εργασία, η επέκταση της εργάσιμης μέρας στους νοσοκομειακούς γιατρούς έως και τις 12 ώρες και άλλα μέτρα έχουν τη δική του αποφασιστική σφραγίδα».

Σχετικά με τα διλήμματα που επιβάλλονται μπροστά στις εκλογές, είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα, επανέρχονται με ένα παραμύθι βγαλμένο από τα παλιά: τη "χαμένη ψήφο". Όμως, χαμένη είναι η ψήφος στην ΕΕ, αυτή τη συμμαχία των αστών που από τότε που ιδρύθηκε είχε ως στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Χαμένη είναι η ψήφος στις αυταπάτες που καλλιεργούνται ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει καλύτερη, να βελτιωθεί ή να εκδημοκρατιστεί. Χαμένη είναι η ψήφος στήριξης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

(…) Ψήφος στο ΚΚΕ είναι μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό σήμερα. Σημαίνει πως συγκρουόμαστε με το δρόμο που μας έφερε μέχρι εδώ, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που δημιουργούν προσφυγικές ροές. Σημαίνει πως κοιτάμε έξω από το στενό αντιλαϊκό κορσέ της αντιδραστικής ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

(…) Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευθύνη: να αποδείξουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης και της νεολαίας δεν αποδέχεται το μονόδρομο της ΕΕ. Καταδικάζει την αντιδραστική ένωση των μονοπωλίων, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που αυτή στηρίζει.

Να δείξουμε στους εργαζόμενους όλων των χωρών ότι η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργατών, είναι ρεαλιστική, ενισχύεται, δυναμώνει! Από το χέρι μας και από το χέρι των άλλων λαών της Ευρώπης εξαρτάται εάν θα κυριαρχήσει.

Για να ανοίξει ο δρόμος για το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό, την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!».

Ο χαιρετισμός του Βικέντιου Αντωνάκη

Στο χαιρετισμό του, ο Βικέντιος Αντωνάκης, τόνισε την ανάγκη ισχυροποίησης του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρουσιάζοντας παράλληλα ορισμένες προτάσεις και διεκδικήσεις της παράταξης για τα τοπικά ζητήματα:

(…) «Η ισχυροποίηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα συμβάλει στην διεκδίκηση για οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου και του συνολικού χώρου του στρατοπέδου Κόδρα, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα για τη δημιουργία πάρκων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, καθώς και την άμεση κατάργηση του στρατοπέδου του ΝΑΤΟ.

Σημαίνει Δημόσιος χώρος προστατευμένος από συμφέροντα. Για έναν Δήμο προσανατολισμένο όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές που στενάζουν στην αφάνεια όπως το Φοίνικα, το Βότση, την Κρήνη, τον Αη Γιάννη.

Σημαίνει, επιτέλους, επαναλειτουργία της δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας με αξιοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ στην οδό Μουρουζηδών που ρημάζει εδώ και χρόνια, προς χρήση από τους μόνιμους κατοίκους, με ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο, για να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η περιοχή του Κέντρου, και να ενισχυθεί η τοπική αγορά.

(…) Αξιοποίηση του ταμειακού πλεονάσματος των 20 εκ. ευρώ για να στηριχτούν τα σχολεία, τα κέντρα πρόληψης, τα δημοτικά ιατρεία, οι παιδικοί σταθμοί, με κατάργηση των τροφείων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Δεν μας δεσμεύουν οι στόχοι για “ματωμένα” πλεονάσματα στο Δήμο. Να γίνει πλήρης αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και δημοτικά κτίρια».

Τέλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος πρόσθεσε: « (…)Επειδή κατεβαίνει στην Καλαμαριά ένα δήθεν πατριωτικό αλλά στην ουσία φασιστικό - χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο, που ο επικεφαλής του ήταν στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Μπακογλίδη. Εμείς, λοιπόν, και από αυτό το βήμα λέμε:

Στην Καλαμαριά του μπλόκου, στην Καλαμαριά την προσφυγομάνα, στην Καλαμαριά των εργατικών λαϊκών αγώνων ενάντια στο φασισμό, στην Καλαμαριά της Κούλας Ελευθεριάδου, του Μάκη Αλεξιάδη, του Κόλια Παπαδόπουλου, του Απόστολου Ωρολογά, του Κώστα Λιάρου και τόσων άλλων, να μην δώσουν οι Καλαμαριώτες ούτε μια ψήφο στους νεοναζί, ιδεολογικούς απόγονους των ταγματασφαλιτών.

Η καλύτερη εγγύηση ενάντια στο φασισμό είναι η ψήφος στην "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ».