Τρίτη 02/07/2019 - 16:19

Συσκέψεις γυναικών για τις εκλογές σε Καισαριανή και Δωδεκάνησα (ΦΩΤΟ)

Καισαριανή
Καισαριανή

Σε σύσκεψη γυναικών που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ μίλησε χθες, Δευτέρα 1 Ιούλη, η υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα, Κανέλλα Γεωργοπούλου.

Γυναίκες όλων των ηλικιών, εργαζόμενες, συνταξιούχες, αυτοαπασχολούμενες, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εισηγητική ομιλία της Κ. Γεωργοπούλου. Στην ομιλία της, η υποψήφια βουλευτής στάθηκε στην αμείλικτη καθημερινότητα που βιώνει η γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων, η οποία είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά.

Ανέδειξε το γεγονός ότι η "ευελιξία" στην αγορά εργασίας ξεκίνησε από τις γυναίκες, με πρόσχημα τον "συγκερασμό" - όπως ονομαζόταν παλιότερα, ενώ σήμερα εμφανίζεται κάτω από την ονομασία «εναρμόνιση των οικογενειακών με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις». Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, σε επίπεδο ΕΕ, το 31,5% των εργαζόμενων γυναικών να εργάζονται με μερική απασχόληση. Το 40% των γυναικών στις ηλικίες 25 - 49 ετών, είναι εργασιακά ανενεργό και επιφορτισμένο με τη στήριξη των παιδιών και των άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Ενώ, κάτω από το βάρος των πολλαπλών της υποχρεώσεων, των αντικειμενικών δυσκολιών της ζωής, πολλές φορές, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων φθάνουν στο σημείο να το βλέπουν στρεβλά και ως επιλογή τους. Συνολικά, η εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας, την μερική απασχόληση να θεριεύει και με τα δικαιώματα να τσακίζονται μέρα τη μέρα, έχει το αρνητικό της αντίκτυπο στη ζωή μας.

Στάθηκε στο γεγονός ότι «η μητρότητα αντιμετωπίζεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, ως ατομική υποχρέωση και όχι ως κοινωνικό δικαίωμα. Ανύπαρκτο δίκτυο παιδικών σταθμών, διαλυμένη πρωτοβάθμια υγεία και πρόνοια. Ανυπέρβλητα εμπόδια στην μόρφωση των παιδιών μας με το κόστος τις οικογενειακής δαπάνης σε ιδιωτική εκπαίδευση το 2016 για πρώτη φορά να ξεπερνά την κρατική δαπάνη!».

Τόνισε ότι «αυτή δεν είναι η πραγματικότητα που βιώνουν όλοι. Κι αυτό γιατί μέσα στην κρίση, κάποιοι είδαν να αυγατίζουν τα κέρδη τους, ήταν η χρυσή ευκαιρία τους! Γιατί μιλώντας στο λαό για θυσίες, την ίδια στιγμή αυτοί απολάμβαναν ξεχωριστά προνόμια: Φθηνά μεροκάματα και τζάμπα εργασία από πρακτική - μαθητεία και προγράμματα ΟΑΕΔ, διατήρηση της φοροασυλίας για τους εφοπλιστές και την κοροϊδία της «εθελοντικής προσφοράς» μερικών ευρώ από τα κέρδη τους , την κυβέρνηση να χαρίζει τις ασφαλιστικές εισφορές στην «ελίτ», ως αντάλλαγμα για μερικά ευρώ παραπάνω στον κατώτερο μισθό των νέων, το χάρισμα 20 εκατ. ευρώ οφειλών στις φαρμακοβιομηχανίες, τη διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου να επενδύσει σε τομείς νέους και πρόσφορους όπως η ενέργεια - διαχείριση των απορριμμάτων , η υγεία κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ΣΕΒ ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί υιοθέτησε το 62% των προτάσεων του και ευελπιστεί σε αγαστή συνεργασία και με την ΝΔ. Στα νέα τους προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ποιος αντέγραψε ποιόν. Ένα είναι σίγουρο ότι και οι δύο αντέγραψαν όλα όσα ζήτησε ο ΣΕΒ».

Κλείνοντας την ομιλία της είπε μεταξύ άλλων: «η αστική τάξη έχει προ πολλού βρει την λύση για την κυβερνησιμότητα στη χώρα, είτε με αυτοδύναμη ΝΔ είτε με διάφορους συνδυασμούς συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κινδυνεύουν τα σχέδιά της. Έχει και πρώτο και δεύτερο σενάριο και τρίτο σενάριο για να εξασφαλιστεί.

Άρα για μας μένει η ανασφάλεια και το άγχος, για να εξασφαλίσουμε τη δική μας φωνή για την επόμενη μέρα όταν οι ανάγκες μας συνεχίσουν να μην χωράνε στα αναπτυξιακά μοντέλα της «μεταμνημονιακής εποχής» και της «δίκαιης ανάπτυξης».

Θα επιτρέψουμε, με την ψήφο μας στα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) που ευθύνονται για το τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων μας, να αναβαθμιστούν, να αναβαπτιστούν, να απενοχοποιηθούν, να πουν "ο λαός μου έδωσε δύναμη", να αναδιοργανωθούν, για να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική; Θα δεχτεί η εργαζόμενη γυναίκα να πετάξει στα σκουπίδια την πείρα της, μπροστά στα εκβιαστικά διλήμματα και τις νέες αυταπάτες; Θα ανεχτεί να την χρησιμοποιήσουν ξανά, για να συνεχίσουμε στον ίδιο δοκιμασμένο δρόμο, του λιγότερου κακού που μας πάει αποδεδειγμένα από το κακό στο χειρότερο; Ή θα αξιοποιήσει την ψήφο του και θα ενισχύσει το ΚΚΕ και στις κάλπες, για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης, να δυναμώσει η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας; 

Στις 7 Ιουλίου στέλνουμε μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας. Κοιτάμε μπροστά και κρίνουμε την επομένη μέρα για να έχουμε τη δική μας λαϊκή αντιπολίτευση».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία αναδείχθηκαν κι άλλες πτυχές που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα, αλλά και η ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιουλίου, ώστε να βγει πιο δυναμωμένο και από καλύτερη θέση να παλεύει μέσα στη Βουλή, αλλά και στους καθημερινούς αγώνες στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς.

Καισαριανή
Καισαριανή

Σύσκεψη και στα Δωδεκάνησα

Σε σύσκεψη γυναικών μίλησε η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα, Θεανώ Κουντούρη, τις οποίες κάλεσε να στείλουν μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης δικαιωμάτων και ισοτιμίας με ψήφο στο ΚΚΕ.

Μεταξύ όλων, τόνισε: «Όλες οι γυναίκες που συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς, στα συλλαλητήρια, σε κάθε μεγάλη και μικρή αγωνιστική δράση, να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές, το μόνο κόμμα που θα βρουν πάλι στο πλευρό τους την επόμενη μέρα και γι’ αυτό πρέπει να είναι πιο ισχυρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε όλες όσες προσδοκούσαν καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τις οικογένειές τους γιατί κινήθηκε στις ίδιες ράγες με αυτές των προηγούμενων επαναφέροντας τη ΝΔ στην κυβέρνηση της χώρας. Κατοχύρωσε τα δύο πρώτα μνημόνια των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο για να συνεχιστεί στο όνομα της “δίκαιης" ανάπτυξης η βαρβαρότητα στη ζωή μας. Αυτή την πολιτική, που ματώνει τις ζωές μας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν αυτά τα κόμματα είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.

Οι εφτά μέρες εργασίας είναι ήδη εδώ για τους εργαζόμενους στο Τουρισμό και μάλιστα μπορεί να φτάσει τις 180 μέρες!!! Η ασταμάτητη δουλειά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν προβλέπεται από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με την επέκταση της οποίας κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας διατυμπάνισαν την "έξοδο από τα μνημόνια". Η κυριακάτικη αργία ξηλώθηκε, ειδικά για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, όπου έχει "απελευθερωθεί" η λειτουργία των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Τα "ρεκόρ" στα ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης και στις "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, μέσω των οποίων ανακυκλώνονται οι άνεργες γυναίκες είναι ήδη εδώ και θα επεκταθούν.

Γι’ αυτό, χωρίς αυταπάτες, χωρίς κανένα δισταγμό που τους δημιουργεί η πόλωση και τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα -ποιος είναι πιο "μπαμπούλας"- πρέπει να στηρίξουν το μόνο κόμμα που τους είπε την αλήθεια, που πάλεψε μέσα και έξω από τη Βουλή στηρίζοντας τους αγώνες των νέων γυναικών για μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, πλήρη δικαιώματα και μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας.

Να στηρίξουν το κόμμα που κατέθεσε προτάσεις στη Βουλή, τις οποίες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, πέταξαν στα σκουπίδια για:

• Επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι όπως σήμερα, που το λαμβάνουν μόνο όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι! Και αυτή η "συντήρηση", η οπισθοδρόμηση έχει την υπογραφή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στη Ρόδο δύο γυναίκες που αποφάσισαν να γεννήσουν σπίτι βρέθηκαν στο νοσοκομείο με επιπλοκές και η μία νοσηλεύτηκε στην εντατική.

• Άδεια και επίδομα μητρότητας για όλες τις μισθωτές, χωρίς προϋποθέσεις. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις "συντηρούν" από το 1951 άρθρο, με βάση το οποίο αποκλείονται από την άδεια μητρότητας και την 6μηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ όσες εργαζόμενες μητέρες δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια.

• Επίδομα άδειας μητρότητας στο ύψος του βασικού μισθού για τις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες και επιστήμονες, τις αγρότισσες.

• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και γενναία κρατική χρηματοδότηση στις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την προστασία των γυναικών.

Με δυνατό ΚΚΕ, οι γυναίκες λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, την ισοτιμία στη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει!».