Τετάρτη 26/06/2019 - 12:10
ΤΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για τις εκλογές στα Γιαννιτσά (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση για τις βουλευτικές εκλογές διοργάνωσε η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ στα Γιαννιτσά, όπου παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Πέλλας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Πέλλα, Χατζηβασιλειάδου Κατερίνα, λογίστρια - φοροτεχνικός, μέλος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Πέλλας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας του).

Η Κατερίνα Χατζηβασιλειάου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μόνο το ΚΚΕ μπορεί, και το έκανε, να μεταφέρει τις αγωνίες και τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών ανθρώπων μέσα στη Βουλή, να παλέψει γι’ αυτά. Μόνο το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή, και το έκανε, και την προηγούμενη τετραετία, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αύξηση των μισθών, επαναφορά των ΣΣΕ, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και άλλα. Θα φέρει, και το έκανε, τις διεκδικήσεις των φτωχών αγροτών για κατώτατες εγγυημένες τιμές, για κατάργηση των φόρων και των χαρατσιών, για άμεση και στο 100% αποζημίωση των ζημιών τους από τον ΕΛΓΑ, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν κι από πάνω για να κάνουν την αίτηση αποζημίωσης. Μόνο το ΚΚΕ θα φέρει, και το έκανε, τις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων, για διεύρυνση του αφορολόγητου και σε αυτούς, για κατάργηση της εισφοράς επιτηδεύματος, για κατάργηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Όλα αυτά το ΚΚΕ τα διεκδίκησε και την τελευταία τετραετία, με δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, τις οποίες απέρριπταν χέρι χέρι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ».

Έκλεισε την τοποθέτηση της λέγοντας: «Εμείς οι κομμουνιστές θα καταθέσουμε όση δύναμη μας δώσει ο λαός για να δυναμώσουν οι αγώνες, γιατί είμαστε το Κόμμα της εργατικής τάξης! Όσοι λένε ότι είναι και με τον έναν και με τον άλλο λένε ψέματα! Κάθε ψήφος στα αστικά κόμματα, μικρά και μεγάλα, θα γίνεται βόλι και θα γυρνάει στο λαό. Ψήφος λοιπόν στο ΚΚΕ για να είναι πιο ισχυρός ο λαός την επόμενη μέρα».

Αποσπάσματα της ομιλίας του Σωτήρη Αβραμόπουλου

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιο βουλευτή στην Α' Θεσσαλονίκης. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα της ομιλίας του:

«Είναι σημαντικό σε αυτές τις συνθήκες να δυναμώσει η αντίσταση σε μια πολιτική που ακολουθείται από διαδοχικές κυβερνήσεις, με ορισμένες παραλλαγές και καταλήγει να την πληρώνουμε πάντα εμείς, οι πολλοί, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και μικροί επαγγελματίες.

Είναι σημαντικό όμως να δυναμώσει και η αντεπίθεση, γιατί η καλύτερη άμυνα τελικά είναι η επίθεση, για να έχουμε πραγματικές κατακτήσεις, πραγματική αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών που είχαμε όλα τα τελευταία χρόνια.

Αλλά και για να βάλουμε πιο στέρεες βάσεις για μια άλλη προοπτική, την προοπτική της κοινωνικής ευημερίας, για ένα καλύτερο μέλλον, που τα όνειρα και οι προσδοκίες της νέας γενιάς δεν θα βρίσκουν εμπόδια, αλλά θα γίνουν πραγματικότητα.

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα. Γιατί σε αυτές τις εκλογές τελικά δεν κρίνεται ποια θα είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Δεν κρίνεται ποια κόμματα θα είναι το συμπλήρωμα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα. Και ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ότι θα είμαστε όλοι εμείς, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, πιο δυνατοί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στις 8 του Ιούλη τα προβλήματα θα είναι εδώ:

- Θα είναι εδώ η ανεργία και η μερική απασχόληση που αφορούν τουλάχιστον το μισό εργατικό δυναμικό. 200 χιλιάδες άνεργοι και πολλοί περισσότεροι υποαπασχολούμενοι στην ΠΚΜ. Και τολμάν κάποιοι και πανηγυρίζουν για τα επιτεύγματα λέει της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους.

- Θα είναι εδώ οι χαμηλοί μισθοί, σε πολλές περιπτώσεις πραγματικά πείνας, που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες.

- Θα είναι εδώ η φοροληστεία για τους πολλούς για να μπορούν να είναι στον αφρό μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μεγαλομέτοχοί τους, πραγματικά παράσιτα.

- Θα είναι εδώ η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας σε ανταγωνισμούς, οι εξελίξεις σε Βαλκάνια, Αιγαίο, Κύπρο, ΝΑ Μεσόγειο που βάζουν σε κίνδυνο τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους λαούς των γειτονικών χωρών.

- Θα είναι εδώ και η γνωστή κοινή αντιλαϊκή ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που συνοψίζεται στο εξής: Τα πάντα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και ορισμένα ψίχουλα, αν και εφόσον περισσέψουν, στο λαό.

Απέναντι λοιπόν στη γνωστή αντιλαϊκή ατζέντα και στο γεγονός ότι όποιος και αν είναι κυβέρνηση, όση κι αν είναι η ψαλίδα των πρώτων δύο, θα βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο γύρο επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, μπορεί να σταθεί απέναντι μόνο ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ, ένα μαχητικό κίνημα διεκδίκησης.

Γιατί το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα, ότι 365 μέρες το χρόνο είναι εδώ δίπλα στον άνεργο, στον μισθωτό, στον αυτοαπαχολούμενο, στον αγρότη. Γιατί λέμε την αλήθεια και είμαστε σταθερά απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Γιατί έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα, έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Και αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τη μαχητική διεκδίκηση, τη διατύπωση προτάσεων και λύσεων μέσα και έξω από τη Βουλή, στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Βάζουμε λοιπόν μπροστά, με τη δύναμη του κινήματος μια ατζέντα διεκδικήσεων:

- Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους κλάδους, για κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δίνει στον εκάστοτε υπουργό να καθορίζει τον κατώτερο μισθό σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

- Για σταθερή δουλειά για όλους, ανθρώπινα ωράρια, για αντεπίθεση απέναντι στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, απέναντι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, απέναντι στην 7ήμερη εργασία, απέναντι σε όλα όσα έχουν φέρει και προετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη βάση ευρωπαϊκών αποφάσεων που όλοι τους στηρίζουν.

- Για επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού για όλους τους ανέργους.

- Για αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης, αλλά και του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο όπου εκεί οι εργαζόμενοι έχουν χάσει άμεσα και έμμεσα πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όλα αυτά τα χρόνια.

- Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα σε όλους τους κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η καθαριότητα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Για αύξηση της χρηματοδότησης προς την ΤΔ.

- Για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος αλλά και την καθιέρωση υψηλού αφορολόγητου και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

- Για μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Κατώτατες εγγυημένες τιμές. Προστασία της παραγωγής από κάθε καταστροφή και πλήρη αποζημίωση για αγρότες και κτηνοτρόφους.

- Για χρηματοδότηση Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας αλλά και νέες υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες.

- Για υποδομές πολιτικής προστασίας, για την αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση και της περιοχής μας, αλλά και για βελτίωση των οδικών υποδομών και υποδομών που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή.

- Ειδικά για τις γυναίκες. Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, άδεια μητρότητας για όλες τις μισθωτές, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις. Επίδομα άδειας μητρότητας και για τις αυτοαπασχολούμενες και για τις αγρότισσες.

Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που σχεδιασμένα θα αναδείξουμε και θα διεκδικήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, που μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση ανακούφιση, στην άμεση, έστω και μερική, βελτίωση της κατάστασης. Γι΄ αυτό είναι κρίσιμο να είναι τελικά ενισχυμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, έτσι θα συμβάλουμε στην πράξη, και όχι με μεγάλα παχιά λόγια και εκθέσεις ιδεών ότι δήθεν θα βελτιωθεί η ζωή μας αν αυξήσουν και άλλο τα μηδενικά στους λογαριασμούς τους αυτοί οι λίγοι που δεν ξέρουν τι έχουν. Γιατί μέσα σε συνθήκες που δεν είναι δυνατή μια ριζική ανατροπή, έχει μεγάλη σημασία ποιος μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση προς όφελος των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι μια "χρήσιμη" και διαθέσιμη για το σύστημα, αναλώσιμη δήθεν αντιπολίτευση, όπως τόσα και τόσα κόμματα που τώρα εξαϋλώθηκαν και κάποια δεν κατεβαίνουν καν στις εκλογές.

Στις λίγες μέρες που έμειναν, με τη δράση μας μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ! Γιατί τελικά αυτό είναι που θα μετρήσει την επόμενη μέρα. Η δύναμη που καταγράφει το ΚΚΕ, είναι δύναμη για εμάς, τους πολλούς, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους άνεργους, τη νέα γενιά. Αυτή είναι η πραγματικά χρήσιμη και κερδισμένη ψήφος! Στον αγώνα μας, στο ΚΚΕ που πάει κόντρα σε αυτό το άδικο σύστημα, βρίσκεται η πραγματική ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας!».