Τετάρτη 28/11/2018 - 11:51
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Κορωπί και Ελευσίνα (ΦΩΤΟ)

Από την πορεία
Από την πορεία

Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί.

Στη συγκέντρωση ομιλητές ήταν ο Δαμασκηνός Μέντης, πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενώ χαιρέτισαν ο Αποστόλης Παμφίλης, εκ μέρους των ΕΒΕ Ανατολικής Αττικής, Νατάσα Καμπέλη, εκ μέρους των Ομάδων Γυναικών Μεσογείων και ο Παναγιώτης Τσίχλης, από το τοπικό Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ελευσίνα

Η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων της πόλης έγινε στην πλατεία Ηρώων με πρωτοβουλία του παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας και του Σωματείου Συνταξιούχων Ελευσίνας και πέριξ.

Της απεργίας είχε προηγηθεί έντονη δραστηριότητα σωματείων και συνδικάτων που διοργάνωσαν συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους εργασίας, ενώ διακίνησαν ανακοινώσεις για τα γενικά προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της φοροληστείας, αλλά και για κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν σε χώρους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, στη Χαλυβουργική, στα Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα.

Από το πρωί τα μέλη των σωματείων περιφρούρησαν την απεργία σε χώρους δουλειάς και παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας σε κάποιους χώρους, η απεργία είχε ακόμα και 100% συμμετοχή.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Δημήτρης Γκατζής, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων Ελευσίνας και πέριξ, τονίζοντας πως οι συνταξιούχοι χρειάζεται να οργανωθούν στο Σωματείο και να παλέψουν κόντρα σε παλιά και νέα μέτρα, στις νέες μειώσεις που έρχονται.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Γιαννοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας και μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γυναίκα σήμερα και στον συλλογικό αγώνα που πρέπει να δοθεί για την επίλυσή τους. Ιδιαίτερα τόνισε την ανισότητα που υπάρχει με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και πώς τις χρησιμοποιούν πολλά αφεντικά για να πληρώνουν μικρότερα μεροκάματα. Επίσης πως με τη δρομολόγηση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας αποδιοργανώνεται συνολικά η κοινωνική ζωή και μπαίνουν εμπόδια στη μητρότητα και στην ανατροφή των παιδιών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος του παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών. Επίσης κατήγγειλε τον επιζήμιο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών τόσο σε ΓΣΕΕ όσο και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής που σημαία έχουν την ανταγωνιστικότητα και τα συμφέροντα των εργοδοτών. Επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση του κινήματος σήμερα. Τέλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.