Τετάρτη 28/11/2018 - 14:34
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΙΟΝΙΟ

Μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Από την απεργιακή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από την απεργιακή κινητοποίηση στα Γιάννενα

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε νομούς της Ηπείρου και συγκεκριμένα σε Γιάννενα και Άρτα, μετά από κάλεσμα των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων.

Στα Γιάννενα, από νωρίς το πρωί οι απεργιακές φρουρές έδωσαν τη μάχη στο εργοστάσιο «Νιτσιάκος» και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης πετρελαίων στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση έκαναν χαιρετισμό ο Γρηγόρης Μακρής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέα του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στην πορεία συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μαθηματικού και Χημικού. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων είχε αποφασίσει 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση. Με ξεχωριστά μπλοκ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο της Ανακύκλωσης όπως και οι εργαζόμενοι των πρώην επιχειρήσεων «Καρυπίδης» (ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ)

Η μαζική πορεία κατέληξε στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ όπου αναρτήθηκε γιγαντοπανό που έγραφε: «Κομμένο ρεύμα στους εργάτες, τζάμπα στους κεφαλαιοκράτες» και έγινε συμβολικός αποκλεισμός. Όσο οι συγκεντρωμένοι παρέμεναν στο χώρο, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με εκπροσώπους σωματείων είχε συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης όπου και διαμαρτυρήθηκε για το «πογκρόμ» διακοπών ρεύματος που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ σε σπίτια ανέργων, απλήρωτων εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων.

Στην Αρτα

Στην Άρτα, μαζική απάντηση έδωσαν η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Η μάχη δόθηκε από νωρίς με την περιφρούρηση της απεργίας. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν εργάτες, αγρότες, νεολαία, συνταξιούχοι.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χριστόφορος Κοσμάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους δίνουμε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων όσοι ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν τις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. Δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία μας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, με ανυποχώρητο αγώνα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες για μια ζωή με δικαιώματα ώστε να απολαύσουμε τον κόπο και τον ιδρώτα μας».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Πάνο Κώτση, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας, ο οποίος επεσήμανε: «Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Άρτας, που αποτελεί στήριγμα του ΠΑΜΕ, χαιρετίζουμε τους απεργούς, όσους βρίσκονται σήμερα εδώ, όσους από τα ξημερώματα δώσαμε τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Χαιρετίζουμε τους εργάτες που ξεπέρασαν το φόβο και την τρομοκρατία και απήργησαν, τους συνταξιούχους που παρά τις όποιες δυσκολίες βρίσκονται εδώ για ακόμη μία φορά στο δρόμο του αγώνα, τους συμμάχους μας μικρομεσαίους αγρότες που και πάλι συναντιόμαστε να διεκδικούμε τη ζωή μας, τον κόπο μας, όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά ό,τι μας αξίζει. Δίνουμε το χέρι και σε όποιον έχει ακόμη αναστολές, φοβάται, όμως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρεθεί δίπλα μας στον αγώνα για τις δικές μας, σύγχρονες ανάγκες». Ενώ κατήγγειλε την υπονομευτική στάση της ΓΣΕΕ: «Διαμορφώνουν συνδικαλιστικό κίνημα με ρόλο και αποστολή εχθρικό για την εργατική τάξη». «…Έφτασαν στο σημείο να ζητάνε, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη συνδρομή της αστυνομίας και των ΜΑΤ για να διασφαλίσουν τη νοθεία σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία».

Τέλος, κάλεσε σε «καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!», κατέληξε.

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο παλιό Εργατικό Κέντρο με ομιλητή τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Κωνσταντίνου. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών, εργατοπατέρων να περάσουν κλίμα εφησυχασμού και υπονόμευσης του αγώνα, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα των σχολείων από τους σεισμούς και στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ζακύνθου. (Δείτε εδώ το video).

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Παναγιώτης Σοφός. (Δείτε εδώ το video).

Στη Λευκάδα

Με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Όχι τα κέρδη των λίγων» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Νοέμβρη στον Άγιο Μηνά η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου -ο σύλλογος είχε εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας- και ο Σπύρος Ζαμπάτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αλέξανδρο Βεροιώτη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου.

Στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας μέλη των σωματείων του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην προβλήτα του Νυδριού αποτρέποντας τον απόπλου του φεριμπότ που εκτελεί το δρομολόγιο για Μεγανήσι.

Στην Πρέβεζα

Στο Φόρο έγινε η συγκέντρωση από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας Ανδρέα Καραμάνη, τον αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας Νίκο Τσέγκο και τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στην Αρχαιολογία Πρέβεζας-Άρτας Λεωνίδας Λεοντάρης. Η κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης έγινε από τον Γιώργο Πούμπη πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει τους μισούς περίπου εργαζόμενους από τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Εκπρόσωποι σωματείων απαίτησαν από τον αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας να μην γίνει καμιά απόλυση κανενός εργαζομένου.

Στην Κέρκυρα

Από την απεργιακή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στην Κέρκυρα
Από την απεργιακή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στην Κέρκυρα

Μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι από άλλους εργασιακούς χώρους συμμετείχαν με τα μπλοκ τους, στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Η μάχη της απεργίας δόθηκε από νωρίς τα ξημερώματα με απεργιακές φρουρές στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, καθώς και έξω από κατάστημα των σούπερ μάρκετ Δήμητρα, που αυτήν την περίοδο η εργοδοσία εντείνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της, με πρόσφατο παράδειγμα τον εκβιασμό για απόσπαση υπογραφών «σιωπής» από αυτούς.

Η γεμάτη παλμό απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο στην πλατεία Σαρόκο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Θεοφύλακτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας. (Δείτε εδώ το video).

Τονίστηκε η προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι από την «ανάπτυξη» των μεγάλων αφεντικών όλοι έχουμε να κερδίσουμε! Παράλληλα, στηλιτεύτηκε ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως εκφράζεται από τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να «περπατήσουν» τα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας και για να διασπάσουν και να «στείλουν στον καναπέ» τους εργαζόμενους. Στην συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τέλος, έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη στις 17:30 στο Εργατικό Κέντρο και στην εκλογική μάχη που θα ακολουθήσει.