Πέμπτη 28/02/2019 - 14:17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Απεργία και συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο διαχωρισμού της ΔΕΠΑ

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 28 Φλεβάρη εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί νέο διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω πώλησή της, στα πλαίσια της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς, που χτυπά εργασιακά δικαιώματα και φέρνει τεράστιες αυξήσεις τιμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο της απεργίας το πρωί της Πέμπτης έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΑ στο Ηράκλειο Αττικής. Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ συμμετείχαν με δικά τους πανό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσπάθησε, χωρίς να το πετύχει, να εμποδίσει το άνοιγμα του πανό του κλαδικού συνδικάτου με το επιχείρημα ότι «η απεργία είναι της Ομοσπονδίας και δεν ανεχόμαστε την κομματικοποίηση»! Αυτό προφανώς που δεν ανέχεται είναι η δράση του Συνδικάτου που έχει σταθερό ταξικό προσανατολισμό. Την ίδια στάση κράτησε και λίγο αργότερα σε μια αποτυχημένη, και πάλι, προσπάθεια να μη δώσει το λόγο στον Χρήστο Ματαράγκα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Συνδικάτου. Επίσης στη δική του ομιλία ο πρόεδρος προσπάθησε να διαχύσει τις ευθύνες γιατί δεν οργανώθηκαν έγκαιρα αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο, ξεχνώντας ότι το κλαδικό Συνδικάτο και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο.

Ο Χρ. Ματαράγκας, μιλώντας στους απεργούς, ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης όλων των εργαζομένων για να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση και κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία προωθεί αποφασιστικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης σε μια σειρά στρατηγικούς τομείς, ενώ έχει κάνει μπαλάκι τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ανάμεσα στην ίδια και στις διοικήσεις των εταιρειών και στο αίτημά τους για κατάργηση των εργολαβιών και απευθείας απασχόληση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΠΑ τους συστήνει να κάνουν υπομονή!

Απεργία και στον ΔΕΣΦΑ

Την Παρασκευή 1 Μάρτη απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ιδιωτικοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη με το 66% να περνά στα χέρια κοινοπραξίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων) με απόφαση του Σωματείου τους και θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στη Μεσογείων. Το Σωματείο απαιτεί συνάντηση με τη νέα εργοδοσία, η οποία μέχρι τώρα αποφεύγει να συναντηθεί μαζί τους. Ακόμα απαιτεί κατάργηση των εργολαβιών, ένταξή τους στη ΔΕΣΦΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπαγωγή τους στην επιχειρησιακή ΣΣΕ που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο του προσωπικού της ΔΕΣΦΑ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αποτελούν το 62%, απασχολούνται με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, για πάνω από 15 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που βιώνουν το άθλιο καθεστώς της απασχόλησης μέσω εργολάβου μέχρι και 25 χρόνια!

Επίσης την Παρασκευή 1 Μάρτη οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ κατεβαίνουν σε στάση εργασίας απαιτώντας οι μισθοί τους να επανέλθουν στα επίπεδα του 2010, ενώ η εργοδοσία θέλει να τους διατηρήσει ως έχουν.