Τρίτη 21/05/2019 - 19:16

Δήλωση του Δ. Βρύσαλη στις εκδηλώσεις για τα 78 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης

Στις σημερινές εκδηλώσεις (21/5) της περιφέρειας Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 78η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Βρύσαλης Δημήτρης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος μετά την κατάθεση στεφάνων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«78 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τιμούμε τον απελευθερωτικό αγώνα των λαών, τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης από τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα και με τη Μάχη της Κρήτης. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε.

Η αντίσταση του λαού της Κρήτης σηματοδοτεί το τέλος της έως τότε παθητικής αποδοχής της φασιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης.

Η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή αντίσταση στην Κρήτη, που δεν την οργάνωσε ούτε το επίσημο αστικό κράτος, ούτε και οι Εγγλέζοι.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή ,σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Το ΚΚΕ υπήρξε ο εμπνευστής, ο οργανωτής και κύριος αιμοδότης της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης του λαού μας.

Σήμερα, 78 χρόνια μετά, οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή με την εμπλοκή της χώρας μας, είναι μεγάλοι. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι αδίσταχτοι αντίπαλοι των λαών, προκαλώντας πολέμους, ως συνέχεια της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι "παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας". Συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, έχει παραχωρήσει τη Σούδα, συμμετέχει στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο κυνηγητό του κέρδους, στη διαπάλη για τη μοιρασιά "λείας", τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών αγωγών.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, η Μάχη της Κρήτης και ο απαράμιλλος ηρωισμός των Κρητικών, εμπνέει τους λαούς, τις νέες γενιές, διδάσκει ότι όταν θέλει ένας λαός μπορεί με τη δύναμή του, να τα βάλλει και με τους φαινομενικά ανίκητους εχθρούς του.

Αυτήν τη δύναμη, μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν απ' τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες που είναι εκτός συνόρων, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο».