Δευτέρα 26/11/2018 - 09:19
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ

Όλοι στην απεργία στις 28 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 28 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση εκείνη την ημέρα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, απευθύνουν σωματεία του Θριασίου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής - Παράρτημα Ελευσίνας, το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Πέριξ, στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:

«Στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδοσία επιβάλλεται να απαντήσουμε προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαντάμε με απεργία:

  • Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μιλάει για υποχρεωτικότητα και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων ενώ στην πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν. Απέρριψε αυτές τις προτάσεις στη Βουλή που είχαν αποφασιστεί από 530 συνδικάτα.
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μιλάνε για αύξηση 20-30 ευρώ μεικτά το μήνα, ενώ με τη μείωση του αφορολόγητου ο κατώτερος μισθός θα χάσει τα διπλά.

Στην πράξη ο νόμος προβλέπει ο κατώτερος μισθός να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης κάθε φορά, ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων - εργοδοτών.

  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2019 μιλά για ματωμένα πλεονάσματα τα οποία θα προέλθουν από το παραπέρα κόψιμο συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών.
  • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης. Αποζημίωση στο 100% όλων των πληγέντων. Συνολική αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου, των δομών Υγείας με κρατική επιχορήγηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις! Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Κανείς να μη μείνει αβοήθητος, μόνος του σε αυτό το πρόβλημα. Καλούμε όλο το λαό να έρθει σε επαφή με τα σωματείο για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

Η περιβόητη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για τα μονοπώλια είναι "ανάπτυξη προβλημάτων" για το λαό.

Η ανάπτυξή τους είναι αυτή που δημιουργεί την ανεργία. Είναι αυτή που οδηγεί τους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής" σε εκ περιτροπής εργασία. Να σταματήσει τώρα η εκ περιτροπής εργασία. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους.

Στους δήμους και λοιπές Υπηρεσίες τα οχτάμηνα είναι η νέα σχέση εργασίας. Η ανάπτυξή τους είναι αυτή που το επόμενο διάστημα θα κάνει την 23η μείωση στις συντάξεις. Είναι αυτή που μαζί με τα ρεκόρ κερδών των ΕΛΠΕ και την "άνθιση των Logistics" ανθίζει παράλληλα και η εργολαβοποίηση, τα μεροκάματα πείνας, τα μισά ένσημα, οι απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό κ.ά.

Αυτή ήταν και η ατζέντα του αναπτυξιακού Συνεδρίου που έγινε στην Ελευσίνα. Αυτά έταξε η κυβέρνηση στο κεφάλαιο. Περίπου ένα χρόνο μετά από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή μας και τα ουσιαστικά κομμάτια των αντιπλημμυρικών έργων δεν έχουν υλοποιηθεί, τα σπίτια και οι περιουσίες δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100%. Στην Κινέτα το πέρασμα της φωτιάς και του κυκλώνα έδειξε για μια ακόμα φορά την έλλειψη υποδομών και σχεδιασμού.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός "μπαστούνι" της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Η ΓΣΕΕ αφού έχει επιδοθεί σε ένα όργιο νοθειών όλο το προηγούμενο διάστημα ξεπέρασε κάθε φαντασία. Όπως και στην Κατερίνη έτσι και στην Αθήνα καλεί την κυβέρνηση να φέρνει τα ΜΑΤ και την Αστυνομία ενάντια στο ΠΑΜΕ.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ) ως κομμάτι της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκαν τις προτάσεις και τα καλέσματα των μελών της διοίκησης που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ για κινητοποιήσεις και απεργίες μπροστά στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη στήριξη του αιτήματος για ΣΣΕ και 751 κατώτατο μισθό κ.ά.

Μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις που υπάρχουν σε χώρους δουλειάς δεν διστάζουν να πάρουν ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας.

  • Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η ΠΑΣΚΕ ζητά να φύγει ο εργοδότης και να έρθει άλλος καλύτερος, πιο συνεπής, ακόμα και το ΝΑΤΟ.
  • Στη "Χαλυβουργική" η ΠΑΣΚΕ, την ώρα που το χαράτσωμα στα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται, παρακαλεί να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.
  • Στα ΕΛΠΕ η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς και δεν προσανατολίζει τον αγώνα τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες για φθηνό πετρέλαιο, καύσιμα και συνολικά ο ορυκτός πλούτος της χώρας να μην είναι εμπόρευμα.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής χρειάζεται να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τέτοιες διοικήσεις. Να τους απομονώσουν και να πάρουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους.

Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η "αναβάθμιση" της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σημαίνουν αναβάθμιση των κινδύνων για το λαό.

Η χώρα, οι υποδομές της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της συμμετέχουν σε σχεδιασμούς που μας βάζουν στο στόχαστρο πολεμικών αναμετρήσεων. Μας εμπλέκει ακόμα περισσότερο στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων οι οποίοι δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς.

Σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας, στη λογική της ύπαρξης μεροκάματου, δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν τα εργοστάσια και οι εργάτες γρανάζι στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που αιματοκυλά τους λαούς. Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει χρέος να αντιταχθεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έτσι και οι συνάδελφοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αντίστοιχα στα ΕΛΠΕ οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από το μέρος των όποιων επενδυτών ή της σημερινής ιδιοκτησιακής κατάστασης ή ακόμα και του σημερινού Δημοσίου που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα. Η λύση για την οποία πρέπει να παλέψουν είναι τα ΕΛΠΕ, όπως και συνολικά ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, να είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και όχι επιχειρηματικών ομίλων.

Δηλώνουμε με μια φωνή "Καμία συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!".

Αποδέσμευση τώρα από ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

28 Νοέμβρη απεργία - 10.30 π.μ. πλ Ηρώων Ελευσίνας

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Όχι τα κέρδη των λίγων"».