Πέμπτη 13/09/2018 - 09:22
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑ - ΠΟΤΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ

Περιοδεία σε εργασιακούς χώρους σε Αιτωλοακαρνανία - Άρτα και Πρέβεζα

Από την περιοδεία της κλαδικής Ομοσπονδίας
Από την περιοδεία της κλαδικής Ομοσπονδίας

Περιοδεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα μαζί με συνδικαλιστές από το ταξικό κίνημα της περιοχής πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας και Πρέβεζας. Η περιοδεία έγινε σε εργασιακούς χώρους τροφίμων αλλά και ιχθυοκαλλιεργειών, όπου η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια με το περισσότερο από το 80% των προϊόντων να εξάγονται, ενώ πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν μπορούν να τα αγοράσουν παρότι είναι απαραίτητα για τη ανθρώπινη διατροφή. Σημειώνεται ότι αυτές οι περιοχές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων και εργαζομένων.

Στην περιοδεία έγινε ενημέρωση - συζήτηση με τους συναδέλφους όπου εισηγητικά αναφέρθηκε η πάλη της Ομοσπονδίας για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπου το μόνο που υπόσχεται είναι να επιστρέψει ορισμένα ψίχουλα από το καρβέλι που μας έκλεψε την περίοδο των μνημονίων και αυτά ενόψει των επικείμενων εκλογών, προκειμένου να αποσπάσει για μία ακόμη φορά την ψήφο και τη συναίνεση των εργαζομένων.

Αποκαλύφθηκαν τα κόλπα της κυβέρνησης για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η μείωση του αφορολόγητου από το 2019, η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η νέα μείωση των συντάξεων και άλλα που έχουν συμφωνήσει με το 3ο μνημόνιο ισχύουν και υπηρετούν το διακηρυγμένο στόχο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας που υιοθετεί και η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα των βιομηχάνων. Άλλωστε το κυνήγι του κέρδους είναι και η αιτία της όλο και μεγαλύτερης εμπλοκής των χώρας μας στους ισχυρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή αλλά και διεθνώς που αυξάνει τους κινδύνους ακόμα και της άμεσης πολεμικής εμπλοκής.

Επίσης, αναφέρθηκαν πρόσφατα παραδείγματα από χώρους δουλειάς και τον αγώνα που δίνουν εκεί οι εργαζόμενοι για την υπογραφή (ΣΣΕ, για βελτίωση στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, για ανάκληση απολύσεων κ.ά.) και ο καθοριστικός ρόλος της Ομοσπονδίας στη στήριξη των διεκδικήσεων και αιτημάτων τους.

Στη συζήτηση απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία, να μεγαλώσει η μάχη για διεκδικήσεις και απόσπαση νέων δικαιωμάτων.

Στο τέλος της περιοδείας τονίστηκε ότι μοναδική διέξοδος για να δουν καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι, είναι να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Σε αυτό, θεμέλιο λίθο αποτελεί η οργάνωση και δράση των εργαζομένων μέσα από τα ταξικά σωματεία απέναντι στην εργοδοσία, τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ με διεκδικήσεις που θα φέρουν στο προσκήνιο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, με συνολική ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής που υλοποιείται σε όφελος των μονοπωλίων του κλάδου αλλά και συνολικότερα.