Πέμπτη 27/06/2019 - 15:55

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ)

Με μια δυναμική προσυγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης και με το σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό» να δονεί το κέντρο της Καρδίτσας, έγινε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιούνη στην πλατεία Πλαστήρα.

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί του στους καθημερινούς αγώνες, κατέκλυσαν κυριολεκτικά την πλατεία.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά, την ομιλία της), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Τέγος, γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ (διαβάστε παρακάτω την ομιλία του).

Μετά τις ομιλίες έγινε η παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στο νομό.

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Όπως γνωρίζετε το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και ανέργους, όλους τους φτωχοποιημένους στις πόλεις και στην ύπαιθρο, αυτούς που έχουν ανοικτά αυτιά για τις θέσεις μας, εκτιμούν τη δράση του Κόμματος στη Βουλή και στην οργάνωση των αγώνων. Τους καλούμε να σκεφθούν ένα πράγμα: Ανεξάρτητα τι κυβέρνηση θα έχουμε, αυτοδύναμη ή όχι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία να βρει πρόθυμους, την επόμενη μέρα θα είναι παρόντα τα αποτελέσματα των βάρβαρων μνημονίων, ενώ ήδη είναι δρομολογημένα νέα βάσανα που προκύπτουν από τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που όλα τα κόμματα έχουν αποδεχθεί ως δεσμευτικούς νόμους.

Άρα το κύριο πρόβλημα είναι ο λαός να αξιοποιήσει το όπλο της ψήφου ώστε να βρεθεί την επόμενη μέρα σε θέση ετοιμότητας και παρέμβασης στις συνθήκες της αναιμικής και αβέβαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μονόδρομος είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ ώστε ο λαός να αμφισβητήσει με τη δική του παρέμβαση τις αντιλαϊκές συμφωνίες, να βρεθεί σε θέση επίθεσης απέναντι στο μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων Σ' αυτές τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις έχουν δεσμευθεί τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΕΕ ως το 2060. Δεν τις αμφισβητεί το ΚΙΝΑΛ αφού είναι ευρωενωσιακή υποχρέωση. Όσοι μιλάνε όπως το ΜΕΡΑ 25 για αντίσταση από τα μέσα επαναλαμβάνουν τη σκηνοθετημένη αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξάμηνου που κατέληξε στο ακόμα χειρότερο 3ο μνημόνιο και με την ψήφο του κ. Βαρουφάκη.

Τι πρόκειται να έλθει από την επόμενη μέρα είτε υπάρχει κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ είτε κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ έτοιμο να πάει και με τον ένα και τον άλλο λόγω του ότι είναι σοβαρή δύναμη, όπως λέει:

1. Γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, όπου δεν έχουν προχωρήσει, σε συνδυασμό με νέες αντεργατικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Οι δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ θα διοχετεύονται όχι σε έργα που έχει ανάγκη ο λαός, π.χ. αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική, για τη λαϊκή κατοικία, για την Παιδεία και την Υγεία, για την Προσχολική Αγωγή, αλλά για υποδομές που αφορούν ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των ευρωενωσιακών ταμείων και των ματωμένων πλεονασμάτων.

2. Ο πακτωλός των ευρωπαϊκών ταμείων που σχηματίσθηκε από την ταξική εκμετάλλευση όλων των λαών των κρατών-μελών θα διατεθεί επίσης για να τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ δηλαδή την ένταση της επιθετικότητά της εναντίον άλλων λαών, για τη διανομή σφαιρών επιρροής και πηγών Ενέργειας αν χρειαστεί και με το αίμα των λαών, με την Ελλάδα μπλεγμένη βαθιά σε κινδύνους.

3. Πραγματικές ελαφρύνσεις της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και μέτρα στήριξης των τραπεζών με θύματα αυτούς που έχουν «κόκκινα» δάνεια και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και αυτά που έχουν μπει σε ρύθμιση.

4. Κεφάλαια που έχουν βγει από τον ιδρώτα και τις τσέπες των εργαζομένων θα διοχετευτούν για τη λεγόμενη καινοτομία, δηλαδή για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με τη χρήση ακόμα πιο σύγχρονων τεχνολογικών παραγωγικών μέσων που οδηγούν σε μειωμένες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, αντί η τεχνολογία να χρησιμοποιείται για μείωση του εργάσιμου χρόνου, αύξηση του ελεύθερου χρόνου με αυξήσεις μισθών αφού επιτυγχάνεται το μάξιμουμ της παραγωγικότητας. Οι καινοτομίες που προβάλλονται οδηγούν σε χρεοκοπία τα μικρομάγαζα, τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη γενικευμένη υποαπασχόληση, που είναι ο προθάλαμος της ανεργίας.

Η αγροτομάνα Καρδίτσα έχει πολύτιμη πείρα για το τι σημαίνει κεφάλαιο, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ξέρει καλά τι έλεγε το ΚΚΕ όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά εδώ και 20, 30 χρόνια για την πορεία του μικρού αγροτοπαραγωγού και κτηνοτρόφου.

Στην Ελλάδα την περίοδο 2005-2016, περίπου 140.000 νοικοκυριά βιοπαλαιστών ατομικών αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, αλιέων, πετάχτηκαν από την παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο καταγράφεται μία συνεχής τάση συγκέντρωσης της γης σε εκμεταλλεύσεις με έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων, μεγαλύτερα σε μέγεθος κεφάλαια εκτοπίζουν τα μικρότερα.

Τη δεκαετία του '90 και την επόμενη τα αστικά κόμματα και ο τότε Συνασπισμός έλεγαν στους μικροϊδιοκτήτες να αλλάξουν καλλιέργειες π.χ. να ξεριζώνουν τα μπαμπάκια και να φυτεύουν καρπούζια και αρωματικά φυτά, να ξεριζώνουν τον καπνό όχι βέβαια για να φυλάξουν την υγεία του λαού, αλλά για να αυξηθούν οι εισαγωγές από τα μονοπώλια των τσιγάρων. Τώρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αναχώματα στήριξης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος λένε ότι οι αγρότες πρέπει να παράγουν καινοτόμα προϊόντα, ενώ ξέρουν καλά ότι τα μέσα της καινοτομίας τα κατέχουν και τα αξιοποιούν μόνο οι κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις.

Με την ευκαιρία θέτω το ερώτημα, τι έχει να φοβηθεί ο αγρότης που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη χρεοκοπία ή ο ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού από την προοπτική του αγώνα ανατροπής της δικτατορίας του κεφαλαίου προς όφελος της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας, από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης;

Μόνο το ΚΚΕ που ενδιαφέρεται για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και τη συμμαχία με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, γι' αυτό και η ενίσχυσή του στην κάλπη και στο κίνημα θα συμβάλει ο λαός να βρίσκεται σε κατάσταση επίγνωσης και εγρήγορσης απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους ανταγωνισμούς για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Η Τουρκία με την ουσιαστική ανοχή και ευθύνη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, που δεν είναι τωρινή, ξεκινά από το 1973 και μετά, προχωρά σε πιο ουσιαστική αμφισβήτηση σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Ενώ έχουν ανάψει παλιές και νέες εστίες πολέμου.

Όλα τα άλλα κόμματα εφησυχάζουν το λαό. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κοσμοπολιτικά ψευτομοντέρνα κόμματα όπως το ΜΕΡΑ 25 στην πραγματικότητα κρύβουν ότι τα πράγματα οδεύουν προς την αποδοχή της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και τη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Λαός εφησυχασμένος ίσον πάντα αιφνιδιασμένος. Ο λαός πρέπει να λυτρωθεί από την απατηλή προπαγάνδα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξασφαλίζουν ειρήνη και ασφάλεια. Η καθημερινότητά μας αφορά βεβαίως τη δουλειά, το μισθό, την Παιδεία και την Υγεία, αλλά επίσης αφορά τι γίνεται στο Αιγαίο, τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Η ζωή μας εξαρτάται και από όλα τα παραπάνω.

Λίγες μέρες πριν τη νέα κάλπη, ας σκεφθούν αυτοί που ξεγελάστηκαν το Γενάρη και το Σεπτέμβρη του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνθηκολόγησε όταν έγινε κυβέρνηση, είχε συνθηκολογήσει πριν γίνει, γιατί ακόμα και όταν υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια, στη γενική του πολιτική γραμμή υποστήριζε το μονόδρομο του κεφαλαίου, της ΕΕ. Το εξάμηνο αντάρτικο πριν το τρίτο μνημόνιο ήταν αναγκαίο να γίνει ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι η συνθηκολόγηση είναι ρεαλισμός.

Ήλθε πια ώρα, καθώς κύλισε πολύς χρόνος από την εναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, ανάλογα συμπεράσματα βγαίνουν και από την εναλλαγή των κομμάτων του συστήματος σε όλη την Ευρώπη.

Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, ότι δεν θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια, ότι η σύγκλιση θα γινόταν προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω.

Αποκαλύψαμε ότι οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ τελικά δεν θα έσωζαν τον αγρότη, δεν θα ανέκοπταν την εξάρτησή του από τις τράπεζες, τους εμπόρους, τους βιομήχανους.

Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η ευρωενωσιακή αγορά δεν θα είναι ένας περίπατος για τους εργαζόμενους από κάθε χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, άλλοι παρατρεχάμενοι, σας λένε ψέματα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, να γίνει πιο φιλολαϊκή, ότι είναι θέμα αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των νεοφιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατικών - αριστερών κομμάτων (...). Αν οι κίνδυνοι δεν ήταν μπροστά μας και τα επόμενα χρόνια, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εκτίμηση.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία πρέπει να βγει από τα τείχη της επιλογής ανάμεσα στους δύο πόλους του συστήματος, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πριν, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Υπάρχει πείρα πού κατέληξε η επιλογή να σκορπιστεί η ψήφος σε κόμματα-αναχώματα, μιας και δυο χρήσεων, πρόθυμα να τσοντάρουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας αντιλαϊκή, αντεργατική, φιλομονοπωλιακή, φιλοϊμπεριαλιστική.

Αν το 2012 και το 2015 το ΚΚΕ υποχωρούσε στην έντονη λαϊκή πίεση, ιδιαίτερα αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ή να του δώσουμε χρόνο ανοχής, τότε δεν θα ήμασταν μόνο πολιτικοί συνένοχοι, το κυριότερο δεν θα είχαμε λυμένα τα χέρια να πρωτοστατήσουμε σε αγώνες που έγιναν και κατώτεροι -δυστυχώς- των αναγκών, αλλά οπωσδήποτε αποτέλεσαν παράγοντα πίεσης έστω και σε προεκλογική περίοδο να γίνουν ορισμένες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση φυσικά με τη λογική σου «άρπαξα 10 σου έδωσα 1», άρα μου χρωστάς ψήφους.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στους αγώνες για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις, για μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, Παιδεία κ.λπ., για τα αιτήματα επιβίωσης αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Το ΚΚΕ στηρίζει την αλληλεγγύη μεταξύ μισθωτών - αγροτών - επαγγελματιών των πόλεων, γιατί δεν είναι μεταξύ τους οι διαφορές, δεν τα παίρνουν απ' τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα για να τα δώσουν στα κατώτερα, τα παίρνουν απ' όλους για να τα δώσουν στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στα μονοπώλια (...)

Μόνο η λαϊκή ορμή με το ΚΚΕ, με τα KK σ' άλλες χώρες, μπορεί να φράξει το δρόμο στο φασισμό, στο ρατσισμό, στον εθνικισμό που είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου.

Ο λαός έχει γνωρίσει πεντακομματική, εξακομματική ως και οκτακομματική Βουλή, όπως έχει γνωρίσει κυβερνήσεις μονοκομματικές, στις οποίες εναλλάχθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κλπ.

Οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ λίγα χρόνια πριν δεν διανοούνταν ότι θα γινόταν συνεργασία με τη ΝΔ. Ποιος φίλος και οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερος ή νεοφώτιστος περίμενε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επίσης με στελέχη από τη ΝΔ;

Ποιος παλαιός ή νεοφώτιστος οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ περίμενε ότι ως κυβερνητικό κόμμα και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα γινόταν αντικείμενο ανεπιφύλακτου θαυμασμού, εκτίμησης από τα όργανα της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ηγεσία των ΗΠΑ κλπ. Ποιος σταθερός οπαδός της ΝΔ περίμενε ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ θα στηριζόταν από τους παραδοσιακούς τους φίλους, βιομήχανους, εφοπλιστές, ακόμα και τραπεζίτες;

Στην τελευταία Βουλή π.χ. ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, εκτός από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ γιατί συγκυβερνούσαν, όλοι τους λοιπόν σε συνθήκες μνημονιακής βαρβαρότητας ψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια που έκαναν προκλητικές παραχωρήσεις, έδιναν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποδέχονταν τις ευρωενωσιακές εντολές κατά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ και επιστημόνων.

Τσιμουδιά δεν έβγαλαν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές και πολεμικές επιχειρήσεις, δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Και κάποια νομοσχέδια που καταψήφιζαν π.χ. ιδιωτικοποιήσεων, εκχωρήσεων δεν είχαν διαφωνία αρχής, αλλά πρότασσαν δευτερεύουσες δικαιολογίες μόνο και μόνο για να μπορούν να δίνουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους της μαχητικής αντιπολίτευσης.

Στην κάλπη αναμετρώνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Το ένα περιλαμβάνει τις δυνάμεις του κεφαλαίου που περνάνε κάθε μέρα σε νέες επιθετικές κινήσεις κατά του λαού και τα κόμματα που διαχειρίζονται τα συμφέροντά του με διάφορες παραλλαγές που καταλήγουν στον ίδιο αντιλαϊκό σκοπό. Το άλλο είναι η εργατική τάξη, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και στην ύπαιθρο, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οι επιστήμονες και καλλιτέχνες και όλοι όσοι υποφέρουν από την καταθλιπτική πίεση των μονοπωλίων, της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το ζητούμενο δεν είναι αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίας με το προσωπείο της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς, αλλά αν ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού στείλει ψήφο μέσω του ΚΚΕ ότι μπορεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση να του άδειασε τις τσέπες, όμως του άνοιξε τα μάτια. Του έδωσε δύναμη χειραφέτησης από την ασφυξία των ψεύτικων διλημμάτων του μονόδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτοπεποίθησης στη δύναμή του, να αποσπάσει, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Ναι, το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στην ψήφο γιατί τελικά εκφράζει αν γίνεται ένα βήμα μπρος ή πίσω στην πορεία χειραφέτησης του λαού από ψεύτικα, εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα, αν γίνεται ένα βήμα να δυναμώσει το κίνημα της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κάνει τον εκβιασμό ότι αν δεν πάρει άνετη αυτοδυναμία, ο λαός θα ζήσει περιπέτειες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι αν βγει αυτός πρώτος, έστω και χωρίς αυτοδυναμία με συνεργασία των προθύμων, θα αποτρέψει την επιστροφή στην περίοδο των μνημονίων. Τα άλλα κόμματα Κίνημα Αλλαγής, και το ΜΕΡΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, κόμματα που πασχίζουν για το 3%, πλασάρονται ως κόμματα που μπορεί να αποτελέσουν συμπλήρωμα σε μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση και όταν κάποιοι το αρνούνται μην τους πιστεύετε.

Δεν απαιτούμε όσοι ψηφίσουν το ΚΚΕ να δεσμεύονται ότι θα συμφωνήσουν σε όλα μαζί μας, αλλά να αποκτήσουν τη θέληση και τη δυναμική να αναγεννηθεί ένα ισχυρό εργατικό κίνημα με κοινωνική συμμαχία με τους φτωχούς μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες.

Η KE στο κάλεσμά της για τις εκλογές προτάσσει 19 άξονες συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων για συσπείρωση και συμπόρευση ώστε απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση να υψωθεί η όσο γίνεται πιο αποτελεσματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Όταν εμείς αναφερόμαστε στο κίνημα, εννοούμε τον οργανωμένο αγώνα που ριζώνει στον τόπο δουλειάς, στη λαϊκή συνοικία, στον κλάδο, στην περιοχή, στους χώρους της Παιδείας, που συνενώνεται πανελλαδικά σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή διεθνιστική κατεύθυνση. Αυτό το κίνημα είναι σε θέση να φέρει σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση, να ενσαρκώσει τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση.

Ως ΚΚΕ ξεκαθαρίζουμε, δεν κρύβουμε, ότι η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης για την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων, αλλά και της συγκέντρωσης δυνάμεων με λαϊκή επιλογή την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Ο αγώνας για να ασκήσει πίεση, να τρομοκρατήσει αυτούς που τον τρομοκρατούν και τον αδικούν, είναι ανάγκη να εδραιωθεί σε ορισμένες γενικές ιδέες που του δίνουν προοπτική και αποτρέπουν τον κίνδυνο να τους βάλει στο χέρι η εργοδοσία, τα μονοπώλια, η αυριανή και μεθαυριανή κυβέρνηση. Δείτε πού κατάντησαν τα λεγόμενα κινήματα των πλατειών, τα δήθεν αγωνιστικά χάπενινγκ που απαιτούν ελάχιστη συμμετοχή, δείτε πού οδήγησαν τα θολά, περιστασιακά κινήματα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία που τελικά άφησαν αλώβητο το κόμμα του Μακρόν και πρόσθεσαν ψήφους στην Λεπέν.

Είναι πια ώριμο να κερδίσει έδαφος στον αγώνα το πολιτικό συμπέρασμα ότι είναι ασυμβίβαστα τα κοινωνικά δικαιώματα με την καπιταλιστική ανάκαμψη - ανάπτυξη, την κερδοφορία. Ότι είναι ασυμβίβαστη η λαϊκή ευημερία με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ότι η ειρήνη, η ασφάλεια, η μη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων εξαρτάται από την πρόθυμη συμμετοχή, άρα και υπηρέτηση του ΝΑΤΟ, της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συμφωνίας. Μπορεί να μη είναι εφικτή εδώ και τώρα η απαλλαγή της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η ανατροπή της δικτατορίας της αστικής τάξης, είναι όμως εφικτός ο εργατικός - λαϊκός αγώνας με προμετωπίδα την αντίληψη ότι ο λαός είναι ο δημιουργός του κοινωνικού πλούτου της χώρας, των υπηρεσιών. Ότι ο λαός είναι ο ιδιοκτήτης του υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου, ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας ανήκουν σ' αυτόν και μόνο σ' αυτόν και όχι στους σφετεριστές κεφαλαιοκράτες.

Είναι εφικτό σήμερα ένα σημαντικό μαζικό τμήμα του λαού να ξέρει πως υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, που δεν θα πέσει από τον ουρανό, αλλά θα προκύψει με τη δική του θέληση και δράση. Να απορρίψει τις αντιλήψεις που όλα μα όλα τα άλλα κόμματα προβάλλουν, ότι κεφαλαιοκράτες της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι από την μια και εργαζόμενοι από την άλλη είναι κοινωνικοί εταίροι, ότι τους συνδέει το κοινό συμφέρον, το εθνικό συμφέρον.

Η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται είναι όταν γνήσιες προοδευτικές, αριστερές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές αντιιμπεριαλιστικές απόψεις διέπονται από την αυταπάτη ότι μπορεί να επιλυθούν στις συνθήκες του σάπιου συστήματος τα προβλήματα της ανεργίας, της επιβίωσης του φτωχού μικροκληρούχου αγρότη, της πραγματικής βελτίωσης της ζωής του λαού με κριτήριο τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και όχι τις απαιτήσεις της 10ετίας του '50 και του '60 ούτε καν της 10ετίας του '80.

Η αυταπάτη γεννά την παθητικότητα, την καρτερικότητα και κυρίως δεν προφυλάσσει τον λαό, τους λαούς από τους κινδύνους και τα δεινά που έρχονται αύριο και μεθαύριο για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αν δεν αναπτυχθεί ένα ισχυρό μαζικό αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα και κοινωνική συμμαχία που παλεύει σε κάθε φάση, σε κάθε καμπή με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Βεβαίως στην κάλπη δεν κρίνεται η ανατροπή της εξουσίας, κρίνεται όμως με βασικό κριτήριο την ενίσχυση του ΚΚΕ αν γίνεται ένα ορατό καθαρό βήμα για το κτίσιμο μιας μαζικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης που διεκδικεί και κατάργηση των μνημονικών νόμων και νέες κατακτήσεις γιατί το θέμα δεν είναι να γυρίσουμε στο 2009, αλλά να βαδίσουμε πιο μπροστά.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουν πολλές επενδύσεις και ότι έτσι θα εξασφαλίσουν δουλειές - δουλειές - δουλειές, θα στείλουν προς τα κάτω την ανεργία και θα φέρουν μάλιστα δήθεν ποιοτικούς μισθούς.

Οι καπιταλιστές δεν επενδύουν για λόγους φιλανθρωπίας, για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, κριτήριο είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας του και μια πολιτική που βάζει σε σιωπή νεκροταφείου το διεκδικητικό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Διεκδικούν το Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, δηλαδή οι ίδιοι να εκπονούν μελέτες για να ελέγχουν τον εαυτό τους αν σέβονται ή όχι το περιβάλλον, την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Δηλαδή θέλουν πλήρη απαλλαγή από κάθε έλεγχο σε κρίσιμα ζητήματα.

Οι επενδυτές Έλληνες και ξένοι θέλουν εξασφάλιση ότι θα ανέβει η παραγωγικότητα της εργασίας και η ανταγωνιστικότητα με κάθε μέσο εντατικοποίησης της εργασίας, με όσο γίνεται πιο φθηνή εργατική δύναμη δηλαδή με μονιμοποίηση των μνημονίων, με καθολική μείωση του μέσου όρου των μισθών. Ότι θα υπάρχει εναλλαγή εργασίας και ανεργίας, ότι στη διάρκεια της ζωής του ο εργαζόμενος θα αλλάζει 5 ή 6 επαγγέλματα προσωρινά και χαμηλά αμειβόμενα.

Τρία και μισό χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον εγκληματικό νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον υποκατώτατο μισθό και μόνο τον τελευταίο προεκλογικό χρόνο τον εξίσωσε με τον κατώτατο. Αλλά η εργοδοσία δεν φοβάται τα ψίχουλα που προστέθηκαν στον κατώτατο μισθό, γιατί με τον κατώτατο μισθό μπορεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την κλίμακα των μισθών, ακόμα και αν μετά από χρόνια φθάσει ο κατώτατος τα 751 ευρώ, αυτός θα χρησιμοποιηθεί για το ζητούμενο, τη μείωση του μέσου όρου των μισθών.

Η εργατική δύναμη γίνεται φθηνή όχι μόνο μέσα από την καθήλωση των μισθών, αλλά και με άλλους τρόπους που χρησιμοποίησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνέχισε απτόητη η λεγόμενη πρώτη φορά κυβερνητική αριστερά ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Πώς; Με την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που είναι γενικευμένο μέτρο σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο ανεξάρτητα κρίσης ή ανάπτυξης, με την ευελιξία στο ωράριο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κατά μήνα ή στο χρόνο, με αποτέλεσμα να δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι ακόμα και γιατροί όχι μόνο 7 μέρες την βδομάδα αλλά 12 μέρες συνέχεια με μια διακοπή δύο ημερών που είναι για να αντισταθμίσουν τη βαναυσότητα, την κούραση της κατάργησης του 5ήμερου - 8ωρου.

Φθηνή εργατική δύναμη σημαίνει μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών που υποστηρίζει η ΝΔ ή την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που αφαιρούνται από τις λαϊκές τσέπες. Φθηνή εργατική δύναμη σημαίνει να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας. Φθηνή εργατική δύναμη σημαίνει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Παιδεία και την Υγεία, σε δημόσια έργα που αφορούν τη ζωή του ανθρώπου, το περιβάλλον, την ανάγκη για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Σημαίνει όλο και μεγαλύτερη μείωση της συμμετοχής του λαού στο προϊόν που παράγει ο ίδιος. Σημαίνει μείωση της σχετικά σταθερής εργασίας έναντι της προσωρινής, σημαίνει δουλειά με μπλοκάκι εργασίας, σημαίνει εργασία σε υπεργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία γύρω από το δημόσιο τομέα και τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, σημαίνει αύξηση τιμών, σημαίνει φοροληστεία, αύξηση των έμμεσων φόρων, αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ κλπ.

Ο εργαζόμενος λαός πρέπει λοιπόν να ξέρει ότι αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυξάνονται τα κέρδη των καπιταλιστών, των μονοπωλίων, ο κεντρικός είναι η ύπαρξη φθηνής και χειραγωγημένης εργατικής δύναμης.

Ο αγροτοτουρισμός θα φέρει κέρδη μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές και παραγωγικές επιχειρήσεις, είναι και θα γίνει στην πορεία ακόμα πιο πολύ το όχημα της εκτόπισης των αγροτών από την παραγωγή τους, θα φέρει νέο κύμα ανεργίας και μισοαπασχόλησης.

Δεν είναι καθόλου επίσης τυχαίο ότι όλα τα κόμματα, οι δύο και οι αυριανοί πιθανοί συνεταίροι τους, ρίχνουν βάρος στον καυγά τους για το ποιος αδίκησε περισσότερο ή λιγότερο τη μεσαία τάξη και οι δύο υπόσχονται ότι θα την ανταμείψουν πλουσιοπάροχα.

Και οι δύο τους βαφτίζουν μεσαία τάξη όποιον ζει πάνω από τα όρια της φτώχειας, κρύβοντας ότι τα μεγάλα θύματα της κρίσης ήταν η εργατική τάξη και τα κατώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, τα μικρομάγαζα και μικροσυνεργεία, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, η φτωχή αγροτιά, οι ξεκληρισμένοι αγρότες κλπ. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους ενιαία συμφέροντα, τα κατώτερα μεσαία στρώματα, δηλαδή τα πιο φτωχά όπως η αγροτιά, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα με την εργατική τάξη και άμεσα και στην πορεία.

Τα φτωχά μεσαία στρώματα, εδώ ανήκει και η φτωχή αγροτιά, έχουν απέναντί τους την πίεση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που διεισδύουν παντού πια, πιο βαθιά από ό,τι γίνονταν πριν 10, 20 και 30 χρόνια. Οι ρυθμίσεις για τα χρέη που πλασάρουν αφορούν πολύ λιγότερους από τους πραγματικά χρεωμένους, απλά μακραίνουν το χρόνο της υπερχρέωσης με αύξηση των δόσεων και με υποχρέωση να πληρώνονται όλα τα τρέχοντα. Στην πραγματικότητα ωφελημένες θα είναι ορισμένες καταχρεωμένες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων.

Όποια ρύθμιση ή δήθεν μικροπαροχές ψίχουλα τους υπόσχονται, δεν πρόκειται να ανακόψουν την επέλαση των μονοπωλίων σε βάρος τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα φυτοζωεί την επόμενη μέρα όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Τους αυτοαπασχολούμενους δεν τους αφορά κανένα πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης.

Το κρίσιμο, αποφασιστικό βήμα είναι ο καθένας να σκεφτεί, να κρίνει πώς μπορούμε πραγματικά να ζήσουμε καλά, αλλά και τι πολιτική ευθύνη θα πάρει ο καθένας μας. Γιατί υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσει καλά ο λαός, αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε και τις κοινωνικές - πολιτικές προϋποθέσεις εξουσίας για να φτιάξουμε θεμελιακά διαφορετικές σχέσεις οργάνωσης της εργασίας, της παραγωγής, της κατανομής του κοινωνικού πλούτου, ώστε οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να δίνουν δωρεάν την αναγκαία φροντίδα για τα παιδιά, τους υπερήλικες, τους πάσχοντες, να εξασφαλίζεται για όλους γενική μόρφωση και εξειδικευμένη γνώση που να καταλήγει σε σταθερή δουλειά, με ανθρώπινο ωράριο, με ελεύθερο χρόνο, με δυνατότητα αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας χωρίς να πληρώνεις, να μπορείς να κάνεις διακοπές, να γνωρίζεις άλλα μέρη, να γεύεσαι τα προϊόντα της παραγωγής και τις υπηρεσίες, χωρίς να σκέφτεσαι χρέη ή στην καλύτερη περίπτωση να αποταμιεύεις για τις χειρότερες μέρες.

Κάποιοι σας λένε: Αλλά αφού φταίει ο καπιταλισμός και δεν θ' ανατραπεί από τις κάλπες, τότε γιατί να ψηφίσω το ΚΚΕ;

Απαντάμε:

Γιατί η κάλπη είναι μια μορφή πάλης που πρέπει να την χρησιμοποιήσεις για δικά σου συμφέροντα, για την ανάπτυξη των αγώνων. Ή όσοι διστάζουν στην κάλπη το βήμα προς το ΚΚΕ, δύσκολα θα διαθέσουν τη δύναμή τους για τον αγώνα για όσο χρόνο διστάζουν.

Κάθε μορφή πάλης πρέπει να αξιοποιείται για να διαμορφωθεί το εργατικό - λαϊκό ρεύμα συμμαχίας που θα ανταποκριθεί στις κατάλληλες συνθήκες να συντρίψει τα όργανα εξουσίας του κεφαλαίου, να φτιάξει τα δικά του όργανα εξουσίας, τους δικούς του νόμους για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας (...)

Το ΚΚΕ παλεύει για την κοινωνία που θα τα παρέχει δωρεάν σε όλους, τα διεκδικεί για όλους και σήμερα αντικρούει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσουν επιλεκτικές υποβαθμισμένες υπηρεσίες μόνο για τους ακραία φτωχούς.

Ο άνθρωπος που θέλει να εργαστεί στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στην Εκπαίδευση, στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, στις Μεταφορές, στον Τουρισμό - Επισιτισμό, σε οποιαδήποτε χρήσιμη για την κοινωνία εργασία, τίποτα δεν έχει να φοβηθεί από την εργατική - λαϊκή εξουσία ως καρπό του αγώνα του, θα κερδίσει την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Γι' αυτό πρέπει να κάνει την ανάλογη πολιτική επιλογή. Να συμπορευτεί, να στρατευτεί με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν έχει πειστεί, δεν έχει συμφωνήσει σε όλα.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, αυτή που συναντιέται με τη λαϊκή πάλη και διεκδίκηση.

Σας καλούμε όχι μόνο να ψηφίσετε ΚΚΕ, αλλά να διακινήσετε, να διαδώσετε τις θέσεις του, γιατί

Δυνατό NAI στο ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατός ο λαός, για να αποδείξει ότι ξέρει να βγαίνει από τα σιδερένια τείχη της μετακόμισης ψήφου από το ένα κόμμα στο άλλο, που τώρα πια ξέρει τι έκανε, άρα τι θα κάνει την επόμενη μέρα.

Είναι ΝΑΙ στην Ελλάδα με το λαό και για το λαό».

Ο χαιρετισμός του Νίκου Τέγου

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι.

Εκ μέρους της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ χαιρετίζουμε τη μαζικής σας παρουσία στην αποψινή μας κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματός μας στην Καρδίτσα.

Όλες αυτές τις μέρες η Κομματική μας Οργάνωση πραγματοποιεί ένα πλούσιο πολιτικό άνοιγμα, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σε χωριά. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους του μόχθου. Συζητάμε μαζί τους και τους λέμε:

Οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες, που με συνέπεια στηρίζει μόνο το ΚΚΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας!

Το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στους εργαζόμενους είναι σαφές:

  • Είτε θα δώσουν άφεση αμαρτιών στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για όλη τους την αντιλαϊκή πορεία όλα αυτά τα χρόνια, είτε θα στηρίξουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που βρέθηκε σταθερά και διαχρονικά απέναντι σε αυτήν την πολιτική.
  • Είτε θα δώσουν λευκή επιταγή στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης με ένα συσχετισμό αρνητικό για το λαό, με αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση, είτε θα ενισχύσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που την επόμενη μέρα θα βρεθεί στα σίγουρα στον αγώνα για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντιπολίτευσης.
  • Είτε θα ενισχύσουν κόμματα μιας χρήσης, χρήσιμα για το σύστημα, που αύριο θα τα βρουν απέναντί τους έτσι ή αλλιώς ή θα στηρίξουν το ΚΚΕ, τη μόνη σίγουρη επιλογή στην πλευρά του λαού.

Ο λαός της περιοχής μας έχει εμπειρία. Το μόνο κόμμα που στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό του σε όλους τους αγώνες είναι το ΚΚΕ.

  1. Σταθερά είναι μπροστά στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα, αλλά και τις μορφές πάλης. Κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα των αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Ενάντια στον αυταρχισμό που διαχρονικά δέχονται στο πετσί τους οι αγρότες από όλες τις κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ.

2.Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στο νομό μας στον αγώνα για δημόσιο καθολικό σύστημα Υγείας, αντιπάλεψε μέσα στη Βουλή αλλά και στο κίνημα τις τρομακτικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, αλλά και στα Κέντρα Υγείας του νομού, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του λαού μας, όπως π.χ. με την υπολειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής. Είναι προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, λέγοντας ξεδιάντροπα πως όλα πρέπει να υποτάσσονται με βάση τις αντοχές της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας την υγεία του λαού και των παιδιών του ως κόστος.

3. Οι μαθητές που ψηφίζουν για πρώτη φορά είδαν στην πράξη ποιος ήταν στο πλευρό τους, όταν μέσα στη σχολική χρονιά κινητοποιήθηκαν κόντρα στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, παρά τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, με προσαγωγές μαθητών που της βάπτισε επισκέψεις στο Αστυνομικό Τμήμα, με βασικό τους αίτημα να είναι: Θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι -με "βαριά καρδιά"- στις ευρωεκλογές ψήφισαν τα κόμματα που τους απογοήτευσαν. Σε εκείνους και εκείνες που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν, Σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες και δεν ξέχασαν, δεν αλλοίωσαν, μαζί με την τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξίες και τα ιδανικά τους, τους στόχους και τις ελπίδες τους, δεν τα κατέθεσαν όλα αυτά στο σύστημα της κάθε είδους βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, στα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε όσους προβληματίζονται να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της επανόδου της ΝΔ. Στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου, που μπορεί να ξαναέδωσαν την ψήφο τους στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Σε όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, στα "παιδιά της κρίσης".

Και τους λέμε:

Οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες, που με συνέπεια στηρίζει μόνο το ΚΚΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας!

Εδώ και τώρα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε υπόνοια σκέψης ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και ειδικά το ποσοστό και οι ψήφοι του ΚΚΕ είναι προδιαγεγραμμένα. Κανένας δεν πρέπει να σκεφτεί ότι η δική του ψήφος δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ.

Αξίζει να γίνει κάθε προσπάθεια, να κατανικηθούν δυσκολίες και εμπόδια ώστε να πέσει στην κάλπη έστω και ένα παραπάνω ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Δεν περισσεύει λοιπόν κανείς! Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια, για να είναι όλοι παρόντες σε αυτήν τη μεγάλη μάχη. Για να μη βρεθεί ούτε ένας που θα μετανιώσει την επόμενη μέρα, επειδή δεν έκανε το "κάτι παραπάνω" για την ενίσχυση του Κόμματος.

Τώρα λοιπόν όλοι και όλες στη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα για να μη χαθεί ούτε μια ψήφος, για να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης και αγώνα με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στο τελευταίο σπίτι του νομού μας, για να αποτυπωθεί και στην κάλπη πως ο λαός δεν σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη».