Τρίτη 18/09/2018 - 20:19
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μαζική, μαχητική κινητοποίηση στο Κερατσίνι για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με το σύνθημα, «Στη Ζώνη και στους κλάδους ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», να δονεί τις εργατογειτονιές του Κερατσινίου, σωματεία και φορείς του Πειραιά, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης 18 Σεπτέμβρη μαζική, μαχητική πορεία στα πλαίσια κινητοποίησης για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα (δείτε πάνω βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία).

Η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Ζαρντέν ολοκληρώθηκε στην πλατεία Κύπρου.

Στην προμετωπίδα της βρισκόταν το πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το οποίο ανέγραφε: «Χρυσαυγίτες τσιράκια των αφεντικών θα σας τσακίσει η πάλη των λαών».

Ακολουθούσαν τα μπλοκ άλλων κλάδων, των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών με τα πανό τους να αναγράφουν: «Δεν ξεχνάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε» και των Λαϊκών Επιτροπών των περιοχών της πειραιώτικης περιφέρειας ενώ έπεφταν βροχή τα συνθήματα όπως: «Στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες της Χρυσής Αυγής οι μαχαιροβγάλτες» και «είστε τα τσιράκια των εφοπλιστών μπράβοι και χαφιέδες των αφεντικών» κά.

Νωρίτερα στην πλατεία Ζαρντέν έγινε συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο Κώστας Μυτιληνού, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (διαβάστε παρακάτω και δείτε βίντεο με την ομιλία).

Στην κινητοποίηση μαζική η συμμετοχή της νεολαίας, φοιτητών και μαθητών, ενώ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ, τη Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Ο Κώστας Μυτιληνού μιλά στη συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν

Η ομιλία του Κ. Μυτιληνού

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 18 Σεπτέμβρη από τη μέρα που ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, από τη Χρυσή Αυγή.

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του, αλλά και να στείλουμε ξανά και ξανά το μήνυμα, σε όλους όσοι θέλουν να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη, να τη λυγίσουν, για να την ξεζουμίζουν, για να τη βάλουν στο γύψο και να θησαυρίζουν, πως αυτό το όνειρό τους δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Όσο υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα, όσο υπάρχει εκμετάλλευση, πάντα οι εργάτες θα νικάνε το φόβο, θα απαντάνε στην επίθεση.

Η πρωτοφανής σε αγριότητα εγκληματική πράξη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συλλογικής, οργανωμένης - καθοδηγούμενης δράσης από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα, με αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα δολοφονιών και άλλα αδικήματα.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονική ενέδρα που έστησε η ναζιστική συμμορία σε συνδικαλιστές κομμουνιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, αναλαμβάνοντας ως γνήσιο τέκνο του συστήματος της εκμετάλλευσης την πιο βρώμικη δουλειά ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ορθώνοντας τείχος προστασίας στα κέρδη των εργοδοτών, δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα.

Δολοφονεί το παιδί μιας λαϊκής οικογένειας που κατάγγελλε με τα τραγούδια του τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ και καλούσε σε απομόνωση και αντιμετώπιση της φασιστικής οργάνωσης στις γειτονιές του Πειραιά.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή, στο Πέραμα, Αιγύπτιοι αλιεργάτες είχαν δεχθεί τη δολοφονική επίθεση της ΧΑ στο σπίτι τους. Η ναζιστική οργάνωση είχε επιδοθεί και πιο πριν σε σειρά άγριων εγκληματικών πράξεων: Δολοφονία Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα, επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη και "Αντίπνοια" στα Πετράλωνα, επίθεση σε 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φαλήρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών.

Οι χρυσαυγίτες πολύ πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις είχαν φανερώσει τις προθέσεις τους, ότι είναι το μακρύ χέρι των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε εργασιακό Νταχάου. Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της ΧΑ και αποκαλουμένων συνδικαλιστών του δουλεμπορικού, με το μανδύα του σωματείου, με αναφορές στο εργατικό κόστος, που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα, στις ΣΣΕ, στην εργασιακή ειρήνη, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, για τους "εργατοπατέρες" του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Για πολύ καιρό διαμορφωνόταν κλίμα ενάντια στο ταξικό σωματείο στη Ζώνη.

Γνωστός εργοδηγός των εργολάβων δήλωνε στις 17 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού: "Έχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Έλληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους".

Το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης ήταν πολιτικό, αφού οι χρυσαυγίτες ήθελαν να χτυπήσουν κομμουνιστές και πρωτοπόρους συνδικαλιστές, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, "η ναζιστική ιδεολογία υπάρχει μόνο μέσα από εγκλήματα, αυτά τα συγκεκριμένα. Τα εγκλήματα αυτά απορρέουν από αυτήν την ιδεολογία, που ενστερνίζεται η Χρυσή Αυγή. Οι πράξεις έχουν ένα κίνητρο και αυτό είναι με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο".

Άλλωστε, ο Πειραιάς παραμένει το κέντρο των εξελίξεων. Το δουλεμπορικό της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συνεχίζει την προσπάθεια, στο πλευρό των εργολάβων, να μην εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που πρόσφατα υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής στη Ζώνη, μετά από 9μηνο αγώνα.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου.

Δολοφονήθηκε από το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια, Γ. Ρουπακιά, με άμεση συνέργεια των ταγμάτων εφόδου. Χρυσαυγίτες της Τοπικής είδαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια, ενημέρωσαν την οργάνωση και συγκεντρώθηκε το τάγμα εφόδου. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη, είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδερογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και σχετικές οδηγίες.

Η δολοφονική επίθεση οργανώθηκε, "με τηλεφωνήματα και μηνύματα", από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Ξεκάθαρα έχει αποδειχθεί ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος και τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση.

Η πολύχρονη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης αποκαλύπτει την ανοχή των κρατικών μηχανισμών και των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αδράνεια της Αστυνομίας, η οποία αν και παρούσα σε πολλές επιθέσεις "περί άλλα ετύρβαζε".

Χαρακτηριστική η περίπτωση της παρουσίας 8 αστυνομικών που δεν επενέβησαν στη διάρκεια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Προκύπτει ξεκάθαρα ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαιρώνει τον αντιφασίστα μουσικό, οι αστυνομικοί είναι στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά. Έχουμε, δηλαδή, ένα έγκλημα στο οπτικό πεδίο της Αστυνομίας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι.

Συνάδελφοι,

Σήμερα και από αυτό το βήμα θέλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

Οι μεταλλεργάτες, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Οι φασίστες της ΧΑ είναι οι τσαμπουκάδες του συστήματος, είναι εχθροί των εργατών, των δικαιωμάτων μας, των αγώνων μας.

Αγωνίζονται για να τσακίσουν το ταξικό κίνημα και αυτό είναι που θέλουν οι μεγαλοεργολάβοι, οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο.

Θέλουν τους εργάτες με σκυμμένο το κεφάλι, να τους παράγουν κέρδη και να μη βγάζουν μιλιά.

Συνάδελφοι,

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πίνουν νερό το όνομα της οικονομίας της αγοράς, που υμνούν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη φτώχεια και τα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας. Αυτοί και η πολιτική τους, που υπηρετεί το σύστημα, θρέφει τα ακροδεξιά και φασιστικά φαινόμενα σε όλη την ΕΕ. Με δυο λόγια, ο καπιταλισμός, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, έχει τους ανθρώπους του, έχει όμως και τους εχθρούς του. Τους νεκροθάφτες του.

Συνάδελφοι,

Ζούμε αυτές τις μέρες όλη την προπαγανδιστική επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι περάσαμε τον κάβο, ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη δίκαιη, τη φιλολαϊκή ανάπτυξη, την άρση των αδικιών.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι αυτά τα επιχειρήματα μαζί με τα ψεύτικα διλήμματα όλους τους επόμενους μήνες θα ενταθούν, θα επιδιωχθεί να κάνουν το μυαλό των εργαζομένων πραγματικό χυλό, καθώς βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά όπου έχουμε μεγάλη πείρα για το τι γίνεται κάθε φορά.

Η αλήθεια είναι πως η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι χτισμένη πάνω στη δεκαετή καπιταλιστική κρίση που προηγήθηκε. Πάνω στην περιστολή δικαιωμάτων, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στην καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Και για όλα αυτά έπεται φυσικά συνέχεια.

Ακούστε τι ωραία τα περιγράφει ο ΣΕΒ σε πρόσφατο Δελτίο του. Λένε οι βιομήχανοι: "Είναι αδήριτη ανάγκη η εφαρμογή φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν τη λειτουργία των ελευθέρων αγορών και της επιχειρηματικότητας και ένα βελτιωμένο κοινωνικό οικονομικό θεσμικό πλαίσιο. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά την περίοδο των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης".

Τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους εργάτες;

Μεγαλύτερος βαθμός εκμετάλλευσης, περισσότεροι φόροι, λιγότερα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το να δουλεύουν περισσότεροι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το να μοιράζονται 2-3 και 4 μία θέση εργασίας. Να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας οι εποχικοί, οι εργολαβικοί, οι συμβασιούχοι. Σημαίνει να υπάρχει -όπως λένε- πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, δηλαδή άκρα του τάφου σιωπή στους χώρους δουλειάς, εργασιακή ειρήνη, δηλαδή σκάσε και δούλευε, μεγαλύτερα εμπόδια στην οργάνωση της απεργίας και άλλων κινητοποιήσεων.

Κήρυξη παράνομων απεργιών σε μηδέν χρόνο γιατί έτσι θέλουν οι βιομήχανοι, όπως είδαμε και στην πρόσφατη απεργία στο Λιμάνι.

Για τους καπιταλιστές τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις: Λιγότερους φόρους, μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις, πιο εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό, περισσότερα δανεικά και αγύριστα, πιο φτηνό ρεύμα και μια σειρά άλλα προκλητικά προνόμια που θα διευκολύνουν την ασυδοσία τους, πιο φτηνοί και πιο υπάκουοι εργάτες.

Επίσης και ειδικά όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του ο αμαρτωλός κατάλογος είναι μακρύς .

Υιοθέτησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ας σκεφτούμε, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρό όλα αυτά τα χρόνια.

Τι ζημιά έκανε στο εργατικό κίνημα, τι αυταπάτες με το τσουβάλι προπαγάνδισε.

Από τις αγορές που θα τις βάλει να χορεύουν, περάσαμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Από την "ανατροπή της κατοχής", περάσαμε όχι απλώς στην ψήφιση του μνημονίου, αλλά και στα διαρκή συγχαρητήρια των ιμπεριαλιστών για τις μεταρρυθμίσεις.

Από τις μεγάλες κουβέντες για τους ξένους, περάσαμε στην άγρια καταστολή των εργατών και των φοιτητών που συμβολικά πήγαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του δολοφόνου Τρούμαν.

Παράλληλα, σημαία της κυβέρνησης έχει γίνει η περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση. Ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Νέοι κίνδυνοι για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, με τους οποίους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των φονιάδων δηλαδή των λαών, που οι αριστεροί δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μας τους παρουσιάσουν ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης.

Διαρκή συγχαρητήρια από τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος ονόμασε την Ελλάδα προτιμώμενο εταίρο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η Ελλάδα συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει συνεχώς για το ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε πως μας συνδέουν κοινές αξίες και οράματα με τις ΗΠΑ.

Έλεος!

Πρόκειται για τον τέλειο ξεπεσμό.

Κοινές αξίες και οράματα με τους δολοφόνους των λαών!

Με αυτούς που αιματοκυλούν λαούς σε όλο τον πλανήτη. Είναι νωπές οι μνήμες από τους βομβαρδισμούς στα Βαλκάνια.

Να τους χαίρεται τους συμμάχους του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τουλάχιστον μην ξαναπάει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, γιατί εκεί ο χώρος είναι ιερός και καθαγιασμένος από το αίμα των κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο, κοιτώντας τους ιμπεριαλιστές και τους φασίστες στα μάτια μέχρι την τελευταία ώρα και όχι προσκυνώντας τους.

Συνάδελφοι,

Το επόμενο διάστημα θα δώσουν και θα πάρουν ξαναζεσταμένες ιστορίες, το "μικρότερο κακό", η "πρόοδος και η συντήρηση", το "φως και το σκότος". Κοκορομαχίες, διαμάχες, διαξιφισμοί με διάφορες αφορμές. Πόσες και πόσες φορές τα έχουμε ακούσει και ζήσει όλα αυτά. Με διάφορες εκδοχές, αλλά με την ίδια πάντα ουσία.

Να παραμένουν οι εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης.

Να μην μπορεί να δει ο εργαζόμενος πέρα από το μονόδρομο του καπιταλισμού.

Ποια όμως είναι η μεγαλύτερη ουσία; Ότι η ανάπτυξή τους είναι βαμμένη με το αίμα του λαού.

Οι καπιταλιστές διαγκωνίζονται τώρα για το ποιος θα βγει κερδισμένος στη νέα φάση που εισερχόμαστε. Ποιος θα μπει πρώτος στη νέα ξέφρενη κούρσα του κέρδους. Τα κόμματά τους φροντίζουν να δίνουν διαρκείς εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για το ποιος είναι ο πιο ικανός διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Από κοντά επίσης και η ναζιστική ΧΑ που σπέρνει δηλητήριο για τους μετανάστες εργάτες, κάνει σημαία της τις επιθυμίες των αφεντικών, τρομοκρατεί με τραμπουκισμούς και απειλές, όπως έκαναν πάντα οι προγονοί της, οι Χίτες και οι ταγματασφαλίτες, το μίασμα, η ντροπή του λαού.

Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα. Στην καπιταλιστική ανάπτυξη οι κεφαλαιοκράτες συνεχίζουν να θέλουν φτηνή την εργατική δύναμη. Θέλουν να ανεβάζουν στα ύψη την κερδοφορία τους, την υπερεκμετάλλευση των εργατών.

Και από την ανάπτυξή τους οι εργάτες θα βγουν χαμένοι.

Και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Και μόνο ότι την πρόταση νόμου εκατοντάδων σωματείων για κατάργηση των μνημονιακών νόμων, ανάκτηση των απωλειών, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων οι κυβερνώντες πριν λίγο διάστημα την απέρριψαν ως ανεδαφική, δείχνει το αληθινό μέγεθος αυτών των εξαγγελιών.

Το όραμα της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από τη διαιώνιση της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η διοίκηση του Συνδικάτου μας καλεί όλους τους μεταλλεργάτες να αντισταθούν τώρα στην υποταγή, στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία.

Οι εξελίξεις στον κλάδο μας είναι σοβαρές και στη ναυπηγική και την αμυντική βιομηχανία και στις χαλυβουργίες και αλλού.

Η νέα εποχή θα είναι το ίδιο σκληρή για εμάς, θα σημαδεύει κάθε μας δικαίωμα.

Η οργάνωση της πάλης μας μέσα από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα είναι ο μόνος δρόμος που δεν θα μας γελάσει ποτέ.

Η πείρα των μεταλλεργατών στη Ζώνη, των λιμενεργατών στην "COSCO" και άλλου δείχνει το δρόμο.

Να αγωνιστούμε για να γίνουμε αφέντες στον κόπο μας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι να απομονώσουν τους φασίστες, τη ΧΑ.

Πουθενά να μην μπορούν να σταθούν».