Παρασκευή 24/05/2019 - 21:14

Η προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Λιβαδειά (ΦΩΤΟ)

Δυναμική προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Λιβαδειά την Πέμπτη 23 Μάη.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία) και μίλησε ο Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς. (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία).

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Η ομιλία του Νώντα Κοτσικώνα

«Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Είμαστε στην τελική ευθεία. Ήρθε η ώρα της αλήθειας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι η μάχη των πολλαπλών αυτών εκλογών έχει χαρακτήρα πολιτικό.

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση, με φόντο τα σκληρά, απάνθρωπα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν, που θυσιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Είχαμε προειδοποιήσει, και η πραγματικότητα μας δικαίωσε, ότι ο "Καλλικράτης" ήρθε για να αποτελέσει το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Να γίνει ο μοχλός στήριξης και εφαρμογής των μέτρων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ στην Τοπική Διοίκηση.

Οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε φορείς επιβολής φόρων και τελών, σε εισπρακτικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε τίποτα να μην παρέχεται δωρεάν από αυτούς.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και ο "Κλεισθένης" της σημερινής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό, συστατικό στοιχείο του είναι η στήριξη των δήμων σε πόρους από την τοπική φορολογία, η επέκταση της επιχειρηματικότητας σε κάθε δράση του.

Η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη, που υιοθετείται από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, ουσιαστικά δεν αντιδρά, αλλά αποδέχεται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σας καλούμε λοιπόν να στηριχθείτε στην εμπειρία σας και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που βιώνετε καθημερινά, αλλά και από τις θέσεις, τη στάση, την πρακτική όλων των υποψήφιων συνδυασμών.

Καταδικάστε τις κυβερνητικές πολιτικές που μας οδήγησαν στη φτωχοποίηση και καταψηφίστε τους τοπικούς εκφραστές τους. Έχουν δώσει δείγματα γραφής όλα τα προηγούμενα χρόνια, ασκώντας διοίκηση είτε στο δήμο είτε στην Περιφέρεια. Χέρι - χέρι στηρίζουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές που βιώνουμε και τσακίζουν τη ζωή μας.

Γυρίστε την πλάτη σας στις παρατάξεις που έχουν βάλει τη δική τους πλάτη στην εφαρμογή μέτρων αντιλαϊκών. Σε αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια και σε αυτούς που τα υλοποίησαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Αγνοείστε τα κάθε λογής προεκλογικά ταξίματα από υποψήφιους και τοπικούς "παράγοντες".

Αποσκοπούν στην εξαγορά συνειδήσεων και στην υφαρπαγή της ψήφου σας, μέσω κάθε είδους πιέσεων, υποσχέσεων, ρουσφετιών.

Τα μεγάλα λόγια για δήθεν ανάπτυξη του δήμου έχουν κίνητρα αποπροσανατολιστικά και ψηφοθηρικά. Εννοούν ανάπτυξη για τους λίγους σε βάρος των πολλών. Σημαίνουν πλήρη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών αποφάσεων και σχεδιασμών. Σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.

Οι "επιθέσεις" αγάπης και τα περί "ακομμάτιστης αυτοδιοίκησης", δήμου "ανεξάρτητου" και "αυτόνομου" που όψιμα ανακάλυψαν, αν και είναι πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, στόχο έχουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες.

Κάτω από το φιλολαϊκό τους προσωπείο εναρμονίζονται πλήρως με κάθε αντιλαϊκή πολιτική, όπως σταθερά έκαναν όσο διοικούσαν.

Αυτοί που παρουσιάζουν μεγαλεπήβολα, δήθεν πρωτότυπα σχέδια για εξασφάλιση πόρων μέσα από δημοτικά επιχειρηματικά έργα, πέραν του ότι κοροϊδεύουν ασύστολα γιατί δεν πρόκειται να τα υλοποιήσουν και σε κάθε περίπτωση τα όποια οικονομικά οφέλη θα είναι πενιχρά, ενώ ουσιαστικά αποδέχονται τη λογική των συνεχών μειώσεων των πόρων των δήμων, συμβιβάζονται με την κατάσταση αυτή. Απαλλάσσουν το κράτος από αυτή τη στοιχειώδη υποχρέωσή του. Τέτοιους δημάρχους θέλουν οι κυβερνώντες. Τέτοιους δημάρχους όμως συμβιβασμένους, δεν τους χρειάζεται, δεν τους έχει ανάγκη ο λαός.

Φίλοι και φίλες,

Εμείς όχι μόνο προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε στο λαό έγκαιρα τα παραπάνω σχέδια, αλλά σθεναρά αντιδράσαμε σε κάθε αύξηση των δημοτικών φόρων, των ανταποδοτικών τελών. Αντιδράσαμε στην επιβολή του νέου τέλους ταφής στα νεκροταφεία των χωριών που επέβαλε η κα Πούλου, όπως έκανε και με το νέο χαράτσι για τη χρήση αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων από τους αθλητές των ερασιτεχνικών σωματείων.

Επιπλέον, υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις για απαλλαγή από δημοτικά τέλη των πολύτεκνων οικογενειών, των ΑμεΑ και των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και για μείωση των δημοτικών τελών στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, που βάλλονται χρόνια τώρα από μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τριών στη σειρά μνημονίων. Που υπερφορολογούνται από το κράτος για την εξασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων και που ο δήμος, αντί να τους ανακουφίσει με μειωμένους συντελεστές φορολόγησης, εξακολουθεί να τους υπερφορολογεί.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", σε αντίθεση με όλους τους άλλους συνδυασμούς, είναι αποφασισμένη να θέτει μπροστά, να έχει ως προτεραιότητά της τις ανάγκες του λαού. Γι’ αυτό επιδιώκουμε την ανακούφισή του με τη μείωση της τοπικής φορολογίας.

Ταυτόχρονα μόνο εμείς θέτουμε επί τάπητος το ζήτημα της κατάργησης των αντιλαϊκών και άδικων ανταποδοτικών τελών, που η φιλοσοφία τους είναι ότι για να κάνεις χρήση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών, πρέπει να είσαι σε θέση να πληρώνεις γι’ αυτές, διαφορετικά αποκλείεσαι. Κλείνει για παράδειγμα η βρύση του σπιτιού σου, στερεύει η σούδα στο χωράφι σου, το παιδί σου χάνει το δικαίωμα πρόσβασης στον Παιδικό Σταθμό ή στο Δημοτικό Ωδείο. Το ζήτημα αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει υπόθεση όλο και περισσότερων δήμων, να αποτελέσει αίτημα αιχμής και διεκδίκησης προς την κεντρική εξουσία και τούτο μπορεί να συμβεί μόνο με την ανάδειξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δημοτική αρχή σε όλο και περισσότερους δήμους.

Γιατί αυτό το κρίσιμο ζήτημα είναι πέρα και έξω από τις διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ και από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, που κινούνται στην ίδια ακριβώς ρότα, υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Συναινούν στις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δήμοι και τις ξεφορτώνεται το κράτος, χωρίς τους αντίστοιχους μάλιστα πόρους και δεν έχουν καμία αναστολή να φορολογούν τους δημότες για να διαχειριστούν τις αρμοδιότητες αυτές.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, εάν κάποιος από αυτούς εκλεγεί, τι νέοι δημοτικοί φόροι και τέλη μπορεί να επιβληθούν, ελέω μάλιστα του δραστικού περιορισμού των πόρων του δήμου κατά 65% από την κρατική χρηματοδότηση την τελευταία 10ετία, αλλά και της παράνομης παρακράτησης μέρους των θεσμοθετημένων εσόδων του, που έπρεπε να του αποδίδονται.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη.

Οι τοπικοί εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και με μηχανισμό επιβολής τον "Κλεισθένη", δεν θα μπορούν να αντιδράσουν στο παραμικρό, ακόμα και εάν το θέλουν. Ανεξάρτητα από την προεκλογική, φιλολαϊκή τους ρητορική, είναι βέβαιο ότι θα επιβάλλουν τον ένα φόρο μετά τον άλλον, στο όνομα της αυτόνομης λειτουργίας του δήμου και της πενιχρής χρηματοδότησης από το κράτος.

Όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι, καθώς εκφράζουν, με μικρές παραλλαγές, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αποτελούν τους τοπικούς εκπροσώπους, και αν εκλεγούν, τους τοποτηρητές της κυρίαρχης πολιτικής, για δραστική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κυρίως των μικρομεσαίων, των φτωχών οικογενειών.

Επισημαίνουμε ότι η οποιαδήποτε δημοτική αρχή είναι σύμφωνη και εξαρτημένη πολιτικά από τις κυβερνήσεις και την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική αντίληψη, θα είναι δέσμια της αντιλαϊκής πολιτικής και θα οδηγήσει, χωρίς παρεκκλίσεις, σε τοπικά μέτρα σκληρά, άδικα, δυσβάσταχτα.

Θα πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν με την ψήφο σας. Να μην τους δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια, που κρύβουν τώρα στα συρτάρια τους, αλλά είναι έτοιμοι να τα προωθήσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Η ψήφος σε συνδυασμούς και ανθρώπους που έχουν ψηφίσει αντιλαϊκά μέτρα από τις θέσεις διοίκησης που είχαν και διατηρούν, θα ερμηνευθεί ως συμφωνία, ως ανοχή των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί. Ως συναίνεση για τη λήψη νέων, ακόμα πιο σκληρών.

Σας μιλάμε λοιπόν ανοιχτά και ξάστερα.

Εσείς που διαφωνείτε με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Εσείς που είστε θύματα της ανεργίας, που μαστίζει τη Λιβαδειά και όλη την περιοχή. Εσείς που εργάζεστε με τετράωρα, χωρίς ασφάλιση, με μισό μισθό, μισά δικαιώματα και έχετε μισή ζωή, σκεφτείτε το καλά πριν τους ψηφίσετε.

Εσείς που έχετε βάλει λουκέτο στο κατάστημά σας. Που έχετε υποθηκεύσει στις τράπεζες τα σπίτια σας και δεν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις δανειακές υποχρεώσεις σας. Που αδυνατείτε να πληρώσετε τις αυξημένες ασφαλιστικές σας εισφορές, ακόμα και με τις όποιες ρυθμίσεις δόσεων γίνονται και ταυτόχρονα καλείστε να πληρώσετε τις τρέχουσες υποχρεώσεις σας, μαζί με τα εξωφρενικά ποσά που έρχονται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, αναλογιστείτε τι σας περιμένει αύριο εάν τους ψηφίσετε.

Εσείς που βλέπετε τις συντάξεις σας πετσοκομμένες. Που βλέπετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια να έχουν σπουδάσει, αλλά να σας ζητάνε χαρτζιλίκι γιατί είναι άνεργοι. Να μην έχουν καμία ελπίδα για το αύριο, κανένα όνειρο για ν’ ανοίξουν τη δική τους οικογένεια, εσείς, ακόμα και εάν δεν σκέφτεστε τον εαυτό σας, σκεφτείτε το μέλλον των παιδιών σας, πριν ψηφίσετε.

Εσείς που ιδρώνετε και αγωνιάτε για να καλλιεργήσετε τα χωράφια σας και πουλάτε τα αγροτικά σας προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής, θυμηθείτε τη διαχρονική κοροϊδία που έχετε υποστεί, πριν ψηφίσετε.

Και τότε οι ίδιοι εσείς θα είστε, που με ανακούφιση, με σιγουριά, χωρίς αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την επιλογή σας, θα κάνετε το μεγάλο, αλλά και σίγουρο βήμα. Θα ρίξετε στην κάλπη το γαρίφαλο της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Γιατί μόνο η ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Είναι ψήφος ανάσας, ανάτασης. Θα σημάνει την πλήρη αντίθεση σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Θα δώσει όχι μόνο ψυχολογική ανάταση στο κίνημα, αλλά αποφασιστική ώθηση για τη συσπείρωση πλατιών δυνάμεων. Θα αποτελέσει το βασικότερο εμπόδιο στα νέα αντιλαϊκά σχέδια. Θα ανοίξει το δρόμο στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Θα δώσει ελπίδα στη νέα γενιά.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Από παντού ακούμε για την περιβόητη ανάπτυξη.

Σε αντίθεση με τους άλλους, εμείς προωθούμε το δρόμο της ανάπτυξης σε όφελος της λαϊκής οικογένειας που δεινοπαθεί και όχι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που ανθεί.

Δίνουμε την προοπτική μιας ισχυρής δημοτικής αρχής, στηριγμένης στις στέρεες πλάτες του μαζικού κινήματος. Μπροστά στους αγώνες και τις αγωνίες του καθημερινού ανθρώπου.

Μιας αποφασιστικής και διεκδικητικής δημοτικής αρχής, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Έτοιμης να συγκρουστεί με συμφέροντα. Να απειθαρχήσει σε αποφάσεις που επιβάλλονται σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να αρνηθεί να επιβάλει επιπλέον τοπική φορολογία. Να μη διστάσει να απαλλάξει τις ανήμπορες λαϊκές οικογένειες από δυσβάσταχτα τέλη που πληρώνουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΛ.

Όσο περνάει από το χέρι μας θα αντισταθούμε σθεναρά στα αντιλαϊκά σχέδια, προσπαθώντας να συσπειρώσουμε το λαό. Ενάντια στη βρώμικη τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιεργείται μεθοδικά, στρέφοντας τον έναν εργαζόμενο εναντίον του άλλου, τον άνεργο εναντίον του αγρότη, τον ιδιωτικό υπάλληλο εναντίον του δημόσιου και δημοτικού υπαλλήλου.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να προωθήσουμε έργα και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Γιατί, πράγματι, είναι γενικευμένη η εικόνα της εγκατάλειψης στην πόλη και τα χωριά μας, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ούτε καν τα στοιχειώδη, την καθημερινότητα των πολιτών, δεν τα προτάσσει ως ανάγκες. Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας, κυρίως στις συνοικίες και στα χωριά, λόγω και των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Κακοσυντηρημένοι ή εγκαταλελειμμένοι και αναξιοποίητοι κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές. Δρόμοι παρατημένοι στη φθορά του χρόνου. Ούτε λόγος για υποδομές διευκόλυνσης της πρόσβασης σε ΑμεΑ. Μια πόλη εχθρική για τους κατοίκους της.

Από τις περιοδείες μας σε όλα τα χωριά του δήμου διαπιστώσαμε την πλήρη απογοήτευση των κατοίκων τους για την εικόνα εγκατάλειψης. Στα περισσότερα ούτε ένα τούβλο δεν έχει τοποθετηθεί. Ούτε μια λάμπα δεν έχει αλλαχθεί. Οι δε αγροτικοί δρόμοι είναι επίσης κακοσυντηρημένοι, αποτελώντας τον μόνιμο πονοκέφαλο των αγροτών.

Αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα είναι ο κανόνας σε όλη την έκταση του δήμου μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν μιλάμε για τα σοβαρά έργα υποδομής, για τα βασικά, τα στοιχειώδη μιλάμε, που δεν είναι λυμένα. Κατά τα άλλα, η κα Πούλου θέλει να εμφανίζεται ως δήμαρχος των μεγάλων έργων, όταν στα μικρά έχει αποτύχει και στα μεγάλα, μια ολόκληρη 5ετία τώρα στη διοίκηση, τίποτα ολοκληρωμένο δεν έχει παραδώσει. Σχέδια και μακέτες προβάλλει και επικαλείται ως έργο της, διαφημίζοντάς τα μάλιστα με τρόπο που προκαλεί, σε πολυσέλιδα, πολυδάπανα και αντιοικολογικά φυλλάδια, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Άρον άρον έβαλε να ξύσουν και να ασφαλτοστρώσουν την οδό Αθηνών, μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές για να εμφανίσει ένα έργο οδοποιίας στην πολύπαθη πόλη, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των δημοτών, που βλέπουν και ζουν την απραξία της. Επί τρία ολόκληρα χρόνια, ο δήμος δεν υπέβαλε ούτε μια μελέτη, μια πρόταση χρηματοδότησης ενός έργου προς την Περιφέρεια Στερεάς για να το χρηματοδοτήσει, μένοντας πίσω, όταν όλοι οι άλλοι δήμοι είχαν αποσπάσει διάφορα, όχι ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά, βάσει του προγραμματισμού τους. Το πολύπαθο γήπεδο του Ζαγαρά, για παράδειγμα, εάν έγκαιρα είχε διεκδικηθεί η χρηματοδότησή του, όπως επίμονα εμείς ζητούσαμε, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί για χρήση και δεν θα ήταν ακόμα μια μακέτα. Κατά τα λοιπά η κα Πούλου αυτοπροβάλλεται ως δήθεν δήμαρχος των έργων.

Εμείς, δεν συμμετέχουμε στον κάλπικο, προεκλογικό πλειστηριασμό υποσχέσεων και έργων, που ανέξοδα κάνουν οι άλλοι, αφού γνωρίζουν ότι ακόμα και αν εκλεγούν, τα περισσότερα δεν θα τα υλοποιήσουν.

Δεν μπήκαμε στη διαδικασία των πολυδάπανων προεκλογικών διαφημίσεων, θέλοντας να παρουσιάσουμε μεγαλεπήβολες δήθεν πρωτότυπες ιδέες και οράματα, που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα των εκλογών. Αντίθετα οι άλλοι συνυποψήφιοι υπόσχονται ότι θα πραγματοποιήσουν όσα δεν έκαναν τόσα χρόνια από τις θέσεις εξουσίας που είχαν και έχουν. Έχουν οργιάσει τα προεκλογικά ταξίματα. Έχουν σπάσει στην κοροϊδία τον κόσμο, κυρίως τους άνεργους, που οι κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια τους έφεραν σε αυτή τη θέση. Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, ακόμα και την ανεργία ότι θα εξαλείψουν με τις θέσεις εργασίας που έχουν τάξει, παίζοντας με τον πόνο του λαού.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Όπως γνωρίζετε, κατά την προεκλογική περίοδο, ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις σε κάποιους συμπολίτες μας, προκειμένου με το ζόρι να στελεχώσουν άλλα ψηφοδέλτια. Χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί. Μέσα αθέμιτα, με αποκορύφωμα την ανεργία και την εργασιακή ομηρία.

Και τώρα λύνουν και δένουν κάποιοι τοπικοί, γνωστοί και μη εξαιρετέοι παράγοντες, που μόνιμα κινούνται στο παρασκήνιο και θέλουν να κάνουν γενικό κουμάντο, να κινούν τα νήματα της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε και τούτο γιατί έχει πάρει διαστάσεις και δεν μπορεί να μένει ασχολίαστο. Είναι ανεπίτρεπτο ένα μέρος των κληρικών, αντί να ασχολούνται με τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, να ασχολούνται με τα κοσμικά, να μεροληπτούν και να δίνουν τη μάχη στήριξης ενός συγκεκριμένου συνδυασμού, εκμεταλλευόμενοι την ευαίσθητη θέση τους και παρεμβαίνοντας προκλητικά σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, λες και οι υπόλοιποι υποψήφιοι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Όλα τα παραπάνω, όμως, είναι γνωστά στον λειβαδίτικο λαό, που μπορεί να έχει τα προβλήματά του, αλλά είναι υπερήφανος, έχει ιστορία αγωνιστική και θα τους γυρίσει την πλάτη. Θα τους τιμωρήσει με την ψήφο του. Θα τους κοροϊδέψει, όπως τον κοροϊδεύουν. Θα τους μείνουν τα "αλίμονο".

Στον αντίποδα εμείς, βέβαια, δεν ήμασταν και δεν είμαστε τα καλά και υπάκουα παιδιά του συστήματος και των κυβερνητικών επιλογών που τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα. Μαζί μας δεν έχουν νταραβέρια τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι δυναμικά στο προσκήνιο και δεν κινείται παρασκηνιακά, ούτε με κρυφά χαρτιά.

Χαράζουμε το δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης και συμμαχίας για τα σύγχρονα δικαιώματα.

Στηριζόμαστε στην καθημερινή επικοινωνία μαζί σας και αρνούμαστε να έχουμε εξαρτήσεις και μεγαλοχορηγούς. Για μας πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λαός και χορηγοί οι αγώνες του.

Στόχος μας, είναι ο δήμος να επιτελεί κοινωνικό ρόλο, με έργα και πόρους που δικαιούται, που πρέπει να διεκδικεί και μπορεί ν’ αποσπά από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Περιφέρεια, τα Προγράμματα και σε κάθε περίπτωση, χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες.

Δεν δίνουμε και δεν πρόκειται να δώσουμε φλύαρες υποσχέσεις.

Όταν καταθέτουμε στην κρίση σας τις προγραμματικές μας προτάσεις, επισημαίνουμε τα εξής:

- Πως όλα τα έργα που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, τα προτείνουμε με γνώμονα τις αυξημένες ανάγκες του δήμου.

- Ότι ζητάμε την ενεργό στήριξή σας προκειμένου η διεκδίκηση των αντίστοιχων πόρων να πάρει μαζικό, δυναμικό, κινηματικό χαρακτήρα, γιατί αλλιώς δεν ιδρώνει το αυτί τους. Τα χρήματα που δικαιούμαστε διεκδικούμε. Από τα πολλά που οι εργαζόμενοι παράγουν, από τους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνουν, από αυτά που παράνομα παρακρατούνται από το κράτος, για να φουσκώνει το ματωμένο, από τη φορολεηλασία, πλεόνασμα.

Δεν υποσχόμαστε, αλλά διεκδικούμε έργα υποδομής, με συγκεκριμένες και ιεραρχημένες προτεραιότητες:

  • Τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, με δουλειά, προγραμματισμό, μικρά έργα και παρεμβάσεις με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, αξιοποιώντας το σύνολο του δυναμικού του δήμου, προκειμένου να μειώνεται το κόστος που θα εξοικονομείται από το εργολαβικό κέρδος.
  • Τη στήριξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Ειδικά για τον Αθλητισμό επισημαίνουμε τα εξής:

Η εποχή που το ποδόσφαιρο παιζόταν στην αλάνα και το μπάσκετ σε ένα αυτοσχέδιο καλάθι στην πλατεία, είναι πια παρελθόν. Όμως η ανάγκη για αθλητισμό παραμένει ίδια, ίσως και μεγαλύτερη στην εποχή της ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλος αριθμός Αθλητικών Ερασιτεχνικών Σωματείων λειτουργεί με σκοπό την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης, αλλά χωρίς κρατική χρηματοδότηση από τη ΓΓΑ, με συνέπεια ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να αποθαρρύνεται, οδηγούμενος σε συνεχή συρρίκνωση.

Έτσι το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού μετασχηματίστηκε από δικαίωμα σε υψηλό καταναλωτικό «προϊόν». Φυσικά εμπορεύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι γονείς, για να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε τέτοιες δραστηριότητες καλούνται να πληρώσουν ακριβά το έλλειμμα που δημιουργεί η κρατική υποχρηματοδότηση.

Ο δήμος θα έπρεπε να έχει κομβικό ρόλο σε ό,τι αφορά στον ερασιτεχνικό σωματειακό αθλητισμό, καθώς και στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, διευκολύνοντας την πρόσβαση των δημοτών σε αυτόν.

Πώς; Αρχικά πιστεύουμε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να αναβαθμιστούν και βελτιωθούν και η παραχώρηση της χρήσης του στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να γίνεται δωρεάν. Το συνολικό κόστος λειτουργίας, συντήρησης και εκσυγχρονισμού, θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος, μέσω τακτικής επιχορήγησης του δήμου σε ετήσια βάση. Επίσης, σε θέματα μαζικού αθλητισμού, οφείλει ο δήμος να οργανώνει προγράμματα σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους, χωρίς αντίτιμο για τους δημότες του.

Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο για τη λαϊκή οικογένεια και δεν μπορεί να στερεί από τα παιδιά της το δικαίωμα στον Αθλητισμό.

Ως προς το πλάνο του πολιτιστικού σχεδιασμού μας, θέτουμε στο επίκεντρο τον δημότη.

Απαιτείται η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον Πολιτισμό σε έναν φορέα, με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να επιτευχθεί ενιαίος σχεδιασμός και υλοποίηση της δημοτικής πολιτικής στον τομέα αυτόν. Απαραίτητη είναι η καταγραφή και μελέτη αποτύπωσης του υφιστάμενου δυναμικού και των δυνατοτήτων αξιοποίησής του.

Στόχοι μας εδώ είναι οι εξής:

- Η καθιέρωση ενιαίου τρόπου επιχορήγησης των πολιτιστικών σωματείων, με διαφανή διαδικασία, για τη στήριξη όλων των συλλόγων, αναλογικά, σε ετήσια βάση.

- Η καθιέρωση εκδηλώσεων δρόμου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και με τη συμμετοχή πολιτιστικών σωματείων (παραστάσεις δρόμου, χορευτικές εκδηλώσεις, χορωδίες, μπάντες κ.ά.), σε διάφορα σημεία της πόλης και στα χωριά.

- Ανάδειξη μονοπατιών και ήπιων διαδρομών αναψυχής στα χωριά. Δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού στην ιστορική - αρχαιολογική περιοχή της Κρύας.

- Θεσμοθέτηση της θεατρικής παιδείας. Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες.

- Φεστιβάλ graffiti με μορφή φορητής έκθεσης και τοιχογραφίες.

- Πρόσκληση καλλιτεχνών, με την αξιοποίηση ντόπιου δυναμικού, αλλά και του Εικαστικού Επιμελητηρίου, ώστε να φιλοτεχνήσουν θεματικά έργα στην πόλη και τα χωριά.

- Εξωραϊσμός των παρόχθιων κατοικιών και αξιοποίηση των πάρκων, όπου μπορεί να λειτουργεί και θερινό σινεμά.

- Συνδιοργάνωση εργαστηρίων με τους πολιτιστικούς συλλόγους στα χωριά, με γεωγραφική κατανομή, με στόχο την αποκέντρωση (θεατρικά εργαστήρια, μουσικής, ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, κοπτικής - ραπτικής κλπ.).

- Οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση.

- Στοχευμένη προβολή των πολιτιστικών αγαθών, της τοπικής παράδοσης και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

- Μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα θα βγαίνουν τα προγράμματα και οι αναβαθμισμένες εκδηλώσεις των θεσμών, όπως τα Τροφώνια και το παραδοσιακό ρουμελιώτικο Πάσχα.

- Απαραίτητη προϋπόθεση η αναβάθμιση των υποδομών και δημιουργία νέων. Εδώ σημειώνουμε την αναγκαιότητα στήριξης με έργα, όχι με λόγια και φιέστες, του νέου Μουσικού Σχολείου στον Άγιο Γεώργιο, που υστερεί σημαντικά σε υποδομές και κυρίως στον απαραίτητο, για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του, εξοπλισμό.

Μέσα από τέτοιου είδους παρεμβάσεις, λοιπόν, μπορούμε να ξεδιπλώσουμε ένα οργανωμένο και πολύμορφο πολιτιστικό ρεύμα, κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μιζέρια.

Φίλες και φίλοι,

Είναι υποχρέωση του δήμου να ασχολείται και με ζητήματα που μπορεί να μην είναι τυπικά στις αρμοδιότητές του, αφορούν όμως τη ζωή όλων των εργαζομένων και του λαού, οπότε ο δήμος οφείλει να παρεμβαίνει τόσο προς την Περιφέρεια, όσο και προς την κυβέρνηση, προκειμένου να υποβάλει προτάσεις, να πιέζει, να διεκδικεί, να αποσπά κατακτήσεις, να λύνει προβλήματα.

Το ζήτημα της υγείας του λαού μας αφορά όλους. Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες παροχές Υγείας, ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησής τους. Προστασία της μητρότητας με την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής και μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων γυναικών. Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ανάδειξη των προβλημάτων, των ελλείψεων σε προσωπικό, των λειτουργικών αδυναμιών και συγκεκριμένες οι προτάσεις μας για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, αλλά και για τα Ιατρεία στα χωριά.

Το ζήτημα της ανεργίας επίσης, που μαστίζει το λαό και τη νεολαία, δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Δεν μπορεί βέβαια ο δήμαρχος να καταργήσει την ανεργία (εκτός εάν πιστέψουμε τα ταξίματα και τις υποσχέσεις για δουλειά των άλλων συνυποψηφίων μας, οπότε η ανεργία στη Λιβαδειά θα μηδενιστεί εφόσον εκλεγούν). Μπορεί όμως ο δήμος να προβάλει το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που τείνουν να γίνουν ο κανόνας στην Ελλάδα των τριών μνημονίων. Να συμμετέχει σε εργατικές κινητοποιήσεις, ακόμα και να παίρνει πρωτοβουλίες για οργάνωση των αγώνων ενάντια στην ανεργία. Και μην ξεχνάμε ότι οι δήμοι αποτέλεσαν το όχημα, πρωτοστάτησαν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του 8ωρου.

Ακόμα, υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή κατοικία και την ανθρώπινη διαβίωση. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι απειλούνται να ξεσπιτωθούν με πλειστηριασμούς των χρυσοπληρωμένων από το λαό τραπεζών. Αγωνιζόμαστε για να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό σε κανένα νοικοκυριό που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Επίσης, στον μόνιμο προσανατολισμό μας πρέπει να είναι ο έλεγχος της αντισεισμικής ικανότητας, η θωράκιση των δημοτικών κτιρίων και κυρίως των σχολείων, η αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων και των χωριών, κυρίως του επάνω κάμπου, αλλά όχι μόνο και η αντιπυρική προστασία των δασών μας. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους. Μπορεί να μην είναι τυπικά στις αρμοδιότητες του δήμου, αλλά του κράτους και της Περιφέρειας, όμως εμείς προτάσσουμε τις λαϊκές ανάγκες και λέμε ότι πρέπει να γίνει και υπόθεση του δήμου, γι’ αυτό δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί προκειμένου να δρομολογηθούν τα αντίστοιχα απαραίτητα έργα υποδομής.

Στις προτεραιότητες είναι και τα παρακάτω:

  • Η προστασία των ανέργων και των φτωχών οικογενειών, για τα δικαιώματα της νεολαίας, τις ανάγκες των νέων ζευγαριών, της τρίτης ηλικίας, των ΑμεΑ. Γιατί ο πολιτισμός μιας οργανωμένης κοινωνίας δοκιμάζεται και κρίνεται από τη στάση και τη συμπεριφορά της απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε ανθρώπους που δοκιμάζονται από τη ζωή και έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.
  • Η μέριμνα για την αλληλεγγύη του λαού και ταυτόχρονα οργάνωση της πάλης του. Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξης των δημοτικών κοινωνικών δομών, με αναβαθμισμένες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους όσοι τις χρειάζονται.
  • Η απαλλαγή από δημοτικά τέλη - φόρους των μακροχρόνια ανέργων, των πολύτεκνων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ΑμεΑ και μείωση για τους υπόλοιπους.
  • Σύγχρονο αρδευτικό σύστημα με υποδομές και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, για τον περιορισμό του κόστους της πρωτογενούς παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Διάνοιξη και συνεχή συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε από την Περιφέρεια την άμεση δρομολόγηση των αναδασμών που εκκρεμούν σε όλα τα αγροκτήματα του δήμου μας, μαζί με τα απαραίτητα παράλληλα έργα τους.
  • Σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο σε όλο το δημοτικό ιστό.
  • Στήριξη των χωριών ενάντια στην αποδυνάμωσή τους και την πολιτική που την επιβάλλει. Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, σε συνδυασμό με όλες τις θεσμικές αναδιαρθρώσεις ("Καποδίστριας", "Καλλικράτης" και τώρα "Κλεισθένης"), έχουν οδηγήσει σε μαρασμό τα χωριά. Με την αποκέντρωση υπηρεσιών, ενισχύουμε τα δημοτικά καταστήματα στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, για τη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών. Με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα Τοπικά Συμβούλια συμβάλλουμε στην ενίσχυση του ρόλου τους, στην ανάδειξη, προγραμματισμό, διεκδίκηση και επίλυση προβλημάτων.
  • Η αναθεώρηση και ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού στα όρια του καλλικρατικού δήμου, για τη θεσμοθέτηση και διασφάλιση των χρήσεων γης, την προστασία της παραγωγικής δραστηριότητας και του περιβάλλοντος.
  • Η προστασία και ανάδειξη των ορεινών όγκων Παρνασσού και Ελικώνα, καθώς και του Κορινθιακού κόλπου. Το περιβάλλον πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και να το χαίρεται δωρεάν ο λαός για αθλητισμό και αναψυχή. Το φυσικό τοπίο που διαθέτουμε, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, με ήπιες παρεμβάσεις που θα σέβονται το περιβάλλον και θα δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης, μεμονωμένων και οργανωμένων επισκέψεων και δραστηριοτήτων άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
  • Σύγχρονες δημοτικές υπηρεσίες στην πόλη και στα χωριά. Αξιοποίηση όλου του δυναμικού, όλων των εργαζομένων του δήμου και διεκδίκηση νέων θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε κρίσιμους τομείς, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη παροχή υπηρεσιών και η κατασκευή έργων με αυτεπιστασία, με το μικρότερο δυνατό κόστος.
  • Η εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων που να ικανοποιούν τις λαϊκές απαιτήσεις για σύγχρονους τόπους αναψυχής και παιδικές χαρές, τόσο στην πόλη και κυρίως στις γειτονιές της, όσο και στα χωριά.
  • Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόληψη της παραγωγής τους, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού, καθώς και του οργανικού κλάσματος με κομποστοποίηση), ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης, που σημαίνει νέα φορολογικά βάρη και αμφίβολη προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η αξιοποίηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, με προτεραιότητα στα ιστορικά μνημεία και κυρίως του Κάστρου της Λιβαδειάς, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και με το υπουργείο Τουρισμού, με κρατικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε το Κάστρο να ζωντανέψει, να γίνει προσβάσιμο, με πάρκο αναψυχής και για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που διαθέτουμε, με πρώτους αυτούς της Χαιρώνειας, για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και όχι μόνο.
  • Η ανάδειξη της Έρκυνας σε όλο της το μήκος με συνολική ολοκληρωμένη ανάπλαση. Και εδώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, πολλές ιδέες και τρόποι που πρέπει να αξιολογήσουμε και να προκρίνουμε.
  • Τα καθαρά δίκτυα ύδρευσης και ασφαλές αποχετευτικό, συνδεδεμένο με Βιολογικούς Καθαρισμούς που είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν. Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Λιβαδειάς και σύνδεσή του με αποχετευτικό δίκτυο Αγ. Γεωργίου και όμορων χωριών και υλοποίηση του ΒΙΟΚΑ Κυριακίου. Αντικατάσταση του εναπομείναντος δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες.
  • Καθημερινή μάχη στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ. Έμπρακτη στήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στη Λιβαδειά και διεκδίκηση κλειστού θεραπευτικού προγράμματος, ολοκληρωμένης μονάδας απεξάρτησης.

Φίλες και φίλοι,

Απευθυνόμαστε ανοιχτά σε όλους σας, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανένα δισταγμό.

Σας καλούμε να σκεφτείτε σοβαρά, διατηρώντας τις όποιες επιφυλάξεις και διαφωνίες σας. Ανεξάρτητα από τις παρατάξεις και τα κόμματα που ψηφίζατε.

Μόνο η ψήφος στη "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι κρυστάλλινη και χωρίς δυνατότητα να παρερμηνευτεί.

Υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Υπάρχουν στιγμές που το μήνυμα της ψήφου μας μπορεί να γίνει πραγματικά ηχηρό, αιχμηρό και αποτελεσματικό. Σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή και δεν θα την αφήσουμε να περάσει αναξιοποίητη. Ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση", την αναδεικνύουμε δημοτική αρχή στη Λιβαδειά, για να είναι η δική σας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να δυναμώσει η "ψυχή" των εργαζομένων, να δυναμώσει το ίδιο το κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Για να τσακιστεί και να απομονωθεί η ναζιστική ΧΑ, σε κάθε γειτονιά και χωριό, σε χώρους δουλειάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, παντού.

Πολύ σοβαρές ευθύνες αναλαμβάνουν οι κ. Ταγκαλέγκας και Καραμάνης, που με τη στάση τους κλείνουν πονηρά το μάτι προς τη Χρυσή Αυγή, αποσκοπώντας στους ψηφοφόρους της. Ταυτόχρονα κλείνουν και τα δυο τους μάτια, εθελοτυφλούν για την εγκληματική της δραστηριότητα, για το δηλητήριο που χύνει στις λαϊκές συνειδήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίες και οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές απόψεις τους, που συνειδητά καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία για τους πρόσφυγες από τη φρίκη των πολέμων. Τέτοιες απόψεις πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο σας, με τη στήριξη και γι’ αυτόν το λόγο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", καθώς και του ΚΚΕ, που με πράξεις, και όχι λόγια, αντιπαλεύουν τους φασίστες. Για να γκρεμίσουμε τη Χρυσή Αυγή από την 3η ντροπιαστική θέση που κατέχει στη Βοιωτία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Τίθεται τώρα εύλογα από πολλούς ένα ερώτημα προς όλες τις παρατάξεις: Πώς θα καταφέρουμε να διοικήσουμε, αφού με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντάμε λοιπόν τα εξής:

Αυτοί που μιλάνε για μετεκλογικές συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις, αντικειμενικά, έχουν πράγματι δυνατότητες να τα βρουν μεταξύ τους, στην υλοποίηση όμως μιας αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης, όπως θα τους επιβάλλεται από την κυβέρνηση.

Απ΄την άλλη όμως, αλλού θα σκοντάψουν για να συνεργαστούν: Στα προσωπικά, ιδιοτελή τους συμφέροντα, αλλά και στη σύγκρουση των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων, που όλοι τους εξυπηρετούν και στα οποία στηρίζονται.

Επιπλέον, πώς άραγε είναι δυνατόν να καταφέρει η κα Πούλου να πετύχει και να διαχειριστεί συνεργασίες με τις άλλες παρατάξεις, όταν δεν κατάφερε να κρατήσει αρραγή και συσπειρωμένη τη δική της παράταξη, αφού οι μισοί σύμβουλοί της δεν συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό της; Πώς θα διοικήσει ενώνοντας αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, πώς θα κρατήσει ενωμένο το λαό, όταν κατάφερε να στρέψει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του δήμου εναντίον της, λόγω της συμπεριφοράς της, του αυταρχικού τρόπου που διοικεί και της μετατόπισης όλων των ευθυνών της διοίκησής της στους συνεργάτες της και στους εργαζόμενους;

Επίσης, πώς μπορεί να συνεργαστούν οι κ. Ταγκαλάγκας και Καραμάνης μεταξύ τους ή με άλλες παρατάξεις, όταν τους ενώνει μεν η κοινή ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό ενωμένοι να διεκδικήσουν την λαϊκή ετυμηγορία, καθώς υπερίσχυσαν οι προσωπικές τους φιλοδοξίες, τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν. Και μάλιστα η μεταξύ τους αντιπαράθεση είναι γνωστό πως έχει πάρει ανεπίτρεπτες προσωπικές διαστάσεις που δεν τιμούν τον πολιτικό πολιτισμό; Αυτοί είναι που υποτίθεται ότι θα ενώσουν το δήμο; Αυτοί που δίχασαν ακόμα και τον δικό τους πολιτικό χώρο;

Ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία των συναλλαγών, συνεργασιών το λένε, στη βάση ας πούμε ενός μίνιμουμ προγράμματος σύγκλισης και ουσιαστικά να μοιράσουμε ή να μοιραστούμε καρέκλες και αξιώματα. Αυτά εμείς δεν τα κάνουμε. Ανοιχτά και ξάστερα θα καταθέτουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας και ο καθένας μας θα κρίνεται από τη στάση του.

Εφόσον αναδειχθούμε στη δημοτική αρχή -και θα αναδειχθούμε- είμαστε αποφασισμένοι να προωθούμε τις προγραμματικές μας αρχές και θέσεις. Από το διάλογο και την αντιπαράθεση που θα γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο καθένας θα αναλαμβάνει την ευθύνη του, ψηφίζοντας τις προτάσεις που θα υπάρχουν στο τραπέζι. Οι δικές μας πάντως θα κινούνται σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Οι άλλοι πρέπει να μας απαντήσουν τι θα κάνουν.

Μόνο λοιπόν με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη διοίκησή του, ο δήμος μας μπορεί να έχει αποτελεσματική, φιλολαϊκή κατεύθυνση. Αυτό έχει γίνει συνείδηση στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, που βλέπουν σε μας την ελπίδα.

Μεγάλη ώθηση μας δίνει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας. Συγκροτημένο από ένα σύνολο ανθρώπων με οξυμένα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, που διακρίνονται για την αγωνιστικότητα, την ανιδιοτελή συμπεριφορά τους και με αφυπνισμένα ανακλαστικά.

Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από ανθρώπους που συναντήθηκαν στους αγώνες για το μεροκάματο. Που πάλεψαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη, στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Αποτελείται επίσης από αγρότες αγωνιστές της ζωής.

Από συμπολίτες που βρέθηκαν μπροστά στη μάχη για τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών, μπροστά στον συνεχή αγώνα κατά των ναρκωτικών και όλων των υποκατάστατων, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν πατάμε σε δύο βάρκες. Στεκόμαστε πάντα από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, μακριά και έξω από τοπικές συντεχνίες και διαπλοκές.

Το ψηφοδέλτιό μας στελεχώνουν φίλοι και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και δίνουμε ενιαία τη μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, γιατί ενιαία είναι τα προβλήματα, ενιαία είναι η πολιτική που τα επιβάλλει, ενιαία πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους.

Στο ψηφοδέλτιό μας όμως συμμετέχουν και όσοι αντιδρούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μνημονίων μέσω του δήμου. Που αναγνωρίζουν τη συνεπή αγωνιστική στάση μας και στη συμπόρευση μαζί μας βλέπουν ξεκάθαρα τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο, τη μοναδική προοπτική για ένα δήμο συμπαραστάτη του δημότη.

Έχουμε πράγματι πετύχει πλατιά συνεργασία και συμπόρευση με αγωνιστές και ριζοσπάστες, έντιμους και άφθαρτους. Το ψηφοδέλτιό μας κοσμούν συνεργαζόμενοι που έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, τις οποίες σεβόμαστε, συλλογικά τις εξετάζουμε και μέσα από τους δρόμους του αγώνα τις αντιμετωπίζουμε.

Κάναμε πλατιά διεύρυνση του συνδυασμού μας, στη στέρεα βάση των θέσεων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για ν’ απελευθερώσουμε τη δύναμη που έχει ο λαός στα χέρια του.

Σας ζητάμε λοιπόν να συγκρίνετε το συνδυασμό μας, χωρίς συναισθηματισμούς, όσο γίνεται πιο αντικειμενικά. Να τον συγκρίνετε αμείλικτα με όλους τους άλλους συνδυασμούς και υποψηφίους. Θα δείτε ότι υπερτερούμε σε όλα τα σημεία.

Μαζί μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική.

Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ανατρέπουμε τους συσχετισμούς στο Δήμο Λιβαδειάς.

Έτσι εμείς απαντάμε σε όσους κακόβουλα διασπείρουν ότι δεν θέλουμε να το πετύχουμε, ότι δήθεν δεν θέλουμε να αναδειχθούμε σε δημοτική αρχή. Τους έχει πιάσει πανικός από την τεράστια επιρροή μας, από το νικηφόρο ρεύμα που μας σπρώχνει μπροστά και χρησιμοποιούν κάθε είδους προβοκάτσια, troll το λένε τώρα, για να ανακόψουν την πορεία μας. Μάταια η προσπάθειά τους.

Θα είμαστε στον 2ο γύρο των εκλογών. Και δεν είναι τυχαία η κοινή πεποίθηση και εκτίμηση ότι τότε, με όποιον αντίπαλο και να βρεθούμε, υπερέχουμε αναμφίβολα.

Σε όποια σύγκριση υπερτερούμε στη συνείδηση του λαού.

Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα πλατιάς αποδοχής και εμπιστοσύνης.

Μήνυμα ελπίδας.

Εμπρός, λοιπόν. Αυτή η ελπίδα ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα.

Δώστε δύναμη στη δύναμή σας, ώθηση στις προσδοκίες σας.

Στείλτε με την ψήφο σας τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Λιβαδειάς στον 2ο γύρο των εκλογών. Αναδείξτε τη δημοτική αρχή στον τόπο μας.

Τώρα είναι η ώρα!

Καλή δύναμη για τη συνέχεια. Μέχρι το τέλος, μέχρι το κλείσιμο της κάλπης με το ψηφοδέλτιο στο χέρι».