Τρίτη 29/05/2018 - 17:54
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Απεργία στη «Μελισσοκομική Αθηνών» για τα σχέδια απόλυσης μελών της Σωματειακής Επιτροπής

Από την απεργιακή κινητοποίηση στη «Μελισσοκομική Αθηνών»
Από την απεργιακή κινητοποίηση στη «Μελισσοκομική Αθηνών»

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 29 και τη Δευτέρα 28 Μάη στη «Μελισσοκομική Αθηνών», αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας για απόλυση μελών της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, που πρόσφατα ιδρύθηκε στην επιχείρηση.

Τις δύο μέρες το Συνδικάτο βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης στο Σχηματάρι, δίνοντας μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη της περιφρούρησης. Την πρώτη μέρα της απεργίας η συμμετοχή ήταν καθολική, γεγονός που θορύβησε την εργοδοσία η οποία τη δεύτερη ημέρα αξιοποίησε την Αστυνομία για να εντείνει την τρομοκρατία. Με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ορισμένοι εργαζόμενοι μπήκαν για δουλειά, όμως το μεγαλύτερο μέρος στην παραγωγή συνέχισε την απεργία. Μετά από την έντονη αντίδραση του Συνδικάτου, οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν, ωστόσο επέστρεψαν μετά από λίγο κόβοντας κλήσεις στα αυτοκίνητα όσων συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και τη στάση τους έκανε παρέμβαση ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι σήμερα ο εργοδότης, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την απεργία, μεταξύ άλλων ανέλαβε το χειρισμό κλαρκ χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτή η ενέργεια. Παρέμβαση για την ενέργεια του εργοδότη έγινε από την Ομοσπονδία στο υπουργείο Εργασίας όπως και στην Επιθεώρηση Εργασίας Εύβοιας.

Για τις απολύσεις το Συνδικάτο αναφέρει ότι στις 25 Μάη η εργοδοσία επεδίωξε «την απόλυση ενός συναδέλφου και ενός ακόμα την έχει στα σκαριά. Οι δύο συνάδελφοι είναι που πρωτοστατούν μέσα στον εργασιακό χώρο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, συσπειρώνοντας και άλλους συναδέλφους, ενώ πρόσφατα πέτυχαν και την ίδρυση Σωματειακής Επιτροπής στο χώρο. Συμμετείχαν στην κλαδική απεργία 29/3/2018 για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και προετοίμαζαν τη συμμετοχή του εργασιακού χώρου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Από τη δράση που έχει αναπτυχθεί στο χώρο εργασίας έχουν καταγραφεί ήδη ορισμένα αποτελέσματα αφού η εργοδοσία αναγκάστηκε να εκπληρώσει ορισμένα αιτήματα στα οποία ήταν και παράτυπη. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι θέλει να ξεμπερδεύει με αυτή τη δράση γιατί μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία της. Κερδοφορία βέβαια που βγαίνει από τον ιδρώτα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Τροφίμων μαζί με τις Ενώσεις Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Χαλκίδας, τα Σωματεία Μετάλλου Εύβοιας, Εργαζομένων «Νηρέα», «Ζούρα» και «Κελαϊδίτης ΑΕ» καταγγέλλουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση και καλούν «όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη της περιοχής να ορθώσουμε τείχος αλληλεγγύης μπροστά σε κάθε συνάδελφο που μπαίνει στο στόχαστρο της εργοδοτικής τρομοκρατίας».